MENU

Δύο χρόνια πριν, το ΝΒΑ ανακοίνωνε την συμφωνία του με το «ESPN» και το «Turner Sports» έναντι 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εννέα χρόνια. Με άλλα λόγια, ο «μαγικός κόσμος» το 2014 υπέγραφε την... κατακόρυφη άνοδο των κερδών και των εσόδων του: 2,6 δις τον χρόνο μόνο από τα τηλεοπτικά! Για την ακρίβεια, το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη υπέγραψε 180% αύξηση των εσόδων του από τις τηλεοπτικές συμφωνίες, αφού από τα 930 εκατομμύρια τον χρόνο, που έπαιρνε, θα λαμβάνει πλέον 2,6 δις.

Η Ένωση Παικτών, όπως ήταν λογικό, βρήκε ευκαιρία να διεκδικήσει παραπάνω χρήματα για τους αθλητές. Το ΝΒΑ, φοβούμενο νέο lock out, δεν μπόρεσε να κάνει αλλιώς κι έδωσε στις ομάδες το δικαίωμα να έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ. Συγκεκριμένα, ο «μαγικός κόσμος» αύξησε το salary cap, το συνολικό ποσό δηλαδή που μπορεί να ξοδέψει μία ομάδα του ΝΒΑ για συμβόλαια των παικτών της.

Ενδεικτικά, το salary cap της σεζόν 2015-2016 έφτανε τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Τη σεζόν 2016-2017 ορίστηκε στα 94,1 εκατομμύρια δολάρια και για το 2017-2018 υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 107 εκατομμύρια δολάρια! Οι ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για να καλυφθεί αυτό το κενό και τα διαθέτουν... απλόχερα στους παίκτες. Άλλοι στην προσπάθειά τους να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί κι άλλοι θέλοντας να «κλείσουν» τις τρύπες στο ρόστερ τους.

Το μπάσκετ είναι μια παγκόσμια αγορά και οι εξελίξεις στην κορυφή της πυραμίδας δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τον υπόλοιπο... μπασκετικό πλανήτη. Οι ομάδες του ΝΒΑ έστρεψαν το βλέμμα τους στην 2η καλύτερη αγορά του κόσμου μετά τη δική τους, την ευρωπαϊκή και θέλησαν να φέρουν στη λίγκα τους ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην Euroleague. Προς το παρόν, τα καταφέρνουν... εύκολα!

Η Euroleague χάνει τα αστέρια της

Η free agency του ΝΒΑ ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και πέντε μέρες μετά, στις 6 Ιουλίου, η Euroleague έχει ήδη χάσει μερικά αστέρια της και φοβάται πως θα χάσει κι άλλα. Και αυτό γιατί μέσα σε ένα πενθήμερο παίκτες πρώτης γραμμής, όπως ο Μάλκολμ Ντιλέινι, Τόμας Σατοράνσκι και ο Σέρχιο Ρονρτίγκεθ, αποφάσισαν να συνεχίσουν στον «μαγικό κόσμο».

Ο Ντιλέινι υπέγραψε διετές συμβόλαιο στους Ατλάντα Χοκς, ο Ντάριο Σάριτς της Αναντολού Εφές πήγε στους Φιλαδέλφεια Σέβεντι Σίξερς, που είχαν τα δικαιώματά του από το draft. Ο Ροντρίγκεθ συμφώνησε για ένα χρόνο συμβολαίου έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων στους Σίξερς, ενώ ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, που τα είχε βρει σε όλα με την τουρκική Νταρουσάφακα, θα πάει τελικά στους Νιού Γιόρκ Νικς. Επίσης, ο Τόμας Σατοράνσκι, που λογιζόταν ως ο επόμενος ηγέτης της Μπαρτσελόνα, έκανε το «άλμα» και θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν με τη φανέλα των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς. Ο Τζάστιν Χάμιλτον της Βαλένθια έκανε εξαιρετική σεζόν, βρέθηκε στο στόχαστρο των «μεγάλων» της Euroleague, αλλά θα συνεχίσει την καριέρα του στους Μπρούκλιν Νετς. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, «κλεισμένος» από τους Σαν Αντόνιο Σπερς είναι και ο Νταβίς Μπέρτανς.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι παίκτες της Euroleague, που ψάχνουν μια ευκαιρία στο ΝΒΑ. Ο Γιάν Βέσελι και ο Έκπε Ούντοχ της Φενέρμπαχτσε έχουν... ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον «μαγικό κόσμο», ο Γιάννης Μπουρούσης θέλει να προσθέσει το ΝΒΑ στο βιογραφικό του, ο Ρούντι Φερνάντεθ είχε πρόταση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια από τους Σίξερς και ο Τζέιμς Γκιστ είναι στις... λίστες των Ντάλας Μάβερικς. Τις ελπίδες που έχει για το ΝΒΑ σκέφτεται και ο Μάικ Τζέιμς του Παναθηναϊκού (έχει NBA out με το «τριφύλλι» μέχρι τις 5 Αυγούστου). Το ενδεχόμενο της μετακόμισης στο κορυφαίο πρωτάθλημα εξετάζουν και οι Αλεσάντρο Τζεντίλε, Γκουστάβο Αγιόν. Ο Ντάριους Άνταμς, ο οποίος την περσινή σεζόν «οργίασε» με την Λαμποράλ Κούτσα, βρίσκεται στο summer league και ψάχνει την... πόρτα της εισόδου στο καλύτερο πρωτάθλημα. Κάτι αντίστοιχο κάνει και ο Οκάρο Ουάιτ. Μετά την εξαιρετική του σεζόν με τον Άρη ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ μέσω του summer league ψάχνει το... εισιτήριο για την καλύτερη λίγκα.

