MENU

Στο γυναικείο ποδόσφαιρο, οι δαπάνες για μεταγραφές έφτασαν σε νέο ρεκόρ με 2,1 εκατομμύρια δολάρια, που είναι 165,5% υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2023. Ο συνολικός αριθμός των διεθνών μεταγραφών γυναικών παρέμεινε σχετικά σταθερός, με 357 μεταγραφές, αύξηση 0,3% σε σύγκριση έως τον Ιανουάριο του 2023.

Με συνολικές δαπάνες για μεταγραφές ύψους 1,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ανδρικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του παραθύρου του Ιανουαρίου 2024, οι συνολικές δαπάνες των συλλόγων είναι 8,2% χαμηλότερες από το ρεκόρ δαπανών που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ποτέ.

Εξετάζοντας τα κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, προκύπτει ότι η γαλλική Ligue 1 έπαιξε τον απόλυτο πρωταγωνιστή στην τελευταία περίοδο. Οι γαλλικοί σύλλογοι ήταν εκείνοι που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για διεθνείς μεταγραφές ανδρών παικτών τον Ιανουάριο του 2024, με συνολικές δαπάνες 291,9 εκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσιο από το ποσό που ξόδεψαν την προηγούμενη περίοδο Ιανουαρίου.

Άφησαν πίσω τους Άγγλους (184 εκατ. συνολικά), Γερμανούς (151,8), Ισπανούς (148,7) και, τέλος, Ιταλούς (82,2). Ακόμη και οι Βραζιλιάνοι - οι οποίοι, ωστόσο, ολοκλήρωσαν 409 εισερχόμενες μεταγραφές, σε σύγκριση με τις 102 των ιταλικών συλλόγων - ξόδεψαν περισσότερα χρήματα από τους Ιταλούς: 122,6 εκατομμύρια συνολικά, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των μη ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. 

Ενδιαφέρον  παρουσιάζουν στοιχεία για τις ομάδες της Premier League, της Championship και της League One, των οποίων οι χειμερινές δαπάνες μειώθηκαν σχεδόν κατά 80% σε σύγκριση με το (ρεκόρ) ποσοστό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2023.  Ωστόσο, το συνδυασμένο σύνολο τους εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το δεύτερο υψηλότερο από όλες τις ομοσπονδίες.

Η λίστα των εισερχόμενων μεταγραφών στο γυναικείο παιχνίδι είχε από κοινού την Αγγλία και την Ισπανία, με 29 μεταγραφές η καθεμία, ενώ η Σουηδία και οι ΗΠΑ ήταν από κοινού στην κορυφή του πίνακα για τις εξερχόμενες μεταγραφές, με 30 η κάθε μία.

Παρά τα κατορθώματα του MLS και της Saudi Pro League, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι συνεχίζουν να επενδύουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο: οι συνολικές δαπάνες των συλλόγων της  UEFA είναι ίσες με 1,14 δισεκατομμύρια, για συνολικά 2288 εισερχόμενες συμφωνίες που έχουν γίνει. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Νοτιοαμερικανοί της Conmebol (1038), ακολουθούμενοι από Ασιάτες, Αφρικανούς και στην τελευταία θέση είναι οι σύλλογοι της Βόρειας Αμερικής.

Επίσης παρά τα μεγάλα χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν, μόνο το 14,2% των συνολικών κινήσεων  οδήγησε σε μόνιμες μεταγραφές, ενώ το 60,6% αφορούσε παίκτες των οποίων τα συμβόλαια έληγαν. Επιπλέον, πάνω από τις μισές μεταγραφές (52,3%) αφορούσαν ποδοσφαιριστές ηλικίας από 18 έως 23 ετών, με συνολικό κόστος 935,7 εκατομμύρια. Οι παίκτες άνω των τριάντα που δεν πήραν ελεύθερη μεταγραφή, ωστόσο, ήταν μόλις 40, με συνολικό κόστος 58,1 εκατομμύρια.

Τι δείχνει η έκθεση FIFA για τις μεταγραφές του Γενάρη - Ποιοι ήρθαν πρώτοι