MENU

Ούτε η Βραζιλία γλίτωσε από την πανδημία του κορωνοϊού με τα κρούσματα ανεβαίνουν συνεχώς και την κυβέρνηση να παίρνει σταδιακά μέτρα... Ευρώπης προκειμένου να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού. 

Ο Τζουζέπε Βέλα Τζούνιορ βρίσκεται στην πατρίδα του και μίλησε στο SDNA για την κατάσταση που επικρατεί, υποστηρίζοντας πως σύντομα η Βραζιλία γίνει... Ευρώπη, αφού καθημερινά τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. 
 
Ο Βραζιλιάνος ατζέντης αναφέρθηκε επίσης στην αναβολή του Euro και του Κόπα Αμέρικα για το 2021, αλλά και το τι θα πρέπει να συμβεί με την τρέχουσα σεζόν. Τέλος σχολίασε τις οικονομικές... ζημιές που μπορεί να αφήσει η πανδημία στον παγκόσμιο χώρο του ποδοσφαίρου.  

- Πως αντιμετωπίζουν στην Βραζιλία την πανδημία του κορωνοϊού:

«Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν από δέκα ημέρες και από έξι έγιναν ξαφνικά πάνω από 300 ανεβαίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Έχουν σταματήσει τα πάντα, όπως σχολεία, θέατρα, σεμινάρια έχουν κλείσει τα μουσεία και τα πρωταθλήματα. Δεν είμαστε ακόμα όπως στην Ευρώπη αλλά πιστεύω στις επόμενες ημέρες θα μας απαγορεύσουν ακόμα και να βγαίνουμε από το σπίτι. 

Ο κόσμος εδώ στη Βραζιλία φοβάται πολύ, βλέπει στην τηλεόραση την κατάσταση στην Ισπανία την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη και έχει θορυβηθεί». 

- Τι αποφάσεις έχουν στη παρθεί στη Βραζιλία για το ποδόσφαιρο; 

«Έχουν σταματήσει όλες οι Εθνικές κατηγορίες και από τα 27-28 περιφερειακά πρωταθλήματα παίζουν μόνο τα πέντε-έξι, αλλά και αυτά γίνονται χωρίς κόσμο. Εδώ είναι διαφορετικά πρώτα γίνονται τα περιφερειακά πρωταθλήματα και οι πρώτες ομάδες συμμετέχουν στο Κύπελλο, αλλά έχουν σταματήσει και αυτά». 

- Πως είναι κατάσταση στην Παρανά όπου ζεις; 

«Στην πόλη μου έχουν κολλήσει έξι άτομα, δεν είμαστε στο σημείο που έχει φτάσει η Ευρώπη αλλά θα γίνουμε σύντομα. Στις επόμενες ημέρες πιστεύω θα είναι τα πράγματα όπως στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση της χώρας μας έχει πει να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας.

Έχουν ήδη ακυρωθεί όλα τα ταξίδια από πόλη σε πόλη και περιφέρεια σε περιφέρεια. Επίσης έχουν ακυρωθεί πολλά από τα ταξίδια για την Ευρώπη. Εγώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να έρθω για 15 μέρες, αλλά έτσι όπως έγιναν τα πράγματα θα παραμείνω παραπάνω, για όσο χρειαστεί».

 - Πως κρίνετε την αναβολή του Euro και του Κόπα Αμέρικα για το 2021; 

«Πιστεύω πως η υγεία είναι πάνω απ' όλα. Καλά κάνουν οι ομοσπονδίες και αναβάλουν τις διοργανώσεις μέχρι να είμαστε εντελώς ασφαλείς και να μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο σωστά. Πρώτον θα πρέπει να είναι καλά οι ποδοσφαιριστές, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς κόσμος. Οι φίλαθλοι πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο, δεν γίνεται να μην μπορεί ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο, είναι σωστή η απόφαση να αναβληθούν οι διοργανώσεις».

- Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα οικονομικά των ομάδων και των ποδοσφαιριστών το διάστημα της διακοπής;

«Πολλές ομάδες θα έχουν προβλήματα γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί με τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Επίσης δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί η σεζόν και πότε θα ξεκινήσει η επόμενη. Εμείς σαν ατζέντηδες ταξιδεύουμε συνεχώς για να κάνουμε τη δουλειά μας, τα πρωταθλήματα σταματάνε αλλά τα έξοδα δεν σταματάνε ποτέ. Δεν γνωρίζω τι θα κάνει η ΦΙΦΑ και οι ομοσπονδίες αλλά θα πρέπει να ενισχύσουν την προσπάθεια των ομάδων και των ποδοσφαιριστών».

- Πως αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία την διακοπή του πρωταθλήματος;

«Είναι πολύ δύσκολα γιατί για 15 μέρες τουλάχιστον δεν προπονούνται με τις ομάδες τους, πολλοί προσπαθούν να προπονηθούν μόνοι τους, παίζουν μπάλα στην αυλή τους και προσπαθούν να ασκούνται διαρκώς. Η κατάσταση είναι δύσκολη εύχομαι να περάσει γρήγορα και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς».

- Θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το τέλος οι σεζόν σε Ευρώπη και Ελλάδα μετά την διακοπή των πρωταθλημάτων; 

«Πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα πρωταθλήματα κανονικά, αλλά πρώτο και κύριο είναι η ασφάλεια. Αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι δεν κινδυνεύει κανείς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν κανονικά, ακόμα και αν χρειαστεί να παίζουμε μέχρι τον Ιούλιο. Η σεζόν πρέπει να ολοκληρωθεί και μπορούν οι ομάδες να κάνουν διακοπές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ας αρχίσουν τα επόμενα πρωταθλήματα από τον Οκτώβριο, αλλά τονίζω πως το σημαντικότερο είναι η υγεία».

Βέλα Τζούνιορ στο SDNA: «Έχουν σταματήσει τα πάντα στη Βραζιλία, θέμα χρόνου να γίνουμε... Ευρώπη»
EVENTS