MENU

Η Μαδαγασκάρη είναι νησιωτική χώρα με έκταση 587.041 τ.χλμ., πληθυσμό 26.262.810 κατοίκων, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018 και το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου. Βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής δημιουργώντας με την ακτή της Μοζαμβίκης τον δίαυλο της Μαδαγασκάρης συνολικού μήκους 980 μιλίων, μεγίστου εύρους 360 μιλίων και ελαχίστου 250 μιλίων.

Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Ανταναναρίβο. Η οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία, στην αλιεία και στον τουρισμό. Απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 26 Ιουνίου 1960 από τη Γαλλία, της οποίας υπήρξε αποικία. Αυτά γράφει η wikipedia γι' αυτό το εξωτικό νησί του Ινδικού ωκεανού, που έγινε ίσως περισσότερο γνωστό σε όλο τον κόσμο λόγω μιας εξαιρετικά πετυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Ποδοσφαιρικά αυτή η χώρα δεν είχε να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο. Βρίσκεται στην 106η θέση της κατάταξης της FIFA και εδώ και λίγες ώρες πέτυχε τον μεγαλύτερο άθλο της ιστορίας της: νίκησε τη Νιγηρία, βγήκε πρώτη στον όμιλό της και πέρασε στη φάση των «16» του Κόπα Άφρικα, όπου συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στη διοργάνωση δύο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης! πέτυχε, μάλιστα, οκτώ γκολ στα προκριματικά, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Ποδοσφαιρομάνα, όχι αστεία.

Από την Ανταναναρίβο ως την Αντσιρανανά και τη Φιαναραντσόα, οι Μαδαγασκαριανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ιστορική επιτυχία.

Ο ήρωας αυτής της ομάδας είναι ο Νζίβα Ρακοτοχαριμαλάλα (ή κάπως έτσι, τέλος πάντων), δηλαδή ο ποδοσφαιριστής που είχε σκοράρει κόντρα στην Ισημερινή Γουινέα και «σφράγισε» έτσι την πρόκριση. Ο συγκεκριμένο παίκτης αγωνίζεται σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Ταϊλάνδης...

Kατά τα άλλα, οι περισσότεροι από τους διεθνείς είναι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παίζουν μπάλα από χόμπι και βγάζουν τα προς το ζην κάνοντας άλλες δουλειές. Το πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης διεξάγεται με αρκετούς ομίλους ομάδων. Από αυτά τα πρωταθληματάκια προκύπτει η δεύτερη φάση, με δυο ομίλους των έξι ομάδων. Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου φτάνουν στα τελικά που και πάλι διεξάγονται σε έναν γύρο με μονούς αγώνες.

Mέχρι πριν από μερικούς μήνες, η μεγαλύτερη επιτυχίας της εθνικής ομάδας της Μαδαγασκάρης ήταν μια νίκη νίκη με 1-0 επί της Αιγύπτου στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Η εθνική ομάδα χρησιμοποιεί ως έδρες το Δημοτικό Στάδιο Μαχαμασίνα, χωρητικότητας 22.000 θεατών που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο και το Στάδιο Ραμπεμαναντζάρα, χωρητικότητας 10.000 θεατών, που βρίσκεται στη Μαχατζάνγκα.

Αυτή η πορεία προς την δόξα, πάντως, βάφτηκε και με αίμα. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Σενεγάλη εξαιτίας του μεγάλου συνωστισμού στις θύρες του γηπέδου, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 37 τραυματίστηκαν!

Oι παίκτες της Μαδαγασκάρης κάνουν όνειρα ακόμα πιο μεγάλα. Κάποιοι πίστευαν ότι θα πάνε στην Αίγυπτο μόνο για τη συμμετοχή, αλλά είναι στην επόμενη φάση και μάλιστα ως πρώτοι από τον όμιλό τους, αφήνοντας πίσω τους την παραδοσιακή δύναμη Νιγηρία.

https://www.youtube.com/embed/6Ssk1Udd5gM
https://www.youtube.com/embed/dtg7L6CkUM4
https://www.youtube.com/embed/Ri2E9t9T-i8
Μαδαγασκάρη, μεγάλη ποδοσφαιρομάνα, παιδιά! (pics, vids)