MENU

Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς... Ο Δημήτρης Μαυροειδής έκανε πράξη τη συγκεκριμένη ρήση, καθώς πέρασε 1,5 χρόνο στο... κρεβάτι του πόνου και εκτός γηπέδων και ζώντας με τον φόβο πως δεν θα μπορέσει ξανά να παίξει μπάσκετ. Όμως, με δύναμη ψυχής και ατελείωτη στήριξη από τους δικούς του ανθρώπους, ο 30χρονος άσος άφησε πίσω του μια τραυματική κυριολεκτικά περίοδο και μετά την «αναγέννησή» του στην Κηφισιά, επιστρέφει σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Ενας σύγχρονος «Σίσυφος», που έμοιαζε καταδικασμένος να προσπαθεί να... ανέβει τον «Γολγοθά» του, μάταια, χωρίς να φτάνει στον στόχο, την μεγάλη επιστροφή. Αλλά, σε αντίθεση με τις κάθε είδους προβλέψεις, ο έμπειρος σέντερ και... τελειόφοιτος της Ιατρικής, τα κατάφερε!

Στις 3/3/2013 ο ύψους 2,08μ. σέντερ αγωνιζόταν για τελευταία φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού (σ.σ. στην Καβάλα, 76-94) και εμφανίστηκε ξανά σε παρκέ στις 12/10/2014, με τη φανέλα της Κηφισιάς, κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τι μεσολάβησε σε αυτούς τους 19 μήνες;

Οι ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο τον ταλαιπώρησαν πολύ, σχεδόν από το ξεκίνημα της θητείας του στον Ολυμπιακό, όπου πήγε το καλοκαίρι του 2012 μετά την επιτυχημένη παρουσία με την Μπιλμπάο και εξελίχθηκαν σε οστικό οίδημα. Ετσι, πάρθηκε η απόφαση ώστε στις 20/3/2013 να υποβληθεί σε επέμβαση από τον γιατρό του Ολυμπιακού, Γιώργο Παπαγιαννόπουλο για αρθροσκοπικό καθαρισμό χόνδρου και μηνίσκου.

Η αποθεραπεία δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει στα γήπεδα και να αναγκαστεί να ξαναπεράσει την πόρτα του χειρουργείου. Τον... έζωσαν οι «μαύρες» σκέψεις πως δεν θα ήταν σε θέση να παίξει ξανά μπάσκετ. Στις 3/12/2013 υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση, μετά την οποία υποβλήθηκε στη, σωτήρια όπως αποδείχθηκε στην περίπτωσή του, θεραπεία με βλαστοκύτταρα, υπό την επίβλεψη του Δρ. Σταύρου Αλευρογιάννη.

Στις 12/12/2013 έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, με παράλληλη υπογραφή ρήτρας εμπιστευτικότητας και αφού πέρασε όλη τη σεζόν 2013/2014 εκτός δράσης, τον Μάιο του 2014 εντάχθηκε στις προπονήσεις της Κηφισιάς, που τον περιέβαλλε με την απαραίτητη εμπιστοσύνη.

Η περσινή σεζόν σημαδεύτηκε από την δυναμική επάνοδό του! Με την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, ο Μαυροειδής ξαναβρήκε τον εαυτό, καθώς είχε 26 συμμετοχές, με μ.ο. 13,9 πόντους και 7,5 ριμπάουντ και ως επιβράβευση το βραβείο του κορυφαίου του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου. Το καλοκαίρι μετά από αρκετό... ψάξιμο, εν τέλει έμεινε στην Κηφισιά, αλλά μετά από πέντε αγωνιστικές, πλέον αλλάζει «στέγη».

Πλέον, φτάσαμε στη Δευτέρα (9/11), όπου το SDNA σας αποκάλυψε την μετακίνηση του Μαυροειδή στην ΑΕΚ, αλλά και το παρασκήνιό της, με τον ίδιο τον παίκτη να κάνει λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ως «Ενωσίτης» για «δικαίωση»...

