MENU

Σε ποια διοργάνωση μπορεί να γράψει ευρωπαϊκή ιστορία ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα; Σε ποια διοργάνωση έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει ξανά τουλάχιστον μέχρι την προημιτελική φάση, 17 χρόνια μετά τη χιτσκοκική μονομαχία του με τη Γιουβέντους στους «8» του Champions League;

Με τους «ερυθρόλευκους» να δημιουργούν με τις εμφανίσεις τους (και ιδιαίτερα με το «διπλό» επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο) τεράστιες προσδοκίες στους φίλους τους για μια μεγαλειώδη ευρωπαϊκή πορεία, οι απαντήσεις στο… σύνηθες δίλημμα των τελευταίων ετών δίνουν και παίρνουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά.

Είναι καλύτερο για τον Ολυμπιακό να συνεχίσει στο Champions League, με τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με ομάδες των κυβικών μιας Μπαρτσελόνα ή μιας Ρεάλ, ή μήπως είναι προτιμότερο να κυνηγήσει το ευρωπαϊκό του όνειρο σε μια πιο βατή διοργάνωση όπως το Europa League;

Διλήμματα που προσφέρονται ασφαλώς για… ποδοσφαιροκουβέντες στο διαδίκτυο και τα καφενεία, αλλά ουδόλως απασχολούν τον Σίλβα και τους παίκτες του, οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για μια ιστορική πρόκριση απέναντι στους «κανονιέρηδες» του Βενγκέρ.

Για να μη χαλάτε άσκοπα το χρόνο σας, πάντως, ούτε εσείς δεν μπορείτε να δώσετε σαφή απάντηση, αν δεν μάθετε την κλήρωση της επόμενης φάσης για τους «ερυθρόλευκους».

Είναι τόσο νεφελώδες ακόμη το τοπίο σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του βαθμού δυσκολίας των κληρώσεων που θα έχουν στην ευρωπαϊκή τους συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» που κάθε εκτίμηση μοιάζει εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Υπάρχει σενάριο, για παράδειγμα, που μπορεί να φέρει αντίπαλο του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League αντίπαλο όπως η Ντιναμό Κιέβου, η Μπενφίκα, ή η Βόλφσμπουργκ και να του στείλει στους «32» του Europa ομάδα της δυναμικής μιας Ντόρτμουντ ή μιας Σεβίλλης.

Αν θέλουμε πάντως να μιλήσουμε για δεδομένα, οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν και… μαθηματικά ότι σε περίπτωση πρόκρισης επί της Άρσεναλ έχουν αποφύγει λόγω… συγκατοίκησης στον ίδιο όμιλο την πιο δύσκολη κλήρωση που θα μπορούσε να τους περιμένει (Μπάγερν) και έχουν μια επιλογή (Ζενίτ) που μοιάζει βατή για την υλοποίηση του ονείρου τους.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις ομάδες που γνωρίζουν ήδη τη θέση τους είτε στην κλήρωση των «16» του Champions League, είτε σε αυτή των «32» του Europa League.

ΤΑ… ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ

ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ «16» ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Ζενίτ

ΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ «16» ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE: Παρί Σεν Ζερμέν

ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Μπενφίκα, Ατλέτικο Μαδρίτης Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι

ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ «32» TOY EUROPA LEAGUE: Νάπολι, Λάτσιο, Ατλέτικ Μπιλμπάο

ΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ «32» ΤΟΥ EUROPA LEAGUE: Σεντ Ετιέν, Βασιλεία

ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Μόλντε, Λίβερπουλ, Κράσνονταρ, Ντόρτμουντ, Βιγιαρεάλ, Ραπίντ Βιέννης, Μπράγκα, Τότεναμ, Σάλκε, Σπάρτα Πράγας

Ας επιχειρήσουμε όμως και μια (σε άλλες περιπτώσεις ασφαλή και σε άλλες εξαιρετικά… ριψοκίνδυνη) προσέγγιση όσων περιμένουμε να ζήσουμε στο φινάλε της πρώτης φάσης των ομίλων και ας αναλύσουμε τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και στις δύο διοργανώσεις:

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

1os ΟΜΙΛΟΣ: Πρώτη και μαθηματικά η Ρεάλ, δεύτερη οριστικά η Παρί. Σαχτάρ (3β.) και Μάλμε (3β.) ισοβαθμούν στους τρεις βαθμούς, ταξιδεύουν τελευταία αγωνιστική σε Παρίσι και Μαδρίτη αντίστοιχα και με δεδομένο ότι οι Ουκρανοί υπερτερούν των Σουηδών σε ισοβαθμία πιθανότατα θα είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν στο Europa League. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Ρεάλ, δεύτερη η Παρί, τρίτη η Σαχτάρ.

