MENU

Η παγκόσμια ομοσπονδία ενόψει της σύσκεψης που θα λάβει χώρα στην Ελβετία στις 3 Νοεμβρίου, όπου θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των ομάδων, αλλά και της Euroleague, εξέδωσε ανακοίνωση με τα σχέδια της νέας κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία θα έχει 16 ομάδες, με οκτώ εξ αυτών με εγγυημένο συμβόλαιο (στα πρότυπα της Euroleague της Uleb).

Ανάμεσα στους οκτώ με εγγυημένη θέση στη διοργάνωση είναι και οι δύο «μεγάλοι» του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, με τους άλλους έξι να είναι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Φενερμπαχτσέ.

Παράλληλα, άλλες τέσσερις θέσεις θα συμπληρώνονται από τους πρωταθλητές Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Λιθουανίας, ενώ οι τέσσερις υπολειπόμενες θέσεις θα προκύπτουν από προκριματικό γύρο ομάδων από 28 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, εκ των οποίων οι 23 θα είναι πρωταθλητές της χώρας τους.

Οι 16 ομάδες θα παίζουν όλες μεταξύ τους, εντός και εκτός και οι οκτώ καλύτερες θα προκρίνονται στα πλέι οφ. Εκεί, θα γίνουν τέσσερα ζευγάρια που θα κρίνονται στις δύο νίκες (best of three) και θα προκύπτει το «καρέ» του Final-4.

Τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ για τις ομάδες

Το συγκεκριμένο πλάνο της FIBA έχει προταθεί στις ομάδες από τον περασμένο Ιούλιο και όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, δια στόματος του γενικού γραμματέα, Πάτρικ Μπάουμαν, στόχος είναι η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με βάση τις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου, αλλά επίσης και να μην αποδυναμωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Στο πλαίσιο της νέας Euroleague, θα συσταθεί μια νέα εταιρία, που θα έχει μετόχους την FIBA, την FIBA Europe, επενδυτές, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες, κάτι που θα κατοχυρώνει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είναι κεντρικά, ενώ τα έσοδα από όλα τα διαφημιστικά και εμπορικά δικαιώματα θα έχουν εγγυημένο ύψος τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ για τις ομάδες, που θα λαμβάνουν τα έσοδα ανάλογα με την πορεία τους, αλλά και ανάλογα με την εμπορικότητά τους, κάτι που θα αποφασιστεί από κοινό καταστατικό υπό τους κανόνες του Financial Fair Play.

«Εγγυημένοι» οι «αιώνιοι» στην Euroleague της FIBA!