MENU

Στην αναζήτηση του περί της ιδέας του αγαθού, ο Αριστοτέλης χρειάστηκε να διαφωνήσει με τον δάσκαλο του Πλάτωνα και είπε μία ατάκα που έμεινε διαχρονικά στην ιστορία: «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δ’ αλήθεια». Καλές οι ελληνικές ομάδες, καλύτερη η αλήθεια...

Όταν ο Ατρόμητος έχει αποκλειστεί από την Ντιναμό Μπρεστ.

Όταν ο Αστέρας Τρίπολης έχει αποκλειστεί από την Χιμπέρνιαν.

Όταν ο Πανιώνιος έχει αποκλειστεί από την Μακάμπι Τελ-Αβίβ.

Όταν ο Παναθηναϊκός έχει αποκλειστεί από την Γκαμπάλα.

Όταν ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστεί από την Χάποελ Μπερ-Σέβα.

Όταν η ΑΕΚ έχει αποκλειστεί από την Σεντ Ετιέν (όλοι αυτοί δίχως νίκη μέσα - έξω σε διπλά παιχνίδια).

Όταν ο ΠΑΟΚ έχει αποκλειστεί από την Έστερσουντ.

Όταν όλα αυτά έχουν συμβεί την τελευταία τριετία, σε καλοκαιρινά προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τότε απαγορεύεται δια ροπάλου σε κάθε ελληνική ομάδα να νιώθει σιγουριά, να νιώθει φαβορί, να νιώθει ότι «αυτούς τους έχουμε», μετά από το αποτέλεσμα οποιασδήποτε καλοκαιρινής κλήρωσης για τα κύπελλα Ευρώπης.

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά μάλλον οι άλλοι πανηγυρίζουν όταν κληρώνονται πια με ελληνικές ομάδες. Από εκεί που ήμασταν κακός μπελάς για κάθε αντίπαλο, έχουμε μετατραπεί στα κορυφαία καλοκαιρινά… μεζεδάκια της Ευρώπης! Επομένως, ας ξεκαβαλήσουμε όλοι από το καλάμι κι ας δούμε κατάματα την αλήθεια.

Το χιλιοειπωμένο κλισέ λέει πως κανείς δεν προκρίθηκε και κανείς δεν αποκλείστηκε από την ημέρα της κλήρωσης. Το ακόμα πιο αληθές πως μία ομάδα αλλιώς μπορεί να φαίνεται την ημέρα της κλήρωσης κι αλλιώς όταν θα γίνουν τα παιχνίδια.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι πρόσφατο. Την ημέρα που ο ΠΑΟΚ μάθαινε την κλήρωση για τον δεύτερο προκριματικό του Europa League, ο Άγιαξ έμοιαζε στα χαρτιά πιο βατός αντίπαλος από την Βασιλεία. Για την ακρίβεια, φαινόταν πιο… ζαλισμένος αντίπαλος. Μόλις είχε χάσει ένα ακόμα πρωτάθλημα, όλα τα μεγάλα ταλέντα του (Κλάιφερτ, Ζίγες, Νταβίντ Νέρες, Ντε Μπέικ, Ντε Γιονγκ) έδειχναν να ανοίγουν μαζικά την πόρτα εξόδου, προοπτική για μεταγραφές δεν υπήρχε και ο Αίαντας που είχε αποκλειστεί πέρυσι στα καλοκαιρινά προκριματικά του Champions League από την Νις, όσο και σε αυτά του Europa League από την Ρόζενμποργκ έδειχνε σε τεράστια εσωστρέφεια. Την ίδια ώρα, η Βασιλεία έμοιαζε με σταθερή ευρωπαϊκή δύναμη, μόλις είχε φτάσει στους «16» του Champions League και φάνταζε πολύ πιο δύσβατο εμπόδιο για τον ΠΑΟΚ;

Τι έγινε από την ημέρα της κλήρωσης, μέχρι τα παιχνίδια; Οι Ελβετοί (ξε)πούλησαν ότι καλύτερο είχαν, απέλυσαν προπονητή μεσούσης της σεζόν μόλις για δεύτερη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, καταπάτησαν όλες τις ποδοσφαιρικές αρχές τους και εμφανίστηκαν ως σκόρπια διαδήλωση απέναντι στον ΠΑΟΚ, την ώρα που αναγεννημένος Άγιαξ έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην Στουρμ Γκρατς!

Από την φύση της, η νέα διαδικασία κληρώσεων της ΟΥΕΦΑ αποπλανεί. Σε κάνει να σκέφτεσαι το επόμενο βήμα, πριν καν λύσεις το χειρόφρενο. Ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ σκέφτεται από τώρα την Μάλμε (ή την Βίντι) και θεωρεί ότι θα κάνει περίπατο αν (ο μη γένοιτο) χρειαστεί να παίξει με κάποια εκ των Σπαρτάκς Γιούρμαλα ή Σούντουβα. Μέγα λάθος.

Μπορεί ξανά να ακούγεται κλισέ, αλλά το μόνο που θα πρέπει να νοιάζει, να ενδιαφέρει, να κόφτει τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό είναι το τώρα, όχι το αύριο. Ο νυν, όχι ο επόμενος αντίπαλος. Η Σπαρτάκ Μόσχας, η Σέλτικ, η Λουγκάνο. Για μετά, έχει ο Θεός.

Στατιστικά αν το δει κανείς από το καλοκαίρι του 2015, οι ελληνικές ομάδες έχουν παίξει σε 34 νοκ-άουτ και η σούμα βρίσκεται στην απόλυτη ισορροπία με 17 προκρίσεις κι άλλους τόσους αποκλεισμούς. Με άλλα λόγια; Κάποιος θα περάσει, κάποιος θα αποκλειστεί και κάποιος είναι στο μεταίχμιο.

Ο Ολυμπιακός είναι στην χειρότερη μοίρα. Όχι γιατί δεν έχει καλή ομάδα ή γιατί η Λουκέρνη και ο νικητής του ζευγαριού Μπασάκσεχιρ-Μπέρνλι δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας, αλλά γιατί δεν έχει περιθώριο λάθους. Δεν έχει δικαίωμα στο ένα κακό βράδυ. Πρέπει να είναι άψογος για τέσσερα βράδια για να μπει στους ομίλους του Europa League, κάτι που για ΠΑΟΚ (το έχει ήδη καταφέρει) και ΑΕΚ θα είναι το μίνιμουμ των προσδοκιών. Κι αυτό το βάρος της άπταιστης διαδρομής, χωρίς δικαίωμα στην στραβή, είναι ο ορισμός του βαδίσματος σε τεντωμένο σχοινί…

Τα καλοκαιρινά… μεζεδάκια της Ευρώπης