MENU

Αποτελεί αναντίρρητη ποδοσφαιρική αλήθεια: οι ομάδες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι ακριβώς μεγαθήρια. Ωστόσο, από την άλλη, δεν είναι και λίγες οι φορές που κάποιος ελληνικός σύλλογος έχει πετύχει τεράστια νίκη επί των... πραγματικών μεγαθηρίων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με αφορμή, λοιπόν, τη χθεσινή «τριάρα» του Ολυμπιακού επί της μεγάλης Μίλαν, το SDNA θυμάται 10 τεράστιες επιτυχίες των 5 «μεγάλων» εκτός συνόρων που έκαναν την Ευρώπη να παραμιλάει...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (σεζόν 2013-14)

Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ έχει προκριθεί για τέταρτη φορά στην ιστορία του από όμιλο Champions League, τερματίζοντας κάτω από Παρί και πάνω από Μπενφίκα – Άντερλεχτ. Η κληρωτίδα στη φάση των «16» της σεζόν 2013-14 φέρνει στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγιες και των Ντε Χέα, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι.

Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν ένα από τα... τελειότερα ματς που έχουν κάνει ποτέ στην Ευρώπη, παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και μάλιστα στον ρυθμό μιας αγγλικής ομάδας και τη νικούν καθαρά με 2-0 χάρη στα γκολ των Τσόρι Ντομίνγκες και Τζοέλ Κάμπελ. Στη ρεβάνς του Ολντ Τράφορντ αποκλείονται με το περίφημο χατ-τρικ του Ολλανδού των «κόκκινων διαβόλων» όμως το συγκεκριμένο ματς παραμένει σταθμός στη σύγχρονη ιστορία τους.

Άρσεναλ – Ολυμπιακός 2-3 (σεζόν 2015-16)

Ο εξαιρετικός Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα ταξιδεύει στο Λονδίνο με την πλάτη στον τοίχο, έπειτα την εντός έδρας ήττα του στην πρεμιέρα των ομίλων 2015-16 από τη Μπάγερν. Σε ένα έδαφος που δεν είχε πάρει ποτέ θετικό αποτέλεσμα με 0-12 ήττες και γκολ 3-37, οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν από το πρώτο λεπτό του αγώνα με σκοπό να πάρουν τη νίκη. Το ποδόσφαιρο του Σίλβα επιβραβεύεται με ένα ιστορικό «διπλό», το 27ο (τότε) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και 6ο σε ομίλους Champions League.

Ο τρόπος με τον οποίο φτάνει στη νίκη, με τρία γκολ, προηγούμενος 0-1 με τον Πάρντο, την Άρσεναλ να κάνει το 2-1 και την ανατροπή του σκορ για το 2-3 με Φορτούνη, Φινμπόγκασον, αλλά ταυτόχρονα η ποιότητα του αντιπάλου και η αρνητική παράδοσή του στην Αγγλία, καθιστά τη συγκεκριμένη νίκη πιθανότατα ως τη μεγαλύτερη εκτός έδρας στην ιστορία του.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αγιαξ-Παναθηναϊκός 0-1 (σεζόν 1995-1996)

«Και ο Παναθηναϊκός παγώνει το Αμστερνταμ…»! Η τρελή κούρσα του Δώνη, το άψογο πλασέ του Βαζέχα στο 87’ και ο Παναθηναϊκός ρίχνει στα σχοινιά τον μεγάλο Αγιαξ της εποχής (εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου) αφήνοντας άφωνη ολόκληρη την Ευρώπη στις 3 Απριλίου του 1996 με την συγκλονιστική εκτός έδρας επικράτησή του στον πρώτο ημιτελικό του Champions League!

Ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα του Αίαντα μετά από επτά χρόνια (!) στην τελευταία παράσταση της ομάδας του Λουίς Φαν Χάαλ, των αδερφών Ντε Μπουρ, του Ντάβιτς, του Κλάιφερτ, του Κανού, του Λιτμάνεν και του Φαν ντερ Σαρ, στο «Ολυμπιακό στάδιο» του Αμστερνταμ, που έμελλε να βαφτεί πράσινη. Δίχως αμφιβολία αποτελεί τη σπουδαιότερη μέχρι σήμερα νίκη ελληνικού συλλόγου στο Champions League.

