MENU

Ο επόμενος μεγάλος αθλητής μπορεί να κρύβεται παντού. Οπουδήποτε. Σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε μέρος, μπορεί να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο. Στην περίπτωση του Γιάννη κρυβόταν πίσω από έναν πάγκο που πουλούσε cd στις αγορές των Σεπολίων. Ο επόμενος σταρ μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα κρυμμένος από αυτόν. Αργά ή γρήγορα όμως κάποιος θα τον βρει, κάποιος θα τον ξετρυπώσει, κάποιος θα τον ανακαλύψει.

Όχι, δεν βάζω στην ίδια ζυγαριά τον απόλυτο σταρ του ΝΒΑ με τον Ισμαΐλα Ουεντραόγκο, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ύβρη. Ο Γιάννης όμως απέδειξε ότι… ποτέ δεν ξέρεις. Ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να μεταφραστεί αυτό που έχεις σήμερα, σε αυτό που μπορεί να εξελιχθείς αύριο. 

Η Ελλάδα ως μικρή, φτωχή και ταπεινή αθλητική αγορά θα έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια την κατάλληλη νοοτροπία και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να γίνεται ο πρώτος σταθμός μετεπιβίβασης όλων των αφρικανικών ακατέργαστων ταλέντων.

Αντ’ αυτής το κάνουν με ασύλληπτη επιτυχία το Βέλγιο και όλες οι σκανδιναβικές χώρες. Οι πανάκριβες πωλήσεις αφρικανικών ταλέντων σε ομάδες των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είναι η κινητήριος δύναμη που συντηρεί τις ποδοσφαιρικές τους οικονομίες.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα η δανική Νόρτζελαντ πούλησε τον 19χρονο Γκανέζο μεσοεπιθετικό Καμαλντίν Σουλεμάνα στην Ρεν για 15 εκατομμύρια ευρώ και η Μίντιλαντ τον 23χρονο Νιγηριανό μέσο Φρανκ Ονιέκα στην Μπρέντφορντ για άλλα 10.  

Η Μπριζ παραχώρησε για 23 εκατομμύρια ευρώ στην Μπάγερ Λεβερκούζεν τον 21χρονο Ιβοριανό στόπερ Οντιόν Κοσουνού, ο οποίος μέχρι πέρσι έπαιζε στην Β’ κατηγορία της Σουηδίας και την Χάμαρμπι. Όλα αυτά έγιναν ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Μην πάμε πολύ μακριά. Ο παίκτης με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία σήμερα στην Super League είναι ο Μαντί Καμαρά, ο οποίος ήρθε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων στον Ολυμπιακό.

Όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται από μόνα τους, ούτε στην τύχη. Δεν σημαίνει ότι αν φέρεις μια «καραβιά» νεαρών αφρικανών θα πιάσεις σίγουρα την καλή. Αρχικά, οφείλεις να έχεις πρώτος την πρόσβαση στην πρώτη ύλη και εν συνεχεία να δημιουργήσεις ένα οικοσύστημα που θα μπορεί να εξελίξει σωματικά, αγωνιστικά, τακτικά και πνευματικά παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και κυνηγούν το όνειρο τους, παίζοντας για πρώτη φορά σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Αυτό το οικοσύστημα δεν περιλαμβάνει τόσο πολύ αυτά που γίνονται εντός ομάδας, όσο αυτά που γίνονται εκτός. Τέτοια παιδιά χρειάζονται να νιώσουν άνεση, ασφάλεια, συντροφικότητα, ζεστασιά, προστασία, ώστε να ενσωματωθούν και να βγάλουν στο γήπεδο ότι καλύτερο έχουν. Κι αυτό δεν είναι απλό, χρειάζεται ένα πολυάριθμο γκρουπ ανθρώπων, που δεν διαθέτουν όλα τα κλαμπ.

Ο Ισμαΐλα Ουεντραόγκο είναι ο ορισμός της «επένδυσης». Η δημιουργία του ΠΑΟΚ Β’ επιτρέπει πια στον Δικέφαλο να κάνει και τέτοιες μεταγραφές δίχως να φοβάται ότι θα... καούν λόγω της πίεσης, του «πρέπει», του «τώρα». Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι ήταν κοντά στην τουρκική Μαλάτιασπορ, πριν προλάβει ο ΠΑΟΚ. Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι τον κοιτούσε σοβαρά η Άντερλεχτ και η Βαλένθια. Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι ήταν στο στόχαστρο δύο τοπ γαλλικών ομάδων. Τέτοια δημοσιεύματα άλλοτε έχουν βάση, άλλοτε όχι. Σίγουρα πάντως δείχνουν μία τάση.

Τα ίδια δημοσιεύματα παρομοιάζουν τον μέσο από την Μπουρκίνα Φάσο με τον Ν’ Γκολό Καντέ. Είναι οι γνωστές υπερβολές. Όλος ο πλανήτης είναι γεμάτος «νέους Μέσι». Κάθε χώρα έχει τον δικό της, σε μία τεχνητή ανάγκη για να δημιουργηθεί το απαιτούμενο hype. 

Μπορεί ο Καντέ να είναι το role model του Ουεντραόγκο, όμως το κορμί του παραπέμπει περισσότερο σε Ζαν Μακούν, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, ο οποίος ουδέποτε έχει αγωνιστεί / προπονηθεί / δοκιμαστεί σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το άλλο θέμα είναι με την ηλικία του. Αλήθεια, πόσων ετών είναι; Σε κάποια λήμματα στο διαδίκτυο προκύπτει ως ημερομηνία γέννησης η 5η Νοεμβρίου του 1999. Σε άλλα λήμματα προκύπτει ως ημερομηνία γέννησης η 1η Ιανουαρίου του 1998. Σίγουρα πάντως δεν είναι 21χρονος, με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Από το 2018 έπαιζε στην Ντουάν, ομάδα που τερμάτισε δεύτερη φέτος στο πρωτάθλημα της χώρας, φέτος όχι μόνο ήταν ο αρχηγός, αλλά και ο πολυτιμότερος παίκτης της, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στην χώρα του.

Αυτό του έδωσε το διαβατήριο για την εθνική του ομάδα, όπου μετρά 6 συμμετοχές στην ανδρών, όλες μέσα στο 2021. Ήταν MVP στο 3-1 επί της Ζιμπάμπουε για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και καταπληκτικός στο 0-0 απέναντι στο Καμερούν στα τέλη του Ιανουαρίου. Τα βίντεο μαρτυρούν έναν αρκετά κοντρολαρισμένο και σπιντάτο χαφ που δείχνει «πεινασμένος» σε κάθε φάση.

Τέτοιες μεταγραφές χαρακτηρίζονται στην αθλητική πιάτσα ως low risk / high reward. Μεταγραφές χαμηλού ρίσκου και υψηλής ανταμοιβής. Μπορεί να αποδειχθεί όντως «νέος Καντέ», μπορεί να μην παίξει καν στον ΠΑΟΚ Β’. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος στην μπάλα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ κάνει την πιο ιντριγκαδόρικη κίνηση του και αίφνης δημιουργεί μία αδημονία να παρακολουθεί κάποιος στενά και την δεύτερη του ομάδα. Μία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, τόσο αγωνιστικά, όσο και επενδυτικά…

Η πιο ιντριγκαδόρικη φετινή μεταγραφή του ΠΑΟΚ!