Από την άλλη, ο Μπόγκταν Μπογκντάνοβιτς θα παραμείνει στη «Φενέρ», με στόχο να πάει του χρόνου στο ΝΒΑ και να μπορεί να διαπραγματευτεί το συμβόλαιο που θα εισπράξει. Αν πήγαινε φέτος ο Σέρβος, θα έπαιρνε το συμβόλαιο που δικαιούται με βάση τη θέση του στο draft, όπως συνέβη και με τον Σάριτς. Ο Νάντο Ντε Κολό, ανανέωσε τη συνεργασία του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τρία χρόνια και όπως ξεκαθαρίσει ο Δημήτρης Ιτούδης, ο Γάλλος θα συνεχίσει στην «αρκούδα».

Συνολικός απολογισμός; Ντιλέινι, Σάριτς, Ροντρίγκεθ, Κουμίνσκας, Σατοράνσκι, Χάμιλτον και Μπέρτανς στο ΝΒΑ. Βέσελι, Ούντοχ, Μπουρούσης, Ρούντι, Γκιστ, Μάικ Τζέιμς, Τζεντίλε, Αγιόν, Άνταμς και Οκάρο Ουάιτ θέλουν να τους ακολουθήσουν ή έχουν προτάσεις, ώστε να τους ακολουθήσουν άμεσα.

Αν οι ομάδες του «μαγικού κόσμου» σκέφτονται τόσο πολύ τους Ευρωπαίους και τους κάνουν τέτοιες προτάσεις τώρα, που έχουν 94 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα, του χρόνου με τα 107 εκατομμύρια δολάρια τι θα κάνουν;

Εκκίνηση με διαφορετικά δεδομένα

Τα παραπάνω «πάρε - δώσε» αλλάζουν τα δεδομένα του ευρωπαϊκού χάρτη, αλλά και τα φαβορί της Euroleague της νέας σεζόν. Στην ουσία, στην pole position με τα τωρινά δεδομένα βρίσκονται οι ομάδες που θα μπορέσουν να κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτο τον κορμό τους και να προσθέσουν παίκτες από το πρώτο ράφι της Ευρώπης.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας λογικά θα καταφέρει να κρατήσει τον «κορμό» που την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Επίσης, ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να μπει στη νέα σεζόν με τον βασικό του κορμό ίδιο. Δίχως απουσίες, με πολύ καλό κορμό (Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι, Χάκετ, Παπανικολάου, Μάντζαρης) και μερικές προσθήκες, οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να παρουσιαστούν ακόμα πιο ανταγωνιστικοί του χρόνου.

Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα θα πορευτεί τη νέα χρονιά με καινούργιο προπονητή και χωρίς τον ανερχόμενο ηγέτη της στα γκαρντ (Σατοράνσκι). Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα έχει τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ενώ ο Γκουστάβο Αγιόν είναι... φευγάτος. Για το μέλλον του Ρούντι Φερνάντεθ και του Σέρχιο Γιούλ τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η Φενέρμπαχτσε ενδέχεται να χάσει δύο βασικά «όπλα» της (Βέσελι - Ούντοχ). Η Αναντολού Εφές και η Νταρουσάφακα... χτίζονται από την αρχή υπό τις οδηγίες των Βέλιμιρ Περάσοβιτς και Ντέιβιντ Μπλατ. Η Λαμποράλ, που πέρυσι έφτασε στο Final Four, έχασε όλα τα κομμάτια του «παζλ» (Περάσοβιτς - Μπουρούσης - Άνταμς - Τζέιμς - Μπέρτανς), ενώ η 4η ομάδα του Final Four του Βερολίνου, η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα, θα παίζει αποδυναμωμένη στο Eurocup.

Ο Παναθηναϊκός μετά τους «τίτλους τέλους» του Δημήτρη Διαμαντίδη ούτως ή άλλως περνάει σε νέα εποχή. Οι «πράσινες» μεταγραφές των Κρις Σίνγκλετον και Μάικ Τζέιμς μπορούν να αποδειχθούν... χρυσάφι την ερχόμενη σεζόν, καθώς το «τριφύλλι» έχει πλέον τέσσερις παίκτες από το τοπ ράφι στο ρόστερ του: Καλάθης, Γκιστ, Τζέιμς, Σίνγκλετον. Βέβαια, μένει να δούμε μέσα στο καλοκαίρι αν θα κρατήσει αυτή την τετράδα ακέραια. Ταυτόχρονα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας κάνουν κινήσεις για να φέρουν κι άλλον παίκτη top επιπέδου στο ΟΑΚΑ.

Τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται μέσω ΝΒΑ, μικραίνουν την ψαλίδα μεταξύ των κορυφαίων και των καλών ομάδων της Euroleague. Οι αστέρες λιγοστεύουν, το προϊόν... χάνει κάτι από την αίγλη του και το ευρωπαϊκό μπάσκετ καλείται να βρει άμεσες απαντήσεις, προτού δει όλους τους σταρ του να μετακομίζουν στις ΗΠΑ!

Τα μυθικά ποσά από το ΝΒΑ αλλάζουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα!