MENU

Δεν είναι πυρηνική φυσική ούτε δημοσιογραφική «ανακάλυψη». Πρόκειται για καταγεγραμμένη πραγματικότητα την οποία πρώτοι οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν παραδεχθεί-σχολιάσει-κριτικάρει, ενίοτε πολύ έντονα. Ο φετινός πρωταθλητής Ελλάδος μπορεί να κατέκτησε δίκαια τον τίτλο, όμως ως εικόνα-απόδοση-ποδόσφαιρο δεν είχε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια του Πέδρο Μαρτίνς. Δεν λέω ότι είχε τα χάλια της ομάδας του 2018, τότε που ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε πει στους παίκτες του ρόστερ «δεν κάνετε ούτε για χαρτιά υγείας» και είχε διώξει τους περισσότερους, όμως δεν είχε σχέση και όσα είχαμε δει από τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς ούτε το 2019 όταν έχασε το πρωτάθλημα από τον αήττητο ΠΑΟΚ αλλά έπαιξε καλό ποδόσφαιρο βάζοντας τις βάσεις. Πόσο μάλλον τις προηγούμενες δύο σεζόν που πήρε τον τίτλο.

Ο Ολυμπιακός ούτε στην Ευρώπη μπόρεσε να κάνει φέτος κάτι ξεχωριστό, άσχετα αν με τα εκατομμύρια του ταμείου μια χαρά τα πήγε πάλι παίζοντας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Οσο για το κύπελλο αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον ΠΑΟΚ.

Όμως το πρωτάθλημα, αυτό που είναι κάθε χρόνο ο βασικός στόχος του, το πήρε πολύ εύκολα. Ξεφεύγοντας στην κανονική διάρκεια, εκμεταλλευόμενος τις «αυτοχειρίες» του ΠΑΟΚ και την ολική αποσύνθεση της ΑΕΚ, πήρε διαφορά ασφαλείας η οποία τον κράτησε άνετα όρθιο στα πλέι οφ, την περίοδο που δεν μπορούσε να σταυρώσει νίκη (εκτός του αγώνα με τον Αρη) και η εικόνα του ήταν κακή.

Όμως εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Το οποίο με κυνισμό αποτυπώνεται στον βαθμολογικό πίνακα, 4 αγωνιστικές πριν από το τέλος με τον Ολυμπιακό ΗΔΗ πρωταθλητή και μαθηματικά. Τι «λέει» λοιπόν, αυτό; Ότι στην ΚΑΚΗ του, από πλευράς ποδοσφαίρου, χρονιά, ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο με +16 από τον ΠΑΟΚ, +22 από τον Παναθηναϊκό και +24 από την ΑΕΚ. Δηλαδή, αν δεν είχε «κακή χρονιά» πόσους βαθμούς θα τους «έριχνε»; Πενήντα στον καθένα;

Το να μένουν οι υπόλοιποι στην προβληματική εικόνα του Ολυμπιακού πριν από το τελευταίο ματς της Τούμπας, θυμίζει κάτι ξεπεσμένους λόρδους οι οποίοι δεν βρίσκουν λίρα στο παντελόνι αλλά κοιτάζουν αφ υψηλού και κριτικάρουν τον… λαό!

Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός ΟΦΕΙΛΟΥΝ να κοιτάξουν ΠΡΩΤΑ το δικό τους καθρέφτη και εν συνεχεία τον Ολυμπιακό. Για τους πρωταθλητές Ελλάδος τα πράγματα είναι δεδομένα. Κερδίζοντας, μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από την ΟΥΕΦΑ, ένα γύρο, θα ξεκινήσουν από τον β’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις 19/20 Ιουλίου. Σημαντικό χρονικό διάστημα τόσο για ξεκούραση όσο και για το εύρος των αλλαγών που θα υπάρξουν στο ρόστερ, όπως λέει με βεβαιότητα το ρεπορτάζ.

Ο Ολυμπιακός και χρήματα έχει να ξοδέψει και είναι αρκετά πιθανό να ξαναβρεί πολλά εκατομμύρια ευρώ με συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτές οι 30-40άρες του δίνουν κάθε χρόνο τεράστιο αβαντάζ απέναντι στον εγχώριο ανταγωνισμό. Ο οποίος όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να «κλαίει» πάνω από την πραγματικότητα αλλά οφείλει να παλέψει για να την αλλάξει. Διαφορετικά θα παίζει μόνο για το κύπελλο και από τη… 2η θέση και κάτω!

Ο Ολυμπιακός σίγουρα χρειάζεται αλλαγές και ενίσχυση εκεί όπου έδειξε φανερά ότι πονάει. Εχει ήδη κοιτάξει στον καθρέφτη του, άμεσα θα πάρει τις αποφάσεις και θα προχωρήσει στο ξεσκαρτάρισμα και στις προσθήκες. Προσέξτε όμως: έτσι κι αλλιώς θα εκκινήσει ΞΑΝΑ από θέση ισχύος. Το θέμα είναι οι άλλοι τι (θα) κάνουν.