Το SDNA επικοινώνησε με τρεις ανθρώπους οι οποίοι έζησαν από κοντά όλη τη διαδρομή του Μαυροειδή από το... σκοτάδι στο φως, οι οποίοι μιλούν για τον άνθρωπο που δεν το έβαλε κάτω, αλλά κυνήγησε το όνειρό του, όταν λίγοι πίστευαν πως θα τον δουν ξανά στο παρκέ.

Διαβάστε αυτά που είχαν να πουν από... καρδιάς, ο μάνατζέρ του, Γιώργος Πάνου, ο συμπαίκτης πέρυσι, προπονητής (συνεργάτης του Ηλία Παπαθεοδώρου) φέτος στην Κηφισιά, Δημήτρης Μενουδάκος και η σύζυγός του, Κατερίνα Κοροπιώτη...

Γιώργος Πάνου (μάνατζερ):

«Χρειάζεται σθένος για να αφήσεις πίσω σου τέτοιον Γολγοθά»

Στην (επαγγελματική) ζωή ενός παίκτη, ο μάνατζερ παίκτη σημαντικό ρόλο. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Μαυροειδή, με τον Γιώργο Πάνου να ζει από πρώτο χέρι όλη την πορεία και

Πώς κατάφερε ένας παίκτης που έχει χτυπηθεί τόσο πολύ από την ατυχία να σταθεί ξανά σε υψηλό επίπεδο; Όπως μας εξήγησε, η οικογένεια και η σύζυγος του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: «Πρώτα απ' όλα ο Δημήτρης είναι τυχερός που έχει την οικογένειά του. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πραγματικότητα. Οι γονείς του είναι εξαιρετικοί άνθρωποι, όπως και η γυναίκα του. Για να καταφέρεις να επιστρέψεις μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό θέλει πολλή δουλειά και σθένος. Το κυριότερο είναι το ψυχολογικό κομμάτι στο οποίο ο Δημήτρης ήταν πολύ δυνατός. Το σημαντικότερο είναι πως πολλοί άνθρωποι του στάθηκαν και δεν τον φόρτωσαν με άγχος από τη μεριά τους. Κανείς από την οικογένειά του δεν του είπε ποτέ να επιστρέψει άρον-άρον γιατί υπάρχει οικονομική ανάγκη κλπ... Δεν υπήρχε άγχος για να επιστρέψει. Αντίθετα του έλεγαν αν δεν ένιωθε καλά να μην επιστρέψει».

Ο Γιώργος Πάνου αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε πέρυσι ο πελάτης του, μεσούσης της περιόδου, από την Εφές, την οποία όμως απέρριψε ο Μαυροειδής: «Θα μπορούσε να πάει στην Εφές πέρυσι και να εισπράξει μερικές χιλιάδες ευρώ παραπάνω, αλλά είπε μόνος του “δεν είμαι έτοιμος να πάω να παίξω”. Ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω όταν έρθει η ώρα. Δεν είχε πρεμούρα και άγχος, αλλά αυτό το... ξέρει μόνο ο ίδιος. Όσους και να έχεις δίπλα σου, όταν κλείσουν τα φώτα, τον Γολγοθά τον περνάς μόνος σου. Αυτό που έγινε με την ΑΕΚ του αξίζει για την υπομονή και την προσπάθεια που έκανε. Ήταν τυχερός που βρέθηκε σε μια ομάδα όπως η Κηφισιά, καθώς όλοι εκεί, από τους συμπαίκτες του, ως τους προπονητές και τη διοίκηση, του στάθηκαν πολύ».

Η σχέση αλληλοεκτίμησης με την Κηφισιά έπαιξε το ρόλο της, αμφίδρομα: «Η Κηφισιά είχε το δικαίωμα να τον κρατήσει για άλλη μία εβδομάδα και να παίξει και το επόμενο ματς με την Καβάλα εκτός έδρας που είναι σημαντικό, αλλά δεν του έκλεισε το δρόμο να αποχωρήσει άμεσα. Όμως κι αυτός ήταν κύριος με "Κ" κεφαλαίο. Το καλοκαίρι τελικά προτίμησε να μείνει στην Κηφισιά παρότι η πρόταση με τον ΠΑΟΚ ήταν ίδια οικονομικά. Η επιλογή του ήταν να μείνει εκεί όπου τον στήριξαν, αντί να πάει σε μια ομάδα μεγαλύτερη που παίζει και στο Eurocup».

