MENU

Οι καταγγελίες του Μικόλα Αμπρόσοφ «έσκασαν» σαν βόμβα. Ο Ουκρανός ρέφερι δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο Ηλίας Κορομηλάς τον προσέγγισε μέσω του Μπόρις Ρίζικ για να του δώσει 10.000 ευρώ, προκειμένου να... παίξει υπέρ της Ούνικς Καζάν, στον τελικό του Eurocup το 2021

Λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς του, που πήραν μεγάλη διάσταση και αναπαράχθηκαν σε πολλά media σε όλο τον κόσμο, η Euroleague Basketball εξέδωσε ανακοίνωση και υπογράμμισε πως θα αρχίσει εσωτερική έρευνα για την εν λόγω υπόθεση. Μάλιστα, η ΚΕΔ/ ΕΟΚ προχώρησε σε αλλαγή διαιτητή στο φιλικό της Ελλάδας με τη Σλοβενία (4/8), αφαιρώντας τον Κορομηλά, που είχε οριστεί αρχικά.

Το SDNA επικοινώνησε με τον Σπύρο Γκόντα, που είχε παίξει εκείνο το παιχνίδι μαζί με τον Μιλιβόγε Γιόβιτς και τον Μικόλα Αμπρόσοφ. Πρόκειται για τον τελικό στις 30/4/2021, που ολοκληρώθηκε με σκορ 86-83 υπέρ της Μονακό και έδωσε στη γαλλική ομάδα το εισιτήριο για την Euroleague της σεζόν 2021-2022.

Ο Γκόντας, λοιπόν, ξεκαθάρισε πως δεν έχει μιλήσει με τον Κορομηλά από το 2019 και εξήγησε το background του Ουκρανού ρέφερι, που είναι το πρόσωπο των ημερών. Επιπλέον, τόνισε πως δεν ένιωσε να παίζει κάποιος υπέρ της Ούνικς σε εκείνο το ματς και στη συνέχεια ανέλυσε την αλλαγή του Κορομηλά από το φιλικό με τη Σλοβενία. Μεταξύ άλλων, βέβαια, ο Έλληνας παλαίμαχος διαιτητής στάθηκε στις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η εν λόγω υπόθεση και δήλωσε πως κάνει κακό στο ελληνικό μπάσκετ και στην ελληνική διαιτησία.

«Το θέμα είναι τι στοιχεία έχει ο Αμπρόσοφ για να βγαίνει σε μια συνέντευξη στο YouTube να καταγγέλλει επωνύμως. Ξέρω ότι είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Δεν θα το έκανε αν δεν είχε κάποια πράγματα να τον καλύπτουν. Οπότε, εξαρτάται αν ήθελε να "αυτοκτονήσει" επαγγελματικά, δεν ξέρω. Αν το ήθελε, θα έβγαινε έξω και θα έριχνε λάσπη χωρίς στοιχεία. Φαντάζομαι, θέλω να πιστεύω πως δεν είναι έτσι», είπε μεταξύ άλλων ο Γκόντας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο sdna.gr.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την επίσημη τοποθέτηση του Ηλία Κορομηλά, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγω για παντελώς ψευδείς, κακόβουλες και συκοφαντικές αναφορές.

- Οι καταγγελίες του Ουκρανός ρέφερι, Μικόλα Αμπρόσοφ, έκαναν τον γύρο της Ευρώπης. Ήσουν ενήμερος για όσα κατήγγειλε;

«Μέχρι πολύ πρόσφατα όχι».

- Δεν είχε αναφέρει κάτι ο Αμπρόσοφ τις ημέρες του τελικού του Eurocup (30/4/2021»;

«Όχι όχι. Τίποτα».

- Σε εσένα είχε γίνει κάποια αντίστοιχη προσέγγιση από κάποιον τρίτο; Για παράδειγμα, από τον Κορομηλά ή από τον Ρίζικ;

«Με τον Κορομηλά είχαμε πολύ καλές σχέσεις, αλλά άλλαξε τη στάση του απέναντι στην πρώην διοίκηση της ΕΟΚ. Αυτό δεν με πείραξε τόσο. Με πείραξε ότι κατέθεσε εις βάρος εμένα και του Φούφη. Στις 22/4/2019 έγινε η κατάθεση μαζί με τον Παπαπέτρου. Ήταν η τελευταία φορά που τον συνάντησα και μιλήσαμε. Από τότε δεν έχω μιλήσει ποτέ ξανά μαζί του, παρά μόνο την ημέρα που πέθανε η μητέρα του, που του έστειλα ένα συλλυπητήριο μήνυμα. Οπότε, δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να με πάρει ο Κορομηλάς εμένα. Ο Ρίζικ φυσικά και δεν θα με έπαιρνε από τη στιγμή που η προσέγγιση, αν έγινε, δεν το ξέρω, έγινε επειδή ήταν Ουκρανός. Φαντάζομαι δεν θα έπαιρνε ποτέ κάποιος Ουκρανός έναν Έλληνα διαιτητή. Ίσως να έγινε με έναν άλλον τρόπο προσπάθεια προσέγγισης αλλά δεν το ξέρω, γιατί πολύ έντεχνα το απέφυγα».

