MENU

Για περίπου δύο ώρες ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, όμως στην ουσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα... καυτά θέματα που αφορούν το ελληνικό μπάσκετ. Δεν πήρε θέση για το μείζον θέμα της διαιτησίας, δεν τοποθετήθηκε σχετικά με τις παρανομίες και τις καταγγελίες στον χώρο του μπάσκετ, ενώ στο ερώτημα για τον Μαυραγάνη κρύφτηκε πίσω από τη φιλική σχέση που έχει μαζί του.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ αποκάλυψε πως κατέθεσε μήνυση στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ενώ περιμένει το πόρισμα του εισαγγελέα, όσον αφορά τις καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ περί εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό μπάσκετ. Την ίδια στιγμή που με ευχολόγια τόνιζε πως το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να γίνει νο.1 στον κόσμο, δίχως όμως να δίνει απαντήσεις σε κανένα από τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το άθλημα.

Αρχικά στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε: «Είχα ως σκέψη να γίνει μία συνέντευξη με τον απολογισμό, αλλά πριν ένα μήνα συνέβησαν κάποια περιστατικά, αλλά θα γίνει. Κάναμε μία ΓΣ για να καθορίσουμε πως θα συνεχίσουμε στη νέα χρονιά και στη νέα σελίδα που θέλουμε. Το μπάσκετ πάει μπροστά, πριν μία βδομάδα ήμουν στον ΕΣΑΚΕ και ένιωσα περήφανος όχι μόνο ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια.

Από την άλλη βλέπω πράγματα που με στεναχωρούν. Ότι κάνουμε είναι με γνώμονα τη νομιμότητα, αλλά είμαστε δεμένοι από τις συμβάσεις των προηγούμενων. Πάντα κινούμαστε σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας.. Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι σημαντικός και όλοι μαζί θα πάμε μπροστά.

Ενώ βρισκόμουν την Παρασκευή το πρωί στη FIBA υπήρξε μία απίστευτη ανακοίνωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με συκοφαντίες. Και στο παρελθόν είχα τέτοιες επιθέσεις, αλλά δεν με ενδιάφερε και δεν απάντησα ποτέ και σε τίποτα. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν με ήθελε ως πρόεδρο. Όπως και στα Μέσα που έγραφαν λασπολογίες. Δεν με ενδιαφέρει και ξέρω τι θα ειπωθεί.

Ήξερα πολύ καλά ότι ερχόμενος εδώ έπρεπε να αλλάξει το μπάσκετ και αυτό δεν γινόταν με το να αλλάξω μία θέση, αλλά με το να σπάσω το τραπέζι. Είναι διαφορετικό όμως να αναφέρεται ο κ. Γιαννακόπουλος προς τον θεσμό του προέδρου της ΕΟΚ και φυσικά κατέθεσα μήνυση.

Και θα καταθέσω και αγωγή ζητώντας ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα πάει στα ερασιτεχνικά σωματεία. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Αυτός που έχει φέρει 6 ευρωπαϊκά. Με παίκτες όπως ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαπέτρου, οι Γιαννακόπουλο και το μπάσκετ έχει ανάγκη όλα αυτά. Αλλά να ξεχωρίσουμε τον Παναθηναϊκό από το φυσικό πρόσωπο. Καταδικάζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ως συκοφαντική δυσφήμιση. Και εγώ δεν έχω καταδικαστεί για συκοφαντίες, άλλοι έχουν.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ έχει κάνει καταγγελίες και μιλάει για εγκληματική οργάνωση. Δεν είναι υπόνοιες, είναι θέση. Πήγαμε όλες τις καταγγελίες στον εισαγγελέα για άμεση διερεύνηση. Και σήμερα έμαθα ότι πήγε η ΑΕΚ και περιμένω τα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση, αλλιώς υπάρχει θέμα, δεν μπορεί να μιλάει κάποιος έτσι και να θίγει το ελληνικό μπάσκετ. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύσει το ελληνικό μπάσκετ, να ενώσει τους πάντες και να κινείται βάσει κανονισμών και νόμων. Και κλείνω αυτό το θέμα.

