MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - LIVE SPORT

Άντε τώρα να προβλέψεις αν θα γίνει κανονικό ντέρμπι αύριο ή θα δούμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό της… περασμένης Πέμπτης. Για την ψυχολογία, βέβαια ούτε που το συζητάμε. Η ομάδα που θα πάει με «φτερά στα ποδάρια» εἰναι εκείνη που νίκησε με 3-0 την Μπράγκα. Μόνο που τα πράγμα τα δεν δείχνουν να είναι απλά. Το γήπεδο θα γεμίσει από εχθρικές φωνές, ο αντίπαλος θα παίζει το τελευταίο χαρτί του μετά το 1-1 με την Μπόρατς και ο Ντιέγκο Αλόνσο θα προσπαθεί να κρατήσει σε απόσταση τον… δήμιο, που θα ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί της ηλεκτρικής καρέκλας την οποία θα στην κάθεται!

Για τον Ολυμπιακό θα είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς ότι η εμφάνιση και η νίκη σημαίνουν ολική επαναφορά στην εικόνα που παρακολουθήσαμε στα τελειώματα της περσινής περιόδου. Η εξέλιξη, σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, ήταν απότομη, για να μπορεί να την αποκαλέσει κάποιος πειστική. Ξαναγύρισε, όμως, η εμπιστοσύνη στο πρότζεκτ. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο κομμάτι του κόσμου φώναξε στο τέλος ρυθμικά το όνομα του Μεντιλίμπαρ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Ήταν το παιχνίδι που περίμενε για να πάρει τα πάνω του. Όσο για τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να ξυπνήσει απότομα, αν θέλει να κάνει την αυριανή ευκαιρία του εφαλτήριο για κάτι καλύτερο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κοιμάται. Πιο παλιομοδίτικα, βαρετά, προβλέψιμο και λάθος ποδόσφαιρο πεθαίνεις. Ωραία να μιλούν μερικοί ακόμη για πίστωση χρόνου και υπομονή, αλλά φοβάμαι ότι η κλεψύδρα όπου να ‘ναι τελειώνει. Μάλιστα τολμώ να πω ότι θα είναι «επικίνδυνη» για το μέλλον μια νίκη την Κυριακή κόντρα στον Ολυμπιακό, γιατί θα κρύψει τα μόνιμα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στα χρόνια της κρίσης του ο Παναθηναϊκός «τον έχει» γενικά τον «αιώνιο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Και πώς να σηκωθούν απ' τα πατώματα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Όταν προηγείσαι πριν συμπλήρωθεί το δεκάλεπτα στη Βοσνία επί μιας -έτσι κι κι αλλιώς- αδύναμης ομάδας τότε απλώς προετοιμάζεσαι για ένα καλό (μετά από καιρό) ποδοσφαιρικό βράδυ και κάνεις λογαριασμό για το πόσα γκολ θα ακολουθήσουν αυτό που πέτυχε ο Μπακασέτας. Κι όμως! Ακόμα και αυτό τα βράδυ που ξεκίνησε τόσο καλά -τελικά βγήκε ξινό. Για λόγους δεν εξηγούνται εύκολα, ο Παναθηναϊκός αφού σπατάλησε μία -δύο καλές ευκαιρίες ισοφαρίστηκε σε μία στιγμιαία αδράνεια της άμυνάς του και το όνειρο μετατράπηκε περίπου σε εφιάλτη. Είναι εφιαλτικό να μην μπορείς να νικήσεις μια κάτω του μετρίου ομάδα και να μένεις στην ισοπαλία. Με αυτά τα δεδομένα ο κόσμος του «τριφυλλιού» έσκασε απ΄ το κακό του κι όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ξέσπασε στον «μαγικό» κόσο των social media. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μία ομάδα, της οποίας οι οπαδοί στη μεγάλη πλειονότητα δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστούς τον ιδιοκτήτη και τον προπονητή. Μέσες - άκρες αυτή είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό. 

Η γενική εικόνα του «τριφυλλιού δεν ήταν για πέταμα στο παιχνίδι αυτό. Ναι, απ’ τη στιγμή που δεν ήρθε η νίκη υπάρχει πρόβλημα διότι μικραίνουν οι πιθανότητες να προχωρήσει η ομάδα στο Κόνφερενς Λιγκ. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη απ’ τον κόσμο που δεν πείθεται με τίποτα από κανέναν. Ούτε ο ιδιοκτήτης έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να ζητήσει πίστωση χρόνου. Κάτω απ’ αυτές τις πιεστικές συνθήκες πηγαίνουν οι «πράσινοι»στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Εδώ τα πράγματα κινούνται με έλη λογική, πέρα κι έξω απ’ την αγωνιστική κατάσταση των δυο ομάδων και τα όποια προβλήματα τους. Όσοι θεωρούν ότι ο Παναθηναϊκός είναι χαμένος από χέρι είναι εκτός ποδοσφαιρικής πραγματικότητα, που λέει ότι τα… πληγωμένα θηρία στα ντέρμπι έχουν τον πρώτο λόγο. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΩΣ

Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια του Ολυμπιακού να ξεκινήσει τη σεζόν του στην Ευρωλίγκα με ένα εντυπωσιακό διπλό σε μία από τις «καυτές» έδρες της Ευρώπης. Οι Πειραιώτες δεν παρουσίασαν μεν έλλειμμα σε διάθεση και προσπάθεια απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, όμως η εμφανής απουσία ρυθμού, ομοιογένειας (και κατά περιστάσεις) αυτοσυγκέντρωσης ήταν τα στοιχεία που τους κόστισαν τελικά, σε ένα παιχνίδι πολύ πιο κλειστό απ' όσο μαρτυρά η τελική διαφορά του +11 για την τουρκική ομάδα.