- Τι θυμάσαι από εκείνο το παιχνίδι; Ένιωσες πως υπήρχε τάση υπέρ της Ούνικς Καζάν σε εκείνον τον τελικό από κάποιον εκ των δύο συναδέλφων σου (Γιόβτσιτς - Αμπρόσοφ»; 

«Όχι. Και μάλιστα θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τον Πρίφτη, που ήταν προπονητής της Ούνικς, να διαμαρτύρεται συνεχώς, όχι για τη διαιτησία, αλλά για τον Ουκρανό. Μου έκανε εντύπωση αυτό. Βέβαια, ήταν ο νεότερος και οι προπονητές έχουν την τάση να διαμαρτύρονται για τον νεότερο. Μου είχε κάνει εντύπωση. Πάντως, το παιχνίδι ήταν πολύ ενδιαφέρον και έληξε πραγματικά με καλάθι και φάουλ στο φινάλε. Δεν είχα νιώσει κάτι. Μάλιστα, οι κριτικές για τη διαιτησία ήταν πολύ καλές».

- Ποια είναι η γνώμη σου για τον διαιτητή Αμπρόσοφ; Οι Ουκρανοί λένε πως έχει αποβληθεί λόγω διαφθοράς...

«Σε αυτό δικαιώθηκε από ό,τι ξέρω. Κοίτα, αυτός ήταν πολύ μεγάλο ταλέντο. Πραγματικά, πολύ μεγάλο ταλέντο και ήρθε στην Euroleague έτσι, ως πολύ μεγάλο ταλέντο. Βέβαια, η Ουκρανία είναι μια "περίεργη" χώρα και αυτό το ξέρουμε όλοι. Αν δεν κάνω λάθος, στη 2η χρονιά του έπαιξε τελικό Eurocup και αυτό μπορεί και να μην έχει γίνει ξανά με άλλον διαιτητή στην Euroleague. Ξεκίνησε πολύ καλά την επόμενη χρονιά, μπήκε σε κάποια ντέρμπι. Ξέρω πως μπήκε στην αντίστοιχη ΚΕΔ της Ουκρανίας μαζί με τον Μπόρις Ρίζικ. Κάποια θέματα δημιουργήθηκαν εκεί, έγιναν κάποιες καταγγελίες. 

Είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η μία αφορά τις σχέσεις της διαιτησίας εντός Ουκρανίας. Έγιναν καταγγελίες ότι χρηματιζόταν για να ορίσει διαιτητές ή να τους προβιβάσει στην 1η κατηγορία. Πάνω σε αυτό πρόσφατα ενημερώθηκα από το Facebook που έχει ότι δικαιώθηκε από τη FIBA, η οποία μετά την έρευνα που έκανε έβγαλε ένα έγγραφο, που τον καλύπτει πλήρως. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Το άλλο κομμάτι που έχει ακουστεί είναι ότι επειδή λόγω του πολέμου φοβόταν να βάλει τα χρήματά του, τα έβαζε σε έναν λογαριασμό του Ρίζικ. Και έχει δημιουργηθεί και εκεί κάποιο θέμα και έχουν έρθει σε ρήξη».

- Η Euroleague θα ξεκινήσει μία πειθαρχική έρευνα και η ΚΕΔ/ ΕΟΚ ενημέρωσε πως ο Ηλίας Κορομηλάς τίθεται εκτός διαιτησίας, μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

«Η ΚΕΔ/ ΕΟΚ ουσιαστικά τον άλλαξε από διαιτητή στο φιλικό. Ο Κορομηλάς είναι 50 ετών. Είτε θα πρέπει να του δοθεί το όριο ηλικίας σε παράταση και να συνεχίσει, είτε θα σταματήσει. Δεν είναι θέμα "εκτός διαιτησίας". Αν δεν δοθεί το όριο ηλικίας είναι ήδη μη ενεργός διαιτητής. Εμείς κάνουμε δηλώσεις ενέργειας και μη ενέργειας μέχρι τις 10 Ιουλίου. Ο Κορομηλάς και όλοι οι αντίστοιχοι διαιτητές, που είναι 50 ετών, όπως ο Παπαπέτρου και ο Θεονάς έχουν κάνει δήλωση μη ενέργειας. Δηλαδή παράτυπα θα έπαιζαν τα παιχνίδια, γίνεται κάτι με την ανοχή τα τελευταία χρόνια. 

