MENU

Μεταγραφές. Το όπιο του οπαδού. Το αγαπημένο σπορ του καλοκαιριού. «Παικταράδες» που δημιουργούν υγρά όνειρα για την νέα σεζόν. Κάποιοι δικαιώνουν τις προσδοκίες, κάποιοι φοριούνται όλο τον χειμώνα ως πανάκριβα «παλτά» για το κρύο κι άντε πάλι από την αρχή. 

Αυτό το καλοκαίρι κάτι κινήθηκε. Όλοι κάτι καλό πήραν. Και υπάρχει η αίσθηση ότι οι καλύτερες μεταγραφές -παρότι το πρωτάθλημα της Super League αρχίζει σήμερα- δεν έχουν έρθει ακόμα. Το SDNA παίρνει το ρίσκο και αξιολογεί τις 20 κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού, παρότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για κάποιους εξ’ αυτών οι ελληνικές ομάδες θα κλάψουν τα λεφτά που έδωσαν.

Η αξιολόγηση και η αρίθμηση στην αντίστροφή μέτρηση αποτελούν αυστηρά προσωπική άποψη του υπογράφοντος, κάθε ένσταση, διαφωνία, αντίθετη άποψη είναι δεκτή.

Πάμε λοιπόν…

20. ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΜΑΣΑΣ

Επιτελικός μέσος, που να κουβαλάει το όνομα του μεγάλου «Ζιζού», έχει ρίζες από Αλγερία, γεννήθηκε σε συνοικία της Μασσαλίας και ξεκίνησε από τις Κάννες, είναι ένας συνδυασμός που από μόνος του δημιουργεί ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή θεωρήθηκε το κορυφαίο ταλέντο των ακαδημιών της Μαρσέιγ, όμως ήταν ατίθασος, απείθαρχος και εγωιστής και αυτό ναρκοθέτησε την εξέλιξη του. Με πολλά επεισόδια με συμπαίκτες, αντιπάλους και προπονητές, έχει προλάβει να αλλάξει 11 ομάδες (μία εκ των οποίων η Νάπολι) στα 26 του! Ο Ιωνικός πήρε το ρίσκο και ελπίζει ότι θα τιθασεύσει τον εκρηκτικό Γάλλο μεσοεπιθετικό με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο.

19. ΡΙΤΣΜΟΝΤ ΜΠΟΑΚΙ

Ένας γυρολόγος των ευρωπαϊκών γηπέδων, στα 29 του έχει προλάβει να αλλάξει ήδη 11 ομάδες και 7 χώρες! Οι εμφανίσεις του με την Σασουόλο ανάγκασαν την Γιουβέντους να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2013, όμως δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο της Μεγάλης Κυρίας. Σε δύο περάσματα από τον Ερυθρό Αστέρα (συνολικά 4 χρόνια) έκανε θραύση με 60 γκολ σε 104 παιχνίδια και μετά από ένα αξιοπρεπές πέρασμα πέρσι από την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ο Γκανέζος φορ έρχεται στην Λαμία για να της δώσει το εύκολο γκολ, που τόσο της έλειψε τα τελευταία χρόνια.

18. ΡΑΦΑΕΛ ΚΑΜΑΤΣΟ

Οι οπαδοί του Άρη θα τον θυμούνται αιώνια για την τεράστια χαμένη ευκαιρία σε κενή εστία στις καθυστερήσεις του ματς με την Μακάμπι στο Τελ-Αβίβ. Αν είχε μπει αυτό το γκολ, ίσως το ευρωπαϊκό μέλλον των κιτρινόμαυρων ήταν διαφορετικό. Ο 22χρονος Πορτογάλος εξτρέμ είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που έδειξε σε αυτή τη φάση. Η Μάντσεστερ Σίτι τον πήρε στα 13 του στην Αγγλία, η Λίβερπουλ της τον έκλεψε στα 16 και η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας τον πήρε έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2019! Πουθενά όμως (ούτε στους δανεισμούς σε Ρίο Άβε, Μπελενένσες) ο Πορτογάλος εξτρέμ έβγαλε στο γήπεδο, τα εγκωμιαστικά λόγια που τον κατέτασαν ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης στους γεννηθέντες το 2000. Ο Άρης μοιάζει από τις τελευταίες του ευκαιρίες για την έκρηξη…

