MENU

Το challenge των τελευταίων ημερών φίλοι μου που έχει κατακλύσει το Facebook με τα 5 πρόσωπα τα οποία μας έκαναν να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο έχει πλέον κουράσει. Τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώνονται διαρκώς χωρίς καμία φαντασία, ενώ άλλα, σπουδαία ονόματα του αθλητισμού και του πολιτισμού που μας μύησαν στο ποδόσφαιρο της παράγκας, των επενδύσεων και της καρδιάς του πρωταθλητή αγνοούνται επιδεικτικά. Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά με το θρυλικό μότο «κάντε επενδύσεις και μετά μιλήστε για διαιτησία», οι εντιμότατοι κύριοι που για να οδηγήσουν το αμάξι τους δεν χρειάζονταν κλειδιά (τους έβλεπε η μίζα και έπαιρνε μπροστά από μόνη της) δεν αξίζουν τέτοιας μεταχείρισης. 

Γι’ αυτό το blog σήμερα, για να αποκαταστήσει αυτή την ιστορική αδικία, επιλέγει τη χρυσή πεντάδα των προσώπων που μας έκαναν να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο των δανεικών και του 50%- 50%, με την ευχή πάλι με χρόνια, με καιρούς πάλι δικές μας να είναι (οι Κυριακές των επενδύσεων). Είναι οι και λέγονται:

1. Θωμάς

Φήμες που δεν υιοθετούμε, λένε ότι ήταν για την παράγκα ό,τι ο Professor για το Casa de Papel (με 45 κιλά λιγότερο ψαχνό και περισσότερα κόκκαλα). Ο πατερούλης της διαιτησίας μπήκε και επίσημα στο ΔΣ του Ολυμπιακού με τον τιμητικό τίτλο «Γονέας 1 του ελληνικού ποδοσφαίρου». Χάρη σε εκείνον ακούστηκε από τα χείλη του Γιάννη Σπάθα το ιστορικό «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πα να γ…». Φήμες που τον θέλουν να μην απάντησε ποτέ στην Πρωτοψάλτη γιατί το ‘χε παίξει «Θωμά δεν είσαι σπίτι ημίχρονο/ Θωμά είσαι σπίτι τελικό» ελέγχονται ως ανακριβείς. 

2. Σαρρής

Την πάτησε όπως η Τζούλια όταν γύρισε τη σινεφίλ ταινία της με τη σαμπάνια και το τρικάμερο. Ήταν στα γυρίσματα, έδωσε πόνο, αλλά μετά δεν είδε και δεν θυμόταν τίποτα γιατί όταν συνέβαιναν τα εγκλήματα της παράγκας εκείνος κοιτούσε τη Γιαδικιάρογλου, που κοιτούσε την Πετροπούλου, που κοιτούσε την Πετροβασίλη. Έβλεπε τον Ολυμπιακό, όπως ο Τανιμανίδης την Χριστίνα Μπόμπα (όταν ανακοίνωνε ότι είναι κεφάτη, γυρίζει από κορωνοϊό) και είχε ανακαλύψει το lockdown δέκα χρόνια πριν τον Τσιόδρα. Αν για κάθε σφύριγμα που κέρδισε επί των ημερών του ο θρύλος μέναμε μια επιπλέον μέρα μέσα, θα βγαίναμε απ’ την καραντίνα τον Αύγουστο του 2085.   

3. Κασναφέρης

Γλύτωσε τις επόμενες γενιές, από μεγάλο κόπο. Όταν τα δισέγοννά μας θα μας ρωτάνε τι ήταν η παράγκα αντί να τους δείχνουμε την εξάωρη υπερπαραγωγή με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πέναλτι στο youtube, θα τους δείχνουμε το τρέιλερ του Κασναφέρη. Μόλις δουν το ιστορικό πέναλτι του Αλεξανδρή στην Καβάλα, θα καταλάβουν όλη την παράγκα σε δέκα δευτερόλεπτα. Χάρη σε εκείνο το πέναλτι ο Κασναφέρης μπορεί το επόμενο δεκαήμερο να κάνει αίτηση στο taxis. Ως επιστήμονας δικαιούται τα 600 ευρώ επίδομα που δίνει η κυβέρνηση στους πληγέντες κλάδους.  

4. Παπαδάκος

Ένα απ’ τα στολίδια της ελληνικής διαιτησίας που μας κάνουν να νοσταλγούμε τις Κυριακές των επενδύσεων και να τις θέλουμε πίσω. Θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο για τα έργα και τις ημέρες του, αλλά εκείνο που ασφαλώς ξεχωρίζει είναι ο τραυματισμός του στο ντέρμπι των «αιωνίων» τον οποίο ο Κυράστας είχε προβλέψει 24 ώρες πριν. Έγινε έτσι ο τρίτος άνθρωπος στα παγκόσμια χρονικά που η είδηση του τραυματισμού του προηγείται του τραυματισμού του (οι άλλοι 2 είναι ο Κεντέρης και η Θάνου). Μάλιστα φήμες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι οι παίκτες του ΠΑΟ στη φυσούνα τον ρώταγαν αν θα μπει στον αγωνιστικό χώρο πεζός ή με μηχανάκι. Μετά το τέλος του ντέρμπι ο λαβωμένος Παπαδάκος δέχτηκε πρόταση από τον καθηγητή Βαρώτσο να μπει στην ομάδα του Β.Α.Ν.. Αν εκτός απ’ τον τραυματισμό του μπορούσε να προβλέψει με την ίδια ακρίβεια και τον εγκέλαδο, το Β.Α.Ν. (Π.) θα γινόταν το δεύτερο σύστημα πρόβλεψης σεισμού στον κόσμο (την πατέντα για το πρώτο έχει κατοχυρώσει ήδη ο Γαβαθιώτης). 

5. Σπάθας

Είχε την ατυχία να μην προλάβει τα πακιστανικά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς που διαθέτουν αισθητήρα και ενεργοποιούνται μόνο αν μουγκανίσεις και έτσι έπεσε θύμα υποκλοπής. Μάλιστα όπως αποκάλυψε χρόνια μετά, την περίφημη ατάκα «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πα να γ…» την είπε επειδή είχε καταλάβει ότι κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνο του και ήταν κουμπωμένος. Αν δεν τον παρακολουθούσαν και ήταν χαλαρός θα έλεγε «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι οι γ…, οι π…., οι καργ…, οι ξε…, οι αρχ… να πα να γ…. Βάλε μπιπ στο όλοι». Σε αυτόν ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της γνωστής ατάκας του Dyatlof στο «Τσέρνομπιλ». Όταν μετά το τέλος της σεζόν ο Σπάθας ενημερώθηκε ότι ο μέσος όρος πέναλτι του Ολυμπιακού ανά αγώνα ήταν 3,6 είπε το θρυλικό: «3,6 μπενάλτι; Not great, not terrible».

5 πρόσωπα που μας έκαναν να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο της παράγκας