MENU

Ηδη η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία παρενέβη και ζήτησε από το δικαστήριο όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Θέλει να εξετάσει αν η κατάθεση της Ειρήνης Καρυπίδη μπορεί να την ενδιαφέρει πειθαρχικά, καθώς γίνεται αναφορά σε αγώνα της Νότιγχαμ.

Η πρόεδρος του Αρη αναφέρεται και σε δύο ελληνικά ματς. Στην αναμέτρηση Ολυμπιακού – Βέροιας το 2013 και στον αγώνα Ολυμπιακού – Αρη το 2023. Οι ισχυρισμοί της για χειραγώγηση μαρτυρικών καταθέσεων και απόπειρα δωροδοκίας θα κριθεί στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου. Όμως παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό ποδοσφαιρικό δίκαιο.

Αν υπάρχουν πειθαρχικά αδικήματα, αυτά θα εξετασθούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Είναι απαράγραπτα. Μάλιστα ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας (ισχύει από τον Αύγουστο του 2024) δίνει το δικαίωμα στην Επιτροπή να παρέμβει αυταπαγγέλτως.

Θα ήταν αδιανόητο να μη γίνει έρευνα σε τόσο σοβαρές καταγγελίες. Αν μείνουν σε εκκρεμότητα, θα δημιουργήσουν τη βεβαιότητα στη φίλαθλη κοινή γνώμη ότι υπάρχει διαδικασία συγκάλυψης. Η Ειρήνη Καρυπίδη πρέπει να κληθεί άμεσα από τους τακτικούς δικαστές του δικαιοδοτικού οργάνου της Ομοσπονδίας για να καταθέσει όσα γνωρίζει. Και η αξιοπιστία των λεγομένων της, θα κριθεί.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλη σημασία δίνουν οι υπερεθνικοί οργανισμοί στα ζητήματα δεοντολογίας, αρκεί να θυμηθεί τι έγινε με τους δύο κορυφαίους θεσμούς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Όταν ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ κατήγγειλε τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κινήθηκε τάχιστα. Ο Πλατινί έμεινε σε καραντίνα, αργότερα τιμωρήθηκε και στην αποδόμησή του συμπαρέσυρε τον Μπλάτερ. 

Οι δύο ισχυρότεροι άνδρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρέθηκαν στο περιθώριο και απομακρύνθηκαν από το χώρο για πάντα. Με την ίδια λογική κινείται τάχιστα για την κατάθεση Καρυπίδη και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα αναρωτηθούν αν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Εχουν δίκιο να πιστεύουν πως στη χώρα μας όποιος καταγγέλλει, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι. Επίσης δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι η ατιμωρησία είναι το κορυφαίο στοιχείο που διακρίνει τη φυλή μας. 

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: Η αντιδικία Μαρινάκη – Καρυπίδη έχει μεταφερθεί σε ένα αγγλικό ανώτατο δικαστήριο και τα στοιχεία της δικογραφίας δημοσιεύονται στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το επικοινωνιακό βάρος των New York Times, του Reuters και του Guardian δεν μπορεί να το αντέξει όχι η ΕΠΟ, αλλά ούτε το ελληνικό κράτος.  Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το κλειδί της υπόθεσης.   
 

Το κλειδί στην αντιδικία Μαρινάκη – Καρυπίδη