MENU

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου την στιγμή που η Γάζα κυριολεκτικά «φλέγεται». Η νέα κρίση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε το περασμένο Σάββατο (7/10), όπου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια και μια ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν από τα ξημερώματα, καθώς η Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ προέβησαν σε πυραυλική επίθεση εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες στην ισραηλινή επικράτεια.

Παράλληλα, ένοπλοι μαχητές εισέβαλαν σε έδαφος του Ισραήλ με αποκορύφωμα το τραγικό τέλος από πυρά, τουλάχιστον 260 νέων κατά την διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στα σύνορα με τη Γάζα.

Το Ισραήλ ζει το δικό του Περλ Χάρμπορ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει δώσει εντολή για πλήρη πολιορκία της Γάζας. Οι νεκροί ήδη ξεπερνούν τους 2.000...

Ο πολυνίκης κόουτς της Μακάμπι Τελ Αβίβ (10 Πρωταθλήματα Ισραήλ, 6 Κύπελλα Ισραήλ, 1 Κύπελλο Σαπόρτα με τον Άρη, 1 Κύπελλο Ρωσίας και συμμετοχή σε 3 τελικούς Euroleague), Σβι Σερφ συγκλονίζει μιλώντας με «σπασμένη» φωνή από την συγκινησιακή φόρτιση για όσα θλιβερά συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην πολύπαθη περιοχή.

Ο πρώην προπονητής των Άρη, ΠΑΟΚ σε μια χειμαρρώδη κατάθεση ψυχής από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται περιγράφει αποκλειστικά στο SDNA την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πατρίδα του, δίνει την δική του εξήγηση για πρωτοφανή ωμότητα με την οποία εκτελέστηκαν Ισραηλινοί πολίτες σε μουσικό φεστιβάλ στα σύνορα με την Γάζα, κάνει ένα flash back στην ιστορία των δύο λαών, ενώ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις πρακτικές της Χαμάς και τον τρόπο που φανατίζει τους νέους.


- Κόουτς, πως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο Ισραήλ;

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, αλλά τουλάχιστον είμαι καλά. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί. Πως να αισθάνεται κανείς μετά απ' όλο αυτό;

Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Με κάποιους επικοινωνώ σε καθημερινή βάση. Παρακολουθώ καθημερινά όλες τις εξελίξεις και τα τελευταία νέα του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο. Ενημερώνομαι για τα πάντα στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα γνωρίζω ότι είχατε αυτοδιοικητικές εκλογές. Πληροφορήθηκα τα άσχημα νέα με τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, και παρακολούθησα το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα. Τούτη τη φορά, όμως, οι Έλληνες φίλοι μου επικοινωνούν μαζί μου τις τελευταίες μέρες για να ενημερωθούν για την κατάσταση στο Ισραήλ».

- Από την επίθεση του περασμένου Σαββάτου μιλάμε για εκατόμβη νεκρών...

«Το Σάββατο (7/10) ξυπνήσαμε από τις σειρήνες στις 6 το πρωί έπειτα από πυραυλικές επιθέσεις στο Τελ Αβίβ. Έχει ξανασυμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια η Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες κοντά στη Γάζα, αλλά και στο Τελ Αβίβ. Δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που δέχεται επιθέσεις από πυραύλους.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε φτιάξει ένα αντιπυραυλικό σύστημα για να σταματήσουμε τις επιθέσεις. Το καταφέραμε, αλλά όχι στο 100%. Δεν δουλεύει στον απόλυτο βαθμό. Μετά από αυτό όμως η Χαμάς έσφαξε πολίτες και πήρε για ομήρους παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους καίγοντας τα σπίτια τους. Πρακτικές που παραπέμπουν σε τζιχαντιστές της ISIS».

- Πως εξηγείς τον τρόπο που δρα η Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ;

«Προσπαθούμε να είμαστε πολιτισμένοι, σύγχρονοι άνθρωποι. Θέλουμε ειρήνη και όχι να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας για να γίνουν κτήνη. Θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν άνθρωποι. Εδώ έχουμε όμως γείτονες οι οποίοι δεν ξέρω αν μπορώ να βρω την κατάλληλη λέξη.

Δρουν σαν ζώα, σαν κτήνη, σαν τρελοί άνθρωποι. Δεν το καταλαβαίνουμε. Δεν είμαι πλέον νέος, η όσο δυνατός ήμουν, αλλά κοιτάζω τα μάτια των εγγονών μου, 9 ετών, 11 ετών και 15 ετών που με ρωτούν τι συμβαίνει.

Τους εξηγώ ότι η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει και να μας πετάξουν στη Μεσόγειο. Που να πάμε; Εδώ είναι η χώρα μας και αυτή η κατάσταση που επικρατεί. Ακόμη και σε αυτές τις τρεις μέρες που συμβαίνουν όλα αυτά στο Ισραήλ διαβάζω από τον υπολογιστή μου, όλα τα νέα που αφορούν στον μπασκετικό κόσμο σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία σε όλη την Ευρώπη. Εδώ δεν υπάρχει τώρα μπάσκετ. Έπειτα από λίγες ώρες ηχούν οι σειρήνες και πρέπει να πάμε στα καταφύγια. Οι πύραυλοι προσγειώνονται στο Τελ Αβίβ και εγώ πρέπει να διασφαλίσω πως η οικογένεια μου, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου είναι καλά. Αυτή είναι η ζωή μας πλέον».

