MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Το come back του Πιτίνο: «Την άνοιξη του 2020 επιστρέφω στους πάγκους»!

0

Όταν ήρθε ήταν ένα «πείραμα» που αντιμετωπίστηκε με μειδίαμα. Έξι μήνες μετά, είχε λατρευτεί και κανείς δε μπορούσε να διανοηθεί ότι θα φύγει. Μια προσωπικότητα γεμάτη αστερόσκονη, που φεύγοντας, περισσότερο κι από τον Παναθηναϊκό, άφησε ανολοκλήρωτο το έργο του στο μπάσκετ, τον αθλητισμό, την κοινωνία. Χωρίς διχαστικό λόγο, με ενωτικές τοποθετήσεις, με το άθλημα και τον κοινωνικό του ρόλο above all, αναμφισβήτητα θα λείψει. Μήπως όχι για πάντα όμως;

Ο Ρικ Πιτίνο επιστρέφει και δίνει... στίγμα για το μέλλον στην προπονητική! Εξηγεί με συγκινητικό τρόπο το πρόβλημα υγείας με τον ενός έτους εγγονό του, που του στέρησε την δυνατότητα να παραμείνει στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Αναφέρεται σε όλα τα επίμαχα θέματα που απασχόλησαν επί των ημερών του, αλλά και από τη στιγμή που έφυγε.

Έπαιξε ρόλο το μπάτζετ στην απόφαση του; Τι άποψη έχει για τα νέα αμερικάνικα αποκτήματα του τριφυλλιού; Ποιους είχε προτείνει ο ίδιος; Ποια ήταν η αντίδραση του όταν άκουσε ότι πέρασε ο αντικαπνιστικός νόμος στα γήπεδα; Θα μπορούσε να δει τον εαυτό του στον πάγκο του Ολυμπιακού;

Ο Ρικ Πιτίνο από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται πέρασε από... ανάκριση μίας ώρας και δεν δυσανασχέτησε ούτε μια στιγμή. Δεν άφησε αναπάντητο ούτε ένα ερώτημα. Με ειλικρίνεια και ευθυκρισία τοποθετήθηκε απέναντι σε οποιοσδήποτε απορία είχε δημιουργηθεί.

Στηρίζει φανατικά και χωρίς περιστροφές τον Αργύρη Πεδουλάκη, αποκαλύπτει τις τακτικές του επικοινωνίες με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον Μάνο Παπαδόπουλο αλλά και παίκτες!

Και στο β μέρος που θα ακολουθήσει θα διαβάσετε μια πρόβλεψη με μεγάλο ενδιαφέρον για την Εθνική μας ομάδα και μια γενικότερη άποψη για τους Έλληνες μπασκετμπολίστες...

Για το τέλος, μια παρατήρηση: Πάρα πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης, όπως θα διαπιστώσετε, μιλώντας για τον Παναθηναϊκό έδειξε πόσο ερωτευμένος παραμένει χρησιμοποιώντας στις αναφορές του πρώτο πληθυντικό...

-Κόουτς, σας λείπει καθόλου η Ελλάδα;

«Μου λείπουν βασικά οι παίκτες, οι προπονητές και το σταφ του Παναθηναϊκού».

-Γιατί δεν ήρθατε όμως, για διακοπές στην Ελλάδα; Είναι καλύτερο το καλοκαίρι στις ΗΠΑ (γέλια);

«Όχι, δεν είναι αυτό. Περνάω χρόνο τώρα με την οικογένειά μου και επισκέπτομαι ξανά παλιούς φίλους».