Η FIBA λέει ότι η αγωνιστική χρονιά για τους διαιτητές τελειώνει 31/8. Αλλά, ο Κορομηλάς, ο Παπαπέτρου, ο Θεονάς δεν είναι διαιτητές FIBA. Με απόφαση της ΚΕΔ/ ΕΟΚ και πρόταση της ΕΟΚ είχαν σταματήσει να είναι διαιτητές FIBA. Ήταν μεν διαιτητές Α1, αλλά όχι διαιτητές FIBA. Οπότε, το 31/8 δεν ισχύει για διαιτητές εκτός FIBA. Παρατύπως γίνεται για όλους τους διαιτητές. Για τους διαιτητές στην Ελλάδα ισχύει το 10 Ιουλίου, όταν και καταθέτουμε τη δήλωση ενέργειας ή μη ενέργειας. Από την μέρα που θα γίνει αποδεκτή και μετά είμαστε ενεργοί ή μη ενεργοί διαιτητές. Τώρα, αν παραταθεί το όριο ηλικίας, ουσιαστικά θα έπρεπε να έχει γίνει αυτό πολύ νωρίτερα, πριν κάνουμε τις δηλώσεις. Αν παραταθεί το όριο ηλικίας και πει η ΕΟΚ ότι εξαιρούνται οι Κορομηλάς - Παπαπέτρου και αυτό θα είναι λίγο... όχι τυπικό, από τη στιγμή που ένας μη ενεργός διαιτητής θα συνεχίσει να είναι ενεργός. 

Αυτό είχε αρχίσει από την εποχή του Βασιλακόπουλου, λόγω του κορωνοϊού. Συνεχίστηκε, δεν μίλησε κανένας και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Αν θέλαμε να είμαστε σωστοί, οι όποιες αποφάσεις για το όριο ηλικίας θα έπρεπε να λαμβάνονται τουλάχιστον έξι μήνες πίσω. Θα έπρεπε να παρθεί η απόφαση ότι αλλάζουμε το όριο ηλικίας, ώστε και οι διαιτητές να ξέρουν αν την επόμενη χρονιά θα είναι ενεργοί ή μη ενεργοί. Αυτή η κατάσταση, με το να αφήνεις τους διαιτητές μέχρι την λήξη να κάνουν δήλωση μη ενέργειας, να είναι δυο μήνες μη ενεργοί διαιτητές και μετά να γίνονται ενεργοί διαιτητές, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο».

- Σε επίπεδο Euroleague πιστεύεις πως θα φτάσει μακριά το θέμα; Πιθανότατα θα ζητηθεί και η άποψη του Ρίτσαρντ Στόουκς και η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως ανοίγει έρευνα. Έχει αποκτήσει διαστάσεις το θέμα...

«Δεν έχει σημασία τι θα κάνει ο Στόουκς. Ο Στόουκς και ο κάθε Στόουκς έχει την πληροφόρηση που του δίνουν οι διαιτητές. Αν, λοιπόν, ο Αμπρόσοφ του είχε στείλει πληροφόρηση, θα πει ότι: "Εγώ είχα την πληροφόρηση από τον Αμπρόσοφ. Αποφάσισα επειδή δεν μου έδωσε αποδεικτικά στοιχεία να μην προχωρήσω". Και καλά έκανε, αν δεν του έδωσε αποδεικτικά στοιχεία.

Το θέμα είναι τι στοιχεία έχει ο Αμπρόσοφ για να βγαίνει σε μια συνέντευξη στο YouTube να καταγγέλλει επωνύμως. Ξέρω ότι είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Δεν θα το έκανε αν δεν είχε κάποια πράγματα να τον καλύπτουν. Οπότε, εξαρτάται αν ήθελε να "αυτοκτονήσει" επαγγελματικά, δεν ξέρω. Αν το ήθελε, θα έβγαινε έξω και θα έριχνε λάσπη χωρίς στοιχεία. Φαντάζομαι, θέλω να πιστεύω πως δεν είναι έτσι.

Τώρα η Euroleague θα πρέπει να ζητήσει από τον Αμπρόσοφ στοιχεία. Ο μόνος που μπορεί να δώσει στοιχεία είναι ο Αμπρόσοφ, γιατί ο Κορομηλάς και ο Ρίζικ τι να πουν;

Βέβαια, μέχρι να αποδειχθεί η ευθύνη κάποιου, είναι αθώος. Αυτό είναι ξεκάθαρο, έτσι; Δεν μπορούμε να λέμε κάτι άλλο. Από την άλλη, υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πρόβλημα. Κοιτούσα λίγο μέχρι πού έχει φτάσει το θέμα. Έχει φτάσει μέχρι τη Βραζιλία. Η ελληνική διαιτησία έχει γίνει θέμα σε όλο τον κόσμο και είναι και η δεύτερη φορά».

- Πράγματι, είναι μια υπόθεση που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, μεγαλύτερες και από αυτό που έγινε στο Κόσοβο...

«Πολύ μεγαλύτερες, γιατί στο Κόσοβο αφορούσε ένα τοπικό πρωτάθλημα, ενώ εδώ μιλάμε για τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, που δίνει εισιτήριο στην Euroleague. Επειδή έψαξα τι διαστάσεις έχει πάρει βρήκα απίστευτες χώρες. Όταν λέω Βραζιλία, το εννοώ. Έχει φτάσει στη Βραζιλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αυστραλία. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα και αυτό κάνει κακό, μεγάλο κακό στο ελληνικό μπάσκετ και στην ελληνική διαιτησία».

Γκόντας στο SDNA: «Ο Αμπρόσοφ είναι πολύ έξυπνος, δεν θα έκανε τις καταγγελίες αν δεν είχε στοιχεία»