MENU
Χρόνος ανάγνωσης 8’

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: Highway to… heaven! (pics)

0

Πρόκειται για δύο από τα πιο σημαντικά τραγούδια της κλασσικής ροκ σκηνής. Από τη μία οι AC/DC με το «Highway to hell» ανέβαζαν την ένταση, όπως και η χαρακτηριστική φωνή του Μπον Σκοτ. Από κοντά και το –επίσης- αξεπέραστο «Stairway to heaven» των Led Zeppelin, με τον Τζίμι Πέιτζ να πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες παραγωγές του με τους LP.

Θα αναρωτηθείτε εσείς –και δικαίως- τι σχέση έχουν όλα αυτά με το μπάσκετ; Η απάντηση είναι πολύ απλή, όταν υπάρχει στην... εξίσωση ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Ένας παίκτης ο οποίος από το 2009 και μετά είδε τη μία ατυχία να διαδέχεται την άλλη. Όπως και τα χειρουργεία. Πραγματική... κόλαση για κάθε αθλητή το χειρουργείο. Ολοταχώς προς την... κόλαση, λοιπόν, όλη η καριέρα του! Μέχρι το 2015, όταν και άρχισε η... άνοδος!

Βήμα βήμα ανέβηκε τα... σκαλοπάτια και πλέον, στα 33 του, ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα του Άρη! Και φυσικά να αποδείξει –τόσο στον εαυτό του, όσο και στους γύρω του- πως είναι πολύ μεγάλος μαχητής!

Η... αρχή του κακού

Το 2008 ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είχε –σχεδόν- όλα όσα ονειρευόταν! Έπαιζε στον Ολυμπιακό, θεωρούταν ένα από τα καλύτερα τριάρια στην Ευρώπη, είχε κερδίσει τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων και λογιζόταν ως σημαντικό μέλος της Εθνικής ομάδας. Η προσήλωσή του στην άμυνα ήταν αυτή που τον έκανε να ξεχωρίζει.

Σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι αδερφοί Αγγελόπουλοι να τον.. επιβραβεύσουν με τον καλύτερο τρόπο. Πώς; Υπογράφοντας μαζί του νέο συμβόλαιο, το καλοκαίρι του 2008, ένα συμβόλαιο το οποίο θα τον καθιστούσε, εκείνη την εποχή, τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα παίκτη στην ιστορία των Πειραιωτών, αλλά και τον υπαρχηγό της ομάδας, πίσω από τον Θοδωρή Παπαλουκά. Όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον φόργουορντ από την Ηλεία. Έμοιαζαν, όμως..

Κι αυτό γιατί το 2009 άρχισαν τα προβλήματα για τον διεθνή άσο! Οι πόνοι στη μέση γίνονταν όλο και πιο έντονοι για τον Βασιλόπουλο, ο οποίος έκανε θεραπεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το ιατρικό τιμ των Πειραιωτών, όμως, ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα λύνεται μόνο με επέμβαση. Έτσι, πραγματοποίησε το πρώτο –από τα πολλά όπως έδειξε η πορεία- χειρουργείο, χάνοντας όλο το φίνις της σεζόν 2008-09.

Σε παλιότερη συνέντευξή του, μιλώντας για τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό του είχε πει μεταξύ άλλων, πως «είχα αφόρητους πόνους στη μέση από μία δισκοκήλη που προέκυψε από έντονη προπόνηση. Πηγαίναμε στο διάδρομο και ήμουν ξαπλωμένος στο διάδρομο του πούλμαν. Δεν μπορούσα να καθίσω. Ούτε να παίξω μπορούσα φυσικά κι εκεί ένιωθα ο πιο άτυχος άνθρωπος του κόσμου. Πού να φανταστώ τότε τι θα ακολουθούσε».

Η τελευταία ατάκα –ειδικά- περικλύει σχεδόν τα... πάντα σχετικά με την κατάστασή του...

Και η ατυχία συνεχίζεται...

Με την επέμβαση να έχει πραγματοποιηθεί όλα έδειχναν πως το πρόβλημα άνηκε στο παρελθόν για τον Βασιλόπουλο. Φευ! Κι αυτό γιατί οι πόνοι στη μέση συνέχισαν να τον ενοχλούν. Μάλιστα ο Ολυμπιακός τον στήριξε με κάθε τρόπο, στέλνοντάς τον σε γιατρό κορυφαίο στο είδος του για τέτοιες περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν απέφυγε το δεύτερο χειρουργείο!

Το καλοκαίρι του 2010 ο διεθνής άσος πέρασε για δεύτερη φορά την πόρτα του χειρουργείου, με την ελπίδα να μην χρειαστεί να επαναλάβει ανάλογο δρομολόγιο στο μέλλον.

