MENU

Οι ορισμοί των διαιτητών, η επιλογή διαιτητών για το VAR, η επιλογή ξένων διαιτητών που τους δήλωναν με τα δυο από τα τέσσερα ονόματα τους, ανάλογα με την περίσταση, ήταν ο βίος και η πολιτεία του Μαρκ που αποδείχθηκε ο καλύτερος…μάγειρας στο χώρο της διαιτησίας.

Σεμινάριο έδωσε ο άνθρωπος και του βγάζω το καπέλο, από τη στιγμή που κατάφερε ομάδες που τον πέρασαν πριονοκορδέλα με τις ανακοινώσεις τους στην διάρκεια της τελευταίας σεζόν, να μάχονται για την παραμονή του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τόσο μεγάλη… αγάπη για αρχιδιαιτητή, δεν έχω ξαναδεί. Μέχρι και συλλαλητήριο μπορεί να οργανωθεί για την παραμονή του και μπροστάρηδες όσους υπέγραφαν τις ανακοινώσεις εναντίον του. Μιλάμε για «μάγο». Τι; Δεν το κατάφερε μόνος του; Ναι, οκ αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Και στην Ελλάδα τα ψιλά γράμματα, βαριόμαστε να τα διαβάσουμε.

Πάμε τώρα στα δικά μας. Με τόσα νέα πρόσωπα και τόσους νέους σε ηλικία παίκτες, είναι εντελώς αφύσικο να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα. Η ριζική (γιατί ριζική είναι) ανανέωση που επιχειρήθηκε στο ρόστερ της ομάδας, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τας χαρακτηριστικά του ΠΑΟΚ όπως τον ξέραμε μέχρι πέρσι.

Η εικόνα των φιλικών αγώνων μας έδωσε μια πρώτη γεύση. Ο Δικέφαλος προσέθεσε στο παιχνίδι του ενέργεια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ατομική ταχύτητα και φυσικά ταχύτητα στην ανάπτυξη, την ατομική ενέργεια και τον ενθουσιασμό. Στοιχεία που δεν έβλεπες στην ομάδα των δυο τελευταίων ετών.

Ταυτόχρονα, η μείωση του μέσου όρους ηλικίας συνεπάγεται με απειρία, πρόβλημα στη διαχείριση της πίεσης που δέχεται η ομάδα από τον αντίπαλο και φυσικά έλλειψη ομοιογένειας. Στοιχεία που επιδέχονται βελτίωσης και θεωρώ δεδομένο ότι θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιληφθείς ότι το φετινό σύνολο θα χρειαστεί χρόνο για να παρουσιάσει πρόοδο και εξέλιξη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να οπλιστούμε με υπομονή. Θέλουμε, δεν θέλουμε, αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να μην θέλουμε από τη στιγμή που όλοι θεωρούσαμε αναγκαία την ανανέωση του υλικού.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται το χρόνο του. Χρόνο για να βελτιωθούν τα επίπεδα ομοιογένειας, να γνωριστούν οι παίκτες μεταξύ τους, να αντιληφθούν τις ποδοσφαιρικές απόψεις της τεχνικής ηγεσίας που με τη σειρά της καλείται να «ξεκλειδώσει» τις αρετές των παικτών και να εντοπίσει τις αδυναμίες τους για να βοηθήσει στην βελτίωση τους.

Με την προσθήκη των Νάρει, Μπράντον και Σολτέδο, θεωρώ δεδομένο ότι η ομάδα ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Καλύπτει κενά και προσθέτει λύσεις στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας που μπορεί να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με πριν.

Τις δυνατότητες των 3 παικτών, όπως και αυτών που αποκτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, θα τις κρίνουμε στην πορεία και όταν θα έχουμε ένα ικανοποιητικό δείγμα για τα χαρακτηριστικά τους.

Σαφώς και υπάρχουν εκκρεμότητες για την συμπλήρωση του ρόστερ. Η υπόθεση Κουρτιτς είναι ανοιχτή. Σε περίπτωση που αποφασίσει να φύγει, θα πρέπει να αντικατασταθεί με παίκτη ειδικού βάρους για την μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ.

Το ενδεχόμενο να κινηθεί ο Δικέφαλος για ένα επιπλέον αμυντικό (ο Νέσμπεργκ είναι δεδομένο ότι θα προστεθεί στο σύνολο από 1 Αυγούστου) και ενός ακόμα επιθετικού (που θα μπορεί να αγωνιστεί και ως φορ και ως εξτρεμ), είναι πολύ πιθανό. Έχει ακόμα δρόμο η μεταγραφική περίοδος.

«Μάγος» ο Κλάτενμπεργκ, του βγάζω το καπέλο…
EVENTS