MENU

Ήταν 15 Ιουλίου 1989, όταν κατά τη διάρκεια του ημιτελικού Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ, 96 άνθρωποι (οι 94 επί τόπου) έχασαν τη ζωή τους στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Τριάντα χρόνια αργότερα πια, μετά από -κυριολεκτικά- ατελείωτες έρευνες των Αρχών και όχι μόνο αλλά κυρίως έναν δικαστικό Γολγοθά που δεν έχει υπάρξει όμοιός του στη Γηραιά Ήπειρο, το δικαστήριο του Πρέστον υπό την προεδρία του αξιότιμου Σερ Πίτερ Όπενσο -ένα από τα τρία υψηλότερα στην αγγλική δικαστική ιεραρχία- έκρινε ότι ουσιαστικά ο θάνατος των 96 αυτών ανθρώπων (σ.σ. 766 τραυματίες) είναι... ανεξήγητος!

Το τελευταίο επεισόδιο της πολύκροτης υπόθεσης και το οποίο παίζει ήδη πρώτο θέμα σε όλα τα αγγλικά ΜΜΕ, έχει να κάνει με την αθώωση του 75χρονου πια, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ (σ.σ. κεντρική φωτό), του επικεφαλής της Αστυνομίας του Σέφιλντ την εποχή της τραγωδίας και αρμοδίου για τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτή μάλιστα ήταν η δεύτερη δίκη της ίδιας υπόθεσης, αφού στην πρώτη... προσπάθεια -στο ίδιο δικαστήριο- το σώμα ενόρκων είχε δηλώσει στις 3 του περασμένου Απρίλη αδυναμία να φτάσει σε ετυμηγορία. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε ουσιαστικά επανέρθει στην επικαιρότητα τον Ιούνιο του 2018, όταν το δικαστήριο του Πρέστον, με καθυστέρηση 29ετών, είχε ακυρώσει απόφαση του 2000 σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας και του γηπέδου του Χίλσμπορο δεν μπορούσαν να δικαστούν.

Τελικά αυτό συνέβη, όμως κατά τη δεύτερη διαδικασία, ο πρώτος από τους συνολικά πέντε κατηγορούμενους, αθωώθηκε αφού όπως αναφέρει ο νομικός υπεύθυνος του BBC στην ανάλυσή του «για να βρεθεί ένοχος ένας κατηγορούμενος για πολλαπλές ανθρωποκτονίες λόγω εγκληματικής αμέλειας, πρέπει να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ήταν υποχρεωμένος να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο καθήκον απέναντι στα θύματα και αμέλησε να το κάνει. Πρέπει να αποδειχθεί ότι η αδυναμία του να προβλέψει τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία οδήγησαν απευθείας στην αύξηση των πιθανοτήτων για την απώλεια ανθρώπινης ζωής ή την προκάλεσαν απευθείας. Πάνω από όλα τα άλλα, πρέπει να αποδειχθεί ότι η αδυναμία του να εκτελέσει το καθήκον του και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία ήταν άμεσα συνδεδεμένες και άρα η αμέλειά του ήταν τόσο αξιοκατάκριτη ώστε να επισύρει ποινικές κυρώσεις. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το συγκεκριμένο έργο είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο για τον κατήγορο. Οι πράξεις ή μη πράξεις του κατηγορημένου πρέπει να πέφτουν τόσο πολύ κάτω από τα αποδεκτά στάνταρ για έναν ικανό άνθρωπο τη στιγμή του γεγονότος, που να θεωρούνται εξαρχής αυτομάτως εξαιρετικά επιβλαβείς ή λανθασμένες».

Ένα έργο ήδη εξαιρετικά δύσκολο, το οποίο φυσικά γίνεται απείρως πιο δύσκολο όταν μετά από 30 χρόνια τα περισσότερα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν τι ακριβώς συνέβη εκείνο το Σάββατο στο Σέφιλντ, έχουν περιέλθει στη λήθη του χρόνου.

Επί της ουσίας, με την αθώωση του επικεφαλής επιθεωρητή της Αστυνομίας, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, η αγγλική Δικαιοσύνη επί της ουσίας λέει στις οικογένειες των 96 θυμάτων, ότι ο χαμός των ανθρώπων τους ήταν κάτι το οποίο... δεν γίνεται να εξηγηθεί. Κάτι για το οποίο δεν φταίει κανείς!

