MENU

Τον Οκτώβρη του 2003 στο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη, όπου η Ένωση χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Πανιωνίου ως έδρα της, ο τότε 23χρονος Ορέστης Χριστοφής έχασε την όρασή του από το δεξί του μάτι ύστερα από μία πέτρα η οποία έφυγε από χέρι αστυνομικού.

Το περιστατικό συνέβη όταν είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ και των αστυνομικών, με πέτρες, μάρμαρα και καθίσματα να εκτοξεύονται από την πλευρά των οπαδών.

Μετά από 13 χρόνια το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τον άτυχο φίλαθλο, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ και λόγω των τόκων φτάνει στις 100.000 ευρώ. Ωστόσο ο αστυνομικός που προέβη σε αυτή την πράξη δεν βρέθηκε. Η κάμερα τον «έπιασε» την επίμαχη στιγμή, όμως φορούσε κράνος, με αποτέλεσμα το ποσό να το καταβάλει η ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ορέστης Χριστοφής μίλησε στην εφημερίδα «Real News» για τη δικαίωσή του, λέγοντας: «Η ζωή μου είναι πολύ δύσκολη, αφού έχω χάσει το ένα μου μάτι. Ήλπιζα να δικαιωθώ από το δικαστήριο, καθώς σκέφτομαι να υποβληθώ σε μεταμόσχευση κερατοειδούς και τα έξοδα είναι πολλά. Νιώθω, πάντως, ότι η δικαίωση είναι μισή, γιατί ναι μεν αναγνωρίζεται η ευθύνη της Αστυνομίας, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ ο αστυνομικός που μου πέταξε την πέτρα. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με τα επεισόδια».

Παράλληλα ο δικηγόρος του, Απόστολος Λύτρας, τόνισε: «Το δικαστήριο αναγνωρίζει την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. και δέχεται ότι ο τραυματισμός του φιλάθλου στον δεξιό οφθαλμό οφείλεται σε ρίψη πέτρας από αστυνομικό, καθώς επίσης και στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Παρότι η ΕΛ.ΑΣ. αρνούνταν ότι οι αστυνομικοί ανταπέδιδαν με ρίψεις αντικειμένων προς τους φιλάθλους, το οπτικό υλικό του αγώνα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια ανατρεπτική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για καταστολή της βίας στα γήπεδα, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από όργανα του κράτους»

Έχασε το μάτι του στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός το 2003 και δικαιώθηκε το 2016!