Παναθηναϊκός-Γιουβέντους 3-1 (σεζόν 2000-2001)

Ο Παναθηναϊκός «ταπείνωσε» τη «μεγάλη κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου Γιουβέντους, κατακτώντας πανηγυρικά την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League με το θριαμβευτικό 3-1 το Νοέμβρη του 2000 στο ΟΑΚΑ, που άφησε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων τους Ιταλούς. Το γκολ για Οσκαρ του Πάουλο Σόουζα (7’) είχε ισοφαρίσει ο Ινζάγκι (24’), όμως ο «σεληνιασμένος» Λυμπερόπουλος κέρδισε πέναλτι και αποβολή απ’ τον Φαν ντερ Σαρ και ο Μπασινάς ευστόχησε από την άσπρη βούλα (58’).

Ο τεράστιος Κριστόφ Βαζέχα διαμόρφωσε στο 65’ το τελικό 3-1, με τη Γιούβε του Αντσελότι να μένει με 9 παίκτες στο 68’ μετά τη δεύτερη κίτρινη του Κοβάσεβιτς και τον Παναθηναϊκό να… σέβεται τη «μεγάλη κυρία» αλλάζοντας πάσες στη μεσαία γραμμή, αντί να επιδιώξει σκορ μαμούθ!

https://www.youtube.com/embed/LhaIxDorIAQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΑΕΚ

ΑΕΚ- Λεβερκούζεν 2-0 (σεζόν 2000-2001)

Μπορεί το όνομα της Λεβερκούζεν να μην συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της Ευρώπης αλλά όταν μιλάμε για εκείνη τη Λεβερκούζεν τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Πρόκειται άλλωστε για την ομάδα που μια χρονιά μετά έφτασε στον τελικό του Champions League και είχε τους περισσότερους παίκτες στην Εθνική Γερμανίας της εποχής. Πρόκειται για την Λεβερκούζεν του Μπάλακ και του Ζε Ρομπέρτο, την Λεβερκούζεν που ήταν το αντικειμενικό αντίπαλο δέος της Μπάγερν Μονάχου στην Bundesliga.

To 4-4 του πρώτου αγώνα με την ΑΕΚ για τον τρίτο γύρο του UEFA ήταν από μόνο του εξωπραγματικό. Αλλά το 2-0 του επαναληπτικού στην Νέα Φιλαδέλφεια με τους Τσιάρτα, Νικολαΐδη και Νάβας να κάνουν παπάδες στο γήπεδο υπήρξε μια αληθινή αποθέωση. Και με διαφορά μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές νίκες στα κύπελλα Ευρώπης.

ΑΕΚ-Μίλαν 1-0 (σεζόν 2006-2007)

60.000 άνθρωποι έχουν να το λένε: ποτέ ξανά εικόνα γηπέδου δεν έχει υπάρξει πιο εντυπωσιακή από αυτή του ΟΑΚΑ εκείνο το βράδυ που η ΑΕΚ υποδέχθηκε την Μίλαν, εκείνο το βράδυ που 60.000 άνθρωποι σκέφτηκαν ταυτόχρονα από μέσα τους «φύγε ρε Λύμπε» προτού ο Σέζαρ εκτελέσει το ιστορικό φάουλ. Εκείνο το βράδυ που η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 την Μίλαν του Κακά, του Ινζάγκι, του Ζέερντοφ, του Πίρλο, την Μίλαν που λίγους μήνες αργότερα σήκωσε το Champions League στο ίδιο γήπεδο.

Ο Σέζαρ που έβαλε το μεγάλο γκολ και ο Σορεντίνο που εκείνο το βράδυ έπιανε τα άπιαστα θα θυμούνται μέχρι να πεθάνουν εκείνη τη βραδιά ως την πιο επική της ποδοσφαιρικής ζωής του.