Ποιες ήταν οι συμβουλές του ως εκπροσώπου του: «Εμείς αυτό που του λέγαμε πάντα ως εκπρόσωποί του ήταν να έχει υπομονή ώστε να γυρίσει όταν πρέπει και να δείξει πως είναι σε καλή κατάσταση και σε υψηλό επίπεδο. Τον εμπιστευόμαστε και μας εμπιστεύεται. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, πολλοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό τον προσέγγισαν και του έλεγαν διάφορα, αλλά αυτός έμεινε μαζί μας. Η πρόταση της ΑΕΚ έφτασε μέσω άλλης πρότασης που είχε από το εξωτερικό. Και πέρυσι είχε προτάσεις για να φύγει. Και από την Ιταλία είχε πρόταση να πάει πέρυσι να παίξει για έναν μήνα στα πλέι οφ. Όμως επέλεξε να μείνει στην Κηφισιά, γιατί κινδύνευε να πέσει κατηγορία».

Δημήτρης Μενουδάκος (συμπαίκτης και προπονητής):

«Πετυχαίνει αυτό που θέλει, όταν το θέλει»

Ο Δημήτρης Μενουδάκος κατά τη διάρκεια του 1,5 χρόνου που ο Μαυροειδής ήταν κάτοικος Κηφισιάς ήταν συμπαίκτης του (πέρυσι), προπονητής του (φέτος), μα πάνω απ' όλα φίλος.

Ενας φίλος που έζησε από κοντά την προσπάθεια (και επιτυχία) επανόδου και εξιστορεί το πως: «Από την πρώτη μέρα που ήρθε στην Κηφισιά είχε βαλθεί να μας εκπλήξει. Η αλήθεια είναι πως όταν ήρθε προερχόταν από τους τραυματισμούς και δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ελάχιστοι τον πίστεψαν, αλλά έσπασε τα κοντέρ. Εδώ και 1,5 χρόνο είναι σε τρομερή κατάσταση. Δούλευε πάρα πολύ κάθε μέρα και μας διέψευσε όλους πολύ γρήγορα. Θυμόμαστε όλοι τι έκανε από την πρώτη αγωνιστική και τι έκανε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (σ.σ. 19/10/2014 στη νίκη της Κηφισιάς με 68-67). Εμείς περιμέναμε να εμφανιστεί σε καλή κατάσταση μετά από 2-3 μήνες, όμως μας διέψευσε...»

Τι τον βοήθησε: «Ο Δημήτρης είναι ένας τύπος που είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και έχει θετική ενέργεια. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τον θεωρώ ευλογημένο, γιατί παρότι έχει περάσει αυτά που έχει περάσει, αυτά που θέλει τα καταφέρνει. Είναι τυχερός και του βγαίνει γιατί είναι από τους ανθρώπους οι οποίοι με την νοοτροπία τους φέρνουν τις καταστάσεις εκεί που θέλουν. Πιστεύει στον εαυτό του και τα καταφέρνει. Είναι εξαιρετικό παιδί όσον αφορά τον χαρακτήρα. Ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα στην Κηφισιά, είτε με προπονητές, είτε με συμπαίκτες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα».