Πριν από λίγες μέρες πάρθηκε μία απόφαση για τις αδειοδοτήσεις και γράφτηκαν πολλά. Είχα πει ότι δεν απαντάω σε τίποτα, αλλά να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Εννοείται στη ζωή κάνουμε λάθη, λάθη κάνει όποιος δεν ενεργεί, αλλά στόχος της ΕΟΚ είναι να ενώσει, πάντα με νομιμότητα.

Όταν θέλει μία ομάδα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα πρέπει να υπάρχει έναν εγγυημένο ποσό που ψηφίστηκε από τις ομάδες στις 800.000 ευρώ. Μπορεί να πάει στα 5 εκ, γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν διάφοροι προϋπολογισμοί και τα μέλη των επιτροπών ψηφίστηκαν από τις ίδιες τις ομάδες. 

Τις ομάδες που χρωστάνε θέλουμε να τις βοηθήσουμε, τις ομάδες που έχουν ban. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στα ban. Ξεφτιλιζόμαστε. Και αναφέρομαι σε δύο ομάδες, στην ΑΕΚ και τον Άρη. Και οι ομάδες ήταν ενθουσιασμένες με την επιτροπή και συμφώνησαν για τα πάντα και συμφώνησαν και δεύτερη φορά και το έστειλαν στην ΕΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος αλλά δεν είναι αυτόνομος. Δεν ξέρω τι γινόταν πριν, αλλά τώρα θα υπάρχει νομιμότητα. 

Και συμφωνήσαμε και πήγαμε στον Υπουργό που υπέγραψε και έτσι προχωρήσαμε και ήμουν παρών στη συνεδρίαση και όλες οι ομάδες ήταν εκεί και το ήθελαν. Και ήμασταν περήφανοι για αυτό. 

Μέχρι τις 30 του μήνα είδαμε τις δύο ομάδες που είχαν τα ban. Ο Άρης είχε εντυπωσιακή πορεία στα οικονομικά και είναι κάτι που το λέει και η FIBA. Ήμασταν σε επικοινωνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μπράβο του. Τήρησε όλα αυτά που λέγαμε. Από την άλλη ήταν και η ΑΕΚ που δεν κινούταν. Και στείλαμε και επιστολή να βοηθήσουμε, αλλά δεν είχε γίνει κανένας διακανονισμός. Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε. Το βλέπαμε ότι ερχόταν ο αποκλεισμός, αλλά η ΑΕΚ δεν έκανε τίποτα.

Διαφάνεια παντού. Εγώ δεν έχω μυστικά από κανένας και από τους φιλάθλους. Η ΕΟΚ πλέον παίρνει θέση. Θέλουμε τις ομάδες, αλλά θέλουμε και υπευθυνότητα. Οι 14 ομάδες είναι τα φώτα μας και θέλω να είναι τα πρότυπα για τις διοικήσεις όλων των ομάδων. Που να προωθούν το άθλημα. Είμαι υπέρ του ΕΣΑΚΕ. Είμαι υπέρ του αυτόνομου ΕΣΑΚΕ, όχι όμως υπέρ του ανεξάρτητου. Η ομοσπονδία είμαι εδώ για να ενώσει και όχι να χωρίσει. Νιώθω μεγάλη ευθύνη και δεν με νοιάζει τι γράφουν. Βλέπω όλους τους φιλάθλους και μου λένε πήγαινε μπροστά και τις ομάδες να μου λένε μην κάνεις πίσω. Και αυτό θα κάνω. 

Για να πας μπροστά πρέπει να κάνει και ένα βήμα πίσω. Να είστε βέβαιοι ότι σε αυτούς τους 8 μήνες έχουμε δώσει τα πάντα. Και ενεργούμε και έχουμε κάνει λάθη. Αλλά όχι από πρόθεση. Και θα τα διορθώσουμε. Δεν πάμε ποτέ μπροστά και στον Προμηθέα έμαθα μία λέξη από τους ξένους. Σεβασμός. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο».

