MENU

Όταν λες πολλά, συνήθως κάνεις λάθη. Πόσο μάλλον όταν δεν κατέχεις το αντικείμενο. Ο κ. Αυγενάκης βρέθηκε στη ΓΓΑ από καραμπόλα, έμεινε εκτός ποδοσφαίρου για δύο μήνες με αντικαταστάτη τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και επανήλθε ορμητικός. 

Οι συνεντεύξεις του διακρίνονται από μνημειώδεις γκάφες. Όμως ένα πράγμα το επαναλαμβάνει συνεχώς: «Εχω έτοιμη τη διάταξη για να δώσω το δικαίωμα στις αθλητικές λίγκες και ομοσπονδίες να αναδιατάξουν ή να μετατρέψουν τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων λόγω των ειδικών συνθηκών. Δηλαδή είτε να διακόψουν τα πρωταθλήματα είτε να τα συνεχίσουν με διάφορους τρόπους. Και τις αποφάσεις τους στο τέλος θα τις επικυρώσει το υφυπουργείο Αθλητισμού». 

Λειτουργώντας ως άλλος Λουδοβίκος ο κ. Αυγενάκης δηλώνει ορθά – κοφτά ότι ουσιαστικά θα καταργήσει την αυτονομία των αθλητικών ομοσπονδιών σε ό,τι αφορά τις διοργανώσεις τους. Εκμεταλλευόμενος την αναμπουμπούλα της πανδημίας, ο υφυπουργός Αθλητισμού θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρουν οι αθλητικές ομοσπονδίες για τα πρωταθλήματά τους, οφείλουν να τη θέσουν προς έγκριση στον ίδιο.

Δεν είναι έτσι.

Η κυβέρνηση πράγματι δικαιούται (και υποχρεούται) να νομοθετήσει υπό το καθεστώς των ειδικών συνθηκών. Όμως η διάταξη αυτή πρέπει να είναι καθαρή. Για όλες ανεξαιρέτως τις αθλητικές ομοσπονδίες και όχι κατά περίπτωση. 

Δηλαδή να προβλέπει επακριβώς τι θα συμβαίνει σε περίπτωση διακοπής ενός πρωταθλήματος και τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που ένα πρωτάθλημα συνεχίζεται και τροποποιεί το κανονιστικό του πλαίσιο. Να μη χρειάζεται καμία επικύρωση από κανέναν, παρά μόνο από τις ίδιες τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Η στήλη έχει ταχθεί ενάντια στην ασυδοσία του αθλητικού κινήματος. Όμως είναι σταθερά υπέρ της αυτονομίας του. Ο κ. Αυγενάκης πρέπει να αντιληφθεί ότι η αυτονομία του αθλητικού κινήματος δεν μεταλλάσσεται με βάση της ορέξεις του. Ούτε δικαιούται να κάνει παιχνίδι σε ό,τι αφορά βαθμολογικούς πίνακες, κατατάξεις ομάδων και συμμετοχές στην Ευρώπη. Αυτά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: Η πρωτοδίκης Μαρία Τσαγκιά και οι εφέτες Παναγιώτης Φιλόπουλος και Γεράσιμος Βρυώνης έκριναν ότι η απόφαση/εισήγηση της ΕΕΑ για το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας είναι δεσμευτική και ότι οι ίδιοι απλώς έπρεπε να επιβάλουν ποινές. Θα είχαν την ίδια γνώμη αν η κυβέρνηση δεν έφερνε αιφνιδιαστικά τη διαβόητη τροπολογία και συνεπώς ήταν υποχρεωμένοι να υποβιβάσουν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη;  

Λουδοβίκος Αυγενάκης