Η τύχη και η μοίρα, όμως, παίζουν τα... δικά τους παιχνίδια κάποιες φορές. Ήταν φανερό, άλλωστε, πως η τύχη είχε γυρίσει την πλάτη στον φόργουορντ του Ολυμπιακού, με τους τραυματισμούς να μην τον αφήνουν να χαρεί το μπάσκετ, αλλά και το νέο «χρυσό» συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στάθηκε στο πλευρό του. Στην επιστροφή του στα παρκέ, τον Ιανουάριο του 2011, αποθεώθηκε. Η παρουσία του στις αγωνιστικούς χώρους, όμως δεν θα κρατούσε για πολύ. Τον Φεβρουάριο του 2012, ο «Βασιλό» χτυπάει εκ νέου, κατά τη διάρκεια προπόνησης με τον Ολυμπιακό. Η διάγνωση δεν αφήνει πολλά περιθώρια: Ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού και χειρουργείο, με την επιστροφή του στην δράση να υπολογίζεται για τα μέσα του καλοκαιριού!

Κι ενώ τα πράγματα κυλούσαν ομαλά, στην αποθεραπεία του, τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Βασιλόπουλος περνά και πάλι την πόρτα του χειρουργείου. Το μόσχευμα που είχε βάλει στο πόδι ήταν μολυσμένο και έπρεπε να γίνει εκ νέου επέμβαση. Η ατυχία «χτυπούσε» με κάθε τρόπο τον Βασιλόπουλο..

Πρωταθλητής Ευρώπης και... νέο χειρουργείο

Οι επόμενοι μήνες ήταν δύσκολοι για τον ταλαντούχο φόργουορντ. Εν τέλει, η επιστροφή στη δράση ήρθε τον Απρίλιο του 2012! 14 μήνες μετά τον τραυματισμό του στην προπόνηση του Ολυμπιακού. Πρόλαβε, όμως, να γίνει κομμάτι μιας από τις πιο σπουδαίες στιγμές στην ιστορία της ομάδας, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ, γενικότερα!

Ο Βασιλόπουλος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό στην Πόλη,σηκώνοντας το τρόπαιο μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη, σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές, ενός σπουδαίου τριημέρου για τους «ερυθρόλευκους»!

Ποιος είπε, όμως, πως οι ατυχίες σταμάτησαν εκεί; Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της Euroleague ο Βασιλόπουλος υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, με αποτέλεσμα να περάσει και πάλι την πόρτα του χειρουργείου και να χάσει κι άλλους μήνες δράσης. Κι όλα αυτά, έχοντας αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό. Το «βουνό» που είχε να ανέβει ήταν πολύ μεγάλο..

Νέο ξεκίνημα, «παλιά» ατυχία

Αν για κάτι διακρίνεται ο Έλληνας φόργουορντ, από τα πρώτα βήματα της καριέρας του ως και σήμερα, αυτό ήταν το πάθος του στο παρκέ και ο χαρακτήρας που έβγαζε ακόμα και στα δύσκολα.

Οι στιγμές ήταν πολύ δύσκολες για τον ίδιο, όμως σε καμία στιγμή δεν τα παράτησε! Σε τέτοιο βαθμό, ώστε το καλοκαίρι του 2013 πήρε μια σημαντική απόφαση, για την καριέρα του. Συμφώνησε με την Βαγιαδολίδ, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις –και τις αντοχές του- στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την ACB!

Και εκεί, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά. Τον Νοέμβριο του 2013 και έπειτα από 6 εμφανίσεις με την ισπανική ομάδα, υπέστη νέα ρήξη χιαστών, η οποία σηματοδότησε και το τέλος της παρουσίας του στην ισπανική ομάδα. Το όνειρο για καριέρα στην Ευρώπη έσβησε γρήγορα και... άδοξα, ενώ οι πρώτες σκέψεις για απόσυρση είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Μέχρι που ήρθε η δεύτερη ευκαιρία...

Το μεγάλο come back

Ο «Βασιλό» έμεινε για καιρό εκτός παρκέ, προσπαθώντας να αναρρώσει από τον νέο σοβαρό τραυματισμό του. Μέχρι που πήρε την απόφαση να επιστρέψει σταδιακά στη δράση. Ήθελε πλέον να απολαμβάνει το παιχνίδι. Ήθελε να παίζει!

Ο κυριότερος λόγος επιστροφής δεν ήταν κάποιο τρόπαιο, ή ένα καλό συμβόλαιο. Ήταν η οικογένειά του. «Είπα και κάπου «όχι ρε γαμώτο, δεν μπορεί να μη με δει ο γιος μου να παίζω», δείχνοντας το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην απόφασή του η οικογένειά του. Ήταν το στήριγμά του...

