MENU

Άλλες εποχές, άλλο ποδόσφαιρο. Η μαγεία, όμως, είναι πάντα ίδια. Τα συναισθήματα που προκαλεί σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο το στυλ παιχνιδιού, η τεχνική, τα συστήματα, οι παίκτες μιας μεγάλης ομάδας δεν αλλάζουν.

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θαυμάζει το μοναδικό επίτευγμα της ομάδας που έχει φτιάξει τους τελευταίους 18 μήνες ο «Ζιζού». Αυτής της ομάδας που έγινε η πρώτη που επί εποχής Τσάμπιονς Λιγκ κατέκτησε δύο συνεχόμενους τίτλους και έφτασε πια τα δώδεκα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι παλαιότεροι αρχίζουν να θυμούνται τις μεγάλες ομάδες του παρελθόντος, αυτές που άφησαν εποχή παίζοντας μπαλάρα και σαρώνοντας τίτλους.

Με αφορμή την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ (και) φέτος, η ισπανική εφημερίδα «Marca» κάνει την παρουσίαση των κορυφαίων ομάδων που έχουν αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πηγαίνοντας πίσω στην εποχή που οι Μαδριλένοι έπαιρναν πέντε διαδοχικά πρωταθλήματα Ευρώπης.

Ποια είναι, λοιπόν, η κορυφαία ομάδα σε συλλογικό επίπεδο;

Η Ρεάλ Μαδρίτης των πέντε πρωταθλημάτων Ευρώπης

Η «βασίλισσα» κυριάρχησε στις πρώτες πέντε σεζόν της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ομάδα των Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Φέρεντς Πούσκας, Φρανθίσκο Χέντο, Λουίς Ντελ Σολ΄, Ραϊμόντ Κοπά και Χοσέ Σανταμαρία επικράτησε σχετικά άνετα και στους πέντε τελικούς που αγωνίστηκε, πέρασε στην ιστορία του ποδοσφαίρου και έγινε θρύλος. Προσέφερε ποδοσφαιρικό θέαμα που όμοιο του δεν είχε γνωρίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

O Άγιαξ του νεαρού Κρόιφ

Το 1971 στο «Γουέμπλει» κόντρα στον Παναθηναϊκό έγινε η αρχή. Ο Κρόιφ με το ξεκίνημα κιόλας κάνει μερικά εκπληκτικά πράγματα. Ο Αγιαξ επικρατεί με 2-0 και σηκώνει ψηλά το μεγαλύτερο τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Η κυριαρχία του Άγιαξ θα συνεχισθεί άλλα δύο χρόνια. Το 1972 νικά 2-0 την Ιντερ με δύο δικά του γκολ, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στο Βελιγράδι, ο Άγιιαξ επικρατεί με 1-0 της Γιουβέντους και κατακτά για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Άγιαξ έχει πια στο δυναμικό και τους Γιόχαν Νεεσκενς και Ρούντι Κρολ, οι οποίοι συμπληρώνουν τον γαλαξία των αστέρων αυτής της υπέρομάδας. Κατακτούν το διηπειρωτικό κόντρα στην Ιντιπεντιέντε με συνολικό σκορ 4-1, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, κερδίζοντας τους Ρέιντζερς με συνολικό σκορ 6-3. Το 1973 ο Αγιαξ μετά και το τρίτο του κύπελλο Πρωταθλητριών και γίνεται πια σημείο αναφοράς.

Η Μπάγερν της δεκαετίας του 1970

Από το 1965 μέχρι το 1979, οι Βαυαροί έζησαν μια «χρυσή» 15ετία. Το 1974 κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών, επιτυχία που επανέλαβε το 1975 και το 1976 επικρατώντας των Ατλέτικο Μαδρίτης, Λιντς και Σεντ Ετιέν με σκορ 4-0, 2-0 και 1-0 αντίστοιχα. Το τελευταίο τρόπαιο για εκείνη την εποχή είναι το διηπειρωτικό κόντρα στην Κρουζέιρο (1976), που θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα για τον θρυλικό πλέον «άξονα» της ομάδας, καθώς ο Φραντζ Μπεκενμπάουερ και ο Γκερντ Μίλερ αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στις ΗΠΑ, ενώ οι Ζεπ Μάγερ και Ούλι Χένες αποσύρθηκαν.

http://www.youtube.com/embed/3BuShGBWA9o?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Η Μίλαν του Αρίγκο Σάκι​

Δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και έκανε καριέρα ως... πωλητής παπουτσιών. Κι, όμως, αυτός ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την απίστευτη ομάδα που θαύμασε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή στο ντεμπούτο του, τη σεζόν 1987-88, και στη συνέχεια η Μίλαν κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κερδίζοντας δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών, το 1989 και το 1990. Ο Σάκι λάτρευε τον Άγιαξ και την εθνική ομάδα της Ολλανδίας της δεκαετίας του 1970 και εφάρμοσε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο με απόλυτη επιτυχία. ΟΦράνκο Μπαρέζι, ο Μάουρο Τασότι, ο πιτσιρικάς Πάολο Μαλντίνι, ο Κάρλο Αντσελότι, ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι, ο Φράνκο Κολόμπο, ο Μάρκο φαν Μπάστεν, ο Ρουντ Γκούλιτ ήταν οι παιχταράδες που τον βοήθησαν να συνδυάσει την τεχνική, τα συστήματα με το ταλέντο και την ποιότητα.

Η «ομάδα - όνειρο» του Κρόιφ

Ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν αυτός που ως προπονητής άλλαξε τη Μπαρτσελόνα. Το 1988 αναλαμβάνει τους Καταλανούς και την επόμενη χρονιά τους οδηγεί στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, κερδίζοντας στον τελικό τη Σαμπντόρια με 2-0. Το 1992 με αντίπαλο ξανά τη Σαμπντόρια, η ομάδα της Βαρκελώνης κερδίζει με 1-0 με γκολ του Κούμαν, και κατακτά επιτέλους το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το οποίο θα χάσει δύο χρόνια αργότερα στον τελικό της Αθήνας από τη Μίλαν. Ο Κρόιφ λίγο αργότερα προσθέτει στο ενεργητικό του, και τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, νικώντας με συνολικό σκορ 3-2 την Βέρντερ Βρέμης και συνεχίζει κατακτώντας το Κύπελλο Ισπανίας το 1990, τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα τις σεζόν 1991- 1994, καθώς και τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας.

H Mπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα

Βαδίζοντας στα χνάρια του ανθρώπου που λάτρεψε, του Κρόιφ, ο Γκουαρδιόλα έφτιαξε τη δική του υπερομάδα. Με αυτόν στον πάγκο της, η Μπαρτσελόνα έζησε τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας της. Ο Γκουαρδιόλα ανέλαβε το 2007 και σε τέσσερις σεζόν, έχοντας ένα απίστευτο ρόστερ στη διάθεσή του, την οδήγησε στην κατάκτηση 14 τίλτων, μεταξύ των οποίων δύο Τσάμπιονς Λιγκ και τρία πρωταθλήματα. Το 2009, μάλιστα, κατέκτησαν έξι τρόπαια οι «μπλαουγκράνα».

Ποια είναι η κορυφαία ομάδα;

Choices
Γκάλοπ: Η Μίλαν του Σάκι, ο Άγιαξ του Κρόιφ, η Ρεάλ του Ζιντάν: ποια είναι η κορυφαία ομάδα; (vids)