MENU

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος είχε μία κατά γενική ομολογία πολύ καλή διαιτησία στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ωστόσο υπήρξαν και δύο φάσεις που σήκωσαν αρκετή συζήτηση, αναφορικά με δύο περιπτώσεις πέναλτι, ένα για κάθε ομάδα.

Λιγότερη κουβέντα έγινε για εκείνο που ζητούν οι “πράσινοι” σε ένα σουτ του Μπεργκ, με τη μπάλα να σταματάει επάνω στον Κρέσπο στο 69ο λεπτό της συνάντησης και περισσότερη συζήτηση προκάλεσε εκείνο του αμέσως επόμενου λεπτού στην αντίπαλη περιοχή, με πρωταγωνιστές τους Μάτος και Χουλτ.

Στη συγκεκριμένη φάση οι ακραίοι μπακ των δύο ομάδων διεκδίκησαν τη μπάλα, η οποία μετά από κοντρόλ του Βραζιλιάνου με το στήθος, χτύπησε στο χέρι του παίκτη των “πρασίνων”, ο οποίος όμως είχε γυρισμένη την πλάτη του και δεν είχε καμία οπτική επαφή.

Υπήρξε λοιπόν ή όχι πέναλτι στη συγκεκριμένη φάση; Σωστά... τρελάθηκε ο Λέο Μάτος, με αποτέλεσμα να δεχτεί την κίτρινη κάρτα; Να σημειώσουμε παρεμπιπτόντως ότι ο Σιδηρόπουλος δεν είχε καλό οπτικό πεδίο κι έτσι ουσιαστικά πήρε τη φάση επάνω του ο Κομίνης που ως επιπρόσθετος είχε τη φάση “πιάτο” ακριβώς μπροστά του κι έπειτα από συνομιλία των δύο διεθνών ρέφερι, δεν δόθηκε καμία παράβαση.

Τι αναφέρει όμως ο κανονισμός για το χέρι μέσα στην περιοχή; Πότε είναι πέναλτι και πότε όχι; Επειδή έχει γίνει αρκετή κουβέντα το τελευταίο διάστημα και με ανάλογες περιπτώσεις, πριν 10 ημέρες εξάλλου είχαμε και το πέναλτι στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός που σήκωσε επίσης συζήτηση, το SDNA καταγράφει όλα όσα σημειώνεται στα... βιβλία των διαιτητών και τα κριτήρια που λαμβάνονται ώστε να δοθεί σε μία παράβαση χέρι η εσχάτη των ποινών.

Ας δούμε αρχικά τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο στον κανονισμός διαιτησίας της ΕΠΟ, ο οποίος αποτελεί πιστή μετάφραση των σχετικών διατάξεων της FIFA:

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι

Το παίξιμο της μπάλας με το χέρι περιλαμβάνει μία εσκεμμένη ενέργεια ενός παίκτη που κάνει επαφή με τη μπάλα με το χέρι ή τον βραχίονα.

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τ' ακόλουθα:

- Η κίνηση του χεριού προς τη μπάλα (όχι της μπάλας προς το

- Η απόσταση μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας (απρόσμενη μπαλιά)

- Η θέση του χεριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει παράβαση

- Το άγγιγμα της μπάλας με αντικείμενο που κρατιέται στο χέρι (ένδυση, υπόδηση, επικαλαμίδα, κλπ) είναι παράβαση.

- Το χτύπημα της μπάλας μ' ένα αντικείμενο που ρίχνεται (παπούτσι, επικαλαμίδα κλπ) είναι παράβαση.

Ως εκ τούτου, το σημαντικότερο από τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο διαιτητής, είναι η πρόθεση που έχει ο ποδοσφαιριστής να παίξει τη μπάλα με το χέρι κι αν κάνει κίνηση για να τη βρει κι αυτό εξάλλου είναι που επισημαίνουν και οι εκπαιδευτές διαιτησίας. Εν προκειμένω δηλαδή, παρ' ό,τι δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική η θέση του χεριού, προφανώς ο διαιτητής -μεταξύ άλλων- κρίνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τον Χουλτ.

Πέραν ωστόσο των κριτηρίων αυτών που προαναφέραμε, υπάρχει και η επιπρόσθετη οδηγία που έχει δοθεί από την UEFA για τέτοιες περιπτώσεις κι αναφέρει πως: “Όταν το χέρι του ποδοσφαιριστή βρίσκεται σε αφύσικη θέση, τότε υπάρχει πέναλτι”.

Όπως πάντως συζητιόταν σε διαιτητικούς κύκλους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συγκεκριμένη φάση θα “παίξει” στα καλοκαιρινά σεμινάρια προς τους διαιτητές...

Πότε υπάρχει πέναλτι σε χέρι στην περιοχή: Αυτά λέει ο κανονισμός...