Λίγο πριν το φινάλε της σεζόν 2013/14 συμφώνησε με τα αδέρφια Χρυσοφάκη, ώστε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΝΑ, με τον Ερμή Πειραιά, που εκείνη την περίοδο είχε πολύ υψηλές βλέψεις. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο «come back» έγινε λίγους μήνες αργότερα!

Έχοντας αφήσει πίσω χειρουργεία, τραυματισμούς, ατυχίες και μια μακρά περίοδο –αγωνιστικής- απραξίας, ο Βασιλόπουλος έδωσε τα χέρια με τη Νέα Κηφισιά, για να βοηθήξσει την ομάδα στο φίνις της σεζόν 2014-15! Ήταν η μεγάλη επιστροφή ενός –αληθινού- μαχητή των παρκέ!

Στην ομάδα των βορείων προαστίων είχε ρόλο συμπληρωματικό. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν πως κατάφερε και πάλι να πατήσει παρκέ και να δείξει πως ακόμα και μετά από τόσες ατυχίες, αν το πιστεύεις πραγματικά, μπορείς να τα καταφέρεις. Εν ολίγοις, ο Βασιλόπουλος είχε στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση!

I’m coming home

Το καλοκαίρι του 2014 ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε πάρει την μεγάλη απόφαση «I’m coming home», είπε, αφήνοντας τους Μαϊάμι Χιτ, για λογαριασμό των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Έναν χρόνο αργότερα παρόμοια πορεία ακολούθησε και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

Έχοντας πάρει κάποια παιχνίδια στη Νέα Κηφισιά, ο έμπειρος φόργουορντ πήρε την απόφαση, στα 31 του, να επιστρέψει στην Ηλεία. Αυτή τη φορά για λογαριασμό του Κόροιβου, ο οποίος φρόντισε να τον... φτιάξει με το «καλημέρα».

«Η ΚΑΕ Κόροιβος έχει τη μεγάλη τιμή να ανακοινώσει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Έλληνα καλαθοσφαιριστή Παναγιώτη Βασιλόπουλο. Ο διεθνής παίκτης που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ, έχοντας κάνει περήφανη όλη την Ηλεία με τα επιτεύγματά του σε παγκόσμιο και πανελλήνιο επίπεδο, επιστρέφει στο σπίτι του», ανέφερε η ανακοίνωση μιας μεταγραφής από την οποία «κέρδισαν» και οι δύο. Και ο Βασιλόπουλος πραγματοποίησε «γεμάτη» σεζόν και ο Κόροιβος έβαλε στη... μηχανή του έναν παίκτη υψηλού επιπέδου!

Στην Αμαλιάδα ο Βασιλόπουλος πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις, έχοντας 6 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Η μεγάλη επιστροφή είχε ήδη πραγματοποιηθεί!

Από τον Κολοσσό στον πλανήτη... Άρη!

Με την σεζόν στον Κόροιβο να εξελίσσεται ομαλά και δίχως ατυχίες, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος κατάφερε να κάνει το... επόμενο βήμα! Ταξίδι στην Ρόδο για χάρη του Κολοσσού, ενισχύοντας την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη με την εμπειρία του, αλλά και με το αστείρευτο ταλέντο του. Είχε –και εξακολουθεί να έχει- άλλωστε, πολύ μπάσκετ μέσα του.

Αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-17. Ο έμπειρος φόργουορντ ήταν ανάμεσα στους παίκτες που ξεχώρισαν για τους Ροδίτες, Η βελτίωση που έδειξε ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καταφέρνοντας να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους αριθμούς του. Για την ακρίβεια, τελείωσε τη σεζόν με 8,3 πόντους, 5,8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2,8 κερδισμένα φάουλ και 46% στα δίποντα, παίζοντας κατά μέσο όρο 27’45’’ λεπτά!

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στις 26 Ιουλίου του 2017, όπου όλες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών «επιβραβεύτηκαν». Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος θα φορά τη φανέλα του Άρη, κάνοντας πραγματικότητα τον στόχο του: Να παίξει σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου και να (απα)δείξει πως μόνο... τελειωμένος δεν ήταν.

Στους «κίτρινους» θα ανταμώσει με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Έναν προπονητή που τον γνωρίζει καλά, τον εμπιστεύτηκε και του στάθηκε. Και θα έχει όλο το χρόνο –και το χώρο- να δείξει ακόμα καλύτερο πρόσωπο. Για να νιώσει ακόμα πιο περήφανος ο γιος του, που θα τον βλέπει να αγωνίζεται στα παρκέ...

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: Highway to… heaven! (pics)