17. ΦΙΛΙΠ ΖΙΝΚΕΡΝΑΓΚΕΛ

Οι εξωπραγματικοί του αριθμοί σε γκολ με ασίστ στην ομάδα φαινόμενο της Σκανδιναβίας (Μπόντο Γκλιμτ) την διετία 2018-20, του χάρισαν την μεγάλη μεταγραφή στο νησί, όμως στην πρώτη του απόπειρα με την Γουότφορντ δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά. Ήταν βασικός (και καθοριστικός) πέρσι στην πορεία ανόδου της Νότιγχαμ Φόρεστ, από όπου έρχεται στον Ολυμπιακό. Ο 27χρονος Δανός είναι λίγο εξτρέμ, λίγο δεκάρι, λίγο από όλα. Τεχνίτης, όχι ιδιαίτερα αθλητικός, δίνει νούμερα στις ομάδες του και ψάχνει μέσω του Ολυμπιακού την ευρωπαϊκή καταξίωση.

16. ΕΡΙΚ ΛΑΡΣΟΝ

Είναι από αυτούς που πίστευαν ότι είναι καλύτερα να είσαι πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη. Μέχρι τα 31 του έμεινε κολλημένος στην Σουηδία, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα με την Μάλμε κι έχοντας στο βιογραφικό του 326 παιχνίδια και 15 γκολ (παρότι δεξιός μπακ). Μετά από τέσσερα γεμάτα χρόνια στην πρωταθλήτρια Σουηδίας, ο σούπερ αξιόπιστος δεξιός μπακ αποφάσισε να ξενιτευτεί για πρώτη φορά με τον ΟΦΗ να κάνει μία ψαγμένη κίνηση, που μοιάζει με εγγύηση.

15. ΖΕΡΒΙΝΙΟ

Εκλεκτό μέλος εκείνης της τρομερής φουρνιάς της Ακτής Ελεφαντοστού με Γιάγια και Κόλο Τουρέ, Ντρογκμπά, Ζοκορά, Καλού που γοήτευσε την περασμένη δεκαετία. Μόνο που όλοι αυτοί έχουν αποσυρθεί και ο Ζερβίνιο έχει πατήσει τα 35.  Σαν βιογραφικό σοκάρει, με θητεία σε Άρσεναλ, Ρόμα, Λιλ, Πάρμα, μόνο που προέρχεται από απραξία ενός έτους και έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που δεν τον βοήθησε να στεριώσει στην Τράμπζονσπορ.  Η κλάση του απαράμιλλη, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιον Ζερβίνιο θα δούμε σε αθλητικό επίπεδο. Ο Άρης πλήρωσε για να μάθει…

14. ΒΙΝΤΑΡ ΕΡΝ ΚΓΙΑΡΤΑΝΣΟΝ

Ζει από το γκολ, τρώει γκολ, αναπνέει γκολ, μυρίζεται το γκολ. Ο Ατρόμητος αντικατέστησε τον Ευθύμη Κουλούρη με έναν σεσημασμένο γκολτζή των ευρωπαϊκών γηπέδων, που έχει ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ σε τρεις διαφορετικές χώρες (Ισλανδία, Σουηδία, Ισραήλ). Ο 32χρονος Ισλανδός στράικερ έρχεται στον Ατρόμητο, έχοντας σκοράρει 213 τέρματα με 12 διαφορετικές ομάδες και μοιάζει μία από τις πιο ψαγμένες κινήσεις της off season.

13. ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΚΟΤΑΡΣΚΙ

Το καλοκαίρι του 2018, ο Άγιαξ πίστεψε ότι βρήκε τον επόμενο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ ή ότι τουλάχιστον είχε βρει την πρώτη ύλη για να τον δημιουργήσει. Επένδυσε δύο εκατομμύρια ευρώ σε έναν τερματοφύλακα που δεν είχε ούτε ένα επαγγελματικό ματς στα γάντια του, αλλά έδειχνε με τις μικρές Εθνικές της Κροατίας ότι το μέλλον του ανήκει. Στον Αίαντα δεν έπαιξε ποτέ, όμως μετά από μία γεμάτη σεζόν στην χώρα του και στην Γκόριτσα, ο Ζοσέ Μπότο που κάτι ξέρει από εξελίξιμους τερματοφύλακες (επέλεξε Όμπλακ, Έντερσον, Οδυσσέα για την Μπενφίκα) εκτιμά ότι το 1,8 εκατομμύριο ευρώ που έδωσε ο ΠΑΟΚ για να τον κάνει διάδοχο του Αλέξανδρου Πασχαλάκη θα μοιάζει με «κλοπή» σε λίγα χρόνια.

12. ΜΙΓΙΑΤ ΓΚΑΤΣΙΝΟΒΙΤΣ

Εκλεκτό μέλος της τρομερής γενιάς των Σέρβων που κατέκτησαν το Παγκόσμιο νέων το 2015, κολλητός του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, όχι όμως με την εξέλιξη που θα περίμεναν όλοι. Στα 5 χρόνια που έμεινε στην Γερμανία με Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και Χόφενχαϊμ ήταν απλώς… συμπαθητικός, όμως στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής σεζόν, όταν αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, έδειξε μεγάλη ποιότητα, όχι όμως και νούμερα. Η ΑΕΚ κατάφερε να τον κάνει δικό της και περιμένει από τον 27χρονο Σέρβο να βγάλει στο γήπεδο την ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός και την αναμφισβήτητη ποιότητα του στα χαφ.

11. ΚΑΛΕΝΤ ΝΑΡΕΪ

Ο ΠΑΟΚ τον είχε σταμπάρει πολύ πριν τελειώσει η προηγούμενη σεζόν, όπου έκανε… εξωγήινα πράγματα με την φανέλα της Φορτούνα Ντίσελντορφ, με νούμερα (8 γκολ / 15 ασίστ), που παρέπεμπαν σε υποψήφιο MVP της Τσβάιτε Λίγκα. Ο Δικέφαλος χρειάστηκε να περιμένει δύο μήνες για να τον κάνει δικό του σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ με την ομάδα του, όμως η πρώτη εικόνα του στα ματς με την Λέφσκι ήταν σε θέση που δεν είχε ξαναπαίξει σχεδόν ποτέ (σέντερ-φορ). Με ρίζες από το Τόγκο, έμαθε μπάλα στις ακαδημίες της Μπάγερ Λεβερκούζεν, ένας ταχύτατος εξτρέμ, στα 28 του προέρχεται από σεζόν καριέρας και θέλει να δώσει στον ΠΑΟΚ ταχύτητα, έκρηξη και ενέργεια που τόσο χρειάζεται.

10. ΜΑΝΟΥ ΓΚΑΡΘΙΑ

Όταν στα 16 του άφησε την Χιχόν για τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι, τα scouting reports των πολιτών έλεγαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν επόμενο Αντρές Ινιέστα ή έστω… Νταβίδ Σίλβα. Οι προσδοκίες αποδείχθηκαν άπιαστο όνειρο, με τους Άγγλους να εγκαταλείπουν το πρότζεκτ του. Η Χιχόν πλήρωσε 4 εκατομμύρια ευρώ για να τον ξανακάνει δικό της το 2019, όμως η αδυναμία των Αστουριάνων να ανέβουν στην Primera Division τον έφερε στον Άρη με ποσό ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου (3,5 εκατομμύρια ευρώ), με τον 24χρονο μεσοεπιθετικό να μοιάζει ικανός να κάνει την διαφορά σε επίπεδο Super League.

