MENU

ΑΝΤΒΕΡΠ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΛΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟΥ... ΝΑΪΝΓΚΟΛΑΝ!

Η ομάδα που έχτισε για μία τριετία (2017-20) ο Λάζλο Μπόλονι, εξελίχθηκε, επέστρεψε στους τίτλους και με πριμαντόνα τον Ράτζα Ναϊνγκολάν επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν σε ομίλους Europa League. Είναι το παλιότερο βελγικό κλαμπ. Ιδρύθηκε ως τμήμα κρίκετ από Άγγλους φοιτητές που έμεναν στην Αμβέρσα το 1880, σε μία εποχή που το οργανωμένο ποδόσφαιρο δεν είχε ακόμα εισαχθεί στο Βέλγιο.

Στο κάτω μέρος από το σήμα της υπάρχει ο αριθμός 1, που υπενθυμίζει ότι ήταν η πρώτη ομάδα που εγγράφτηκε στα μητρώα της ομοσπονδίας, όταν αυτά άνοιξαν επίσημα τα κιτάπια τς το 1926. Παρότι λαοφιλής και με σημαντικό λαϊκό έρεισμα, η Αντβέρπ παραδοσιακά είναι ο ορισμός της ομάδας που πετυχαίνει λιγότερα από αυτά που μπορεί και από αυτά που περιμένει ο κόσμος της.

Μετρά μόλις τέσσερα πρωταθλήματα, αλλά το τελευταίο ήρθε το μακρινό 1957. Παρότι έχει στο ενεργητικό της έναν σχετικά πρόσφατο ευρωπαϊκό τελικό, έχει το δικό της Γουέμπλεϊ (ήττα το 1993 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 3-1 από την Πάρμα), εντούτοις έβγαλε τον αιώνα μας μέσα στην μιζέρια και την ανυποληψία.

Πέτρινα χρόνια

Το 2004 υποβιβάστηκε και της πήρε 13 χρόνια μέχρι να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία και να πάρει πάλι μπροστά.

Είναι το υιοθετημένο παιδί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα τελευταία χρόνια πολλοί παίκτες έκαναν το δρομολόγιο μέχρι την Αμβέρσα για να ανδρωθούν και να ψηθούν ποδοσφαιρικά.

Αυτός που την βοήθησε να σταθεί στα πόδια της ήταν ο Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος από το 2017 ως το 2020 έβαλε τις βάσεις για να θεμελιωθεί το νέο οικοδόμημα, όμως την δόξα την καρπώθηκε ο Ιβάν Λέκο, ο οποίος πέρασε από τον ΠΑΟΚ ως βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ.

Με αυτόν στον πάγκο, η Αντβέρπ έκανε την μεγάλη έκπληξη τον Αύγουστο του 2020, πήρε το κύπελλο Βελγίου από την Μπριζ και έβαλε τέλος σε μία μακρά άτιτλη περίοδο.

Μετά από μία ταραγμένη περσινή σεζόν, με δύο διαφορετικούς προπονητές, που όμως είδε την ομάδα να τερματίζει στην τρίτη θέση και να εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο, την σκυτάλη ανέλαβε το καλοκαίρι ο Δανός Μπρίαν Πρίσκε και η αλήθεια είναι ότι το πρώτο δείγμα δεν είναι καλό.

Όσα φάμε κι όσα βάλουμε

Μετά από τέσσερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, η Αντβέρπ βρίσκεται μόλις στην 14η θέση με τέσσερις βαθμούς, ενώ για να μπει στους ομίλους των πλέι-οφ χρειάστηκε να φτάσει ως τα πέναλτι (2-4, 2-0) για να αποκλείσει την Ομόνοια και να σώσει την ευρωπαϊκή της σεζόν.

Η μεγάλη κίνηση έγινε πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Ράτζα Ναϊνγκολάν μετά από χρόνια στην Ιταλία, αποφάσισε να επαναπατριστεί και στα 33 του αποτελεί το μεγάλο όνομα, τον κράχτη, τον ηγέτη της Αντβέρπ, η οποία πέρσι σε όμιλο με Τότεναμ, Λουντογκόρετς, Λίντσερ έκανε 12 βαθμούς και αποκλείστηκε στους 32 της διοργάνωσης από την Ρέιντζερς.

Έδρα της είναι το παμπάλαιο «Bosuilstadion», που σε δύο χρόνια κλείνει 100 χρόνια ζωής (16.144 θέσεων), το οποίο δεν έχει επισκεφτεί καμία ελληνική ομάδα, αφού η Αντβέρπ ουδέποτε έπαιξε με ελληνικό σύλλογο στην ευρωπαϊκή της ιστορία.

Παλιοί γνώριμοι 

Στο ρόστερ της θα βρούμε τον τέως ερυθρόλευκο Μπγιορν Ένγκελς, ο οποίος δεν έπιασε στην Premier League με την φανέλα της Άστον Βίλα και επέστρεψε στην χώρα του, τον παλιό επιθετικό του Ατρομήτου Νίι Ντε Πο. τον τρελιάρη Ντιντιέ Λακμέλ Ζε που ήθελε να φέρει ο Μπόλονι στον Παναθηναϊκό (δεν υπολογίζεται εκ νέου, πάλι για πειθαρχικά παραπτώματα), αλλά και πιο γνωστά ονόματα, όπως τον παλιό επιθετικό του Άγιαξ Βίκτορ Φίσερ και τον πρωταθλητή με την Λέστερ, Ρίτσι Ντε Λάετ.

Μία ομάδα με επιθετική λογική, που δεν διστάζει να παίζει 4-4-2 ή 4-2-4, μία ομάδα όσα φάμε κι όσα βάλουμε. Μία ομάδα που πρώτιστα θα κοιτάξει να διασκεδάσει με την παρουσία της στους ομίλους του Europa League και ότι ήθελε προκύψει…

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΠΕΡΕΪΡΑ...

Πέρασαν περισσότερες από 900 μέρες για να βρεθεί ξανά στα ευρωπαϊκά "σαλόνια" η Φενέρμπαχτσε. Μετά από μία τριετία με πάρα πολλά προβλήματα, που μεταξύ άλλων είχαν αποτέλεσμα και την ποινή ευρωπαϊκού αποκλεισμού από την UEFA, τα "καναρίνια" βγήκαν ξανά φέτος από τα... τουρκικά σύνορα. Για να φτάσουν στους ομίλους απέκλεισαν στον προηγούμενο γύρο τη φινλανδική Ελσίνσκι. Έπειτα το οριακό 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, ξέσπασαν στη Φινλανδία (2-5) με χατ τρικ του Βαλένσια, αλλά και δύο τέρματα στις καθυστερήσεις. 

Φυσικά σαν ομάδα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Τουρκίας, πλην όμως τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη της. Δεύτερη σε κατακτήσεις τίτλων στη γειτονική χώρα (19 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα), αισίως όμως συμπλήρωσε μία επταετία δίχως τρόπαιο. Αυτό προφανώς συνεπάγεται και μεγάλη πίεση από το απαιτητικό κοινό του συλλόγου, που θέλει να δει ξανά την ομάδα του να κατακτά τίτλους, χωρίς πάντως τα "προγνωστικά" να είναι υπέρ της και τη φετινή σεζόν. Στο παρελθόν πάντως έχει διαγράψει καλές ευρωπαϊκές πορείες. Το 2013 βρέθηκε στα ημιτελικά του Europa League, ενώ το 2008 είχε βρεθεί στους "8" του Champions League. 

Πέρυσι πάντως χτύπησε στα ίσια τον τίτλο, στο φινάλε όμως έμεινε από... καύσιμα και τερμάτισε 3η, στο -2 από τις Μπεσίκτας και Γαλατάσαραϊ που ισοβάθμισαν στην κορυφή (πρωταθλήτρια η Μπεσίκτας). Στο φετινό πρωτάθλημα είναι μία από τις πέντε ομάδες που έχουν το απόλυτο στις δύο πρώτες στροφές. Στην πρεμιέρα νίκησε 1-0 εκτός έδρας την Αδάνα Ντεμίρσπορ και τη 2η αγωνιστική επικράτησε 2-0 της Αντάλιασπορ.

Ο... γνωστός Περέιρα στο τιμόνι

Μίνι έκπληξη από τη διοίκηση του Αβτσί η επιστροφή του... γνωστού και μη εξαιρετέου Βίτορ Περέιρα στον πάγκο. Ο Πορτογάλος άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού, επανήλθε στο τιμόνι της τουρκικής ομάδας μετά από πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας τον Εμρέ Μπελόζογλου. 

Ο Πέλκας και η... παρέα του

Στο ρόστερ της Φενέρ φυσικά βρίσκουμε τον δικό μας Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται στα πιτς, καθώς του βγήκε ο ώμος πριν τρεις εβδομάδες και είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψει. Από εκεί και πέρα πρόκειται για μία αρκετά ακριβή ομάδα, με τη χρηματιστηριακή αξία της να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Μεταγραφικά βέβαια δεν έκανε πολλά πράγματα το καλοκαίρι, απέκτησε τον καλό στόπερ Κόουκερ και τον φορ Ντουρσούν, ενώ έδωσε 6 εκατ. ευρώ στην Άστον Βίλα για τον επιθετικό Σαματά. Στον αντίποδα έφυγε ο αρχηγός Γκιονούλ (μπακ). Προφανώς σαν όνομα ξεχωρίζει ο "πολύς" Μεσούτ Οζίλ, αλλά υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, όπως ο κεντρικός χαφ Καχβετσί.

AΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ: ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

Από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας η αντίπαλος των Πειραιωτών θα είναι η περσινή 5η του πρωταθλήματος της Μπουντεσλίγκα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Εννοείται ότι δεν χρειάστηκε να δώσει αγώνες στην προκριματική φάση και πέρασε απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει καλά (0-1-1). Στην πρεμιέρα γνώρισε βαριά ήττα με 5-2 από τη Ντόρτμουντ και στη 2η στροφή έμεινε στο εντός έδρας 0-0 με την Άουγκσμπουργκ. Αποκλείστηκε, όμως και από το Κύπελλο, χάνοντας 2-0 από την Βάλντχοφ Μανχάιμ, ομάδα 3ης κατηγορίας. Ιδρύθηκε το 1899 και αγωνίζεται στο Deutsche Bank Park χωρητικότητας 51.500 θεατών. Έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Γερμανίας το 1959, ενώ μετρά και πέντε κατακτήσεις Κυπέλλου. Η πιο πρόσφατη ήταν το 2018.

Ο μεθοδικός Γκλάσνερ

Η Άιντραχτ έχει νέο προπονητή τον Αυστριακό, Όλιβερ Γκλάσνερ, ο οποίος το Σάββατο (28/08) γίνεται 47 ετών. Εργάστηκε στις Ριντ, ΛΑΣΚ, Βόλφσμπουργκ. Σαφώς πιο αμυντικογενής από τον προκάτοχό του και συμπατριώτη του, Άντι Χίτερ. Οι «λύκοι» πέρυσι υπό τις οδηγίες του κατάφεραν να κερδίσουν ένα εισιτήριο για το Champions League. Χαρακτηρίζεται για τη μεθοδικότητά του και την ψυχραιμία του. Λάτρης του 4-2-3-1. Σκοπεύει να «χτίσει» πάνω στο έργο του προκατόχου του με σκοπό να βοηθήσει στην πρόοδο του συλλόγου. Σημειώνεται ότι στο κλαμπ έχει προσληφθεί και νέος αθλητικός διευθυντής, ο Μάρκους Κρέσε, πρώην της Λειψίας.

Λείπουν τα γκολ του Αντρέ Σίλβα

Το αστέρι του γερμανικού συλλόγου δεν είναι άλλο από τον Φίλιπ Κόστιτς. Ο 38 φορές διεθνής Σέρβος μέσος κοστολογείται, σύμφωνα με το «transfermarkt» στα 35 εκατ. ευρώ. Μετρά 129 ματς, 26 τέρματα και 48 ασίστ με την Άιντραχτ, ενώ έχει φορέσει τη φανέλα και των Αμβούργου, Στουτγκάρδης, Ραντνίτσκι, Χρόνινγκεν.

Αντίθετα, ο Αντρέ Σίλβα αποτέλεσε παρελθόν από την Άιντραχτ και συγκεκριμένα πουλήθηκε στη Λειψία έναντι 23 εκατ. ευρώ. Αποχώρησαν, επίσης, οι Ντέγιαν Γιόβελιτς, Φρέντερικ Ρόνοβ. Η πιο ακριβή της προσθήκη ήταν ο 21 ετών Δανός μεσοεπιθετικός, Γέσπερ Λίντστρομ (7 εκατ. ευρώ). Ξεχωρίζουν ακόμα ο Γαλλοκαμερουνέζος στόπερ, Εβάν Εντικά, ο Αυστριακός κεντρικός αμυντικός, Μάρτιν Χιντερέγκερ, ενώ υπάρχει και ένας παλιός γνώριμος του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ρόστερ. Ο λόγος για τον Γκονσάλο Μέντες Πασιέντσια που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2016-17. Την περσινή σεζόν ο Πορτογάλος είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Σάλκε. Εννοείται ότι το όνομα της γερμανικής ομάδας απασχόλησε πρόσφατα και συνεχίζει να απασχολεί εξαιτίας του ενδιαφέροντος της ΑΕΚ για τον Ελβετό μέσο, Στέφεν Ζούμπερ.

Αν εξαιρέσει κανείς τον Λίντστρομ άλλες μεγάλες κινήσεις το φετινό καλοκαίρι δεν έγιναν. Αποκτήθηκε ο Κολομβιανός επιθετικός, Ραφαέλ Μπορέ από τη Ρίβερ Πλέιτ και είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να μπει στα... παπούτσια του Αντρέ Σίλβα των 28 γκολ. Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που βγαίνει εκτός Λατινικής Αμετικής. Στα νέα πρόσωπα συμπεριλαμβάνεται και ο 21 ετών Νορβηγός Γενς Πέτερ Χάουγκε (αριστερός εξτρέμ δανεικός από τη Μίλαν).

Το ελληνικό παρελθόν

Όσο για το παρελθόν των αναμετρήσεων με ελληνικές ομάδες; Το 1981 στο Κύπελλο Κυπελλούχων επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ και στη ρεβάνς ο Δικέφαλος του Βορρά κατάφερε να πάει το ματς στα πέναλτι χάρη σε δύο γκολ του Γιώργου Κωστίκου. Οι Γερμανοί, όμως ήταν εκείνοι που πήραν την πρόκριση στον 2ο γύρο στα πέναλτι (5-4). Στις 8 Ιουλίου 1995 και για τον θεσμό του Ιντερτότο η Άιντραχτ είχε επικρατήσει 5-1 του Ηρακλή.

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού: Ο γνώριμος Περέιρα, τα παιδιά του Μπόλονι και η Άιντραχτ που... ψάχνεται