MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
EUROPA LEAGUE
Europa League, Otesports 3
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
4 1
Astana
ASTANA
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Με μόλις μία νίκη στα τελευταία πέντε ευρωπαϊκά ματς στο Καραϊσκάκη, δεν υπήρχε περιθώριο στον Ολυμπιακό για μια ακόμη «γκέλα» στο σπίτι του. Η ομάδα του Πάουλο Μπέντο γνώριζε πολύ καλά ότι για να έχει τύχη στον όμιλο μετά την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ, έπρεπε σίγουρα να βγάλει την Αστάνα από την εξίσωση, αρχής γενομένης από το ματς της 3ης αγωνιστικής. Όπως φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν καλά τι έπρεπε να κάνουν, είχαν την απαραίτητη διάθεση -βλέπε: το μαχαίρι στα δόντια- και φυσικά είχαν την σωστή τακτική και φιλοσοφία για να το πετύχουν.

Πως ξεκίνησαν

Στο 4-2-3-1 του Πάουλο Μπέντο, ο Λεάλι ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, ο Ρέτσος αριστερά στην άμυνα, ο Φιγκέιρας δεξιά και οι Μποτία – Ντα Κόστα στα στόπερ. Μαρτίνς και Μιλιβόγεβιτς ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, με τον Φορτούνη μπροστά τους ως επιτελικό, αριστερό εξτρέμ τον Σεμπά, δεξί τον Ελιουνούσι και στην κορυφή της επίθεσης τον Καρντόσο.

Με σχήμα 5-3-2 κατέβηκε στο Καραϊσκάκη η Αστάνα, με τον Στάνιμιρ Στόιλοφ να ξεκινά κάτω από τα δοκάρια τον Έριτς, αριστερό μπακ χαφ τον Σόμκο, δεξί τον Μπεϊσεμπέκοφ και τριάδα κεντρικών αμυντικών τους Λογκβινένκο, Άνιτσιτς και Μάλι. Κάνιας, Ταγκιμπέργκεν και Τουμάσι συνέθεσαν την τριάδα της μεσαίας γραμμής, με τους Καμπανάνγκα και Νουσερμπάγιεφ να συνθέτουν το επιθετικό δίδυμο των πρωταθλητών Καζακστάν.

Αποτελεσματική τακτική και... καταιγίδα

Το κλασικό ξεκίνημά του σε εντός έδρας ματς έκανε και κόντρα στην πρωταθλήτρια Καζακστάν ο Ολυμπιακός, με έντονο πρέσινγκ και διάθεση να κυκλοφορήσει τη μπάλα με γρήγορο τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολύ καλές και συνεχείς κινήσεις χωρίς τη μπάλα από τα πρώτα λεπτά και δοκίμασαν αρκετές κάθετες μπαλιές στην πλάτη της δυσκίνητης άμυνας των αντιπάλων. Μια τακτική που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αστάνα δεν κλείστηκε στην άμυνά της αλλά προσπάθησε να μείνει «ψηλά» και να πιέσει, οδήγησε στο να βρουν οι γρήγοροι και τεχνίτες παίκτες του Ολυμπιακού την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους στον κενό χώρο. Οι αντεπιθέσεις των «ερυθρόλευκων» ήταν αποτελεσματικές, οι τελικές πάσες καλές, το πρέσινγκ έντονο και στα σωστά σημεία του γηπέδου και μοιραία όλα αυτά οδήγησαν σε ένα πολύ καλό βράδυ για τους πρωταθλητές!

Φάσεις από νωρίς και δεκάλεπτο-φωτιά

Μόλις στο 3', ο Ολυμπιακός προειδοποίησε για πρώτη φορά τον Έριτς, με ένα καλό σουτ του Φιγκέιρας λίγο άουτ. Ένα δίλεπτο μετά ο Φορτούνης σούταρε άουτ μετά από γρήγορη επίθεση των γηπεδούχων, ενώ για την Αστάνα η πρώτη προσπάθεια καταγράφεται στο 8', με ένα σουτ του Τουμάσι στα χέρια του Λεάλι. Μετά από αυτό το δίλεπτο που οι φιλοξενούμενοι κυκλοφόρησαν τη μπάλα, το ματς είναι... μόνο Ολυμπιακός.

Στο 14' ο Έριτς στάθηκε τυχερός καθώς η κεφαλιά του αμαρκάριστου Ρέτσου μετά το κόρνερ του Φορτούνη πήγε πάνω του, ενώ στη φάση του 19' η άμυνα της Αστάνα πρόλαβε οριακά τον Καρντόσο που είχε... οπλίσει, μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας και επέμβαση του Έριτς σε δυνατό σουτ του Μιλιβόγεβιτς. Ο Παραγουανός είχε μια καλή εκτέλεση φάουλ στο 23', ενώ ένα λεπτό μετά το σουτ Ελιουνούσι μετά από εξαιρετική κάθετη του Φορτούνη, κόντραρε στα σώματα.