9. ΤΙΑΓΚΟ ΝΤΑΝΤΑΣ

Ένα από τα διασημότερα wonderkids του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, που ωστόσο ψάχνει ακόμα τον προσανατολισμό του και την έκρηξη στην καριέρα του. Ο Χάνζι Φλικ τον ερωτεύτηκε παράφορα και βρήκε τρόπο να τον πάρει δανεικό στην Μπάγερν Μονάχου πριν από δύο χρόνια, παρότι η Μπενφίκα είχε 88 εκατομμυρίων ευρώ στο συμβόλαιο του. Ωστόσο, η σωματοδομή του και μυϊκή του διάπλαση έκαναν τόσο τους αετούς, όσο και τους Βαυαρούς να μην επενδύσουν πάνω του. Τρομερή τεχνική, άριστο διάβασμα του παιχνιδιού, ένας μοντέρνος regista, που έρχεται για να «γλυκάνει» το παιχνίδι στο κέντρο του Δικεφάλου. 

8. ΣΙΜΕ ΒΡΣΑΛΙΚΟ

Είναι ένα αγρίμι. Ένας πολεμιστής. Ένας αμυντικός που τα τελευταία 6 χρόνια ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ένας παίκτης που πριν από τέσσερα χρόνια έπαιξε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το θέμα είναι ποιον Βρσάλικο θα δούμε. Ο Κροάτης αμυντικός προέρχεται από δύο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, ο Ολυμπιακός ελπίζει ότι θα τον δει να ορθοποδεί ξανά. Περισσότερο αμυντικογενής (με εκπληκτικό άλμα), παρά με επιθετικές βλέψεις, παίκτης που βγάζει πάθος στο χορτάρι, προς το παρόν έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο στα… πιτς και βλέπουμε.

7. ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΒΕΡΜΠΙΤΣ

Όπου κι αν έπαιξε εκτός συνόρων, κατέκτησε τίτλους. Τόσο με την Κοπεγχάγη, όσο και με την Ντινάμο Κιέβου, ο Σλοβένος εξτρέμ πήρε πρωταθλήματα, κύπελλα, έπαιξε Ευρώπη, γέμισε από εικόνες και εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι ηγέτης, αλλά πολύτιμο συμπλήρωμα σε καλές ομάδες. Με εξαιρετική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, είναι περισσότερο κρυφός επιθετικός, παρά εξτρέμ γραμμής. Ο Παναθηναϊκός τον πήρε στην πιο γόνιμη ηλικία του (29) και περιμένει από αυτόν ουσία και προσωπικότητα κυρίως στα δύσκολα.

6. ΧΟΡΝΤΟΥΡ ΜΑΓΚΝΟΥΣΟΝ

Ξεκίνησε ως επιτελικός μέσος, αλλά στην Γιουβέντους μετατέθηκε σε ρόλο κεντρικού αμυντικού, μαθαίνοντας την θέση από τους καλύτερους (Κιελίνι, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι). Δεν ήταν για το επίπεδο της «Μεγάλης Κυρίας», όμως την τελευταία τετραετία ήταν σταθερά ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του ρωσικού πρωταθλήματος με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας ως σήμα κατατεθέν το «γλυκό» αριστερό του πόδι. Κι αυτός κουβαλά έναν βαρύ τραυματισμό (ρήξη αχιλλείου), όμως ο Παναθηναϊκός πήρε το ρίσκο με τον 29χρονο Ισλανδό, που ήρθε για να αντικαταστήσει το κενό του Φραν Βέλεθ. Πρώτο δείγμα, κάτι παραπάνω από θετικό…

5. ΝΤΟΜΑΓΚΟΪ ΒΙΝΤΑ

Η ΑΕΚ έψαχνε εδώ και καιρό έναν… κακό στο κέντρο της άμυνας και πιστεύει ότι τον βρήκε στο πρόσωπο του ξανθομάλλη Κροάτη. Με τρομερές παραστάσεις την τελευταία οκταετία ως αφεντικό της άμυνας σε Ντινάμο Κιέβου και Μπεσικτάς, με ηγετικά χαρακτηριστικά και σχεδόν τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με την «χρβάτσκα» (98 για την ακρίβεια), ο 33χρονος στόπερ έρχεται για να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα μετόπισθεν, έχοντας ως δέλεαρ για να βρίσκεται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση το επερχόμενο Μουντιάλ στο Κατάρ.