Γιατί αυτό; Γιατί αυτό αποδεικνύει η αλληλουχία των γεγονότων και των ετυμηγοριών ανά τα χρόνια. Αρχικά, το 2000, στην πρώτη χρονικά απόφαση, κρίθηκε ότι κανείς από τους υπευθύνους δεν μπορεί να δικαστεί για όσα συνέβησαν στο γήπεδο. Απόφαση που έστω και 29 χρόνια μετά ήρθη και οι αρμόδιοι αντιμετώπισαν πολλαπλές κατηγορίες για ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια. Έπειτα, το 2016, σε ένα παράλληλο δικαστικό σίριαλ, η αγγλική Δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι ο θάνατος των 96 ατόμων δεν μπορεί να θεωρείται πια ατύχημα, όπως επίσης και το ότι η συμπεριφορά των αδικοχαμένων οπαδών δεν ήταν αυτή που οδήγησε στον θάνατό τους.

Αυτό ακριβώς είναι μάλιστα που θυμίζει και η επίσημη Λίβερπουλ, η οποία λίγες ώρες μετά την απόφαση της αθώωσης του Ντάκενφιλντ, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία, παρότι είναι εξαιρετικά ήπια... επί της ουσίας σφάζει με το βαμβάκι την αγγλική Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι αυτή ήταν απλώς ακόμη μια μέρα στον Γολγοθά των οικογενειών των θυμάτων αφού ο αγώνας τους για δικαίωση θα συνεχιστεί.

Η ιστορική ανακοίνωση της Λίβερπουλ:

«Μετά την σημερινή ετυμηγορία του δικαστηρίου του Πρέστον, η Λίβερπουλ θα ήθελε αρχικά να επαινέσει τις οικογένειες των θυμάτων, του επιζώντες και όλους όσους έχουν πάρει μέρος στις διαδικασίες και τις έρευνες, για το κουράγιο τους, την αξιοπρέπειά τους, τις αντοχές και την επιμονή τους σε αυτά τα τριάντα χρόνια.

Με τις επόμενες ακροαματικές διαδικασίες να είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο αλλά και την απαγόρευση του δημόσιου σχολιασμού της υπόθεσης, ο σύλλογος εκφράζει την πλήρη ταύτισή του με τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια των οικογενειών και όλων όσων επηρεάζονται από τη σημερινή απόφαση για την τραγωδία του Χίλσμπορο.

Το ταξίδι που έχει φτάσει στη σημερινή απόφαση -και θα συνεχιστεί- είναι ένα δείγμα και μια απόδειξη της αποφασιστικότητας όλων όσων βρίσκονται στο κυνήγι της απόδοσης δικαιοσύνης.

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2016 είχε ξεκαθαριστεί οριστικά ότι οι συμπεριφορά των οπαδών της Λίβερπουλ δεν προκάλεσε και δεν συνέβαλε στην τραγωδία του Χίλσμπορο. Μετά λύπης και απογοήτευσής μας ακούσαμε και πάλι τους ίδιους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Δηλώνουμε τον απεριόριστο θαυμασμό μας στις οικογένειες των θυμάτων, τους επιζώντες και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της απόδοσης δικαιοσύνης για την τραγωδία, για όλα όσα έχουν πετύχει. Οι σκέψεις μας παραμένουν μαζί τους και μαζί στους 96 οπαδούς της Λίβερπουλ που πήγαν στο γήπεδο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδας και δεν επέστρεψαν ποτέ».

Η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης των «κόκκινων» είναι και όλο το ζουμί. Σε μια υπόθεση που θυμίζει... Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα γήπεδο. Δεν ήταν ατύχημα, δεν έφταιγαν οι ίδιοι, δεν έφταιγαν οι αρμόδιοι και οι Αρχές. Εν πολλοίς, η αγγλική Δικαιοσύνη εν έτει 2019 -30 χρόνια μετά- κάνει ακόμη και τώρα αυτό που εξαρχής ήταν ο Νο1 στόχος της πολιτικής ηγεσίας της τότε εποχής:

Να κουκουλωθούν τα πάντα και 96 άνθρωποι να διαγραφούν ακόμη και από τη μνήμη.

* JFT96

 

Νέο ιστορικό φιάσκο: Αθώος ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην τραγωδία του Χίλσμπορο!