MENU

Όπως αποδείχθηκε από την τρισδιάστατη, πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογικά γραμμή που χρησιμοποιεί η ΚΕΔ, το γκολ σωστά ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η εταιρία θέλησε να απαντήσει και ασφαλώς στο πλαίσιο του διαλόγου - κι αυτό ισχύει με οποιονδήποτε χρησιμοποιεί λεκτικά επιχειρήματα κι όχι άλλου είδους μέσα - δημοσιεύουμε την απάντηση της.

Μια σύντομη περίληψη του θέματος.

Όλοι θα ξέρετε την φράση: Από εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι. Αυτό συμβαίνει όταν δεν θέλεις να παραδεχθείς ποτέ ότι έχεις κάνει λάθος και ψάχνεις συνεχώς για «φανταστικούς» εχθρούς για να επιρρίψεις αλλού τις ευθύνες. 

Δεν μπορεί, όλοι θα θυμάστε την περιβόητη φάση με το ακυρωθέν γκολ του Σουντανί στον Βόλο απέναντι στην τοπική ομάδα. Από εκείνη την στιγμή και μετά τίποτα δεν ήταν ίδιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός ξέθαψε το τσεκούρι του πολέμου, η τοξικότητα τρύπησε τον ουρανό και οι ερυθρόλευκοι χαρακτήρισαν το πρωτάθλημα «ως στημένο», απειλώντας Θεούς και Δαίμονες.

Μεγαλύτερο επιχείρημα των Πειραιωτών δεν ήταν άλλο από την περίφημη γραμμή της Nova στο στοπ-καρέ της φάσης, που έδειχνε τον Αλγερινό επιθετικό (σύμφωνα πάντα με την γραμμή του συνδρομητικού καναλιού) να καλύπτεται, την ώρα που δεχόταν την πάσα. Η πρόδηλη εντύπωση που σχηματίστηκε από το συγκεκριμένο πλάνο έμεινε να αιωρείται για επτά μήνες, μέχρις ότου η ΚΕΔ με νέα τεχνικά μέσα που απέκτησε στο μεταξύ να αναψηλαφήσει την φάση και να βγάλει το πόρισμα πως το γκολ ήταν άκυρο και ορθώς ακυρώθηκε.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς η Nova να προβεί σε μία διευκρινιστική δήλωση και να ζητήσει μία έστω έμμεση «συγγνώμη» που ένα παραπλανητικό πλάνο (χωρίς να εξετάζουμε ή να αναφερόμαστε σε πρόθεση, αλλά μόνο σε αυτό καθ’ αυτό το γεγονός) στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος αντιπαραθέσεων, υψηλών τόνων και ένα πολεμικό κλίμα που κράτησε ως το τέλος. Ένα κλίμα που οδήγησε σε απειλές κατά ανθρωπίνων ζωών, «αποκεφαλισμούς» διαιτητών, τιμωρίες για ένα λάθος που δεν έκαναν ποτέ.

Θα περίμενε κανείς από την Nova να αναλάβει τις ευθύνες της, να αναφέρει έστω ότι για τεχνικούς λόγους δεν ήταν δυνατή η σωστή αξιολόγηση της φάσης και να υπενθυμίσει ότι σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις οφσάιντ υπάρχει το περιθώριο λάθους εκ μέρους της. 

Κι όμως, η ενστικτώδης αντίδραση της ήταν να στείλει εξώδικο στο SDNA ως απάντηση στο άρθρο αυτό 

https://www.sdna.gr/podosfairo/742654_otan-i-nova-ebgaze-miso-metro-kalyptomeno-ton-soyntani-pic

Δημοσιεύουμε αυτούσια την επίσημη απάντηση της NOVA ώστε να δει όλη η φίλαθλη Ελλάδα, την συμπεριφορά, το ύφος και το φρασεολόγιο απέναντι σε ένα άλλο Μέσο. 

Είναι μια εξέχουσας σημασίας απάντηση που δεδομένα θα εκτιμηθεί από τους φίλους του αθλητισμού, ιδιαίτερα από τα εκατομμύρια φιλάθλων του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, που οφείλουν να γνωρίζουν ποια είναι η επίσημη θέση της εταιρίας που στηρίζουν οικονομικά. 