2os ΟΜΙΛΟΣ: Ο… Θεός να βάλει το χέρι του την τελευταία αγωνιστική, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (4β.) είναι η μόνη ομάδα που δεν διατηρεί ελπίδες πρόκρισης στους «16» του Champions League, αλλά μπορεί να κλέψει το εισιτήριο για τους «32» του Europa από την Αϊντχόφεν (7β.) αν κερδίσει την PSV μέσα στην Ολλανδία. Την ίδια ώρα η Βόλφσμπουργκ (9β.) θα υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (8β.) και σε περίπτωση νίκης των Γερμανών ή ισοπαλίας και ταυτόχρονης επικράτησης της Αϊντχόφεν επί της ΤΣΣΚΑ, η Γιουνάιτεντ θα… υποβιβαστεί στο Europa. Μεταξύ μας, με την εικόνα που εμφανίζει η ομάδα του Φαν Χάαλ φέτος στην Ευρώπη και ιδιαίτερα εκτός έδρας, ίσως αυτό να είναι και το πιθανότερο σενάριο. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Βόλφσμπουργκ, δεύτερη η Αϊντχόφεν, τρίτη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

3os ΟΜΙΛΟΣ: Μπενφίκα και Ατλέτικο Μαδρίτης (από 10β.) συνεχίζουν στους «16» του Champions League με τους Ισπανούς να κερδίζουν την πρωτιά μόνο με «διπλό» μέσα στη Λισαβώνα τελευταία αγωνιστική. Για την τρίτη θέση η Γαλατά (4β.) φαντάζει ακλόνητο φαβορί καθώς υποδέχεται την Αστάνα (3β.) και της αρκεί και η ισοπαλία: ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Μπενφίκα, δεύτερη η Ατλέτικο Μαδρίτης, τρίτη η Γαλατά.

4os ΟΜΙΛΟΣ: Γιουβέντους (11β.) και Σίτι (9β.) «καθάρισαν» και μαθηματικά την πρόκριση στους «16», ωστόσο η μάχη για την πρώτη θέση είναι ανοιχτή. Το ίδιο ισχύει και με τη μονομαχία για το εισιτήριο που οδηγεί στους «32» του Europa League ανάμεσα σε Γκλάντμπαχ (5β.) και Σεβίλλη (3β.). Τελευταία αγωνιστική η Σίτι υποδέχεται την Γκλάντμπαχ και η Σεβίλλη την Γιουβέντους. Κάθε πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη, αλλά ας πάμε με τη δύναμη της έδρας… ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Μάντσεστερ Σίτι, δεύτερη η Γιουβέντους, τρίτη η Σεβίλλη.

5os ΟΜΙΛΟΣ: Πρώτη και μαθηματικά η Μπαρτσελόνα (13 β.) και… χαμός για τα άλλα δύο εισιτήρια τα οποία διεκδικούν Ρόμα (5β.), Λεβερκούζεν (5β.) και Μπάτε Μπορίσοφ (4β.). Οι Ιταλοί κρατούν σφιχτά την τύχη στα χέρια τους καθώς τελευταία αγωνιστική υποδέχονται τους Λευκορώσους και με νίκη σφραγίζουν το εισιτήριο για τους «16» του Champions League, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο παιχνίδι του Λεβερκούζεν, όπου η Μπάγερ θα υποδέχεται την Μπάρτσα. Με «άσο» στον αγώνα της Ρώμης, ξεκαθαρίζει και το συνολικό τοπίο της πρόκρισης. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Μπαρτσελόνα, δεύτερη η Ρόμα, τρίτη η Λεβερκούζεν.

