MENU

Μετά από τη χτεσινή πολύωρη διαδικασία της ψηφοφορίας εντός του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, εγκρίθηκε τελικά η μετακόμιση των «πρασίνων» στον Βοτανικό μέσα από την διπλή ανάπλαση στην περιοχή που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου.

Το «ΝΑΙ» υπερψηφίστηκε από τα 2/3 όσων συμμετείχαν στην καθοριστική ψηφοφορία, ωστόσο ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετοί που αμφιβάλλουν ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα μπορέσει τελικά να ολοκληρωθεί, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να μπει στο νέο πολυτελές σπίτι του.

Το SDNA απευθύνθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας απαντήσεις σε όλους τους προβληματισμούς που έχουν τεθεί σχετικά με το αν είναι ρεαλιστική τόσο η χρηματοδότηση όσο και έγκαιρη και εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του έργου της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό.

Αναλυτικά:

-Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που ανοίγουν τον δρόμο για το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό;

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής, αυτή ήταν η τελευταία βασική εκκρεμότητα για να μπορέσει να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου. Ένα έργο που το είχαμε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες και είχαμε δεσμευτεί στον κόσμο του Παναθηναϊκού και στον ελληνικό λαό ότι θα γίνει, πλέον ξεκινάει. Τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο δηλαδή, θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η μειοδότηση.

-Μπορείτε να μας πείτε περιγραφικά τα επόμενα βήματα από εδώ και πέρα για να ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά το έργο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού;

Πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, να υπάρξει από αυτόν ο μειοδότης, να ξεκινήσουμε αμέσως μετά τα έργα και εννοείται ότι χρειάζεται να υπάρξει και η τελική έγκριση από την Digicom.

-Τι απαντάτε σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εξασφαλισμένη, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, χρηματοδότηση του έργου;

Και τα συνοδά έργα και το γήπεδο και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα έργα είναι ενταγμένα σε συγκεκριμένους προϋπολογισμούς. Είτε του Ταμείου Ανάκαμψης είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πιο εξασφαλισμένα λεφτά από αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπάρξουν.

-Υπάρχει περίπτωση να… στραβώσει η χρηματοδότηση του έργου;

Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να στραβώσει το συγκεκριμένο έργο, για ποιον λόγο να χαλάσει η ολοκλήρωση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού; Είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που έχουμε τα χρήματα για το έργο του γηπέδου κλειδωμένα και εξασφαλισμένα. Πότε στο παρελθόν δεν το είχαμε καταφέρει αυτό.

-Με τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε πολλά αγαθά, υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθεί ο προϋπολογισμός του έργου και να μην μπορεί να καλυφθεί από τα κεφάλαια που είναι δρομολογημένο να χρησιμοποιηθούν;

Όχι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Φροντίσαμε να το προβλέψουμε αυτό και έτσι τον προϋπολογισμό για το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό τον έχουμε αναμορφώσει και τον έχουμε αυξήσει με βάση τις νέες τιμές.

-Επειδή ο κόσμος αγωνιά και αυτό φάνηκε και με τη χτεσινή συμμετοχή του, αλλά και στην αναμονή των αποτελεσμάτων, με βάση τη θέση σας μπορείτε να δεσμευτείτε για το πότε αναμένεται να μπουν μπουλντόζες στον Βοτανικό;

Κοιτάξτε, σας είπα, τον διαγωνισμό δεν τον κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Δεν βάζουμε εμείς τις μπουλντόζες, εμείς φροντίζουμε για να πληρώσουμε το έργο. Για το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ήταν πιο σωστό να ρωτήσετε τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει και τη σχετική ευθύνη.

-Θα μπορούσατε να μας κάνετε εσείς έστω και μία πιο θεωρητική εκτίμηση για την έναρξη των έργων στον Βοτανικό;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως σε 3 χρόνια από τώρα θα μπορούμε να έχουμε έτοιμο το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό.

-Σε έναν χρόνο είναι προγραμματισμένο να έχουμε εκλογές. Αν δεν παραμείνετε στην εξουσία, το γήπεδο του Παναθηναϊκού κινδυνεύει να παγώσει ως έργο; Μπορεί κάτι να το σταματήσει;

Κοιτάξτε, δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία επόμενη κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει ένα τόσο μεγάλο έργο για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε νομίζω ότι η υποστήριξη για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ της διπλής ανάπλασης και να έχει ο Παναθηναϊκός το νέο του γήπεδο, είναι διακομματική.

-Το 2026 που οι Παναθηναϊκοί θα μπαίνουν με τα παιδιά τους στο νέο τους γήπεδο, πως νιώθετε που θα έχετε συμβάλει από τη θέση σας στην ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου, για την ομάδα και την πόλη;

Θέλω να σας μιλήσω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και δεν το λέω ως Παναθηναϊκός μόνο, αλλά κυρίως ως Έλληνας και ως Αθηναίος, αισθάνομαι ήδη πολύ μεγάλη περηφάνεια που μπόρεσα από την πλευρά μου να φανώ έστω και λίγο χρήσιμος για να γίνει επιτέλους ένα έργο που το περιμέναμε δεκαετίες.  

Γεωργιάδης στο SDNA: «Εξασφαλισμένα τα χρήματα για τον Βοτανικό – Έτοιμο σε 3 χρόνια το γήπεδο»