MENU

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν προκάλεσε εκκωφαντικό κρότο στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τόσο λόγω του κόστους των 222 εκατομμυρίων ευρώ που την καθιστούν την ακριβότερη πώληση όλων των εποχών, όσο και για το σήριαλ που προέκυψε, μέχρις ότου ο Βραζιλιάνος πάρει την οριστική απόφαση να αποχωρήσει από το Καμπ Νου.

Πλέον, μετά και την παρουσίαση του Βραζιλιάνου άσου στο Παρκ Ντε Πρενς από τη διοίκηση των Παριζιάνων, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στην άλλη πλευρά και συγκεκριμένα στην Μπαρτσελόνα, την θεωρητικά «χαμένη» της υπόθεσης που πρέπει να προχωρήσει δίχως τον 25χρονο επιθετικό.

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί του «MSN»

Η απόκτηση του Νεϊμάρ το καλοκαίρι του 2013 σε συνδυασμό με την προσθήκη του Σουάρες την ερχόμενη σεζόν δημιούργησε στη Βαρκελώνη μια επιθετική τριπλέτα που όμοια της πολύ δύσκολα να παρουσιαστεί ξανά στα γήπεδα. Προεξάρχοντος του αρχηγού και ηγέτη της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, το λεγόμενο «MSN» πήρε σάρκα και οστά και για μία τριετία αποτελούσε φόβητρο για οποιαδήποτε αμυντική διάταξη.

Και πώς άλλωστε να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν τα νούμερα το επιβεβαιώνουν. Συνολικά 379 γκολ σε 450 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων πέτυχε το «MSN» από την περίοδο 2014-2015, αριθμοί εντυπωσιακοί που πιστοποιούν την ύπαρξη ενός επιθετικού μηχανισμού ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε με ακρίβεια υπολογιστή.

Σε ατομικό επίπεδο ο Μέσι έχει τη «μερίδα του λέοντος» όσον αφορά το σκοράρισμα έχοντας πετύχει 153 γκολ, ακολουθεί με 121 γκολ ο Σουάρες και ο Νεϊμάρ με 105 τέρματα. Αν βάλουμε κάτω τα στατιστικά προκύπτει μέσος όρος τερμάτων 0.84 ανά παιχνίδι, ουσιαστικά δηλαδή ένας τουλάχιστον εκ των τριών έβρισκε δίχτυα σε περίπου κάθε παιχνίδι!

Την ίδια στιγμή, το «MSN» δεν περιοριζόταν μόνο στην εκτέλεση αλλά συνεργαζόταν μαεστρικά και όσον αφορά την τελική δημιουργία. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο αριθμός των 207 ασίστ, που αρκετά συχνά είχε αποδέκτη έναν εκ των τριών, επίδοση δείγμα αλτρουισμού αλλά και... προγραμματισμού, μιας και οι τρεις τους συνεννοούνταν με «κλειστά μάτια».

Ειδικά στο πρωτάθλημα της La Liga, Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ σκόραραν 259 τέρματα σε 299 αναμετρήσεις, που συνεπάγεται ένα γκολ μ.ο. ανά 103 λεπτά αγώνα. Όσον αφορά την συγκομιδή τίτλων, το «MSN» συνεισέφερε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία Κόπα Ντελ Ρέι, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Τι σημαίνει η απώλεια του Νεϊμάρ

Η αποχώρηση του 25χρονου άσου δεδομένα αποτελεί πλήγμα στην επιθετική παραγωγική διαδικασία των Καταλανών στο σκοράρισμα και τη δημιουργία. Πέρα ωστόσο από την ψυχρή έννοια των αριθμών, η απώλεια του Νεϊμάρ στερεί από το οπλοστάσιο του Ερνέστο Βαλβέρδε έναν ποδοσφαιριστή-ηγέτη, που έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να «ξεκολλήσει» το κάρο όταν κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το ρου ενός αγώνα.

Αρκεί μια φαντεζί ενέργεια, μια εκτέλεση φάουλ, μία ντρίπλα για φέρει «τούμπα» έναν αγώνα και να ωθήσει στην ιστορικότερη ανατροπή όλων των εποχών για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκτός αυτού, η Μπαρτσελόνα χάνει έναν υποψήφιο διάδοχο του Μέσι, όταν ο κορυφαίος Αργεντινός πάψει να είναι μέλος των «μπλαουγκράνα».

Η αναζήτηση του παίκτη που θα μπει στα παπούτσια του Νεϊμάρ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Βαλβέρδε μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά, έχοντας ως προίκα 222 εκατομμύρια ευρώ. Το SDNA σας έδωσε το βήμα να επιλέξετε τον πιθανό αντικαταστάτη του αρχηγού της «σελεσάο».

Ωστόσο, όποιος και να έρθει, το Καμπ Νου έχασε οριστικά το «MSN» του, τους τρεις Λατίνους που επιβεβαίωσαν στην πράξη το γιατί η Μπαρτσελόνα θεωρείται «Més que un club»!

Μπαρτσελόνα: Η απώλεια του Νεϊμάρ και ο κρίκος του «MSN» που σπάει (pics+vids)