6os ΟΜΙΛΟΣ: Τα σενάρια γνωστά και… χιλιοειπωμένα. Πρώτη και μαθηματικά η Μπάγερν, δεύτερος ο Ολυμπιακός ακόμη κι αν χάσει με ένα γκολ από την Άρσεναλ στο Φάληρο.

7os ΟΜΙΛΟΣ: Όμιλος – φωτιά στον οποίο υπάρχει ακόμη και το σενάριο τριπλής ισοβαθμίας Τσέλσι (10β.), Πόρτο (10β.) και Ντιναμό Κιέβου (8β.) στους έντεκα βαθμούς. Αν οι Ουκρανοί κερδίσουν τελευταία αγωνιστική εντός έδρας την αδιάφορη και αποκλεισμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι Πορτογάλοι θα χρειάζονται μόνο νίκη μέσα στο Λονδίνο για να συνεχίσουν στους «16». Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας η Ντιναμό προκρίνεται πρώτη και η Τσέλσι δεύτερη, λόγω καλύτερης συνολικής διαφοράς τερμάτων. Τα σενάρια βέβαια απλοποιούνται αν επικρατήσουν οι δύο γηπεδούχοι. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Τσέλσι, δεύτερη η Ντιναμό Κιέβου, τρίτη η Πόρτο.

8os ΟΜΙΛΟΣ: Με πέντε στα πέντε η Ζενίτ όχι μόνο έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρώτη θέση, αλλά έχει την πολυτέλεια να ταξιδέψει αδιάφορη στο Βέλγιο την τελευταία αγωνιστική. Άλλο που δεν θέλει η Γάνδη (7β.), η οποία με νίκη επί των Ρώσων, στέλνει στο Europa τη Βαλένθια (6β.), η οποία την ίδια ώρα θα υποδέχεται την αποκλεισμένη Λιόν στο «Μεστάγια». ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Ζενίτ, δεύτερη η Γάνδη, τρίτη η Βαλένθια.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE

1os ΟΜΙΛΟΣ: Έχει ήδη προκριθεί η Μόλντε με 10 βαθμούς (χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση), με Φενέρ (8β.) και Άγιαξ (6β.) να διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο. Την τελευταία αγωνιστική οι Τούρκοι υποδέχονται την αποκλεισμένη Σέλτικ και οι Ολλανδοί τους Σουηδούς. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: Πρώτη η Φενερμπαχτσέ, δεύτερη η Μόλντε.

2os ΟΜΙΛΟΣ: Έχει ήδη προκριθεί η Λίβερπουλ (9β.) και της αρκεί μια ισοπαλία με τη Σιόν (8β.) την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας για να σφραγίσει και την πρώτη θέση του γκρουπ. Η ισοπαλία βολεύει και τους Ελβετούς οι οποίοι με ένα βαθμό δεν επηρεάζονται ούτε από ενδεχόμενο διπλό της Ρούμπιν (5β.) επί της αποκλεισμένης Μπορντό. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: Πρώτη η Λίβερπουλ, δεύτερη η Σιόν.

3os ΟΜΙΛΟΣ: Κράσνονταρ και Ντόρτμουντ έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση (έχοντας συγκεντρώσει αμφότερες 10 βαθμούς) και θα διεκδικήσουν την τελευταία αγωνιστική την πρωτιά, οι μεν Ρώσοι αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας την Καμπάλα, οι δε Γερμανοί υποδεχόμενοι τον ΠΑΟΚ. Με την Κράσνονταρ να υπερτερεί στην ισοβαθμία, ο πρώτος λόγος της ανήκει. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: Πρώτη η Κράσνονταρ, δεύτερη η Ντόρτμουντ.

4os ΟΜΙΛΟΣ: Μαθηματικά πρώτη η Νάπολι με 15 βαθμούς και μεγάλο φαβορί η Μίντιλαντ (6β.) για το δεύτερο εισιτήριο, καθώς υποδέχεται τελευταία αγωνιστική στην έδρα της την Μπριζ (4β.). Μαθηματικές πιθανότητες διατηρεί και η Λέγκια Βαρσοβίας (4β.) αλλά θα πρέπει να πάρει «διπλό» στην Ιταλία για να ελπίζει. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: Πρώτη η Νάπολι, δεύτερη η Μίντιλαντ.

