MENU

Μία από τις μεγαλύτερες κλοπές του Ολυμπιακού σε βάρος του Παναθηναϊκού είναι το πρωτάθλημα του 1999-00. Ο Παναθηναϊκός είχε φτιάξει μια τρομερή ομάδα υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κυράστα. Το ποδόσφαιρο που έπαιζαν οι πράσινοι τότε ήταν  κάτι παραπάνω από θελκτικό, αλλά βρήκαν απέναντί τους το διαιτητικό σύστημα που για χρόνια κατακρεουργούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Κυράστα κάθε αγωνιστική είχε να αντιμετωπίσει 14 αντιπάλους και όχι 11, όπως συνήθιζαν οι υπόλοιπες ομάδες και όσο περνούσαν τα ματς και το πρωτάθλημα έφτανε προς το τέλος το… φαινόμενο γινόταν όλο και πιο έντονο. Ο Ολυμπιακός τα χρόνια της «παράγκας» είχε την απόλυτη διαιτητική εύνοια, γεγονός που πιστοποιείται και από τους αριθμούς. 

Εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε  την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και οι πράσινοι αδικήθηκαν κατάφορα σε πολλά ματς προκειμένου να χάσουν το πρωτάθλημα και να καταλήξει αυτό στον Πειραιά με κερασάκι στην τούρτα φυσικά την… διαιτησία του Νίκου στην εκτός έδρας αναμέτρηση με Παναχαϊκή, όπου έγιναν όργια. 

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά όλες τις στατιστικές κατηγορίες, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι το τριφύλλι βίωσε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές όλων των εποχών στην χώρα μας.

ΠΕΝΑΛΤΙ

Τη σεζόν 1999-00 οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι και έπεφταν πολύ συχνά στην αντίπαλη περιοχή. Θα πει κανείς ότι αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, με τους διαιτητές να καταλογίζουν υπέρ των «ερυθρολεύκων» 15! πέναλτι (μόλις 2 χάθηκαν) ενώ οι πράσινοι είχαν μόλις 5! (1 άστοχο). Όπως γίνεται κατανοητό ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε τριπλάσιες φορές την άσπρη βούλα για να πετύχει κάποιο τέρμα σε σχέση  του Παναθηναϊκού.

ΑΠΟΒΟΛΕΣ

Και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία ο ΟΣΦΠ είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Συγκεκριμένα, οι παίκτες του Ολυμπιακού είδαν την κόκκινη κάρτα μόλις τρεις φορές ενώ οι αντίπαλοι τους δέχτηκαν συνολικά 13 κόκκινες κάρτες! Από την άλλη, οι παίκτες του Γιάννη Κυράστα είδαν την κόκκινη κάρτα 6 φορές ενώ οι αντίπαλοι τους 7. Η διαφορά στην αντιμετώπιση των δύο αιωνίων ήταν... χαώδης

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Κάποιοι θα πουν ότι οι κίτρινες κάρτες δεν παίζουν κανένα ρόλο στην εξέλιξη ενός ματς και ενός  πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, από τη στιγμή που αν ένας ποδοσφαιριστής δεχθεί κίτρινη θα επηρεαστεί άμεσα το παιχνίδι του. Οι διαιτητές λοιπόν στο πρωτάθλημα εκείνο έδειξαν 66 κίτρινες στον Ολυμπιακό σε αντίθεση με τους παίκτες του Παναθηναϊκού που αντίκρησαν την κίτρινη κάρτα94 φορές. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε πως όταν ένας παίκτης εκείνη την εποχή συμπλήρωνε 3,6 ή 9 κίτρινες έχανε αυτομάτως τον επόμενο αγώνα.

 Εκεί που ξεπεράστηκε κάθε όριο ήταν το καθοριστικό ματς του Παναθηναϊκού με την Παναχαϊκή στην Πάτρα, όπου οι πράσινοι ηττήθηκαν με 1-0 στις 3 Μαϊου του 2000 με γκολ του τότε νεαρού Κώστα Κατσουράνη με γυριστό σουτ.

Ο διαιτητής Νίκου σε αυτό το παιχνίδι έκανε σημεία και τέρατα. Σε μια αναμέτρηση όπου ο Παναθηναϊκός πήγε ήδη «αποδεκατισμένος» από κάρτες – «σημαδεμένοι» ήταν οι παίκτες του «τριφυλλιού» στα προηγούμενα παιχνίδια σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής – και που δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη, έγιναν τα... μύρια όσα  που έβγαλαν εκτός εαυτού τον αείμνηστο Έλληνα τεχνικό, που έφυγε σαν σήμερα το 2004.

Το ακυρωθέν γκολ του Κριστόφ Βαζέχα ήταν αυτό που έκανε… έξαλλους τους «πράσινους». 

Σε εκείνο το ματς ο Γιάννης Κυράστας είχε πει και την περίφημη ατάκα: «Θα πεθάνουμε για αυτούς τους αλήτες; Όχι ρε, δεν θα πεθάνουμε! Θα πολεμήσουμε!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες της Παναχαϊκής θα έπαιρναν και ένα έξτρα πριμ περίπου 100 εκατ. δραχμών σε περίπτωση νίκης, κάτι που τους έδωσε έξτρα κίνητρο.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΣΑΠ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΈΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ

Ο Παναθηναϊκός αποδεδειγμένα τότε έπαιζε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Έκανε πάρα πολλές τελικές σε κάθε ματς ενώ πέτυχε και τα περισσότερα τέρματα στο πρωτάθλημα βρίσκοντας δίχτυα 92 φορές έναντι των 88 που σκόραρε ο Ολυμπιακός.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος βγήκε δεύτερος σκόρερ με 23 τέρματα πίσω από τον Ναλιτζή που πέτυχε 24. Παράλληλα, στα βραβεία ΠΣΑΠ αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής.

στην κορυφή της κατηγορίας των ασίστ ήταν οι Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος και Μπασινάς με 7.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν εκείνη ο Γιάννης Κυράστας ψηφίστηκε  καλύτερος Έλληνας προπονητής και ο Αντώνης Νικοπολίδης καλύτερος τερματοφύλακας.

Επιπρόσθετα και με βάση το σύστημα αξιολόγησης του GALANIS SPORTS DATA (EVALUATIONS POINTS) καλύτερος ποδοσφαιριστής στο πρωτάθλημα ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος με 827 πόντους ενώ ο μόνος παίκτης του Ολυμπιακού που βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα είναι ο Αλεξανδρής! στην 10η θέση με 436 πόντους.

Ταυτόχρονα, σε μια άλλη κατηγορία των στατιστικών που καταγράφονταν επίσημα από τον Γαλάνη(EVALUATION INDEX), ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν και πάλι στην κορυφή με 0.342 ενώ στην 5η θέση ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης με 0.224.

Όλα αυτά οδηγούν εύλογα στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός αξίζει να κατακτήσει εκείνο το πρωτάθλημα, αλλά τότε όπως και για πολλά χρόνια, τα πρωταθλήματα κρίνονταν εκτός των τεσσάρων γραμμών.

 

Έτσι έκλεψαν το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό του Κυράστα! (vids)