MENU

Η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ρεπορτάζ αυστριακού καναλιού για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τον στοιχηματισμό.

Σε απόσπασμα του ρεπορτάζ που «έπαιξε» η εκπομπή υπήρχε μία χειρόγραφη λίστα της Sportradar, εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η UEFA, με αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Κύρος Βασάρας, Αχιλλέας Μπέος και Άγγελος Τραυλός βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα, ενώ περιλαμβάνονται ποδοσφαιριστές, διαιτητές και παράγοντες που θεωρούνται ύποπτοι για στοιχηματισμό.

Η Sportradar μέσω του Αντρέας Κράνιχ (Managing Director Security Services της εταιρίας και συγκεκριμένα μέσω επιστολής στην ΕΠΟ επιβεβαίωσε την ύπαρξη της λίστας, αλλά άφησε αιχμές για την αυστριακή τηλεόραση.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα, που βασίζεται σε κάποια πλάνα της Αυστριακής Δημόσιας Τηλεόρασης, στα οποία εμφανιζόταν ένας πίνακας εσωτερικής χρήσης των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Sportradar με μια λίστα “Ανθρώπων ενδιαφέροντος".

Αρχικά, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ της Αυστριακής Δημόσιας Τηλεόρασης εστίασε σε ένα εσωτερικό μέρος της διαδικασίας εργασίας μας. Εμείς σίγουρα δεν εγκρίναμε τη λήψη πλάνων αυτού του πίνακα, διότι θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση στα μάτια όσων δεν καταλαβαίνουν την εσωτερική λειτουργία μας. Με δεδομένο ότι αυτό το υλικό είναι αρκετά χρόνια παλαιότερο, αντιλαμβανόμαστε τη σύγχυση των Μέσων και του κοινού για το τι σημαίνει αυτή η λίστα.

Η πραγματικότητα είναι, όπως είπαμε, ότι πρόκειται για μια εσωτερική λίστα, που περιελάμβανε άτομα για τα οποία είχαμε ανησυχίες και, ανάμικτα, άτομα με τα οποία επιθυμούσαμε να μιλήσουμε για να κατανοήσουμε ανησυχίες, φήμες και τα εθνικά τοπία όπως ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης του Τμήματος Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κ. Κύρος Βασάρας.

Συνεπώς, κατηγορηματικά υπογραμμίζουμε ότι η συγκεκριμένη λίστα δεν αποτελεί απόδειξη για τίποτα, εκτός από το ότι ενδιαφερόμασταν να μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτά τα άτομα ή από αυτά τα άτομα. Το συμπέρασμα ότι αυτός ο πίνακας αποτελεί “who is who” των χειραγωγών (fixers) είναι εντελώς εσφαλμένο και οποιοσδήποτε τέτοιος υπαινιγμός είναι παραπλανητικός.

Αν η Αυστριακή Δημόσια Τηλεόραση μας είχε ρωτήσει τότε σχετικά με αυτόν τον πίνακα, θα ήμασταν στην ευχάριστη θέση να εξηγήσουμε περί τίνος επρόκειτο και ίσως όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Λυπούμαστε πολύ για την ταλαιπωρία και τη σύγχυση που προκάλεσε στον κ. Βασσάρα και στην ΕΠΟ αυτή το παραπλανητικό και αβάσιμο θέμα».

Επιβεβαίωση και αιχμές από την Sportradar