ΠΑΟΚ

Ντόρτμουντ - ΠΑΟΚ 0-1 (σεζόν 2015-2016)

Το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου του 2015, ο ΠΑΟΚ φιλοξενήθηκε από την Ντόρτμουντ στο Signal Iduna Park, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League, με τον Δικέφαλο να «αλώνει» την έδρα της περίφημης γερμανικής ομάδας, επικρατώντας με 1-0.

Ο Δικέφαλος με την υποστήριξη 5.000 οπαδών του, αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, πήρε τη νίκη, με τον Ρόμπερτ Μακ να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Βάιντενφελερ στο 33ο λεπτό, μετά από πάσα του Γιάννη Μυστακίδη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ επί γερμανικού εδάφους, που πρόσφερε στους οπαδούς του, μια ακόμη αξέχαστη ευρωπαϊκή βραδιά.

Τότεναμ- ΠΑΟΚ 1-2 (σεζόν 2011-2012)

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 2011 όταν o ΠΑΟΚ ανάγκασε την Τότεναμ των Μόντριτς-Μπέιλ, να... υποκλιθεί μέσα στην έδρα της, το White Hart Lane, με τον Δικέφαλο να σημειώνει μια από τις ιστορικότερες εκτός έδρας νίκη.

Οι χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ που είχαν φτάσει στο Λονδίνο πανηγύρισαν έξαλλα τα γκολ των Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη στου 6ο και 13ο λεπτό αντίστοιχα. Το σύνολο του Λάζλο Μπόλονι με ηγέτη τον Πάμπλο Γκαρσία παρά την μείωση του σκορ από την Τότεναμ και την αποβολή του Κώστα Σταφυλίδη από τον Ολλανδό ρέφερι Μπας Νίχουϊς, «άντεξε» ως το τέλος και έτσι πήρε μία ηρωική νίκη που έκανε αίσθηση και μένει αξέχαστη σε όλο τον κόσμο ου ΠΑΟΚ.

ΑΡΗΣ

Ατλέτικο Μαδρίτης - Άρης 2-3 (σεζόν 2010-2011)

Ήταν 1 Δεκεμβρίου του 2010 όταν ο Αρης «ξέρανε» την Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν» και πανηγύρισε την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας του, η οποία ήταν συνολικά η πρώτη που πέτυχε ελληνική ομάδα επί ισπανικού εδάφους. Οι Κίτρινοι του Εκτορ Ραούλ Κούπερ, κέρδισαν με 2-3 με τα γκολ των Κόκε (2', 51' πέν.) και του Λαζαρίδη (81') ρίχνοντας στο καναβάτσο την πανίσχυρη ομάδα του Κίκε Φλόρες που είχε τότε στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Ντε Χέα, Γκοδίν, Αγκουέρο και Φορλάν.

Το «διπλό»του Άρη έκανε.... κρότο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού εκτός των άλλων η ομάδα της Θεσσαλονίκης άφησε εκτός συνέχεια τους «ροχιμπλάνκος».

https://www.youtube.com/embed/kiyuA3CiafQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Άρης - Σαραγόσα 1-0 (σεζόν 2007-2008)

Το ντεμπούτο του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στον πάγκο του Αρη, τον Σεπτέμβριο του 2007, έμελλε να συνδυαστεί με μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες για τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Το γκολ του Αβράαμ Παπαδόπουλος στο 7' της αναμέτρησης, έριξε στο καναβάτσο την πανίσχυρη - τότε - Σαραγόσα των Μιλίτο και Αϊμάρ, με τους Κίτρινους, να πανηγυρίζουν πρόκριση μέσα στην Ισπανία, στην - ίσως - πιο γλυκιά ήττα της ιστορίας του, αφού εκείνο το 2-1 (το γκολ ο Χαβίτο) χάρισε πρόκριση, με το σύνθημα: «Ποιος Αϊμάρ και ποιος Μιλίτο, σας… γλεντάει ο Χαβίτο!», να δονεί το «Ρομαρέδα».

Όταν οι Έλληνες τρελαίνουν την Ευρώπη: 10 τεράστιες νίκες των «μεγάλων»