-Παρακολυθείτε όσα γίνονται φέτος το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό; Διαβάζετε τα νέα της ομάδας;

«Ναι. Φυσικά, είμαι σε επαφή με τους προπονητές και τον Μάνο (Παπαδόπουλο). Ξέρετε πόσο είχε επισημανθεί το θέμα που υπήρχε στο σουτ και η ομάδα είδατε ότι απέκτησε τρομερούς σουτέρ. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για το μέλλον αυτής της ομάδας»

"Πολύ καλύτερος επιθετικά ο Παναθηναϊκός, δύσκολο να τον σταματήσει κάποιος"

-Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο εντυπωσιακή μεταγραφή της ομάδας;

«Ο Τζίμερ Φριντέτ είναι η απειλή από το τρίποντο που ήταν τόσο απαραίτητη. Ο Ουές Τζόνσον είναι ένας βετεράνος του ΝΒΑ με μεγάλη εμπειρία. O αναπληρωματικός πόιντ γκαρντ (Ράις) είναι εξαιρετικός και αναμείχθηκα προσωπικά στην επιλογή του Ουάιλι. Η ομάδα είναι πολύ καλύτερη επιθετικά και θα είναι αληθινά δύσκολο να την σταματήσει κάποιος. Ετοιμαστείτε να δείτε το νέο ρεκόρ του Νικ Καλάθη στις ασίστ».

-Τώρα που έχετε πάρει τον χρόνο σας, έχετε χαλαρώσει και έχετε στο μυαλό σας όλα όσα ζήσατε στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό, υπάρχουν φορές που μετανιώνετε για την απόφασή σας;

«Όχι, καθόλου. Γιατί ήθελα να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό. Όμως ο ενός έτους εγγονός μου έχει μία σπάνια γενετική ασθένεια που συναντάται μόνο σε 300 ανθρώπους σε όλη την Γη. Προσπαθώ να βοηθήσω την οικογένειά μου με κάθε πιθανό γιατρό που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις αλλά και με πιθανές λύσεις για να βρεθεί θεραπεία. Είναι μία μορφή επιληψίας που λέγεται SCN8A. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, για να δώσω και στον γιο μου ψυχολογική υποστήριξη. Θα επιστρέψω λοιπόν, στους πάγκους την επόμενη άνοιξη».

"Ήθελα να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό. Όμως ο ενός έτους εγγονός μου έχει μία σπάνια γενετική ασθένεια που συναντάται μόνο σε 300 ανθρώπους σε όλη την Γη. Προσπαθώ να βοηθήσω την οικογένειά μου..."

-Ξέρετε ότι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού απογοητεύτηκαν μετά την αρνητική σας απάντηση...

«Οι φίλαθλοι με έκαναν να νιώσω σαν να είμαι μέλος της οικογένειάς τους και είμαι πολύ ευγνώμων γι΄αυτό».

-Οπότε, αν κάτι πάει στραβά στον Παναθηναϊκό, μπορεί να επιστρέψετε το 2020...

«Είμαι φανατικά στο πλευρό του νέου προπονητή της ομάδας. Θα τους βλέπω σίγουρα από τις ΗΠΑ. Όλοι στην ομάδα, από τον φροντιστή Πάρη μέχρι τον ιδιοκτήτη Δημήτρη, μου συμπεριφέρθηκαν με μεγάλο σεβασμό και αυτό θα το έχω πάντα στην καρδιά μου».

"Αξιοθαύμαστο αυτό που κάνει ο Δημήτρης - Ο Πεδουλάκης είναι... Παναθηναϊκός σε όλα του!"

-Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως δεν πήρατε το μπάτζετ που ζητήσατε για να κερδίσεις την Euroleague. Εχει κάποια δόση αλήθειας αυτό;

«Κοίτα, ο Δημήτρης χάνει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Τον ρώτησα λοιπόν κάποια στιγμή γιατί το κάνει αυτό. Κανένας στις ΗΠΑ δεν θα έκανε κάτι αντίστοιχο και ειλικρινά με κέρδισε η απάντησή του. Μου απάντησε πως το κάνει για την κληρονομιά του πατέρα του και για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Πηγαίνοντας όμως στη φετινή ομάδα, πραγματικά έχει την δυνατότητα να πετύχει σπουδαία πράγματα. Ναι, το μπάτζετ δεν είναι το ίδιο με αυτό των ομάδων της Ισπανίας και της Τουρκίας, ή αυτό της ΤΣΣΚΑ. Αυτό όμως δεν φέρνει πάντα την επιτυχία».

