MENU

Στις 3 Μαΐου 2009, τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού στο O2 World του Βερολίνου μύριζαν σαμπάνια και η λέξη που έμελλε να σημαδέψει τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο από τους έξι συνολικά στην ιστορία του Τριφυλλιού είχε εμπνευστή τον Αντώνη Φώτση. «Κοκομπλόκο» ούρλιαζε συνεταιρικά με τον φυσικοθεραπευτή Ακη Παναγιωταρά εξηγώντας εκ των υστέρων το πατατράκ που έπαθε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου οι Πράσινοι απέδωσαν το απόλυτο μπάσκετ.

«Αν το καλοσκεφτείς, κατά σύμπτωση, και το αποψινό (σσ. χθεσινό) μια μορφή κοκομπλόκο ήταν! Ποιος θα περίμενε τέτοια εμφάνιση μετά τον διασυρμό, εις διπλούν μάλιστα στη Μόσχα;», ήταν το τσίγκλισμα προς τον Batman, ο οποίος με πέντε περισσότερα χρόνια στην πλάτη του -34 ετών πλέον και όχι 28 που ήταν στο Βερολίνο- άρα και πιο ώριμος από ποτέ, χαμογέλασε, γιατί θυμήθηκε εκείνη την έξαλλη εικόνα, αλλά δεν είχε διάθεση για μεγάλες κουβέντες, παρά τη σημασία της νίκης, που απεσόβησε το πρώτο sweep στην ευρωπαϊκή ιστορία του Τριφυλλιού.

«Τι κοκομπλόκο και πράσινα άλογα; Σύμφωνοι, παίξαμε καλά απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, αλλά θα ήταν παράλογο να σκεφτόμαστε όπως στο Βερολίνο. Τότε ήταν ο τελικός του Φάιναλ Φορ και είχαμε κατακτήσει τον τίτλο, επομένως είχαμε κάθε δικαίωμα να το γλεντήσουμε. Τώρα πετύχαμε μια σημαντική νίκη, που επετεύχθη σε σειρά πλέι οφ και γνωρίζουμε καλά, ειδικά οι πιο παλιοί, ότι στα πλέι οφ ο πιο ασφαλής τρόπος για να πετύχεις τον στόχο σου είναι να φυλακίζεις γρήγορα τα συναισθήματά σου. Το ξέρω δεν είναι εύκολο, αλλά αν έχεις βρεθεί τόσες φορές σε ανάλογες καταστάσεις, έπειτα λειτουργείς σχεδόν μηχανικά, σαν ρομπότ. Ξεχνάς το ματς, είτε έχασες με βαρύ σκορ, είτε νίκησες μια μεγάλη ομάδα και κοιτάζεις μπροστά. Συγκεκριμένα το βλέμμα στρέφεται τώρα στο τέταρτο ματς, που θα γίνει ξανά στην έδρα μας την Τετάρτη», σχολίασε ο μπαρουτοκαπνισμένος Φώτσης, ο οποίος σε ακόμη ένα κρίσιμο ματς είχε χέρι - αλφάδι ευστοχώντας σε 4 από τα 5 τρίποντα που εξαπέλυσε.

«Κοίτα, για να μην κοροϊδευόμαστε, 16 τρίποντα είναι δύσκολο να ξαναμπούν! Για αυτό θα πρέπει να βελτιώσουμε τομείς, στους οποίους μπορούμε να βελτιωθούμε με ομαδική προσπάθεια. Και αυτοί είναι το αμυντικό ριμπάουντ, να μην αφήσουμε την ΤΣΣΚΑ να ξαναπαίξει βόλεϊ στη ρακέτα μας ανανεώνοντας δύο και τρεις επιθέσεις στην ίδια φάση, καθώς και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την άμυνά μας, ομαδική και ατομική. Το λέω αυτό, γιατί όντως βάλαμε πολλά και μεγάλα σουτ, αλλά το τέταρτο δεκάλεπτο τελείωσε 32-30 υπέρ της ΤΣΣΚΑ. Δεν λέω ότι είναι εύκολο να σταματήσεις το transition παιχνίδι της, αλλά μπορούμε κάπως καλύτερα στην αμυντική αποστολή μας. Αυτό πιστεύω», υποστήριξε ο Batman και μίλησε για πληγωμένο εγωισμό και αυταπάρνηση, που υπερίσχυσαν της τακτικής.

«Η τακτική πάντα παίζει ρόλο. Υπάρχουν, όμως, μερικά ματς σαν και αυτό, που μετρούν περισσότερο άλλα πράγματα. Η θέληση, η υπερηφάνεια, ο εγωισμός. Στη Μόσχα τσαλακώθηκε ο εγωισμός μας και αυτό δεν χαροποιεί παίκτες νικητές, που θέλουν πάντα να κερδίζουν όποιον και αν έχουν μπροστά τους. Μελετήσαμε το βίντεο, είδαμε τα λάθη μας και βγήκαμε στο τρίτο ματς με αυταπάρνηση, προκειμένου να ανατρέψουμε το 2-0 και να μειώσουμε τη σειρά. Αναμφισβήτητα, έχεις ισχυρό κίνητρο όταν αντιμετωπίζεις μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ωστόσο αυτό που μέτρησε αρκετά ήταν ο τρόπος με τον οποίο χάσαμε στη Μόσχα, που μας έκανε να μην θέλουμε να ξανασυμβεί μπροστά στους οπαδούς μας, μέσα στο σπίτι μας. Δεν ξέρω τι θα συμβεί την Τετάρτη. Δεν είμαι προφήτης. Σίγουρα, η ΤΣΣΚΑ είναι μια έμπειρη ομάδα, θα διαβάσει το ματς και θα θελήσει να τελειώσει τη σειρά εδώ στην Αθήνα. Αυτό που οφείλουμε στους εαυτούς μας είναι να δείξουμε την ίδια μαχητικότητα και θέληση για τη νίκη. Και αν τότε χάσουμε, θα δώσουμε συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας, γιατί θα είναι καλύτεροι από μας και θα αξίζουν περισσότερο την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Είναι απλό», ξεκαθάρισε ο 34χρονος φόργουορντ και αναφέρθηκε στο matchup με τον σχεδόν συνομήλικό του Αντρέι Κιριλένκο.

«Είναι ωραίο συναίσθημα, γιατί έχουμε ξεκινήσει από πολύ μικροί να παίζουμε αντίπαλοι. Τον θυμάμαι από 14-15 ετών στους αγώνες των εθνικών ομάδων. Είναι πολύ ποιοτικός παίκτης και στα μεταξύ μας παιχνίδια εκείνος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και εγώ τη δική μου για να κερδίσει η ομάδα μας. Με τον Κιριλένκο υπάρχει, θεωρώ, αμοιβαίος σεβασμός. Είναι πραγματικά πολύ καλός παίκτης», εξομολογήθηκε ο Φώτσης, που είναι κατά 43 ημέρες μικρότερος από τον ρώσο φόργουορντ. Ο Batman γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1981 και όχι την Πρωταπριλιά, όπως γράφουν όλα τα βιβλία και η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας (είναι ένα λάθος, που έχει ρίζα στα εφηβικά χρόνια του και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα) και ο ΑΚ47 στις 18 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι μεγάλες διαφορές στην καριέρα τους είναι ότι ο Κιριλένκο αγωνίστηκε επί 12,5 σεζόν στο ΝΒΑ, ενώ ο Φώτσης δεν μακροημέρευσε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, όπου έμεινε μόνο για τη σεζόν 2001-02 και φόρεσε τη φανέλα των Μέμφις Γκρίζλις, χάνοντας μάλιστα την Ευρωλίγκα, που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός στην Μπολόνια. «Ειλικρινά, ποτέ δεν με απασχόλησε το ότι δεν αγωνίστηκα για περισσότερα χρόνια στο ΝΒΑ. Αν είχα και εγώ παράπονο από την καριέρα μου, τι να πουν και άλλοι;», αναρωτήθηκε ο άσος του Παναθηναϊκού, ο οποίος -όντως- δεν έχει να ζηλέψει κάτι έχοντας κατακτήσει τρεις φορές την Ευρωλίγκα, μια το Eurocup και συνολικά 18 τίτλους σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005. Δεν το λες και άσχημα… Την ίδια στιγμή, ο σπουδαίος Κιριλένκο έχει κατακτήσει τέσσερις εγχώριους τίτλους με την ΤΣΣΚΑ συν το Ευρωμπάσκετ 2007 με την Εθνική, ενώ η Ευρωλίγκα παραμένει η μεγάλη του καψούρα…

«Μην κοροϊδευόμαστε, είναι δύσκολο να ξαναμπούν 16 τρίποντα»!