MENU

Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ κατέδειξε μεγάλο νικητή τον Άρη, σε όλα τα επίπεδα. Τόσο για την αγωνιστική όσο και για την εξωαγωνιστική επικράτηση του Άρη, ο ίδιος ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει σημαντικό μερίδιο και οφείλω να του το αναγνωρίσω. Στο αγωνιστικό σκέλος, η επιλογή του ΠΑΟΚ να πορευθεί με έναν μαθητευόμενο προπονητή που αναλώθηκε στις εύηχες για τα αυτιά των οπαδών της ομάδας του δηλώσεις αλλά αμέλησε να διαβάσει τον αντίπαλό του, ήταν βούτυρο στο ψωμί του προπονητή και των ποδοσφαιριστών του Άρη. Τους μεν ποδοσφαιριστές του έδωσε κίνητρο, το δεν προπονητή του Άρη του διευκόλυνε αφάνταστα το έργο.

Αν πρέπει να ψάξω σε κάτι τον οργανισμό Άρη είναι διότι δεν «διάβασε» έγκαιρα το προφίλ του διαιτητή του αγώνα, που κατά δήλωση του ιδίου, σπανίως χρησιμοποιεί την κίτρινη πολύ δε περισσότερο την κόκκινη κάρτα. Ο ΠΑΟΚ το έκανε για αυτό και τελείωσε τον αγώνα με 11 ποδοσφαιριστές ενώ από το ημίχρονο έπρεπε, με έναν φυσιολογικής ανεκτικότητας διαιτητή, να αγωνίζεται με 9 (Τσιγγάρας, Αουγκούστο).

Κι αν η αγωνιστική επικράτηση του Άρη τελικώς δεν ήρθε τόσο δύσκολα, η εξωαγωνιστική μέχρι στιγμής εξελίσσεται σε περίπατο. Και ευθύς αμέσως γίνομαι σαφής.

Ο ΠΑΟΚ αποφασίζει να τα φορτώσει όλα στον διαιτητή. Άδικο πέναλτι σε βάρος του, πέναλτι που δεν του δόθηκε στον Τζόλη, πέναλτι στην τελευταία φάση του αγώνα. Δυο μέρες κράτησε αυτό το πανηγύρι, μέχρι που βγήκε η ΚΕΔ (διότι ο Κλάτεμπεργκ ομιλεί εκ μέρους όλης της ΚΕΔ και όχι ως πρόσωπο) και ανέλυσε τις φάσεις δίνοντας στο πανελλήνιο πρόσβαση σε όλες τις κάμερες του αγώνα που ελέγχει ο VAR και όχι μόνο ό, τι βλέπουμε οι τηλεθεατές και οι, έμμισθοι και άμισθοι, τηλεδιαιτητές. Όσο δύσκολη - οριακή κι αν είναι η φάση του πέναλτι του Άρη, είναι ξεκάθαρη, κι αν κάποιος έχει κάνει λάθος και μάλιστα απίστευτο, είναι ο Πασχαλάκης.

Ο ποδοσφαιριστής του Άρη, από εκείνο το σημείο, στην καλύτερη περίπτωση θα συγκρατούσε την μπάλα εντός γηπέδου, το πλέον πιθανό να έβγαινε μαζί της έξω. Φυσικά δεν υπάρχει πέναλτι σε καμία φάση από αυτές που ζητάει ο ΠΑΟΚ, και ο μόνος αδικημένος είναι ο Αρης που θα έπρεπε να αγωνίζεται με 11 εναντίον 9 ήδη από το ημίχρονο. Κάπου εκεί μαζεύτηκε η κατηγορία περί στημένου διαιτητή, διότι αν το βίντεο του αγώνα φτάσει στους επικεφαλής του Κλάτεμπεργκ με την υποσημείωση ότι η ομάδα με τα ασπρόμαυρα θεωρεί στημένο τον διαιτητή του αγώνα, δεν θα γελάσει απλώς το παρδαλό κατσίκι, θα γελάσει όλο το παρδαλό ζωικό βασίλειο. Τι έμεινε πίσω; Ακολουθώντας κατά πόδας την τακτική του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα που θεώρησε ότι αδικήθηκε, άσχετα αν προηγήθηκαν δυο αγώνες που κατά την ΚΕΔ ευνοήθηκε (ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα) αποφάσισε να άρει την εμπιστοσύνη στον αρχιδιαιτητή.

