MENU

Σε ηλικία 24 ετών (2018), ο Ρέντερ ήταν ο νεότερος διαιτητής της Superliga. Όμως το όνειρο για να σταδιοδρομήσει ως ρέφερι για το άλλοτε ταλέντο από την Βόρεια Γιουτλάνδη γεννήθηκε όταν ένας απειλητικός για τη ζωή του όγκος στον εγκέφαλο, έβαλε τέλος στις υψηλές φιλοδοξίες του.

Δοκιμάστηκε στη Λίβερπουλ ως τερματοφύλακας

Ο ίδιος έπαιζε ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και είχε μπροστά του μια πολλά υποσχόμενη καριέρα, αλλά σε ηλικία 14 ετών, όταν είχε μάλιστα μόλις είχε δοκιμαστεί στη Λίβερπουλ, ο ανερχόμενος γκολκίπερ άρχισε να παρατηρεί αλλαγές στο σώμα του. Αλλαγές που όπως θα αποδεικνύονταν θα επηρέαζαν αρνητικά την κατά τα άλλα προσεκτικά σχεδιασμένη διαδρομή για τον νεαρό Μίκελ Ρέντερ.

Ξεκίνησε να «σφυρίζει» στα 15 του, ενώ δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε ολοκληρωτικά τα όνειρα του για καριέρα ως τερματοφύλακας. Το καλοκαίρι του 2016 σε ηλικία 22 ετών πήρε προαγωγή για να διευθύνει αναμετρήσεις στη Β΄ κατηγορία της Δανίας γράφοντας ιστορία.


Ο νεότερος διαιτητής στην ιστορία του πρωταθλήματος Δανίας

Έγινε όμως ο νεότερος διαιτητής και στη μεγάλη κατηγορία δύο χρόνια αργότερα καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Νιλς Χογκ, ο οποίος είχε ντεμπουτάρει στα 26 του. Τα κατάφερε στην αναμέτρηση ανάμεσα στην Έσμπιεργκ και την Βέντσιζελ (21/7/2018). Ο ίδιος θυμάται πως το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον ανάγκασε να κάνει στροφή στη διαιτησία.

«Μπορούσα να νιώσω ότι το σώμα μου άρχισε να αλλάζει, μπορούσα να νιώσω ότι η προσωπικότητά μου άρχισε να αλλάζει. Η ασθένεια με έκανε να παράγω πάρα πολύ κορτιζόλη και έπειτα απέκτησα ένα φεγγαρόμορφο πρόσωπο.

Ξεκίνησα να παίρνω βάρος, το στομάχι μου γιγαντώθηκε, το σώμα μου έγινε παράξενο. Ζύγιζα 90 κιλά, και ήμουν πολύ άρρωστος. Θυμάμαι ξεκάθαρα το βλέμμα της γιατρού όταν άρχισε να με εξετάζει. Είχα μωβ ραγάδες παντού και μου είπαν ότι έπασχα από το σύνδρομο Cushing»
.

Η σπάνια ασθένεια

Το σύνδρομο Cushing αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης έκκρισης γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλης) από τα επινεφρίδια (υπερκορτιζολαιμία) και συνεπώς αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, με συχνότητα εμφάνισης 1 – 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Ουσιαστικά είναι ένας όγκος που πιέζει την υπόφυση στον εγκέφαλο. Ένας όγκος που 'ξεγελά' τις ορμόνες αναγκάζοντας τα κιλά να κατακαθίσουν στο σώμα αφύσικα γρήγορα.

Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη σε μια προσπάθεια να επιβιώσει. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Μίκελ Ρέντερ έχασε πάνω από 20 κιλά. Σε χρόνο ρεκόρ, ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν και πάλι σε φόρμα. Όχι όμως ως ποδοσφαιριστής.

«Χειρουργήθηκα αμέσως, οπότε δεν άργησα να επανέλθω. Έχασα όμως την φλόγα που είχα για το ποδόσφαιρο.

Αυτός ο αγώνας τελείωσε, το είχα καταλάβει. Δεν ήθελα να αρκεστώ στο να παίζω σε υψηλό επίπεδο, ήθελα κάτι περισσότερο. Με βοήθησε να ωριμάσω και να γίνω καλός διαιτητής στη Super League».

O 30χρονος ρέφερι «κρέμασε» τα γάντια του και απογείωσε την καριέρα του ως διαιτητής.

«Έχω περάσει κάποια πράγματα στη ζωή, και νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι οι παίκτες με συμπαθούν και με αποδέχονται, γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από αυτό.

Νομίζω ότι τα πράγματα που έχω στις αποσκευές μου με βοήθησαν να ωριμάσω και να με κάνουν έναν καλό διαιτητή της Super League».

Ο Πέτερ Μίκελσεν αποτελεί είδωλο για τον διαιτητή του ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής των πλέι-οφ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

«Ο Πέτερ Μίκελσεν ήταν έμπνευση για μένα. Αυτός ο άνθρωπος αξίζει τεράστιο σεβασμό στη Δανία».

Η συγκλονιστική ιστορία του διαιτητή στο ΠΑΟ – ΠΑΟΚ: Από τα δοκιμαστικά στη Λίβερπουλ, στη μάχη για τη ζωή!