Σε ερώτηση να έχει δοθεί παράταση στις ομάδες του BCL: «Έχει σταλεί κανονικά έγγραφο στη FIBA για τη συμμετοχή τους. Θα γίνει και το ΔΣ και αν υπάρξει κάποιο θέμα με τον φάκελό τους τότε δεν θα συμμετάσχουν».

Για τις wild card: «Έχει ψηφιστεί ότι αν υπάρχουν κάτω από 12 ομάδες στο πρωτάθλημα θα δοθούν wild card. Θα αλλάξει. Μας αρέσει το τυπικό. Θέλουμε μία ομάδα να τα έχει όλα. Πχ μία ομάδα έχει ένα μπάτζετ. Θέλω να είναι ισχυρή. Θέλω όλες τις ομάδες ισχυρές. Είναι επαγγελματικό το μπάσκετ. Η πόρτα μου θα είναι πάντα για όλους ανοικτή».

Για την παρέμβασή του στο έργο του ΕΣΑΚΕ: «Γίνεται αναδρομική ισχύ; Αν ναι είμαι μαζί σας. Γίνεται; Εγώ πρέπει να δηλώσω στην ΕΕΑ ποιες ομάδες θα πάνε. Η ομοσπονδία δεν πρέπει να αλλάζει απόψεις, δεν είναι αυτός ο ρόλος της, δεν παρεμβένει, είναι θεσμός. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Θέλω δυνατό ΕΣΑΚΕ. Δυνατός και ενωμένος ΕΣΑΚΕ σημαίνει δυνατό μπάσκετ. Για να στηριχτεί ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να είναι στη νομιμότητα. Ο ρόλος μου να βοηθήσω είναι γιατί πάνε στα βράχια. Είναι μια παράνομη διαδικασία που οδηγεί στα βράχια. Πρέπει να το ξέρουν οι ομάδες. Ξέρουν οι ομάδες ή δεν έχουν διαβάσει και δεν έχουν καταλάβει; Θεματοφύλακες είμαστε, δεν παρεμβαίνουμε. Εγώ θέλω τον ΕΣΑΚΕ δυνατό. Μπορούμε να έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα; Εγώ αυτό θέλω. Αν είναι ο ΕΣΑΚΕ δυνατός ξέρετε πόσο δυνατές θα είναι οι ομάδες στην Ευρώπη; Πόσο καλά θα είναι τα άλλα πρωταθληματα; Αν πάνε καλά στην Ευρώπη, θα πάει καλά ή άσχημα το ελληνικό μπάσκετ; Εγώ θα τις υποστηρίξω όλες τις ομάδες. Δίκαια, ισότιμα, όλες τις ομάδες. Πρέπει να καταλάβουν τον ρόλο που έχουν».

Για τους φακέλους: «Αν δεν πάει κάποιος μέχρι το βράδυ, τότε μπορεί να πάει αύριο».

Για το τέλος της ημερομηνία της wild vard: «Ανάλογα τον χρόνο και θα υπάρχει προτεραιότητα για τις 4 ομάδες που ανέφερα».

Για την Α2: «Η εγκύκλιος θα βγει αύριο. Για μας, την ΕΟΚ, είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα και οι ομάδες είναι ενθουσιασμένες».

Για το αν η ΕΟΚ έχει βρει νέο σπίτι: «Πήραμε θέση επίσημη υπέρ του να δοθεί το ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό. Παρότι δεν έχει τελειώσει. Έχουμε μιλήσει με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τα έχουμε βρει προφορικά. Είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε στενά».