Ιδια τακτική, πιστό αντίγραφο. Ακόμη προσπαθεί ο Ολυμπιακός να πείσει το πανελλήνιο ότι αδικήθηκε απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν ξέρω πόσο καιρό ακόμη ο ΠΑΟΚ θα μνημονεύει την υποτιθέμενη «σφαγή». Αν κρίνω από τον δάσκαλο, ο μαθητής δεν βρίσκω λόγο να υστερήσει.

Το εξωαγωνιστικό σκέλος αυτού του αγώνα καλά κρατεί με την υπόθεση Σιαμπάνη. Θα αποφύγω χαρακτηρισμούς, και θα μείνω στα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μια υπόθεση που μέχρι στιγμής μόνο ο Άρης πληρώνει τίμημα, διότι αναγκάστηκε ξαφνικά να αγωνιστεί εναντίον του ΠΑΟΚ με έναν τερματοφύλακα προερχόμενο από δίμηνη απραξία.

Στο άκουσμα της υπόθεσης αισθάνθηκα αμήχανα, μη δίνοντας είναι η αλήθεια και τόσο μεγάλη βάση. Θεώρησα ειλικρινά ότι δεν μπορεί κάποιος ή κάποιοι να δράσουν τόσο αφελώς, τόσο προκλητικά. Και ξεκινάει ένα γαϊτανάκι απίστευτων αυτογκόλ από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον επικοινωνιακό της μηχανισμό. Αρχής γενομένης με της αιτιάσεις περί τιμωρίας του ποδοσφαιριστή για δυο έτη διότι και καλά δεν ενημέρωσε, ως όφειλε εντός 48 ωρών. Να καταστεί δηλαδή το θύμα της ενδεχόμενης δωροδοκίας (αν υπήρξε) δυο φορές θύμα. Το ότι βγήκαν έγκριτοι νομικοί και συνταγματολόγοι για να επαναφέρουν στην τάξη όσους ισχυρίζονται κάτι τόσο ρηχό, δεν μου λέει κάτι. Προφανώς δεν θα υπάρξει κανείς να τιμωρήσει τον ποδοσφαιριστή για το λεγόμενο 48ωρο, διότι αυτή είναι μια ερμηνεία όχι απλώς του ποδαριού, αλλά εξόχως προσβλητική για το άθλημα και την πράξη, ακόμη και ως σκέψη. Δεν θα επεκταθώ, δεν αξίζει άλλωστε.

Το δεύτερο αυτογκόλ πραγματικά ήταν ανήκουστο. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όταν ήδη, και εύλογα καθώς δεν είναι υπόθεση που συμβαίνει συχνά, ο ποδοσφαιριστής είναι στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, δίνει βορά τον ποδοσφαιριστή, τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί του, σε όποιον ανισόρροπο θεωρήσει ότι πρέπει να πάρει το «αίμα» της ομάδας του πίσω. Δημοσιεύει τη διεύθυνση κατοικίας σε επίσημη ανακοίνωση, καταπατώντας κάθε ηθικό και νομικό υπόβαθρο υπάρχει περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και αυτομάτως θέτει τον εαυτό της ηθικό αυτουργό σε ότι ενδεχομένως ακολουθήσει. Επιπολαιότητα απίστευτη που ενώ βοά η Ελλάδα για το συμβάν, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε δυο και πλέον ώρες να ανασκευάσει την ανακοίνωση.

Το τρίτο αυτογκόλ, δίχως ανάσα, έρχεται μαζί με το δεύτερο. Εύλογα θα προκύψει το ερώτημα στον καθένα, πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε πρόσβαση σε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή του Ελληνικού πρωταθλήματος που δεν του ανήκει. Στα συμβόλαια αυτά, πέραν των οικονομικών απολαβών, άρα και της ποδοσφαιρικής χρηματιστηριακής αξίας των ποδοσφαιριστών, των ημερομηνιών πληρωμών τους (άρα και των ημερομηνιών μη πληρωμών τους), αναγράφεται, όπως διαπιστώσαμε, και το ΑΦΜ τους, οι διευθύνσεις κατοικίας, κ.λπ. Με λίγα λόγια, όποιος έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, έχει πρόσβαση και στον «οικονομικό βίο» του κάθε ποδοσφαιριστή. Εύλογα διερωτάται κανείς ότι το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ άρχισε και ολοκληρώθηκε με τον Μάριο Σιαμπάνη και αν αυτός που έκανε τη διευκόλυνση έχει κάνει και άλλες τέτοιου είδους διευκολύνσεις.

