MENU

Μέχρι πρότινος, το... ελληνικό ενδιαφέρον για το Κολεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ επικεντρωνόταν στους Τάιλερ Ντόρσει και Κωνσταντίνο Μήτογλου. Όμως, το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην επικαιρότητα ένα ακόμα όνομα παίκτη από την χώρα μας, που διαπρέπει στο NCAA με τη φανέλα του Κολεγίου του UC Irvine.

Ο λόγος για τον Ιωάννη Δημακόπουλο, τον 22χρονο Έλληνα σέντερ που πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις από την αρχή της φετινής σεζόν και δείχνει έτοιμος για το επόμενο, επαγγελματικό πλέον, βήμα.

Η περσινή σεζόν και η εκτόξευση

Ο ύψους 2,18 μέτρων άσος, πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα σε μικρή ηλικία και να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου εδώ και τρία χρόνια αγωνίζεται με τα χρώματα του UC Irvine. Στο συγκεκριμένο Κολέγιο, ο Δημακόπουλος σπουδάζει εγκληματολογία, ενώ... πρωταγωνιστεί με την απόδοσή του στο παρκέ.

Την περσινή σεζόν, ο Έλληνας άσος συνέβαλε αποφασιστικά ώστε η ομάδα του να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική πορεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Anteaters κατάφεραν να κατακτήσουν το Big West Conference Tournament και έφτασαν μέχρι την... διάσημη «March Madness».

Και αν σε αυτό το... ταξίδι ο Δημακόπουλος ήταν στη «δεύτερη γραμμή», έχοντας -κυρίως λόγω τραυματισμών- 5,2 πόντους και 2,6 ριμπάουντ μέσο όρο σε 14,8 λεπτά συμμετοχής, δεν ισχύει το ίδιο και για τη φετινή σεζόν. Ο Πατρινός άσος έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη φετινή χρονιά -που είναι και η τελευταία του στο NCAA- έχοντας ανεβάσει αισθητά την απόδοση και τους αριθμούς του.

Ειδικότερα, ο 22χρονος σέντερ μετρά φέτος 11,4 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ μέσο όρο, πατώντας παρκέ για 20,5 λεπτά. Ο Δημακόπουλος παίρνει περισσότερες προσπάθειες και έχει αποκτήσει επάξια την εμπιστοσύνη του τεχνικού team και των συμπαικτών του.

Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή του κόντρα στο East Tenessee. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Έλληνας άσος μέτρησε 21 πόντους (ρεκόρ καριέρας) και 9 ριμπάουντ, ενώ, κόντρα στους Pacific Tigers, πέτυχε 20 πόντους, έχοντας παράλληλα 2 ασίστ και 2 μπλοκ. Συνολικά, ο Δημακόπουλος έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό πόντων στα 4 από τα 8 παιχνίδια του UC Irvine, ενώ πολύ σημαντική είναι και η άνοδος του σε ριμπάουντ (3,8 από 2,6 την περσινή σεζόν) και ασίστ (1,1 από 0,6 πέρσι).

Ο πατέρας του και οι συμβουλές

Μιλώντας στο SDNA, ο 22χρονος άσος είχε υποστηρίξει πως ο Ντιρκ Νοβίτσκι και τα αδέρφια Γκασόλ αποτελούν τα μπασκετικά του πρότυπα. Όμως, αυτός που το μετέδωσε το μικρόβιο της... «πορτοκαλί θεάς», ήταν ο πατέρας του, Δημήτρης Δημακόπουλος. Ο παλαίμαχος άσος ήταν ένας σέντερ πολύ... προχωρημένος για την εποχή του, καθώς, παρ΄ότι ήταν ένας σέντερ ύψους 2,10 μέτρων, σούταρε συχνά από μακρινή απόσταση και, έχοντας αγωνιστεί σε Εσπερο Καλλιθέας, Παναθηναϊκό, Απόλλων Πατρών και ΠΑΟΚ, φόρεσε τη φανέλα και της Εθνικής Ελλάδος, στο Μουντομπάσκετ του 1986. Ο Δημήτρης Δημακόπουλος μπορεί να μην είχε την εξέλιξη που... επέτασσε το ταλέντο του, όμως έδωσε όλα τα εχέγγυα στον μικρό Ιωάννη ώστε να ασχοληθεί από μικρή ηλικία με το μπάσκετ και να κυνηγήσει το όνειρό του στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο άσος του UC Irvine έχει τονίσει πως ο πατέρας του παρακολουθεί όλους τους αγώνες του, και του δίνει συνεχώς συμβουλές ώστε να βελτιώσει τις αδυναμίες του και το συνολικό παιχνίδι του, ενώ του επισημαίνει αρκετά συχνά τα λάθη του. Είναι προφανές πως σε αυτή τη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα η φράση «το μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά», με τον γιο Ιωάννη να έχει σίγουρα όλα τα φόντα να ξεπεράσει τον πατέρα Δημήτρη.

Το μέλλον

Η φετινή είναι η τελευταία σεζόν του Ιωάννη Δημακόπουλου στο NCAA. Ο Έλληνας σέντερ είναι βελτιωμένος, δουλεύει σκληρά και, φυσικά ρίχνει... κλεφτές ματιές στο NBA. «Το όνειρο κάθε παιδιού που έχει κτυπήσει μια μπάλα μπάσκετ είναι να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Αν το καταφέρω αυτό, πιστεύω πως θα είναι η αποκορύφωση της καριέρας μου», έχει πει στο παρελθόν ο Έλληνας σέντερ, ο οποίος, ωστόσο, έχει ως στόχο να αγωνιστεί σε μία καλή ομάδα, μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Παράλληλα, η Εθνική είναι... πάντα στο μυαλό του, ενώ είναι δεδομένο πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων, καθώς τα προσόντα του και το ταλέντο του δε περνούν απαρατήρητα.

Το σημαντικό πάντως, για τον Ιωάννη Δημακόπουλο, είναι να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση στο τρομερά απαιτητικό και γεμάτο σπουδαία ταλέντα NCAA. Αν γίνει αυτό, το μέλλον του Έλληνα «γίγαντα» μόνο λαμπρό μπορεί να είναι.

Ιωάννης Δημακόπουλος: Ο Έλληνας σέντερ που... έρχεται! (vid)