Το καθάρισε σε 9 λεπτά

Όλα έδειχναν πως η Αστάνα δύσκολα θα τη... γλίτωνε, με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται τελικά μια ατομική προσπάθεια για να μπει μπροστά στο σκορ. Ήταν η φάση του 25ου λεπτού, όταν ο Φορτούνης έκανε μια εξαιρετική ατομική προσπάθεια, μπήκε στην περιοχή, «χόρεψε» τον προσωπικό του αντίπαλο και έκανε το γύρισμα στο σωστό σημείο, όπου ο αμαρκάριστος Φιγκέιρας δεν δυσκολεύθηκε να σπρώξει απλά τη μπάλα στα δίχτυα από το ύψος της μικρής περιοχής.

Ο Τρικαλινός χαφ είχε ακόμη μια ωραία ατομική προσπάθεια και σουτ άουτ στο 29', ενώ στο 33' ο Ολυμπιακός «βρήκε» και το δεύτερο γκολ που έβαλε το ματς στο... σωστό δρόμο. Ο Μιλιβόγεβιτς αυτή τη φορά έβγαλε την πολύ καλή κάθετη μπαλιά, ο Ελιουνούσι... ντύθηκε Φορτούνης και αφού απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο, νίκησε τον Έριτς με ένα άπιαστο πλασέ στη γωνία για το 2-0. Τα πάντα θα τελείωναν επί της ουσίας ένα λεπτό μετά, όταν οι «ερυθρόλευκοι» φεύγουν και πάλι ταχύτατα στην αντεπίθεση, ο Ελιουνούσι βρίσκει τον Σεμπά και αυτός νικά στο τετ-α-τετ τον Έριτς για το 3-0.

Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου που ολοκληρώθηκε με την κατοχή μπάλας του Ολυμπιακού να φτάνει το 70%, ενδεικτικό και της ξεκάθαρης υπεροχής του, η Αστάνα είχε την ευκαιρία να μειώσει όμως ο Άνιτσιτς σημάδεψε το δοκάρι του Λεάλι από κοντά στο 37', μετά από εκτέλεση κόρνερ.

Μείωσε η Αστάνα και τον ξύπνησε

Μάλλον... ράθυμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός και η Αστάνα δεν άργησε να τον τιμωρήσει. Οι Καζάκοι βρήκαν αρκετούς χώρους στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης και στο 54' μείωσαν εκμεταλλευόμενοι το τραγικό λάθος του Λεάλι. Ο Ιταλός γκολκίπερ προσπάθησε να διώξει τη μπάλα χωρίς να κοιτάει που τη στέλνει, ο Καμπανάνγκα την υποδέχθηκε λίγα μέτρα έξω από την περιοχή και την πέρασε από πάνω του με ωραίο πλασέ για το 3-1.

Τρία λεπτά μετά, οι φιλοξενούμενοι είχαν ακόμη μια φάση που απείλησε και για το 3-2, κάτι που μάλλον έβγαλε τους «ερυθρόλευκους» από τον λήθαργο του πρώτου τετάρτου του δεύτερου 45λεπτου. Ο Τουμάσι έφυγε στην αντεπίθεση και προσπάθησε να μπει στην περιοχή από δεξιά, με τον Ντα Κόστα να τον μαρκάρει σωτήρια. Ο μέσος της Αστάνα έπεσε ζητώντας ανατροπή, όμως ο Γερμανός ρέφερι σωστά έδειξε «παίζετε», την ώρα μάλιστα που το μαρκάρισμα ήταν ούτως ή άλλως εκτός περιοχής.

Με δέκα η Αστάνα, τέταρτο ο Ολυμπιακός

Στο 58' η Αστάνα έχασε μάλλον κάθε πιθανότητα για να πάρει κάτι θετικό από το ματς, αφού έχασε με μια ανόητη δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Κάνιας. Ο Ολυμπιακός πίεσε στα επόμενα λεπτά για να βάλει και το... κερασάκι και το κατάφερε γρήγορα, πετυχαίνοντας ένα ακόμη πολύ ωραίο γκολ. Ήταν η φάση του 65ου λεπτού όταν οι Πειραιώτες συνδυάστηκαν ταχύτατα για πολλοστή φορά στο 90λεπτο, ο Ρέτσος έδωσε στον Φορτούνη, αυτός πέρασε τη μπάλα αριστερά για τον Καρντόσο, ο Παραγουανός βρήκε με συρτή σέντρα στο δεύτερο δοκάρι τον Σεμπά και ο Βραζιλιάνος έκανε εύκολα το 4-1 από κοντά.