Το τέταρτο αυτογκόλ έχει και χιούμορ, αλλά δεν γίνεται να μην το αναφέρω. Διάβασα και ξαναδιάβασα την κατάληξη της ανακοίνωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ «…Μόλις τελειώσουμε θα ασχοληθούμε μαζί τους, είτε με σκληρό ροκ, όπως μας υπόσχονται, είτε με Lambada που βάζουν στο γήπεδό τους». Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που γελάς στο όριο δακρύων και καταφεύγεις στο τσιτάτο «δεν γίνεται να γίνεται, απλά δεν γίνεται». Lambada; Το hit της εποχής που διασκευάσθηκε με ελληνικούς στίχους και επίσημα παρουσιάστηκε συνοδεία γοητευτικών cheerleaders ως τραγούδι του ΠΑΟΚ μέσα στο Παλέ; Δηλαδή, πραγματικά, δεν γίνεται να γίνεται. Ροκ ναι. Αν και στον Άρη, και οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ θα έπρεπε να το θυμούνται καθώς μόλις πριν λίγες μέρες φιλοξενήθηκαν, αυτό που παίζει στα ηχεία είναι το «The 6th Gate (Dance With the Devil)» πριν το αγώνα, και το «Η Καρδιά με Πηγαίνει Εμένα» μετά τον αγώνα, στο τσιγάρο της χαλάρωσης που λένε.

Πέμπτο αυτογκόλ, δεν υπήρξε ακόμη, σταμάτησε στο δοκάρι. Αν θα πάει μέσα ή όχι δεν ξέρω ακόμη, η φάση πάγωσε προς το παρόν. Και αναφέρομαι στη διαρροή της κατάθεσης του Σιαμπάνη, live, σε πραγματικό χρόνο, στο πλατό καναλιού ιδιοκτησίας του κ. Σαββίδη. Μπορεί να πάει έξω η μπάλα και να αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε διαρροή και ότι ήταν ατυχής επίδειξη ικανοτήτων και διασυνδέσεων του δημοσιογράφου ή κάποιου είδους κληρονομικό χάρισμα. Μπορεί και όχι. Θα δείξει.

Αυτά τα αυτογκόλ, σε συνδυασμό με τις απίστευτες προχειρότητες στην υπόθεση Ξάνθη, Καλπαζίδης, δευτεροξάδελφος κ.λπ., με βάζουν σε δεύτερες σκέψεις. Τις κρατώ για εμένα και κλείνω με την υπόθεση αναφερόμενος στον Καραπαπά και στην αδελφή της Σουλούκου. Το πως ο Καραπαπάς εμπλέκεται στη υπόθεση, αν εμπλέκεται, θα το καταδείξει η εξέλιξη της υπόθεσης. Ισως να έχει το ίδιο κληρονομικό χάρισμα με τον δημοσιογράφο που αναμετέδιδε στοιχεία της κατάθεσης Σιαμπάνη, ίσως να είναι συκοφάντης, ίσως και όχι. Θα δείξει. Είπαμε, ας μείνουμε στα γεγονότα και ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις.

Η αδελφή της Σουλούκου. Τι ακριβώς είναι αυτή η επιλογή; Παράνομη; Αντιδεοντολογική; Ύποπτη; Σε μια υπόθεση φερόμενης δωροδοκίας, στοχοποίησης και επίσημης διαρροής προσωπικών και οικονομικών δεδομένων και διευθύνσεων σπιτιών, η επιλογή της δικηγόρου είναι το ζητούμενο; Τι θα κάνει, θα κατασκευάσει στοιχεία; Εγώ φαντάζομαι τι δεν θα κάνει πάντως, δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκφοβισμούς, μη ζώντας στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στο νομικό λειτούργημα να αποδεχόμαστε συγκοινωνούντα δοχεία.

