MENU

Η νέα αθλητική υπερεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία. Εδώ και δέκα χρόνια ερευνά τα στημένα ματς και ήταν η πρώτη εισαγγελική λειτουργός  που τεκμηρίωσε καταδικαστικές αποφάσεις για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων μέσω της στοιχηματικής απάτης.

Η δυστοκία που υπάρχει για τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των εκθέσεων της Sportradar, δημιουργεί τέτοια προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που αναγκάζει τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν να θέτει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας, σε κάθε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο. Προσφάτως ο κ. Τσέφεριν μίλησε ανοιχτά για 160 χειραγωγημένους αγώνες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 40 είναι της Super League !

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Μπαλτάκος δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την κ. Σακελλαροπούλου ώστε να καταπολεμηθεί αυτή η γάγγραινα. Ως δείγμα των προθέσεών του ο πρόεδρος της ΕΠΟ παρουσίασε το αίτημά του προς τους υπερεθνικούς οργανισμούς να μην υπάρχει προανακριτική διαδικασία στην πειθαρχική διερεύνηση των στημένων παιχνιδιών γιατί καθυστερούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό είναι το δέντρο. Το δάσος βρίσκεται αλλού. Εκεί που στοχεύει η αρμόδια υπερεισαγγελέας. Να κάνει το βήμα που δεν έγινε δέκα χρόνια τώρα, με συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων να αρχειοθετείται.

Ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο της κ. Σακελλαροπούλου;

Δεν θα αρκεστεί στις εκθέσεις της Sportradar . Θα τις χρησιμοποιήσει ως πιλότο για να προχωρήσει σε πραγματογνωμοσύνες μέσω του οπτικοακουστικού υλικού. Θα σας φανεί περίεργο, αλλά η Ουκρανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το έκανε. Δημιούργησε μια επιτροπή πραγματογνωμόνων (προπονητής, διαιτητής, ποδοσφαιριστής, στοιχηματικός αναλυτής), η οποία ελέγχει το βίντεο του αγώνα σε συνάρτηση με το φάκελο της Sportradar. 

Καταλήγει σε ένα συμπέρασμα και προχωράει σε μια εισήγηση προς τον δικαστικό λειτουργό, ο οποίος έχει την απόλυτη ελευθερία του παραπέρα χειρισμού. Το σύστημα λειτούργησε άριστα και απέδωσε σε τέτοιο βαθμό που οι χειραγωγημένοι αγώνες στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο, μειώθηκαν κατά 80%!

Σε επίπεδο κυρώσεων, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράδειγμα της Κύπρου. Υπήρχε μία περίοδος που η Μεγαλόνησος ξεπερνούσε σε ποδοσφαιρική διαφορά την Ελλάδα. Την αντιμετώπισε με το περίφημο point system για κάθε φάκελο της Sportradar. Δηλαδή στον πρώτο φάκελο υπήρχε πρόστιμο, στο δεύτερο αφαίρεση ενός βαθμού κ.ο.κ. Μέχρι που φτάσαμε και σε υποβιβασμούς.

Θα αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το πειθαρχικό πλαίσιο που μπορεί να καλύψει αυτήν την προσπάθεια της εισαγγελικής λειτουργού. Οι πραγματογνωμοσύνες και το point system περιλαμβάνονται στην ολιστική μελέτη που συνέταξαν η FIFA και η UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Μελέτη που συνυπέγραψαν η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΠΟ.

Οσο για το ποινικό μέρος, η κ. Σακελλαροπούλου το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Αλλωστε οι πραγματογνωμοσύνες είναι κανόνας στα δικαστήρια και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Μονόδρομος οι πραγματογνωμοσύνες για τα στημένα ματς