MENU

Η επιτυχία στο ποδόσφαιρο εξαρτάται από σειρά πραγμάτων και σίγουρα είναι ομαδική υπόθεση. Δεν στην εξασφαλίζει μόνος του ούτε ο Μέσι, ούτε ο Κριστιάνο, ούτε ο Πεπ, ούτε φυσικά ο Ζοσέ Μπότο. Χρειάζεται σωστή οργάνωση, καλή χημεία, σεβασμός στις αρχές του αθλήματος, τύχη και, ναι, το χρήμα οπωσδήποτε βοηθάει.

Ο ΠΑΟΚ στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη έχει χρήμα, παρότι εξαιτίας του FFP σε κάποιες περιόδους έπρεπε να προσέχει πώς το σκορπάει. Τα υπόλοιπα συστατικά όμως δεν υπήρχαν πάντα. Ακόμα και την χρονιά του νταμπλ, ο «Δικέφαλος» διέθετε πρωτοφανή συσπείρωση, εξαιρετική χημεία, ειδικά μεταξύ παικτών και προπονητή, ποιοτικό ρόστερ, ωστόσο ασφαλώς δεν λειτουργούσε συνολικά σαν ευρωπαϊκό κλαμπ του υψηλού επιπέδου – φάνηκε από το καλοκαίρι του 2019 κι έπειτα.

Φαίνεται ότι η οικογένεια Σαββίδη αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Εφόσον μπήκαν στην διαδικασία να διαπραγματευτούν με έναν κορυφαίο ποδοσφαιράνθρωπο όπως ο Μπότο, να σπάσουν την ρήτρα του με την Σαχτάρ και τον φέρουν στην Τούμπα για δυόμιση χρόνια, δικαιούμαστε βάσιμα να υποθέσουμε ότι θα του δώσουν και τα κλειδιά.

Στην θεωρία, ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν ακριβώς αυτό: όχι έναν συμβατικό και αναλώσιμο τεχνικό διευθυντή τύπου Ρέμπε ή Μπράνκο. Αλλά κάποιον που να έχει τις ικανότητες, την προσωπικότητα και το credit ώστε να στήσει κάτι ολοκληρωμένο, πάνω σε σωστές ποδοσφαιρικές βάσεις. Ο Μπότο, με βάση το βιογραφικό του και παρότι ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει τέτοιο, σύνθετο ρόλο, έχει όλες τις προδιαγραφές για να τα καταφέρει (παρόμοια περίπτωση αποτέλεσε σε κάποιο βαθμό και ο Φρανκ Άρνεσεν, αλλά εκείνη ήταν μια πονεμένη ιστορία).

Στην πράξη βεβαίως, είπαμε, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που θα απαντηθούν προϊόντος του χρόνου. Ένα από τα βασικότερα, κατά τη γνώμη μου: πώς θα λειτουργήσει η σχέση του Λουτσέσκου με τον Μπότο. Ο Ραζβάν μάλλον δεν ένιωθε καλά έχοντας αναλάβει, περίπου, και τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, μέχρι πρότινος το απόλυτο νούμερο 1 στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Θα χρειαστεί να βρουν κοινούς κώδικες με τον Μπότο άμεσα για να καλυφθούν τα κενά και οι αδυναμίες στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.

Κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει σε μια μεταγραφική περίοδο, ειδικά του Ιανουαρίου με τις σχετικά περιορισμένες λύσεις, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο.

Για να είμαι ειλικρινής πάντως , στο δικό μου μυαλό τούτο δεν είναι το πρωτεύον. Μεταγραφές θα γίνουν σίγουρα και με τον Μπότο επικεφαλής μπορούμε να νιώθουμε αρκετά έως πολύ ασφαλείς για την ευστοχία τους.

Το πρωτεύον είναι να επιστρέψει το ποδόσφαιρο σε πρώτο ρόλο στην Τούμπα.

Να γίνει δηλαδή ο ΠΑΟΚ ένα σύγχρονο και οργανωμένο κλαμπ με γερές βάσεις που σέβεται το άθλημα και τις βασικές αρχές του και που σκέφτεται ορθολογικά και ποδοσφαιρικά από την βάση ως την κορυφή του οργανογράμματος του.

Εφόσον συμβεί αυτό, τότε τα υπόλοιπα κομμάτια θα πέσουν στην θέση τους και ο ΠΑΟΚ θα φτάσει επιτέλους εκεί που η δυναμική του κόσμου του αλλά και του ιδιοκτήτη του, επιβάλλουν.


 

Να φτάσει εκεί που επιβάλλει η δυναμική του
EVENTS