Μετά το τέταρτο γκολ του Ολυμπιακού, η Αστάνα μάλλον παραδόθηκε πλήρως, παρότι είχε ακόμη μια -απίθανη- χαμένη ευκαιρία, έστω για το 4-2. Ο Μουζίκοφ έσπασε το τεχνητό οφσάιντ του Ολυμπιακού και έφυγε μόνος απέναντι στον Λεάλι, γύρισε τη μπάλα για τον Καμπανάνγκα ο οποίος με κάποιο τρόπο κατάφερε να πλασάρει άουτ σε κενή εστία...

Μετά τις αλλαγές που έγιναν, ο ρυθμός του αγώνα σταδιακά... έσβηνε όσο πλησίαζε το 90', με τελευταία καλή φάση στο ματς να καταγράφεται στο 78', όταν ο Φορτούνης σούταρε άουτ μέσα από την περιοχή μετά από καλή κυκλοφορία μπάλας των Πειραιωτών. Αν εξαιρεθεί η αναγκαστική αλλαγή του Μιλιβόγεβιτς που χτύπησε και αντικαταστάθηκε στο 73' το βράδυ ήταν ιδανικό από όλες τις απόψεις για τον Ολυμπιακό που έφτασε σε μια επιβλητική νίκη και τους 6 βαθμούς στον όμιλο.

Τα γκολ του αγώνα

https://streamable.com/lprr
https://streamable.com/pohm
https://streamable.com/v5kp
https://streamable.com/lpsz
https://streamable.com/cx6w

Το ταμείο του αγώνα

Η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται. Ο Ολυμπιακός είχε την σωστή τακτική για την ομάδα που είχε απέναντί του, οι παίκτες του διεκπεραίωσαν σχεδόν στην εντέλεια το πλάνο του Μπέντο την ώρα που βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα όλη η μεσαία και την επιθετική γραμμή των πρωταθλητών. Το τελικό 4-1 ήρθε φυσιολογικά και πλέον οι Πειραιώτες κρατούν την τύχη στα χέρια τους, ειδικά μετά το 3-1 της Γιουνγκ Μπόις επί του ΑΠΟΕΛ καθώς έχουν νικήσει στην Ελβετία.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Όπως προαναφέρθηκε, δύσκολα θα βρει κανείς κάποιον που υστέρησε για τον Ολυμπιακό -πλην ίσως του Λεάλι. Σε τρομερή μέρα ο Φορτούνης, εξαιρετικοί και οι Σεμπά, Ελιουνούσι και Μαρτίνς.

Ο χειρότερος του αγώνα

Τζούνιορ Καμπανάνγκα και Ρότζερ Κάνιας. Ο πρώτος, μπορεί να πέτυχε το γκολ της ομάδας του, ωστόσο διατήρησε την παράδοση που τον θέλει να... ζει σε θέση οφσάιντ, ενώ έχασε και άλλες δύο ευκαιρίες με αποκορύφωμα το πλασέ σε κενό τέρμα του 73ου λεπτού. Ο δεύτερος ήταν ένας από τους τρεις της μεσαίας γραμμής που δεν... έκοβε ούτε με βαλέ τις επελάσεις των «ερυθρόλευκων» ενώ άφησε και με δέκα την ομάδα του πάνω που είχε μειώσει σε 3-1, με μια χαζή δεύτερη κίτρινη.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Κανένα πρόβλημα για το γερμανικό τρίο, παρά τις διαμαρτυρίες του Βούλγαρου τεχνικού της Αστάνα αφού τα ριπλέι δικαιώνουν τον Στίλερ σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Μποτία, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς (74’ Καμπιάσο), Μαρτίνς, Φορτούνης (79’ Μπουχαλάκης), Ελιουνούσι (69’ Μανθάτης), Σεμπά, Καρντόσο.

Αστάνα (Στάνιμιρ Στόιλοφ): Έριτς, Άνιτσιτς, Ταγκιμπέργκεν (63' Μουζίκοφ), Μπεϊσεμπέκοφ, Νουσερμπάγιεφ (59' Σίτοφ), Τουμάσι, Μάλι, Λογκβινένκο, Καμπανάνγκα (72' Ντεσπότοβιτς), Σόμκο, Κάνιας.

Διαιτητής: Τομπίας Στίλερ (Γερμανία)

Βοηθοί: Μίκε Πίκελ (Γερμανία), Γιαν Ζάιντελ (Γερμανία)

Τέταρτος: Μάρκο Αχμίλερ (Γερμανία)

Η βαθμολογία του Β' ομίλου:

1. ΑΠΟΕΛ 6 / 2-0-1 / 4-4

2. Ολυμπιακός 6 / 2-0-1 / 5-2

3. Γιουνγκ Μπόις 4 / 1-1-1 / 3-2

4. Αστάνα 1 / 0-1-2 / 2-6

Ολυμπιακός – Αστάνα 4-1