-Έχετε μιλήσει με κάποιον από την ομάδα τελευταία; Με τον Γιαννακόπουλο ή τον Μάνο Παπαδόπουλο για παράδειγμα;

«Επικοινωνούμε με μηνύματα όλη την ώρα. Τις προάλλες μιλούσα με τον Καλάθη μέσω του FaceTime. Μίλησα επίσης με τον Ίαν και τον Παππά. Ήλπιζα να επισκεφτώ τον Νίκο στη Νέα Υόρκη αλλά ακυρώθηκε η συνάντησή μας λόγω της βροχής. Είναι ένα εξαιρετικό γκρουπ παικτών και ανθρώπων. Μου λείπουν όλοι. Επίσης, ο Άγγελος Κοταρίδης (σ.σ. ο Ελληνας εκπρόσωπος του) είναι σαν ένας μικρός μου αδερφός, πάντα μιλάω μαζί του».

-Ο Γιαννακόπουλος ήταν δύσκολος στη συνεργασία μαζί του;

«Είχα λίγη επικοινωνία με τον Δημήτρη. Έχασε τον πατέρα του και τους δύο θείους του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μου είπε εξ αρχής πως έχω την πλήρη στήριξή του και με άφησε να κάνω την δουλειά μου».

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αργύρη Πεδουλάκη;

«Είναι ένας... Παναθηναϊκός σε όλα του! Έχει την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντιξοότητα. Ωραίος τύπος!»

-Πριν λίγες ημέρες σε μια συνέντευξη με τον Μάνο Παπαδόπουλο, τον ρώτησα για τον Ρικ Πιτίνο και μου απάντησε ως εξής: «Είμαι στο μπάσκετ εδώ και 30 χρόνια, νόμιζα πως τα είχα δει όλα. Μέχρι που είδα τον Πιτίνο»...

«Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο κοπλιμέντο! Είχαμε μία εξαιρετική σχέση. Στηρίχθηκα πάνω του σε πολλά. Είναι ο τύπος του ανθρώπου με τον οποίο θέλεις να είσαι αν βρεθείς σε μία τρύπα!»

-Ο Ρικ Πιτίνο δίδαξε πολλά στο ελληνικό μπάσκετ. Αλλά τι έμαθε;

«Έμαθα για μία χώρα με τρομερή ιστορία. Απόλαυσα τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους. Μου συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά και φίλαθλοι του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Ήμουν πολύ τυχερός, με όλα όσα άκουσα. Οι Έλληνες μοιάζουν με τους Ιταλούς. Η οικογένεια πάνω απ΄όλα, είναι παθιασμένοι και αγαπούν τους ανθρώπους».

-Ξέρετε πως η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει άμεσα έναν αντικαπνιστικό νόμο στα γήπεδα; Πέρασε ήδη από τη Βουλή και εφαρμόζεται...

«Χαχα, έρχομαι με το επόμενο αεροπλάνο! Αυτό είναι εξαιρετικό. Ήταν κάτι τρομερά ανθυγιεινό για τα παιδιά και τους αθλητές. Κι εγώ θέλω οι Έλληνες να είναι καλά στην υγεία τους».

-Τώρα που ξέρετε το ρόστερ του Παναθηναϊκού, πιστεύετε πως το πρόβλημα στο σουτ λύθηκε οριστικά με τους παίκτες που αποκτήθηκαν;

«Ναι, είναι δύσκολο να κερδίσεις χωρίς εξαιρετικούς σουτέρ την σημερινή εποχή. Όλες οι ανάγκες λύθηκαν με τις κινήσεις που έγιναν».

"Σπουδαίος σκόρερ ο Φριντέτ, τον πρότεινα στον Δημήτρη, ήταν προτεραιότητα να τον υπογράψουμε"

-Τι μπορεί να κάνει ο Φριντέτ; Ρωτάω, επειδή είναι ένα μεγάλο όνομα, αλλά οι Έλληνες δεν τον έχουν δει να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο, αφού δεν τα κατάφερε στο ΝΒΑ.

«Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης στην επίθεση. Σπουδαίος σκόρερ και σίγουρα θα λατρέψει να παίζει δίπλα στον Νικ. Θα μπορούσε να είναι στο ΝΒΑ, αλλά δεν θα έπαιρνε τόσα λεπτά συμμετοχής».

-Είναι αλήθεια πως ήταν ο πρώτος παίκτης που ζητήσατε από τον Γιαννακόπουλο στη συνάντησή σας;

«Ναι, τον πρότεινα. Ήθελα να τον υπογράψουμε, ήταν προτεραιότητα».

Μιλήσατε με τον Τζόνσον προτού υπογράψει στον Παναθηναϊκό

«Ναι, μίλησα μαζί του και του είπα πόσο μου άρεσε η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός».

-Μπορεί ο Τζόνσον να δημιουργήσει ένα ιδανικό δίδυμο με τον Παπαπέτρου στο «3»; Τί πιστεύετε πως μπορεί να δώσει;

«Δεν τον έχω δει σε δράση το τελευταίο διάστημα αλλά είναι ένας ακόμα καλός σκόρερ με εξαιρετική νοοτροπία. Δύο φανταστικά φτερά, ο "Παπ" μπορεί να παίξει και για λίγο στο "4".

-Απέκτησε πολλά στοιχεία από το ΝΒΑ ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο θα βάλει και Jumbotron στο ΟΑΚΑ...

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με μεγάλη παράδοση και μία φανταστική βάση φιλάθλων. Το ΝΒΑ από την άλλη, έχει εγκαταστάσεις πέντε αστεριών. Για την ώρα και λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο για την Ελλάδα να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις της».

-Ο Παναθηναϊκός δεν έχει φτάσει στο Final Four τα τελευταία εφτά χρόνια. Θα τα καταφέρει φέτος;

«Λοιπόν, η ομάδα φέτος έχει τρομερή δύναμη επιθετικά. Βελτιωθήκαμε αρκετά την προηγούμενη χρονιά, πετύχαμε εξαιρετικά νούμερα. Αναπτύχθηκε η σκληράδα. Πρέπει να παραμείνουμε υγιείς και να παίξουμε σκληρή άμυνα. Ο Νικ είναι ένας σπουδαίος αρχηγός, ένας ηγέτης. Θα είναι εκεί σε όλη την διάρκεια της σεζόν».

"Η απόφαση του Ολυμπιακού πέρασε αρνητικό μήνυμα στους νεαρούς αθλητές, δεν ήταν κάτι καλό για το παιχνίδι"

-Γνωρίζετε πως ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε τελικά στην Α2 επειδή αρνήθηκε να παίξει με τον Παναθηναϊκό;

«Το γνωρίζω. Όλα αυτά που συνέβησαν ήταν πολύ παράξενα για μένα. Δεν είχα βιώσει τίποτα αντίστοιχο τα προηγούμενα χρόνια».

-Ήταν αυτή η πιο δύσκολη στιγμή σας στους έξι μήνες που περάσατε στην Ελλάδα;

«Πέρασε ένα αρνητικό μήνυμα στους νεαρούς αθλητές και δεν ήταν καλό για το παιχνίδι. Η ακεραιότητα του αθλήματος είναι πολύ σημαντική και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό και εκτός σεζόν. Θέλω να τονίσω όμως τον απόλυτο σεβασμό στον προπονητή και στους παίκτες του Ολυμπιακού».

-Με όλη αυτή την αντιπαλότητα που βιώσατε, θα μπορούσαμε να σας δούμε μια μέρα στον Ολυμπιακό;

«Έζησα την αντιπαλότητα ανάμεσα στο Κεντάκι και το Λούιβιλ και ήθελα να επιστρέψω για να ζήσω στο Κεντάκι. Ήταν μία κακή απόφαση. Παρά το γεγονός πως σέβομαι τον Ολυμπιακό, δεν θα μπορούσα ποτέ να πληγώσω τον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη».

"Παρά το γεγονός πως σέβομαι τον Ολυμπιακό, δεν θα μπορούσα ποτέ να πληγώσω τον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη"

Το come back του Πιτίνο: «Την άνοιξη του 2020 επιστρέφω στους πάγκους»!