MENU

Ο Άγιαξ διέρχεται μια μακρά περίοδο κρίσης με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στο Klassieker με την Φέγενορντ (24/9), όπου το μεγάλο ντέρμπι διεκόπη οριστικά στο 55ο λεπτό, ύστερα από ρίψη αντικειμένων και φωτοβολίδων οπαδών του «Αίαντα» στον αγωνιστικό χώρο. Το σκορ ήταν ήδη 0-3 υπέρ της Φέγενορντ.

Πως όμως οδηγήθηκε ο άλλοτε κραταιός «Αίαντας» στην απόλυτη ποδοσφαιρική εξαθλίωση; Ο Άγιαξ κατά την πάγια τακτική του προβαίνει κάθε καλοκαίρι σε... περήφανες πωλήσεις βάζοντας στα ταμεία δεκάδες ευρώ. Το εργοστάσιο ποδοσφαίρου από το Άμστερνταμ βρίσκει για περίπου 60 χρόνια τον τρόπο να ανατροφοδοτεί το ρόστερ του με νέους εκκολαπτόμενους αστέρες

Η γέννηση της κρίσης

Η αλήθεια είναι πως ο σύλλογος υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του, όταν το καλοκαίρι του 2022 αποφάσισε να πουλήσει τουλάχιστον 8 βασικούς ποδοσφαιριστές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν ο τοπ σκόρερ Σεμπαστιάν Αλέ, ο βασικός γκολκίπερ Ονάνα, ο πολύτιμος στόπερ Λισάντρο Μαρτίνες, αλλά και ο χαφ Ράιαν Γκράβενμπερχ.

Πωλήσεις χωρίς τέλος!

Κανονική αποψίλωση δηλαδή! Η ομάδα του Άμστερνταμ είχε βάλει ήδη 100 εκατ. στα ταμεία της μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όμως δεν σταμάτησε εκεί. Η πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Άντονι ηχούσε ως προειδοποιητικό καμπανάκι για τον πρώην τεχνικό, Άλφρεντ Σρέντερ.

«Έχουμε πουλήσει πάρα πολλούς παίκτες και υποθέτω πως δεν θα φύγει άλλος. Εάν αποχωρήσει ακόμη ένας δεν θα είναι καλό για εμάς».



Αν και προβληματισμένος ο 50χρονος προπονητής δεν θα μπορούσε παρά να κάνει πίσω, αφού οι «κόκκινοι διάβολοι» πρόσφεραν 95 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Βραζιλιάνου εξτρέμ!

Τα έσοδα από τις μεταγραφές έφτασαν τα 216 εκατ. ευρώ, όμως ο Σρέντερ είχε απόλυτο δίκιο, αφού ο Άγιαξ δεν θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός.

Από την αποθέωση του μοντέλου του Τεν Χαγκ, στο χειρότερο ρεκόρ!

Ο προκάτοχος του, Έρικ τεν Χαγκ, οδήγησε το 2019, τον σύλλογο του Άμστερνταμ για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Champions League έπειτα από 22 χρόνια, αλλά και σε τρία πρωταθλήματα.

Αντίθετα ο Σρέντερ άντεξε για μόλις 8 μήνες, αφού απολύθηκε πληρώνοντας ουσιαστικά το «μάρμαρο» της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η διοίκηση. Στο μεσοδιάστημα ο Άγιαξ συνετρίβη με 6-1 από τη Νάπολι, ενώ «έτρεξε» το χειρότερο ρεκόρ του στην Eredivisie συμπληρώνοντας 7 ματς δίχως νίκη!

Το σκάνδαλο με τον Όφερμαρς και η λύση Χάιτινχα

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου και «θρύλος» του συλλόγου, Μαρκ Όφερμαρς έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε υπαλλήλους της ομάδας εγκατέλειψε το πόστο του.

Ο άλλοτε πανίσχυρος γίγαντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε αρχίσει να «τρικλίζει» πληρώνοντας τις επιλογές του.

