MENU

To NBA βρίσκεται πλέον προ των πυλών και οι Έλληνες φίλαθλοι ετοιμάζονται να καμαρώσουν τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Γιώργο Παπαγιάννη και Κώστα Κουφό. Ο πρώτος είναι πλέον ένας από τους σταρ του πρωταθλήματος, ενώ ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού Superfoods αποτελεί ένα φιλόδοξο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πρότζεκτ.

Ο τρίτος, είναι αυτός που μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί με δύο λέξεις: «Σταθερή αξία». Ο Κώστας Κουφός έχει καταφέρει με πολύ κόπο και ιδρώτα να θεωρείται ως ένας από τους πιο αξιόπιστους σέντερ του ΝΒΑ και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο έμπειρος άσος ετοιμάζεται αισίως για την ένατη σεζόν στο «μαγικό κόσμο» και τη φετινή σεζόν, αναμένεται να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα: Να δίνει σκληράδα, δύναμη και ισορροπία στη ρακέτα των Κινγκς.

Η δύσκολη αρχή

Παρά το γεγονός πως ο Κουφός έχει πλέον μία σταθερή καριέρα, η αρχή της παρουσίας στο στο ΝΒΑ ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Επιλέχθηκε από τους Γιούτα Τζαζ στη 23η θέση του Draft του 2008 και τα πρώτα του χρόνια στη κορυφαία λίγκα του πλανήτη ήταν αρκετά δύσκολα.

Λίγος χρόνος συμμετοχής και... δανεισμός στο NBDL χαρακτήριζαν τις πρώτες στιγμές του Ελληνοαμερικανού σέντερ, ο οποίος είδε τον Ιούλιο του 2010 να δίνεται στους Τίμπεργουλβς με ανταλλαγή.

Στη Μινεσότα αγωνίστηκε μόλις 39 φορές, προτού εμπλακεί σε ακόμα μία ανταλλαγή, λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2011. Νέος προορισμός για τον Κουφό ήταν οι Νάγκετς, με τις προσδοκίες να τον έφερναν άμεσα στη πόρτα της εξόδου.

Η δικαίωση και η σταθερότητα

Εν μέσω φημών για το μέλλον του, ο Κουφός αποφάσισε να δουλέψει ακόμα περισσότερο. Παρουσιάζοντας βελτίωση σε όλους τους τομείς, ο Έλληνας σέντερ κέρδισε την εμπιστοσύνη του Τζορτζ Καρλ και, μετά την πρώτη, αναγνωριστική σεζόν (5,5 πόντοι, 5,4 ριμπάουντ), κέρδισε την θέση του βασικού σέντερ των Νάγκετς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ξεκίνησε στη βασική πεντάδα του Ντένβερ και στα 81 παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε την σεζόν 2012/2013, έχοντας 8 πόντους 6,9 ριμπάουντ και 1,3 μπλοκ μέσο όρο.

Πλέον, ο Κώστας Κουφός είχε μπει για τα καλά στα... ραντάρ των διοικούντων των οργανισμών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το καλοκαίρι του 2013 είδε το ονομά του για ακόμα μία φορά δίπλα στην λέξη «ανταλλαγή». Προορισμός, οι Γκρίζλις.

Στο Μέμφις, ο Κουφός ανέλαβε τον ρόλο του αναπληρωματικού σέντερ του Μαρκ Γκασόλ, ενώ είχε αυξημένες αμυντικές αρμοδιότητες. Οι εμφανίσεις του παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα (5,8 πόντοι, 5,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι), και στις 13 Ιουλίου του 2015, υπέγραψε ένα εξαιρετικό συμβόλαιο (ύψους 8 εκατομμυρίων ετησίως) στους Σακραμέντο Κινγκς.

Η περσινή σεζόν κύλησε κάπως... αναμενόμενα. Ερχόμενος από τον πάγκο ως backup του ΝτεΜάρκους Κάζινς, ο Κουφός έκανε αυτά που έπρεπε (6,8 πόντοι, 5,4 ριμπάουντ) και πλέον ετοιμάζεται για την δεύτερη σεζόν του στο Σακραμέντο, έχοντας τον ρόλο και του... δασκάλου στον Γιώργο Παπαγιάννη.

Ο Κώστας Κουφός δεν είναι ο παίκτης που θα ενθουσιάσει το κοινό. Δεν θα καρφώσει δυνατά, δε θα... τρομάξει κόσμο με την απόδοσή του. Όμως, είναι ένας τίμιος και πιστός στρατιώτης, με το συγκεκριμένο στυλ παικτών να είναι πάντα... υπεραπαραίτητοι σε οποιαδήποτε ομάδα. Ο Έλληνας σέντερ αποτελεί πλέον μία σταθερή αξία στο τρομερά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του ΝΒΑ, και αυτό το γεγονός αποτελεί ένα μεγάλο παράσημο για τον ίδιο, και το ελληνικό μπάσκετ.

Κώστας Κούφος: Η σταθερή αξία!