MENU
Google Logo

Προσθέστε το sdna.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Παράλληλα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκαν περίπου 5.000 αρχεία Excel αποθηκευμένα σε USB, στα οποία καταγράφονταν ποσά που φέρεται να προέρχονταν από τη συγκεκριμένη πρακτική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA για την εκπομπή Live News, έχει καταγραφεί μέσα από συνομιλίες η προσπάθεια του «εγκέφαλου» του κυκλώματος να προτρέψει όσα καταστήματα δεν χρησιμοποιούν επαρκώς το «κόλπο» του κεράσματος, να αυξήσουν αυτή τη δραστηριότητα.

– Αρχηγός: Στείλε μου τη λίστα με τα μαγαζιά που στο take δεν έχουνε τα κεράσματα που μπορούν να έχουνε, να ψάξω να βρω γιατί το κάνουνε.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Θα σου βγάλω μόνο καθαρά τα μαγαζιά που δεν το χρησιμοποιούνε να είναι μαζεμένο.

– Αρχηγός: Αυτό ναι, γιατί όλα τα άλλα τι να τα κάνω.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Κι αν θες μπορώ να στο βγάζω κάθε μήνα.

– Αρχηγός: Ναι γιατί αν κάποιος δεν θέλει, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μπορώ να του κόψω και το delivery. Υπάρχει όμως περίπτωση να μην καταλαβαίνουνε, οπότε πρέπει να βρω τι ισχύει. Μην κλαίγονται όμως μετά.

Τους απειλούσαν με αποκλεισμό από το delivery

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, τα καταστήματα που δεν ακολουθούσαν την πρακτική των κερασμάτων, απειλούνταν με αποκλεισμό από τα delivery και μοίρασμα των παραγγελιών τους σε άλλα καταστήματα που ακολουθούσαν τη στρατηγική τις «οδηγίες».

Σε άλλους διαλόγους καταγράφεται η δυσαρέσκεια του επικεφαλής για τα ποσοστά «κεράσματος»

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Η Λάρισα χρησιμοποιεί μόνο 1,2%.

– Αρχηγός: Δεν έχει πάρει χαμπάρι ρε.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Ναι, η Λάρισα μόνο 1,2%.

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Υπάρχουν τέτοια άλλα μαγαζιά που έχουν τόσο πολύ κάτω από 5%;

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Ο Γέρακας έχει 6,6%.

Η δυσαρέσκεια της ηγετικής ομάδας αποτυπώνεται και σε συνομιλία για τη Νέα Μάκρη, όπου το ποσοστό αναφέρεται στο 14,3%, με επιπλέον ποσό περίπου 6.400 ευρώ.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Πάμε να δούμε Νέα Μάκρη; Τρέχει με 14,3%. Και έχει περίπου 6.400 που είναι ακόμα 7,37%.

– Αρχηγός: Θα με τρελάνεις ότι είναι νορμάλ αυτό; Δηλαδή μέσα στο μαγαζί της κοιμάται αυτή. Καλά, δεν καταλαβαίνουν πόσο περιθώριο έχουν; Ή φοβούνται; Τι φοβούνται;

Οφειλές και μετρητά

Μια τρίτη συνομιλία που παρουσίασε το MEGA αποτυπώνει την ενημέρωση του «υπαρχηγού» από λογιστή για οφειλές μαγαζιών από κεράσματα.

– Λογιστής: Να κάνω μια γρήγορη ερώτηση; Μου είπες να πάρω τον Λ… τηλέφωνο για το μπάνιο. Ο επιθεωρητής μου λέει ότι εδώ ο Λ… μας χρωστάει όμως κεράσματα 300 ευρώ.

– Υπαρχηγός: Άμα είναι κάνε αυτό που καταλαβαίνεις.

– Λογιστής: Εντάξει, φιλιά.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, οι επιθεωρητές χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για να αναφέρονται στα χρήματα, με το «εκτός» να παραπέμπει στα μετρητά και τη «ροή» στα χρήματα που κατατίθεντο στην τράπεζα.

– Επιθεωρητής 1: «Πες μου τώρα, Ηράκλειο τι χρωστάει “εκτός” και πόσους μήνες».

– Επιθεωρητής 2: «Σίγουρα Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο αλλά κάτσε να δω αν έχουμε και Φεβρουάριο ή τον είχαν φέρει».

– Επιθεωρητής 1: «Φεβρουάριο δεν πρέπει να έχεις, τον έχουνε δώσει».

– Επιθεωρητής 2: «Κι όμως έχει και Φεβρουάριο».

Σε συνομιλία για τις οφειλές καταστήματος στο Ηράκλειο, οι επιθεωρητές καταγράφουν μήνες που παραμένουν ανεξόφλητοι και αναφέρουν διαδοχικά ποσά, μεταξύ των οποίων 1.595, 1.173, 1.418, 1.497 και 1.710 ευρώ.

Παρέμβαση τεχνικών για τα «κέρασμα»

Όλο το σύστημα υποστηριζόταν από τεχνικούς οι οποίοι έπρεπε να παρακολουθούν ότι όλα κυλούν ομαλά και η υπηρεσία του «κεράσματος» ήταν ενεργή για όλα τα καταστήματα.

– Διαχειριστής: Υπάρχει περίπτωση να γνωρίζετε γιατί η Χαλκίδα δεν έχει κεράσματα; Δεν μπορεί να κάνει κεράσματα, υπάρχει κάποιος λόγος;

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Γιατί το έχει κλείσει προφανώς.

– Διαχειριστής: Ναι, αλλά μου λέει ότι εδώ και 4 μήνες ότι δεν μπορεί να το κάνει.

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Να πάρουμε τηλέφωνο στους ΙΤ να ανοίξουν τα κεράσματα. Για να έχει συμβεί όμως αυτό, πρέπει να το είχαν ζητήσει οι ίδιες.

– Διαχειριστής: Το είχαν, μου είπαν ότι πριν 3 – 4 μήνες το είχαν ζητήσει γιατί είχε πάει η Εφορία.

Πηγή: ethnos.gr

Pizza Fan: «Φοβούνται; Τι φοβούνται;» - Αποκαλυπτικοί διάλογοι για την απάτη με τα «κεράσματα»