Για τα οικονομικά κριτήρια του πρωταθλήματος και χωράει πάνω από 10 ομάδες: «Ο Άρης έχει χρέη ελάχιστα. Έχει κάνει μία τρομερή προσπάθεια και θα βρει τον δρόμο του. Εχουμε συνεργασία σε αυτό. Το βασικό κομμάτι για μένα είναι η υγεία. Θέλουμε υγιείς ομάδες και για να προχωρήσεις θέλουμε χορηγούς, που θέλουν ενότητα και καθαρότητα. Δεν είναι ο αριθμός. Είναι η ποιότητα. Θέλουμε τους οπαδούς των ομάδων που έχουν, αλλά θέλουμε και ποιότητα. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει κοινή αποστολή να ενωθεί. Εκεί θα υπάρχουν χορηγοί κι αν ενωθεί θα τα καταφέρει.  Η αναλογία με το ποδόσφαιρο είναι 1/100. Πρέπει να κινηθούμε ενωμένοι και με καθαρότητα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Το προϊόν έχει ανάγκη από υγιείς δυνάμεις».

Για το πόσες ομάδες μπορούν να έχουν 800.000 ευρώ: «Σημασία έχει να υπάρχει η υγεία. Όλοι στην αρχή λένε τ σωστό, αλλά όταν προχωράει η ώρα της κρίσης; Εγώ δεν έβαλα ποτέ όρους στο πρωτάθλημα. Γιατί αλλιώς θα παρέμβαινα».

Για τη νομιμότητα στο ελληνικό μπάσκετ και το δημοσίευμα που βγήκε σήμερα: «Ο καθένας για ότι θεωρεί παράνομο υπάρχει το δικαστήριο και εγώ σέβομαι τα δικαστήρια και θέλω νομιμότητα. Μακάρι να πετύχουμε τους στόχους μας. Μπορεί να κάνουμε 100 λάθη, αλλά θα αφήσουμε παρακαταθήκη τη νομιμότητα στον επόμενο. Όλοι θαυμάζουμε το ΝΒΑ. Σε κάποιους αρέσει το μπασκετ τους και σε κάποιους όχι, αλλά έχουν μία αρχή ότι κανείς δεν κάνει νύξη για το προϊόν τους. Και αυτό λέω κι εγώ. Δεν θέλω τοξικότητες. Κλείνει μία σεζόν και θα υπάρξει αξιολόγηση. Αυτή την στιγμή είμαστε ένας οργανισμός και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Απολογούμαι στα μέλη του ΔΣ και δέχομαι την κριτική και τις προτάσεις. Εχουν γραφτεί πάρα πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα που είναι παραπληροφόρηση. Μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε. Σέβομαι όλες τις καταγγελίες που υπάρχουν. Η ΚΕΔ έχει έναν ρόλο. Υπεύθυνος για να κριθώ από όλο τον κόσμο είμαι εγώ».

Για τον Μαυραγάνη: «Ο κύριος Μαυραγάνης είναι φίλος μου. Τον ξέρετε; Τον Νίκο Πολίτη τον ξέρετε; Είναι φίλος μου. Είναι φίλοι μου αυτοί. Οι προσωπικές μου φιλίες δεν μπαίνουν στο κάδρο πουθενά».

Για το θέμα του Πιτσίλκα και του γιου του: «Είναι το ίδιο με τον προηγούμενο Οκτώβριο. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει θέμα, αλλιώς δεν θα είχε οριστεί».

Για το αν ανακαλούνται οι άδειες των ομάδων που έχουν ban: «Δεν ισχύει ότι έχω πει ότι θα ανακαλούνται οι άδειες συμμετοχής των ομάδων που έχουν ban. Περιμένουμε ενημέρωση για τα ban, δεν έχει υπάρξει κάτι μέχρι στιγμής».

Για τις 250.000 ευρώ: «Δεν θέλουμε να σπάσουμε τις ρήτρες εμπιστευτικότητας. Οι ομάδες γνώριζαν ότι δεν θα πάρουν χρήματα από τις 14 Μαρτίου».

Αοριστίες, ευχολόγια και… κιχ για την καυτή πατάτα από Λιόλιο!
EVENTS