Η επιλογή του Μαυροειδή να πάει τώρα στην ΑΕΚ δεν είναι τυχαία, καθώς «έχει αυτογνωσία. Είναι πολύ φιλόδοξος παρότι είναι στα 30 του και έχει πετύχει πολλά, ενώ έχει περάσει τόσα πολλά. Περιμένει να πετύχει αυτό που θέλει, όταν το θέλει. Τίποτα δεν θέλει να γίνεται στην τύχη, αλλά στο σωστό τάιμινγκ. Αυτή τη στιγμή πιστεύω πως έκανε την κατάλληλη επιλογή να πάει στη συγκεκριμένη ομάδα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει από την πρώτη στιγμή. Θα βοηθήσει σημαντικά την ΑΕΚ όπως βοήθησε κι εμάς. Αυτό που ήθελε είναι να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο, ανεξαρτήτως οικονομικών όρων. Θα μπορούσε να έχει πάει για παράδειγμα σε μια ομάδα από την Α2 Τουρκίας που τον πλησίασε και του έδινε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Όμως, στόχος του δεν ήταν τα χρήματα, αλλά να παίξει ξανά σε υψηλό επίπεδο. Ήθελε να παίξει τουλάχιστον σε επίπεδο Eurocup, έστω και με ελάχιστα χρήματα, όπως αυτά με τα οποία έπαιζε στην Κηφισιά».

Για το αν θα πετύχει, ο συνεργάτης του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι σίγουρος: «Πλέον έφτασε η στιγμή του και θα καταφέρει κι άλλα πολλά, δίπλα στα πολλά που ήδη έχει πετύχει. Στην ΑΕΚ έχει να δείξει κίνητρο, διάθεση και θετική ενέργεια. Είναι μεγάλη κλάση στη θέση "5", ενώ έχει υψηλότατο μπασκετικό ΙQ, αλλά και σαν άνθρωπος. Είναι ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους που γνωρίζω. Το Eurocup είναι σκαλοπάτι γι' αυτόν, αφού μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο στην Euroleague και μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ να επιστρέψει εκεί. Η ΑΕΚ έκανε εξαιρετική κίνηση που τον απέκτησε».

Οσο για την επόμενη μέρα της Κηφισιάς χωρίς τον Μαυροειδή: «Για εμάς είναι αναμφίβολα μεγάλη απώλεια. Ήδη ήρθε ένας παίκτης (σ.σ. Ρόσκο Σμιθ), αλλά αυτή η κίνηση είχε δρομολογηθεί τις προηγούμενες μέρες, πριν γίνει η μεταγραφή του Μαυροειδή. Το πως θα καλυφθεί η απώλειά του είναι ένα μεγάλο ερώτημα, καθώς και για μας είναι ξαφνικό, αφού το πρωί της Δευτέρας (9/11) συνέβησαν όλα. Πρέπει πρώτα να το αντιμετωπίσουμε εσωτερικά με τα παιδιά που βρίσκονται εδώ. Όλοι θα κληθούν να πάρουν περισσότερες ευθύνες από εδώ και πέρα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο πως θα ενισχυθεί και αν θα ενισχυθεί περαιτέρω η ομάδα. Ο Μαυροειδής ήταν ο κορυφαίος παίκτης μας εδώ και 1,5 χρόνο. Ακόμα και στα παιχνίδια όπου δεν είναι καλός, παραμένει μεγάλο βαρόμετρο. Με δύο πάσες μπορούσε να αλλάξει όλο το παιχνίδι. Μπορεί να είχε 0/10 σουτ, αλλά με δύο πάσες μπορούσε να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Είναι μεγάλη απώλεια. Πρέπει να δουλεύουμε καθημερινά για να την καλύψουμε».

Κατερίνα Κοροπιώτη (σύζυγος):

«Η Κηφισιά τον πίστεψε, όταν άλλοι τον είχαν ξεγραμμένο»

Για την σύζυγο του έμπειρου σέντερ, που σαφέστατα πέρασε πιο κοντά από κάθε άλλον τα σκαμπανεβάσματα του Μαυροειδή, από τους τραυματισμούς ως την μεταγραφή στην ΑΕΚ, βασικό συστατικό για την ευτυχή εξέλιξη της πορείας του ήταν η εμπιστοσύνη.

