MENU

Εδώ και λίγη ώρα, με το που ανακοινώθηκαν τα υπό-γκρουπ της σημερινής κλήρωσης του Europa League (που πραγματοποιείται στις 2 μ.μ. στη Νιόν και θα παρακολουθήσετε live από το SDNA), ξεκίνησε στο διαδίκτυο η ανάλυση των δυσκολιών που θα συναντήσουν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός στο δρόμο προς τους ομίλους της διοργάνωσης.

Μια φορά κι έναν καιρό, οι επιθετικοί προσδιορισμοί «λαχείο» και «λαβράκια» κυριαρχούσαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με το ελληνικό ποδόσφαιρο όμως να βρίσκεται σε… ελεύθερη πτώση στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και τους αποκλεισμούς – χαστούκια, αλά Χάποελ Μπερ Σεβά και Καμπάλα να βρίσκονται σε ετήσια διάταξη, κάθε τέτοια περιγραφή πιθανού αντιπάλου των ελληνικών ομάδων μοιάζει… απαγορευτική! Άλλωστε μόλις χθες βράδυ η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη της παρουσία στις φετινές διοργανώσεις με τον διόλου κολακευτικό απολογισμό της μιας πρόκρισης και των τεσσάρων αποκλεισμών!

Ας δούμε, λοιπόν, με ψυχραιμία τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για τους τρεις εναπομείναντες «πρεσβευτές» μας και ας προσεγγίσουμε όσο πιο συνετά γίνεται τη μεσημεριανή κλήρωση.

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Μην περιμένετε να βρει στο δρόμο του κάποιο «καφενείο», ή κάποια ομάδα πολύ χειρότερη της Χάποελ Μπερ Σέβα. Εννοείται ότι δεν θα συναντήσει κάποιο μεγαθήριο, αλλά στην κατάσταση που βρίσκονται οι «ερυθρόλευκοι» κανένας αντίπαλος δεν μοιάζει εύκολος. Η Αστάνα από το Καζακστάν έχει συγκεντρώσει αρκετές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια στο Champions League και ίσως αποτελεί τον πλέον ανεπιθύμητο αντίπαλο, μαζί με την Οσμανλίσπορ, λόγω της αγωνιστικής επικινδυνότητας που εγκυμονεί κάθε ταξίδι ελληνικής ομάδας στην Τουρκία.

Η πορτογαλική Αρούκα, η Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ από την Κροατία και η Τρέντσιν από την Σλοβακία, μοιάζουν ως πιο επιθυμητές για τους «ερυθρόλευκους», χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένη η πρόκριση για τους Πειραιώτες, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, ετοιμάζονται να χτίσουν μια ομάδα από το μηδέν. Και έχουν μόλις δύο εβδομάδες μπροστά τους για να μην παρουσιάσουν ξανά τα χάλια της φετινής ευρωπαϊκής τους εκκίνησης.

Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ

Ας ξεκινήσουμε από τα αδέλφια μας τους Κύπριους. Δεν πιστεύουμε να υπάρχει Έλληνας φίλαθλος που να θεωρεί ότι οι κυπριακές ομάδες είναι του χεριού μας. Φέτος, άλλωστε, μας έχουν βάλει για τα καλά τα γυαλιά με την έως τώρα παρουσία τους στους προκριματικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και το δικό τους εκπρόσωπο στο Champions League (ΑΠΟΕΛ) να δίνει κανονικά το παρών στην κλήρωση των play off, σε αντίθεση με τους δικούς μας (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ).

Η ΑΕΚ Λάρνακας, λοιπόν, η οποία προέρχεται και από την τεράστια πρόκριση επί της Σπάρτακ Μόσχας, ίσως να μην είναι τόσο επιθυμητή για τον ΠΑΟΚ.

Καλό θα είναι επίσης να αποφύγει ο «Δικέφαλος» το ταξίδι στο Ισραήλ (Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ), γιατί αρκετές… κηδείες μας έχουν κάνει οι Ισραηλινοί τα τελευταία χρόνια ως ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ρόζενμποργκ και Ντιναμό Τιφλίδας έρχονται επίσης στο Europa League αποκλεισμένες από τον γ’ προκριματικό του Champions League, ενώ ως πιο επιθυμητή κλήρωση φαντάζει η Βοϊβοντίνα.

Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

Δεν το συζητάμε ότι η πλέον… ιντριγκαδόρικη κλήρωση που μπορούν να έχουν οι «πράσινοι» είναι αυτή με την Καμπάλα. Τώρα για το κατά πόσο είναι και επιθυμητή, αν ρωτήσετε τους παίκτες της Λιλ (που την πάτησαν φέτος όπως το είχαν πράξει πέρσι οι παίκτες του Παναθηναϊκού) θα σας πουν… μακριά από το Αζερμπαϊτζάν!

Ο Παναθηναϊκός έχει, όμως, κι άλλες… ιδιαίτερες κληρώσεις να αντιμετωπίσει όπως αυτές με την Παρτιζάν Τιράνων και την Άστρα Τζιούρτζιου, λόγω… βαλκανικής εντοπιότητας. Ιδιαίτερα οι Αλβανοί, πάντως, φαντάζουν ως η καλύτερη δυνατή κλήρωση για τους «πράσινους».

Σε γενικές γραμμές, ο Στραματσιόνι και οι παίκτες του δεν θα βρουν μπροστά τους κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν στους ομίλους του Europa League, με… σβηστές μηχανές.

Η Σλάβια Πράγας είναι ίσως η πιο επικίνδυνη κλήρωση, ενώ Γκασχόπερς και Μπρόντμπι μόνο… αμελητέες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Και επειδή πολλοί από εσάς θα έχετε νωπές ακόμη τις αναμνήσεις από τη συντριβή της Μπρόντμπι στην Τούμπα, να σας επισημάνουμε (για όσους τυχόν δεν το γνωρίζετε) ότι χθες βράδυ οι Δανοί άφησαν εκτός play off τη Χέρτα Βερολίνου.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τα αλλεπάλληλα στραπάτσα των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης, χώρος για… πανηγυρισμούς πριν και μετά από οποιαδήποτε κλήρωση δεν χωρά. Άλλωστε, αυτή η… στάνη (το ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας πρωτάθλημα της Superleague), αυτό το γάλα μπορεί να βγάλει. Κι αν θέλουμε κάποια στιγμή οι ελληνικές ομάδες να αποκτήσουν ξανά την χαμένη τους αίγλη στην Ευρώπη, θα πρέπει αν μη τι άλλο να αντιληφθούν τη σημερινή τους δυναμική και τη δύσκολη ανηφόρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν μπροστά τους. Μέχρι τότε, «λαβράκια» και «λαχεία» μπορούμε κάλλιστα να θεωρούμαστε εμείς για τους αντιπάλους μας…

Ελλάδα είμαστε! Μην ψάχνετε για… βατές κληρώσεις!