Όταν λέμε οι «άλλοι» αρκεί να σκεφτούμε τούτο: στην κακή χρονιά του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν μόλις ΜΙΑ ΝΙΚΗ κόντρα στους «ερυθρόλευκους» σε συνολικά 11 παιχνίδια! Μόνο ο Παναθηναϊκός πρόσφατα, με το γκολ του Αϊτόρ έχει νικήσει φέτος τον Ολυμπιακό. Ούτε ο ΠΑΟΚ σε 5 παιχνίδια ούτε η ΑΕΚ σε τρία παιχνίδια. Ένα στα 3 έχει μόνο ο Παναθηναϊκός. Στον ΠΑΟΚ μένει φυσικά η χαρά της πρόκρισης επί των «ερυθρόλευκων» με δύο ισοπαλίες.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι αριθμοί –τόσο στην διαφορά πόντων- όσο και στις νίκες είναι αποστομωτικοί. Αν ο Ολυμπιακός χρειάζεται αλλαγές για να βελτιώσει την εικόνα του, οι άλλοι τρεις χρειάζονται πολλά περισσότερα για να τον συναγωνιστούν.

Ο ΠΑΟΚ είναι στην καλύτερη μοίρα, διαθέτει εξαιρετικό προπονητή (χάρη στον οποίο πήρε και την πρόκριση εις βάρος του Ολυμπιακού με εκπληκτική διαχείριση), αλλά το δικό του ρόστερ πέρα από το βάθος απαιτεί δυο-τρεις ποιοτικές προσθήκες με προσωπικότητες που θα ανεβάσουν συνολικά τον πήχη. Το πρωτάθλημα δεν είναι κύπελλο των δύο αγώνων. Είναι μαραθώνιος που κάθε λάθος το πληρώνεις. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου το γνωρίζει καλά και πάνω εκεί πρέπει να δουλέψει.

Ο Παναθηναϊκός τσακίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη συμπεριφορά-αποφάσεις του Αλαφούζου αλλά φέτος επέστρεψε στην κανονικότητα χάρη στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Όμως για την ώρα άλλα τον «καίνε» πιότερο από την επόμενη σεζόν. Πρωτίστως να βγει στην Ευρώπη και να πάρει το κύπελλο. Αν κλείσει τη χρονιά με επιτυχία τότε, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα αρκετά καλό υπόβαθρο, πρέπει να επενδύσει σε σωστές και ακριβές επιλογές τύπου Παλάσιος για να είναι από τη νέα σεζόν ανταγωνιστικός στο επίπεδο που του αρμόζει. Κι αυτό είναι μόνο η διεκδίκηση της κορυφής.

Οσο για την ΑΕΚ; Πρόκειται για γρίφο… άλυτο από το 2018 και μετά, εξαιτίας μεγάλων και συνεχόμενων λαθών. Η Ενωση αποκτά τη νέα σεζόν μεγάλο πλεονέκτημα μπαίνοντας στον Ναό της, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Η πρόσληψη του Ματίας Αλμέϊδα θα κριθεί στο γήπεδο. Ο Αργεντινός έχει τη δίψα να πετύχει στην Ευρώπη και σαν προπονητής, αλλά το ρίσκο είναι δεδομένο.

Η ΑΕΚ έχει δρόμο να διανύσει για να φτιάξει ομάδα με αυτοπεποίθηση και δυναμική τίτλου. Το θετικό για εκείνη, όπως και για τον ΠΑΟΚ, είναι ότι ο ιδιοκτήτης της δεν πρόκειται να «τραβήξει» καμιά πρίζα , αλλά θα δώσει χρήματα για την ενίσχυση του ρόστερ, πόσο μάλλον τώρα με την είσοδο στο νέο γήπεδο. Χρήματα έδωσε και πέρυσι, βέβαια, αλλά οι επιλογές που υπήρξαν, κυρίως αυτές σε προπονητικό επίπεδο, τα έριξαν στον… κουβά.

Για να συνειδητοποιήσουν ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός που βρίσκονται και τι πρέπει να κάνουν, αρκεί να σκεφτούν μόνο τούτο: στην κακή του σεζόν ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με +16, +22, +24. Αν του χρόνου είναι καλός τι θα συμβεί στην περίπτωση που εκείνοι αδυνατούν να καλύψουν το χάντικαπ;

Η απάντηση είναι εύκολη…

Όταν στην κακή χρονιά του το σήκωσε με +16, +22, +24 και μόλις μία ήττα σε 11 ματς, οι άλλοι 3 πήραν το μήνυμα;