5os ΟΜΙΛΟΣ: Βιγιαρεάλ και Ραπίντ Βιέννης έχουν προκριθεί μαθηματικά (ισοβαθμούν στους 12 βαθμούς) με την πρωτιά να κρίνεται τελευταία αγωνιστική. Οι Ισπανοί ταξιδεύουν στο Πλζεν και οι Αυστριακοί υποδέχονται την Ντιναμό Μινσκ (με τη Βιγιαρεάλ να πλεονεκτεί σε περίπτωση ισοβαθμίας). ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: Πρώτη η Βιγιαρεάλ, δεύτερη η Ραπίντ Βιέννης.

6os ΟΜΙΛΟΣ: Η Μπράγκα έχει προκριθεί μαθηματικά με 12 βαθμούς, και φαντάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί και για την πρώτη θέση, με τη δεύτερη να κρίνεται στο παιχνίδι Λίμπερετς (7β.) – Μαρσέιγ (9β.). Ακόμη και σε περίπτωση νίκης των Γάλλων, οι Πορτογάλοι θα τσεκάρουν την πρώτη θέση με ισοπαλία στην έδρα της αδιάφορης Γκρόνιγκεν που δεν έχει νίκη στον όμιλο. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Μπράγκα, δεύτερη η Μαρσέιγ.

7os ΟΜΙΛΟΣ: Αδιάφορη η τελευταία αγωνιστική με τη Λάτσιο να είναι μαθηματικά πρώτη και τη Σεντ Ετιέν οριστικά δεύτερη.

8os ΟΜΙΛΟΣ: Όμιλος εντελώς ανοιχτός σε προγνωστικά με Μπεσίκτας (9β.), Λοκομοτίβ Μόσχας (8β.) και Σπόρτινγκ Λισαβώνας (7β.) να διεκδικούν τα δύο εισιτήρια. Την τελευταία αγωνιστική οι Πορτογάλοι υποδέχονται τους Τούρκους και οι Ρώσοι ταξιδεύουν στην Αλβανία για να αντιμετωπίσουν την αδιάφορη Σκεντερμπέου. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Λοκομοτίβ Μόσχας, δεύτερη η Σπόρτινγκ Λισαβώνας.

9os ΟΜΙΛΟΣ: Η Βασιλεία (10β.)έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρώτη θέση του ομίλου με τη Φιορεντίνα (7β.) που απειλείται τόσο από την Λεχ Πόζναν (5β.), όσο και από την Μπελενένσες (5β.) να φαντάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί για το δεύτερο εισιτήριο καθώς την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται τους Πορτογάλους. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Βασιλεία, δεύτερη η Φιορεντίνα.

10os ΟΜΙΛΟΣ: Το δίδυμο της πρόκρισης μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση… αυτοκτονίας της Άντερλεχτ (7β.) με την Καραμπάχ (4β.) τελευταία αγωνιστική. Αρκεί η Τότεναμ (10β.) -η οποία έχει προκριθεί, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει μαθηματικά την πρωτιά- να μην ηττηθεί στο Λονδίνο από τη Μονακό (6β.) και οι Βέλγοι να πάρουν έστω και ένα βαθμό στις Βρυξέλλες κόντρα στους Αζέρους: ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Τότεναμ, δεύτερη η Άντερλεχτ.

11os ΟΜΙΛΟΣ: Σάλκε (11β.) και Σπάρτα Πράγας (9β.) έχουν προκριθεί και μαθηματικά με τους Γερμανούς (που ταξιδεύουν στην Τρίπολη την τελευταία αγωνιστική) να φαντάζουν ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση: ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Σάλκε, δεύτερη η Σπάρτα Πράγας.

12os ΟΜΙΛΟΣ: Πρώτη και μαθηματικά η Μπιλμπάο του Βαλβέρδε, ενώ η Παρτιζάν θα πρέπει να ηττηθεί με τρία γκολ διαφορά στο Βελιγράδι από την Άουγκσμπουργκ για να χάσει τη δεύτερη θέση. ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Πρώτη η Μπιλμπάο, δεύτερη η Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Champions ή Europa League; Ιδού η απορία…