Εμείς αξιολογούμε ως κορυφαία πρόταση από την εξώδικο απάντηση της NOVA, εκείνη που το συνδρομητικό κανάλι του CEO Πάνου Παπαδόπουλου, θυμάται μία φάση από άρθρο που αφορά στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ του 2016 και καταλήγει λέγοντας: «αλλά σε αυτή την περίπτωση... η NOVA έχει δίκιο γιατί... έτσι σας βολεύει». Μια φράση που είναι να απορεί κανείς αν έχει γραφτεί από τη συνδρομητική τηλεόραση που καλύπτει τη Super League ή το παλιό TV Magic...

Αναλυτικά το εξώδικό της NOVA προς το SDNA έχει ως εξής:

Η NOVA διευκρινίζει ότι:

1. To virtual σύστημα που χρησιμοποίησε η NOVA, μέχρι την πολύ πρόσφατη εισαγωγή του τρισδιάστατου συστήματος offside στην λειτουργία του VAR, ήταν αυτό που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι τηλεοπτικοί μεταδότες στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

2. Το συγκεκριμένο σύστημα δισδιάστατης τεχνολογίας, τοποθετεί τη γραμμή στο έδαφος, στο σημείο που είναι το πόδι του ποδοσφαιριστή και έχει ως σημείο αναφοράς τις τελικές γραμμές του γηπέδου. Δεν μπορεί να εντοπίσει αν κάποιο σημείο του σώματος του ποδοσφαιριστή είναι πιο μπροστά από την γραμμή που έχει τοποθετηθεί στο έδαφος και στο σημείο που είναι το πόδι του ποδοσφαιριστή.

3. Το νέο σύστημα τρισδιάστατης τεχνολογίας που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από τις διεθνείς διοργανώτριες αρχές και χρησιμοποιείται από το VAR στην χώρα μας μόλις από τα play offs του πρωταθλήματος 2019-20, είναι πλέον αυτό που αξιοποιεί και η NOVA στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Το σύστημα αυτό τοποθετεί την γραμμή του offside στον χώρο όμως των τριών διαστάσεων, εντοπίζοντας το πλέον προωθημένο σημείο του σώματος του ποδοσφαιριστή.

4. Είναι προφανές ότι ο συντάκτης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος θέλει για δικούς του λόγους να δημιουργήσει εντυπώσεις και να συκοφαντήσει την συνδρομητική μας πλατφόρμα. Απομονώνει μια συγκεκριμένη περίπτωση που η δισδιάστατη τεχνολογία δεν μπορεί να εντοπίσει το σημείο του σώματος ποδοσφαιριστή που παραβιάζει τη γραμμή του offside , γιατί έτσι βολεύει τους ψευδείς ισχυρισμούς του για τη στάση της Nova. Αποκρύπτει την πλειοψηφία των περιπτώσεων που η δισδιάστατη τεχνολογία έχει αποτελέσει πειστήριο και για το δικό σας site. Όπως μπορείτε χαρακτηριστικά να διαπιστώσετε από την παρακάτω αναφορά σας https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/257252/olympiakos-paok-apo-ofsaint-ksekinise-gkol-toy-olympiakoy και πάλι η γραμμή είναι τοποθετημένη στα πόδια και όχι στο σώμα του ποδοσφαιριστή, αλλά σε αυτή την περίπτωση... η NOVA έχει δίκιο γιατί... έτσι σας βολεύει.