Εμπιστοσύνη κατά την Κατερίνα Κοροπιώτη είδε από τον γιατρό που τον βοήθησε να αποθεραπευθεί και τους ανθρώπους της Κηφισιάς, την ώρα που άλλοι τον είχαν ξεγραμμένο...

«Ηταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, με πολλά σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία του Δημήτρη. Υπάρχαν πολλοί άνθρωποι που τον στήριξαν, αλλά υπήρξαν κι αυτοί που δεν τον στήριξαν και δεν του έδειξαν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη. Ευτυχώς μετά από ένα σημείο τα πράγματα ηρέμησαν και σιγά-σιγά όλα τα προβλήματα λύθηκαν. Γι' αυτό ας είναι καλά ο γιατρός που τον βοήθησε (σ.σ. Σταύρος Αλευρογιάννης) και η Κηφισιά, οι άνθρωποι της οποίας τον πίστεψαν, δεν τον πίεσαν σε καμία στιγμή και δεν τον έφεραν σε δύσκολη θέση», μας λέει και εξηγεί: «Όλοι οι άνθρωποι της ομάδας της Κηφισιάς πέρασαν πολλές ώρες μαζί του για να τον βοηθήσουν να επιστρέψει, αλλά δεν τον πίεσαν. Την ώρα που άλλοι τον είχαν ξεγραμμένο, αυτοί οι άνθρωποι τον βοήθησαν πάρα πολύ και τους ευχαριστώ. Εν τέλει τα κατάφερε να πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ, κάτι που είναι μια δικαίωση πρώτα και κύρια για τον ίδιο τον Δημήτρη».

Το πιο σημαντικό τώρα «είναι πως είναι υγιής και αυτό ήταν το πιο σπουδαίο από την πρώτη στιγμή. Όλοι όσοι είμαστε δίπλα του μας ενδιέφερε αυτό ακριβώς, πέρα από οτιδήποτε άλλο. Όλα τα άλλα ήταν στα χέρια του».

Εκείνη τη δύσκολη περίοδο όπου ήταν στον «αέρα» η επιστροφή του «του λέγαμε πως υπάρχει και η επιλογή της ιατρικής. Μπορούσε, αν δεν ευδοκιμούσε η προσπάθειά του να επιστρέψει στο γήπεδο, να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Ήθελε να τελειώσει την ιατρική και να κάνει αυτό που θέλει. Αυτό έκανε. Όταν ήταν εκτός μπάσκετ, στράφηκε στη σχολή και πήγαινε κανονικά στα μαθήματα της ιατρικής. Αν έβλεπε ότι το πόδι του θα τον πρόδιδε, δεν θα συνέχιζε την προσπάθεια. Καλώς ή κακώς δεν θα ήταν ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που θα εγκατέλειπε το μπάσκετ ή και άλλο άθλημα λόγω κάποιου σοβαρού τραυματισμού. Στην Κηφισιά όμως πέρασαν πολύ χρόνο μαζί του όλοι οι προπονητές. Όλο το καλοκαίρι έκαναν διπλές προπονήσεις μαζί του. Επανήλθε και έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Η οικογενειακή στήριξη είναι καθοριστική σε τέτοιες περιπτώσεις, γι' αυτό και «οι γονείς του κι εγώ ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα του. Ο Δημήτρης όμως μπορεί να κρίνει από μόνος του. Αν έβλεπε πως δεν μπορούσε να επιστρέψει, θα σταματούσε το μπάσκετ. Πάντοτε όλες οι αποφάσεις ήταν δικές του. Τώρα ήθελε πολύ να πάει στην ΑΕΚ και αυτό πραγματοποίησε. Εγώ και οι δικοί του άνθρωποι είμαστε κοντά του, αλλά πάντα εκείνος αποφασίζει».

Οσο για το τι θέλει για τον σύζυγό της: «Αυτό που θέλω είναι να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος με τις επιλογές του και όλα θα πάνε καλά. Ολη η πορεία αυτά τα χρόνια αυτό έχει δείξει».

Δημήτρης Μαυροειδής: Ο «Σίσυφος» που τα κατάφερε...