Ένας ακόμη πρώην άσος της ομάδας, ο Τζόνι Χάιτινχα προσελήφθη για το υπόλοιπο της περυσινής αγωνιστικής περιόδου, καταφέρνοντας απλά να ανεβάσει τον Άγιαξ από την πέμπτη θέση, στην τρίτη πίσω από Φέγενορντ και PSV Αϊντχόφεν.

Ο «Αίαντας» στη χειρότερη σεζόν του από το 2009 έχασε και το Κύπελλο Ολλανδίας στον τελικό από την Αϊντχόφεν.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του φαν ντερ Σαρ

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Πιέρ Έρινχα, είχε αποκαλύψει πως σκόπευε να διατηρήσει τον Γενικό Διευθυντή, Έντβιν φαν ντερ Σαρ στο πόστο του, όμως μία εβδομάδα αργότερα ο παλαίμαχος εμβληματικός τερματοφύλακας νοσηλεύθηκε στην εντατική με εγκεφαλική αιμορραγία!

Η απληστία, η υπεραισιοδοξία, αλλά και οι λάθος χειρισμοί επέφεραν ακόμη πιο δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η καταστροφική πρόσληψη Μίσλιντατ

Ο Σβεν Μίσλιντατ, ο Γερμανός σκάουτ με το «διαμαντένιο μάτι», όπως τον χαρακτηρίζουν λόγω των μεταγραφικών deals που έφεραν σημαντικά έσοδα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, αναβαθμίστηκε στην Άρσεναλ (με δική του εισήγηση αποκτήθηκε ο Ντίνος Μαυροπάνος από τον ΠΑΣ Γιάννινα), ενώ στην Στουτγκάρδη, όπου επίσης υπέγραψε τον διεθνή στόπερ εργάστηκε ως αθλητικός διευθυντής.

Ο 50χρονος Μίσλιντατ ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο, ως ο νέος τεχνικός διευθυντής του Άγιαξ, όμως σχεδόν από το ξεκίνημα της παρουσίας του στο Άμστερνταμ, τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Γερμανός τεχνικός διευθυντής, χρεώθηκε τις αποχώρησεις των Τάντιτς και Τίμπερ, ενώ οι Κούντους και Άλβαρες μεταπήδησαν «πακέτο» στη Γουέστ Χαμ έναντι 81 εκατ. ευρώ! Δύο ακόμη στελέχη της ομάδας, οι Μπάσει και Ντάραμι εγκατέλειψαν το Άμστερνταμ έναντι 37 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι ανήλθαν σε 156 εκατ. ευρώ!

Υποψίες εμπλοκής στη μεταγραφή Σόσα

Ο Μίσλιντατ, ο οποίος μετά τα χθεσινά έκτροπα ήταν ο ο πρώτος που απολύθηκε από τον Άγιαξ εμπλέκεται με αρνητικό τρόπο στη μεταγραφή του αριστερού μπακ Μπόρνα Σόσα από την Στουτγκάρδη.

Στον Άγιαξ του καταλογίζουν πως το γραφείο μάνατζερ που εκπροσωπεί τον Κροάτη διεθνή, συνδέεται με ιδιωτική εταιρεία του Μίσλιντατ, ωστόσο όπως διευκρινίστηκε, η απόφαση να απομακρυνθεί από τον σύλλογο δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εκτός των άλλων, ο Μίσλιντατ βρέθηκε στο στόχαστρο, για το γεγονός πως παραμονές του ντέρμπι με την Φέγενορντ μπήκε στα αποδυτήρια για να θέσει θέμα απόλυσης του προπονητή, Μαουρίς Στέιν, αλλά και λόγω της μόνιμης παρουσίας του στις προπονήσεις του Άγιαξ, όπου σε αρκετές περιπτώσεις το κλίμα με τους παίκτες ήταν τεταμένο!

Ο Άγιαξ θυμίζει «καζάνι που βράζει». Σχεδόν 10 μέρες πριν από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ η κατάσταση δείχνει χαώδης και αναζητείται λύση εκ των έσω για να επανέλθει τουλάχιστον η ηρεμία στους κόλπους της ομάδας!

Το χρονικό της κρίσης του Άγιαξ: «Αποψίλωση» του ρόστερ, απληστία και προκλήσεις του Μίσλιντατ!