Εξήγηση για τη χθεσινή ήττα των «ερυθρόλευκων» φυσικά και υπάρχει και είναι πολύπλευρη. Πέρα από τις δεδομένες και σημαντικές απουσίες στη γραμμή των ψηλών (με ουσιαστικά έναν μόνο καθαρό σέντερ διαθέσιμο), η ομάδα δεν διαθέτει ακόμη την απαραίτητη χημεία και τους αυτοματισμούς προκειμένου να βγαίνει αλώβητη από ματς με τόσο υψηλό βαθμό δυσκολίας. Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό και στις δύο πλευρές του παρκέ, αφού, πέρα από τη σωρεία χαμένων αμυντικών ριμπάουντ, στην επίθεση φάνηκε το έλλειμα δημιουργίας και εκτέλεσης σε κρίσιμα σημεία. Το γεγονός ότι πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού χθες ήταν ο Μόουζες Ράιτ (και μοναδικός άλλος διψήφιος σκόρερ ο Σάσα Βεζένκοφ, που όμως έμεινε πολύ χαμηλά για τα δικά του δεδομένα) μάλλον τα λέει όλα σχετικά με το επιθετικό ζήτημα που αντιμετώπισε η ομάδα του Πειραιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ – ΩΡΑ

Είναι πολύ προφανές πως όλες οι επιλογές που κάνει ο Ηλιόπουλος είναι ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση. Να ανέβει η ΑΕΚ level. Φάνηκε από τις μεταγραφές. Φάνηκε από την ταχύτητα με την οποία λύνει ζητήματα της καθημερινότητας που μοιάζουν μικρά, αλλά έχουν σημασία διότι πάντα τα μικρά ορίζουν τα μεγάλα. Και φαίνεται ακόμα και από την επιλογή που φαίνεται πως κάνει για να αλλάξει τη δομική λειτουργία σε διοικητικό επίπεδο. Τον Ριμπάλτα δεν τον ήξερα. Δεν τον ξέραμε οι περισσότεροι γιατί δεν είναι ο Μαρσιάλ. Αλλά αν ψάξει κανείς για να βρει στοιχεία για τον Ισπανό θα διαπιστώσει πως είναι ένας παράγοντας, να το πω έτσι αν και δεν είναι ακριβής ο όρος, επιπέδου Μαρσιάλ.

Δεν είναι εύκολο να χτυπήσεις μια τέτοια πόρτα ως ΑΕΚ. Δεν έχει δουλέψει ποτέ ο Ριμπάλτα σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό. Το γεγονός πως ο Ηλιόπουλος είπε αυτή την πόρτα όχι μόνο θα τη χτυπήσω, αλλά θα την ανοίξω κιόλας, δείχνει πολλά πράγματα. Ίδια πράγματα μ’ αυτά που είχαν φανεί όταν χτύπησε και άνοιξε τελικά την πόρτα του Μαρσιάλ. Είναι ένας άνθρωπος που όχι μόνο κάνει επιλογές που ανεβάζουν λέβελ την ΑΕΚ, αλλά έχει και τον τρόπο να τις υλοποιεί αυτές τις επιλογές. Αποτελεσματικότητα. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Οι αριθμοί είναι... αμείλικτοι και αυτό που φαίνεται από τη μελέτη αυτών είναι πως στον Παναθηναϊκό κάτι λειτουργεί πολύ λάθος από το ξεκίνημα της σεζόν. Δεν είναι - ποδοσφαιρικά - φυσιολογικό ο Φώτης Ιωαννίδης να μην έχει γκολ έως τώρα στο πρωτάθλημα. Και να μετράει μόλις ένα από το καλοκαίρι μέχρι και την περασμένη Κυριακή όταν... αναγκάστηκε να περάσει τη μισή ομάδα της Λανς για να σκοράρει στη Γαλλία. Αυτό δείχνει και το πρόβλημα. Δηλαδή το ότι για να εκτελέσει ο Ιωαννίδης ή ο κάθε Ιωαννίδης, πρέπει να πάει σε μια τόσο εξεζητημένη ατομική προσπάθεια. Το επιχείρησε και με την ΑΕΚ. Υπήρχε φάση που πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή και θύμιζε... 5 επί 5, που υπάρχει ένας καλός και τους περνάει όλους χωρίς να δίνει στους συμπαίκτες του. Μόνο που το κανονικό ποδόσφαιρο δεν είναι 5Χ5. Και το «ένας εναντίον όλων» αρχίζει και τελειώνει στον... Λιονέλ Μέσι. 

Ο κανόνας του κανονικού ποδοσφαίρου επιβάλλει το να έρχεται η μπάλα με σωστές προϋποθέσεις στην αντίπαλη περιοχή. Και ο σέντερ φορ της κάθε ομάδας να εκτελεί με καλές συνθήκες. Να «ταϊζεται» σωστά, που λέμε στην καθομιλουμένη. Ο Παναθηναϊκός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε πίσω από τον Ιωαννίδη και γι' αυτό υπάρχει το «μηδέν» δίπλα από τα γκολ του στο πρωτάθλημα. Όπως δεν λειτουργεί και γενικά σωστά για να δημιουργήσει προϋποθέσεις απέναντι σε αντιπάλους του. Και γι' αυτό έχει έξι γκολ σε έξι ματς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (5/10): «Τα… πληγωμένα θηρία στα ντέρμπι έχουν τον πρώτο λόγο - Ανεβάζει level την ΑΕΚ ο Ηλιόπουλος»