Δεν υπάρχει προηγούμενο, όπως αυτό με τον Σκουλά και τον Γρατσάνη. Να στέλνουν επιστολές στην ΚΕΔ, να καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του αρχιδιαιτητή και να εγκαταλείπουν τη διαιτησία. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Παρότι πρέπει να μας ενδιαφέρει η κορυφή της διαιτητικής πυραμίδας του ελληνικού ποδοσφαίρου, οφείλουμε να κοιτάξουμε προς τα κάτω. Εκεί θα δούμε δεκάδες νέα παιδιά να τα παρατάνε, καθώς δεν βλέπουν φως στο τούνελ.
Η FIFA παρενέβη στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς να καταφέρει να δημιουργήσει υποδομή στο χώρο της διαιτησίας. Περιορίστηκε σε μερικούς ξένους διαιτητές, υποβάθμισε τους Ελληνες και δεν έκανε απολύτως τίποτε για την παραγωγική διαδικασία.
Ο Κλάτενμπεργκ κατάλαβε αμέσως ότι πρέπει να τα έχει καλά με τους μεγαλοσχήμονες παράγοντες και να θυσιάσει την πλειοψηφία των Ελλήνων διαιτητών. Εκανε ό,τι μπορούσε για να διασώσει τον εαυτό του.
Βλέποντας ότι δεν προκειται να ανανεωθεϊ το συμβόλαιό του, προσπαθεί να βρει τον διάδοχό του, αποτυπώνοντας μία προτίμηση στο πρόσωπο του Κύρου Βασσάρα. Με αυτές τις κινήσεις δείχνει ότι δεν έχει μελετήσει την ιστορία της ελληνικής διαιτησίας.
Άλλωστε ο διάδοχος του Κλάτενμπεργκ θα είναι ξένος και θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Προσωπικά αμφιβάλλουμε αν τότε ολοκληρωθεί και η διεθνής επιτροπεία.
Όποτε και να τελειώσει αυτή η καταιγίδα που ενέσκηψε την τελευταία εικοσαετία στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, ένα είναι βέβαιο: Οι υπερεθνικές ομοσπονδίες θα παραδώσουν καμένη γη. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε ξένους διαιτητές στα μεγάλα ματς γιατί η εμπιστοσύνη της φίλαθλης κοινής γνώμης έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.
Το κυριότερο; Χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε δική μας σχολή διαιτησίας, καθώς αποπροσανατολιστήκαμε μεταξύ Πορτογαλίας και Αγγλίας.