5. Αποκρύπτετε σκοπίμως ότι το ίδιο αυτόματο σύστημα χρησιμοποιήσαμε σε όλους τους αγώνες, ανεξαρτήτως ομάδων. Μάλιστα από την εφαρμογή του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ακριβώς για να μην μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι η τηλεοπτική μετάδοση της Nova μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε διαιτητική απόφαση, η virtual γραμμή του offside παρουσιαζόταν στον τηλεοπτικό μας αέρα μετά την απόφαση του διαιτητή και των διαιτητών VAR. Το ίδιο συνέβη και στον επίμαχο αγώνα του Βόλου, το ίδιο συνέβη και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Και τέλος πάντων κανένα αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί από οποιαδήποτε γραμμή βγάζει στον «αέρα» ο οποιοσδήποτε τηλεοπτικός πάροχος. Οπότε η φράση σας «πόσες φορές κρίθηκε αποτέλεσμα και πρωτάθλημα από τέτοιου είδους γραμμές» είναι μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

6. Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση σας, και σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού σας καθήκοντος, οφείλατε να ζητήσετε την θέση της εταιρείας μας πριν προβείτε στο δημοσίευμα σας.

7. Τέλος σας καλούμε να σταματήσετε την συκοφαντική σας συμπεριφορά απέναντι στην εταιρεία μας και να αντιληφθείτε ότι μια συνδρομητική πλατφόρμα όπως η Nova ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την άνοδο της εμπορικής αξίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Στα 25 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε ουδέτερα και ισότιμα όλες τις ομάδες και μοναδική μας αποστολή είναι να προσφέρουμε το καλύτερο τηλεοπτικό θέαμα στους συνδρομητές μας.

Σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας να προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προστασία των εννόμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της NOVA, του ομίλου της, της διοίκησης και εργαζομένων της προσφεύγοντας στα αρμόδια δικαστήρια».


Το SDNA όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, θα συνεχίσει να ασκεί κριτική, με μοναδικό στόχο την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν πτοείται και 
δεν οπισθοχωρεί σε αυτό το σκοπό του. Τελικός κριτής είναι ΜΟΝΟ ο αναγνώστης και μόνο όσοι επιθυμούν κι έχουν κορωνίδα ένα ποδόσφαιρο που θα παίζεται αυστηρά εντός των τεσσάρων γραμμών, αυτοί μπορούν να κρίνουν ποιος προκαλεί πρόβλημα στο άθλημα. 

Ο τακτικός θαμώνας του Καραϊσκάκη, CEO της NOVA, Πάνος Παπαδόπουλος, πρέπει να γνωρίζει ότι ουδέποτε το SDNA απαγόρευσε στους δημοσιογράφους του να σχολιάζουν τις φάσεις. Αν κάποιος έπεφτε στο κέντρο του γηπέδου και ο διαιτητής σφύριζε πέναλτι, παίρναμε θέση. Κι όλα αυτά παρά τις απειλές κατά ζωής, σωματικής ακεραιότητας, δικαστικών και οικονομικών κινδύνων, που έχουμε δεχτεί μέχρι σήμερα. Δεν τρομάξαμε, δεν λυγίσαμε, δεν προτείναμε στο κοινό να βγάλει τα συμπεράσματα του, ενώ είχαμε μπροστά μας μια οφθαλμοφανή περίπτωση διαιτητικού «σκανδάλου». 

Γιατί; Διότι αυτό επιτάσσει η δημοσιογραφία. Όποιος φοβάται, παίρνει σκύλο ή αλλάζει επάγγελμα.

Αν κάναμε λάθη; Ασφαλώς. Απολογούμαστε για αυτά, στους αναγνώστες μας που κρίνουν αυστηρά, με οξύ τρόπο πολλές φορές, αλλά στο τέλος δίκαια με βάση πόσα εκατομμύρια ακολουθούν πιστά τούτο εδώ το Μέσο μετά από σχεδόν έξι χρόνια λειτουργίας. 

Εν τέλει, τα λάθη είναι ανθρώπινα. Όσοι εργάζονται κάνουν λάθη. Όσοι όμως αρνούνται να τα ομολογήσουν και θέλουν να τα φορτώνουν συνεχώς αλλού, τότε το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χάνουν την δικαιολογία τους γι’ αυτά. 


Για αυτό και από τη NOVA μαθήματα δεοντολογίας και συμπεριφοράς δεν δεχόμαστε. 

Η NOVA απαντά στο SDNA για το γκολ οφσάιντ του Σουντανί!