Στα του αγώνα με τον ΟΦΗ. Ο Άρης πάει με ψυχολογία, ετοιμότητα και συσπείρωση. Θα ήθελε να κλείσει τη χρονιά με μια ακόμη νίκη, το σύνολο όμως του Γιώργου Σίμου είναι μια ομάδα που πραγματικά παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα. Ο ΟΦΗ κατά τη γνώμη μου δεν έχει τη βαθμολογική θέση που θα έπρεπε και τα τελευταία δυο χρόνια στον κρητικό σύλλογο εξελίσσεται μια προσπάθεια μεθοδικά, συντεταγμένα και με προσήλωση. Η επικείμενη διακοπή του πρωταθλήματος και οι διακοπές που έρχονται ελπίζω να μην χαλάσει το μυαλό των ποδοσφαιριστών του Άρη, και να μην παρασυρθούν σε χαλαρότητα. Διότι το Σάββατο το απόγευμα θα πρέπει να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια αν δεν θέλουν να φύσουν μια άδεια χέρια από το Ηράκλειο.

ΥΓ. 'Εχοντας ολοκληρώσει το κείμενο, νέα ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με 8 ερωτήματα. Δεν θα μετρήσω άλλα αυτογκόλ, χάθηκε ο έλεγχος. Στις πολιτισμένες χώρες, τα ερωτήματα σε μια υπόθεση που διερευνά η δικαιοσύνη τα θέτει αυτός που διενεργεί τον έλεγχο. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν το συμμερίζεται και θέτει η ίδια τα ερωτήματα και περιμένει, από ποιον άραγε, απαντήσεις. Ωστόσο, έναν πανικό τον διακρίνω. Και δεν αναφέρομαι στην υπόθεση Σιαμπάνη.

Ο πανικός είναι μην τυχόν και ο κόσμος του ΠΑΟΚ καταλάβει ότι αυτός που τον κερδίζει κάθε χρόνο είναι ο Άρης. Ο Άρης. Και αν ο ΠΑΟΚ χάνει από τον δανεικό Ντουρμισάι των 20 λεπτών συμμετοχής και τον Σιαμπάνη των 30.000 ευρώ συμβολαίου, αυτοί που θα πρέπει να απολογηθούν είναι ο οι διοικούντες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ρόστερ. Αυτός ο πανικός τους έχει οδηγήσει στο να δομήσουν και να εξελίσσουν ένα παραμυθάκι περί Ολυμπιακού. Μήπως πείσουν κανέναν αδαή ότι ο ΠΑΟΚ δεν χάνει από τον Άρη αλλά από τον Ολυμπιακό (προφανώς μια ήττα από τον Ολυμπιακό είναι περισσότερο… εύπεπτη). Μάλλον η ΠΑΕ Άρης θα έπρεπε να ζητήσει τη γνώμη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα συμβόλαια που προσφέρει στους ποδοσφαιριστές της.

Όταν ο βασικός επί 3ετία δηλαδή τερματοφύλακας της ομάδας ήρθε στον Άρη με 80.000 ευρώ (έχοντας ήδη 90 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα και 20 στο πολωνικό), ο τέταρτος (μετά τους Κουέστα, Εμαν και Μπουσέ) τερματοφύλακας των μηδέν συμμετοχών στο ελληνικό πρωτάθλημα την τελευταία διετία θα έπρεπε κατά τον ΠΑΟΚ να αμείβεται με 200.000 ευρώ διότι παρακάτω είναι… σκάνδαλο. Και θα πρέπει να απολογηθεί η ομάδα που επανέφερε τον ποδοσφαιριστή στην ποδοσφαιρική του αξία και όχι αυτή που «σκόρπισε» το χρήμα για να την «σπάσει» σε έναν αντίπαλο. Όταν υπάρχει χρήμα να σκορπάς, αυτό συμβαίνει. Έτσι όμως, μια ομάδα των σκάρτων 5 εκατομμυρίων κερδίζει συστηματικά ομάδα των φαινομενικά 40 και 50 εκατομμυρίων και την κάνει να αναζητά φτηνές δικαιολογίες.

Φουλ του αυτογκόλ