4. ΑΝΤΡΕ ΓΚΡΕΪ

Χρειάστηκε μόλις τέσσερα παιχνίδια για να γίνει ο ξένος με τα περισσότερα γκολ στην ευρωπαϊκή ιστορία του Άρη, ξεπερνώντας τον Σέρχιο Κόκε. Εντάξει, τα δύο εξ’ αυτών ήρθαν από την λευκή βούλα, όμως αυτό δεν μειώνει το επίτευγμα του Τζαμαϊκανού φορ, που ήρθε να γίνει το σημείο αναφοράς στην επίθεση του Άρη, μετά την πώληση ρεκόρ του Αμπουμπακάρ Καμαρά στον Ολυμπιακό. Σεσημασμένος σκόρερ στο νησί (179 τέρματα), με γκολ όπου κι αν αγωνίστηκε (Λούτον, Μπρέντφορντ, Μπέρνλι, Γουότφορντ, ΚΠΡ), πολύ ικανός μέσα στο κουτί, με αθλητικότητα και εξαιρετικά τελειώματα, μοιάζει ικανός να δώσει στους κιτρινόμαυρους το κάτι παραπάνω.

3. ΟΡΜΠΕΛΙΝ ΠΙΝΕΔΑ

Ήταν ο ένας, ο πρώτος, ο κύριος, ο βασικός στόχος του Ματίας Αλμέιδα από την πρώτη κιόλας μέρα που επισημοποιήθηκε ο γάμος του με την ΑΕΚ. Ο Μεξικανός χαφ είναι δικό του παιδί, αυτός τον έβγαλε στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα, βάζει το χέρι του στην φωτιά για εκείνον. Αυτός ήταν ο λόγος που η Ένωση τον περίμενε κοντά δύο μήνες μέχρι να ακούσει το πολυπόθητο «ναι» για τον δανεισμό του από την Θέλτα, για έναν παίκτη που τον Δεκέμβριο του 2018 έκανε μεταγραφή 12 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κρουζ Αζούλ. Ο ορισμός του box-to-box χαφ, με εκπληκτική ποιότητα σε κάθε του επαφή, δείχνει με το καλημέρα ικανός να αλλάξει επίπεδο την ΑΕΚ.

2. ΧΟΥΑΝΓΚ ΙΝ-ΜΠΕΟΜ

Αυτοί που δεν τον ήξεραν ή δεν τον είχαν δει, σοκαρίστηκαν με την πρώτη εικόνα του με την φανέλα του Ολυμπιακού απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού. Ο Νοτιο-Κορεάτης χαφ έμοιαζε μία ταχύτητα πιο γρήγορος από κάθε άλλο παίκτη στο γήπεδο και μία κλάση ανώτερος σε επίπεδο τεχνικής, σκέψης και τακτικής προσέγγισης. Πολυταξιδεμένος (έχει παίξει ήδη σε Η.Π.Α. και Ρωσία), φιλόδοξος, σταθερά διεθνής, στην κορυφαία ενδεκάδα του τελευταίου Κυπέλλου Ασίας, δείχνει πως επέλεξε τον Ολυμπιακό στα 25 του ως ένα σκαλοπάτι για κάτι πολύ ψηλότερο.

1. ΑΝΤΡΑΖ ΣΠΟΡΑΡ

Έσπασε το ρεκόρ ακριβότερης πώλησης από το πρωτάθλημα Σλοβενίας. Έγινε η ακριβότερη πώληση από το πρωτάθλημα Σλοβακίας. Τώρα έγινε η ακριβότερη μεταγραφή της εποχής Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό (3,5 εκατομμύρια ευρώ από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας). Ο 28χρονος Σλοβένος σέντερ-φορ έρχεται να δώσει όγκο, υπόσταση, κύρος και γκολ στην γραμμή πυρός του Παναθηναϊκού. Έρχεται για να δώσει τα εγγυημένα 15-20 γκολ που έλειπαν από το 9άρι του και να ανεβάζει level το τριφύλλι. Άνοιξε λογαριασμό απέναντι στην Σλάβια Πράγας και δείχνει να κουμπώνει αμέσως με το υπόλοιπο γκρουπ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Φάκελος μεταγραφές: Ξέρω τι έκανες αυτό το καλοκαίρι