- Θεωρείς πως οι πολίτες της Παλαιστίνης ενστερνίζονται τις πρακτικές της Χαμάς;

«Όλη αυτή η ιστορία με την αυτοαποκαλούμενη Παλαιστίνη είναι δύσκολο να την αναπτύξω τώρα. Θα χρειαζόμουν 10 ώρες να σου εξηγώ, είναι πολύπλοκο. Ένα μέρος τους βρίσκεται στη Δυτική Όχθη και ένα άλλο στη Γάζα. Το 1993 καταλήξαμε στη συμφωνία του Όσλο. Στη συνέχεια όμως η Χαμάς ανέλαβε την ηγεσία της Παλαιστίνης πετώντας έξω από την Γάζα την κυβέρνηση τους. Έτσι ουσιαστικά η Χαμάς κυβερνεί στη Γάζα και στη Ραμάλα υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση. Μάχονται μεταξύ τους, αλλά πολεμούν και εμάς. Πριν από 15 χρόνια ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και η κυβέρνηση της χώρας μας αποφάσισε να απομακρύνει όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονταν στη Γάζα.

Θα μπορούσαν εκεί να ρίξουν λεφτά και να την κάνουν ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης και μόρφωσης για τα νέα παιδιά ή επιχειρήσεων με δουλειές. Αντ' αυτού όλα τα χρήματα πήγαν στο πως θα εκπαιδευτούν τα παιδιά από πρωί μέχρι το βράδυ στο πως θα σκοτώσουν τον εβραϊκό λαό και θα καταστρέψουν το Ισραήλ.

Θέλουν να μπουν μέσα στο Τελ Αβίβ, την Ασκελόν και το Ασντόντ. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Κάποιες χώρες τους ενισχύουν οικονομικά και αντί αυτά τα χρήματα να τα διαθέσουν για τους φτωχούς, σε φαγητό ή στην εκπαίδευση προτιμούν τα ξοδεύουν σε όπλα.

Προτιμούν να προετοιμάζουν τα παιδιά για να σκοτώσουν λέγοντας πως το Ισραήλ είναι ο εχθρός μας. Αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ. Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να βρει έδαφος για να υπάρξει ειρήνη και κατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Το Ισραήλ τους παρέχει ηλεκτρισμό, τους εφοδιάζει με πετρέλαιο, νερό.

Πολλά σημαντικά πράγματα για αυτούς προέρχονται από το Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να επιτεθεί και να καταστρέψει τη Γάζα. Γιατί όλα αυτά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι από την πλευρά μας να υποφέρουν; Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πολεμήσουν την Χαμάς. Δεν πρόκειται για μια δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, αλλά και την Ευρώπη. Εάν μιλήσεις ενάντια στη Χαμάς θα σε εξαφανίσουν, θα σε σκοτώσουν. Μπορείς να διαπραγματευτείς με τζιχαντιστές; Δεν γίνεται. Αυτός είναι ο τρόπος που ζουν».

- Σκέφτηκες σε τούτες τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα σου να εγκαταλείψεις το Ισραήλ;

«Ο μόνος λόγος για να εγκαταλείψω το Ισραήλ είναι μόνο εάν δουλεύω ως κόουτς σε άλλη χώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω πολέμου. Εάν έχω κάποια πρόταση θα ήμουν ικανοποιημένος. Δεν μιλάω για το οικονομικό σκέλος, άλλωστε ζω για το μπάσκετ 24 ώρες την ημέρα. Δεν θα εγκαταλείψω την χώρα μου, την οικογένεια μου και τα εγγόνια μου, ποτέ.

Στο παρελθόν αυτό συνέβη μόνο όταν για παράδειγμα βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη, στη Ρωσία, αλλά και σε άλλα μέρη. Όταν όμως έληγε το συμβόλαιο μου βρισκόμουν πίσω στο Ισραήλ».

- Θεωρείς πως θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτός ο πόλεμος;

«Πραγματικά δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Κάθε 2-3 χρόνια συμβαίνει κάτι στην περιοχή. Τώρα ενδεχομένως εμπλέκεται το Ιράν, ίσως η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Εάν αυτό ισχύει ότι ότι έχει απομείνει στο Λίβανο θα καταστραφεί και αυτό.

Αυτοί που θα την πληρώσουν οι είναι πολίτες, αφού ο Νασράλα (τρίτος και νυν Γενικός Γραμματέας της 
Χεσμπολάχ), είναι ασφαλής ευρισκόμενος 50 μέτρα κάτω από το έδαφος«.

- Πολύς κόσμος εκφράζει την απορία του για τον απόλυτο αιφνιδιασμό των ισραηλινών αρχών ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ στα σύνορα με την Γάζα, όπου τουλάχιστον 260 νέα παιδιά έχασαν την ζωή τους..

«Αυτό ήταν το πολύ μεγάλο λάθος των υπηρεσιών ασφαλείας μας. Ο στρατός, η Μοσάντ, η ασφάλεια, όλοι είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα. Ίσως όταν τελειώσει όλο αυτό να πρέπει να γίνει μια έρευνα για το τι έφταιξε. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αφού βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ήθελα να στείλω όλους του χαιρετισμούς μου σε όλους τους Έλληνες και ελπίζω να τα πούμε σύντομα».

Το ξέσπασμα του Σβι Σερφ στο SDNA: «Ζούμε μία φρίκη, δεν ξέρω τι να πω στα εγγόνια μου»!