MENU

Ο ΠΑΟΚ τελείωσε τα δύο τελευταία του παιχνίδια με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη κάτω από την εστία και άλλους 10 ξένους. Ο Άρης εδώ και αρκετές αγωνιστικές ξεκινά με τον Δημήτρη Μάνο ως αιχμή του δόρατος και 10 ξένους. Η ΑΕΚ δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την πρωταθληματική ομάδα που μύριζε έντονα το ελληνικό στοιχείο και ο Ολυμπιακός αν εξαιρέσει κανείς την τριάδα Φορτούνη, Μασούρα, Μπουχαλάκη μιλάει περισσότερο γαλλικά, παρά ελληνικά! Ναι, το ποδόσφαιρο είναι πια απόλυτα παγκοσμιοποιημένο, τα σύνορα έχουν καταργηθεί, αλλά τι γίνεται με το ελληνικό στοιχείο στην φετινή Super League; Η «ξενομανία» όσο πάει και αυξάνεται στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, με τον Παναθηναϊκό να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα για μία ακόμα σεζόν…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ποιότητα, όχι ποσότητα

Καμία άλλη ομάδα στην φετινή Super League δεν έχει βρει τόσα πολλά γκολ (14) από Έλληνες παίκτες. Καμία άλλη ομάδα στην φετινή Super League δεν έχει πάρει τόσες πολλές ασίστ από Έλληνες (13). Κι όμως ο Ολυμπιακός έχει βασιστεί μόνο σε 4 γηγενείς ποδοσφαιριστές (Χολέμπας, Φορτούνης, Μασούρας, Μπουχαλάκης), οι υπόλοιποι έχουν αγωνιστεί / συνεισφέρει από ελάχιστα έως καθόλου.

Αυτό φαίνεται και από το χρόνο συμμετοχής φέτος, αφού το ακριβώς το 75% των διαθέσιμων αγωνιστικών λεπτών έχει πάει στους ξένους και μόλις το 25% στους Έλληνες, με τον Ολυμπιακός να έχει χρησιμοποιήσει ήδη 30 ποδοσφαιριστές στην φετινή σεζόν (22-8).

Οι ερυθρόλευκοι έχουν τον πρώτο Έλληνα σκόρερ της φετινής Super League στο πρόσωπο του Γιώργου Μασούρα (6) και το πρώτο Έλληνα πασέρ στο πρόσωπο του Κώστα Φορτούνη (7) και παρότι έχουν εμπιστευτεί μικρό αριθμό γηγενών παικτών είναι η ομάδα που έχει πάρει τα περισσότερα (αριθμητικά) από αυτούς.

  ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΚΟΛ ΑΣΙΣΤ
ΞΕΝΟΙ 75% 66,66% 58%
ΕΛΛΗΝΕΣ 25% 33,3% 42%

ΑΡΗΣ: Ο Μάνος και 10 ξένοι!

Είναι η πιο αφελληνισμένη ομάδα της φετινής Super League. Τουλάχιστον από αυτές που κάνουν πρωταθλητισμό. Στα τελευταία 3-4 παιχνίδια το σκηνικό στην ενδεκάδα είναι το ίδιο. Ο Μάνος στην κορυφή της επίθεσης και άλλοι 10 ξένοι γύρω του. Και να φανταστεί κανείς ότι ο Άρης «χτενίζει» την αγορά για ένα ξένο επιθετικό, ώστε να πετύχει το… απόλυτο. Στα χαρτιά έχει χρησιμοποιήσει 17 ξένους και 8 Έλληνες, όμως από τα «δικά μας» παιδιά ο Γιάννης Φετφατζίδης έχει αποχωρήσει, ενώ τέσσερις εξ’ αυτών (Μπαγκαλιάνης, Χατζηπιρπιρίδης, Μπακούτσης, Τσαγκαλίδης) έχουν λιγότερα από 69 λεπτά συμμετοχής (οι τρεις τελευταίοι δεν έχουν ούτε ένα δεκάλεπτο).

Μοιραία, σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες κυριαρχούν οι ξένοι. Το 85,2% των λεπτών συμμετοχής στην φετινή Super League τα έχουν πάρει ξένοι και μόνο το 14,8% Έλληνες. Τα γκολ είναι 18-3 (2 ο Μάνος και 1 ο Φετφατζίδης), ενώ το 90% των ασίστ έχουν έρθει από ξένους (10) και μόνο ο Γιάννης Φετφατζίδης σέρβιρε ένα γκολ πριν αποχωρήσει. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…

  ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΚΟΛ ΑΣΙΣΤ
ΞΕΝΟΙ 85,2% 85,7% 90,9%
ΕΛΛΗΝΕΣ 14,8% 14,3% 9,1%

ΠΑΟΚ: Παίκτες πάνε κι έρχονται…

Μία φράση που χρησιμοποιείται φέτος πολύ συχνά για να δείξει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του φετινού ΠΑΟΚ είναι η έλλειψη σταθερών. Κι αυτό γίνεται άμεσα κατανοητό, αν ρίξει κανείς μια ματιά στον χρόνο συμμετοχής των παικτών του. Μετά από 15 αγωνιστικές ο Δικέφαλος έχει χρησιμοποιήσει 34 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές (!), κάτι που δημιουργεί έλλειψη ομοιογένειας, αυτοματισμών, χημείας.

Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς Έλληνες (11 τον αριθμό, οι περισσότεροι μετά τον Παναθηναϊκό) που έχουν πάρει το 31,5% των διαθέσιμων λεπτών, έναντι των 68,5% των που έχουν πάρει οι ξένοι. Με εξαίρεση όμως τα 3 γκολ του Χρήστου Τζόλη, ουδείς άλλος Έλληνας παίκτης του ΠΑΟΚ έχει βρει δίχτυα, κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 23 γκολ έχουν μπει από ξένους.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις ασίστ, όπου η αναλογία είναι 13-4 με τους Γιαννούλη και Τζόλη να έχουν δώσει από δύο τελικές πάσες. Στα τελευταία παιχνίδια, ο χρόνος των Ελλήνων έχει μειωθεί κι άλλος ο ΠΑΟΚ τελείωσε τα τρία τελευταία του παιχνίδια, παίζοντας με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια και 10 ξένους παίκτες…

  ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΚΟΛ ΑΣΙΣΤ
ΞΕΝΟΙ 68,5% 88,5% 82,3%
ΕΛΛΗΝΕΣ 31,5% 12,5% 17,7%

ΑΕΚ: Ελληνική υποτίμηση

Ένα από τα μυστικά της πρωταθληματικής ΑΕΚ την σεζόν 2016-17 ήταν η μεγάλη συνεισφορά του ελληνικού κορμού της, που εντέλει έκανε την διαφορά. Από εκείνη την ομάδα έχουν αποχωρήσει οι Μπάρκας, Λαμπρόπουλος, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας, ενώ αυτοί που έμειναν πίσω μοιάζουν φέτος αγνώριστοι.

Ο Παναγιώτης Τσιντώτας δεν εμπνέει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια, ο Πέτρος Μάνταλος και την καλύτερη του σεζόν, ο Μιχάλης Μπακάκης και ο Στράτος Σβάρνας είναι αγνώριστοι. Ως εκ τούτου, η ΑΕΚ μπορεί να δίνει το 30,6% του χρόνου συμμετοχές σε Έλληνες, όμως έχει πάρει ελάχιστα πράγματα από αυτούς, κάτι που αποτυπώνεται και στην προβληματική της εικόνα στο γήπεδο.

Με βάση τον χρόνο συμμετοχής μόνο οι Τσιντώτας, Μάνταλος, Σβάρνας θεωρούνται βασικοί ενώ ελπίδα για το μέλλον αφήνει η εμφάνιση του Μαχαίρα και η επανεμφάνιση μετά από πολύμηνη αποχή λόγω τραυματισμού του Γαλανόπουλου.

Η Ένωση έχει πάρει το 84% των τερμάτων της από ξένους (21 από τα 25), ενώ οι 6 φετινές ασίστ του Μάνταλου χρυσώσουν το χάπι σε αυτή την κατηγορία (8 από τις 18 ασίστ δόθηκαν από ελληνικά πόδια). 

Παρότι η Ένωση έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε 10 διαφορετικούς Έλληνες παίκτες, εντούτοις έχει πάρει πολύ λίγα πράγματα πίσω κι αυτό δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο…

  ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΚΟΛ ΑΣΙΣΤ
ΞΕΝΟΙ 69,4% 84% 55,5%
ΕΛΛΗΝΕΣ 30,6% 16% 44,5%

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Η ελληνοποίηση συνεχίζεται…

Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο γι’ αυτό και πρέπει να αναφερθεί. Στο τελευταίο του παιχνίδι οι 13 από τους 20 παίκτες της αποστολής ήταν Έλληνες. Οι 10 εξ’ αυτών χρησιμοποιήθηκαν από τον Λάζλο Μπόλονι και οι 6 εξ’ αυτών προέρχονταν από τις ακαδημίες του συλλόγου! Πρωτοφανές για ομάδα που κυνηγάει υψηλούς στόχους στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια (κάτι που έγινε αναγκαστικά) τον δρόμο της ελληνοποίησης και αποτελεί την μοναδική ομάδα της Super League που τα ελληνικά είναι η βασική γλώσσα στα αποδυτήρια της.

Οι αριθμοί το μαρτυρούν. Το τριφύλλι έχει χρησιμοποιήσει φέτος 15 Έλληνες ποδοσφαιριστές (έναντι 12 ξένων), ενώ ο χρόνος συμμετοχής είναι σχεδόν μοιρασμένος (55%-45% υπέρ των ξένων).

Η παρουσία των Μακέντα - Καρλίτος στην γραμμή κρούσης συνηγορεί ώστε το τριφύλλι να έχει πάρει το 75% των τερμάτων του από ξένους παίκτες (12 στα 16), ενώ μοιρασμένες (4-4) είναι οι ασίστ. Ο Σωκράτης Διούδης είναι ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (1433), ενώ το τριφύλλι είναι η μοναδική ομάδα που δίνει πρωταγωνιστικό σε τόσους διαφορετικούς παίκτες, αφού 6 εξ’ αυτών (Διούδης, Χατζηγιοβάννης, Ζαγαρίτης, Πούγγουρας, Κουρμπέλης, Αλεξανδρόπουλος) έχουν ξεπεράσει ή πλησιάζουν το φράγκα των 1000 αγωνιστικών λεπτών στο φετινό πρωτάθλημα.

  ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΚΟΛ ΑΣΙΣΤ
ΞΕΝΟΙ 55% 75% 50%
ΕΛΛΗΝΕΣ 45% 25% 50%

* Όλα τα στατιστικά στοχεία προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Super League

** Ως Έλληνες λογίζονται μόνο οι παίκτες που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην Εθνική Ελλάδας.

Ομιλείτε ελληνικά;
EVENTS