MENU

* Οι διαιτητές του μπάσκετ θα πρέπει να κατέβουν σε απεργία όπως οι ηθοποιοί και να θεωρούνται κι αυτοί απόφοιτοι Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Με πτυχίο, ειδικά όσοι σφυρίζουν σε αυτό το επίπεδο Α1, Ευρωλίγκα, όπου δηλαδή τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι πολλά. Είναι ικανοί να πουλάνε 50-50 σε ματς που έκαναν 20 λάθη, με 15 κάμερες γύρω τους. Κι αυτό είναι ταλέντο, είναι ικανότητα που οφείλει το κράτος να το αναγνωρίσει. Να θεωρούνται επιστήμονες, έφαγαν τα χρόνια τους στημένοι πάνω από τα βιβλία των κανονισμών και η Πολιτεία οφείλει να τους πιστοποιήσει.

* Κορομηλάς, Παπαπέτρου, Κάρδαρης πήγαν στο ΟΑΚΑ προχθές σε ματς που δεν είχε καμία σημασία και όλοι είπαν ότι έγινε ένα λάθος, εκεί στο τέλος, σωστά; Τώρα βέβαια κατά σύμπτωση οι άνθρωποι δεν είδαν το φάουλ, και για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού κρίθηκαν και τα δύο ντέρμπι στο τελευταίο δευτερόλεπτο με ένα φάουλ που δεν δόθηκε ενώ όλοι συμφώνησαν ότι είναι. Λογικά θα έτυχε. 

* Μην περάσει κανενός το μυαλό ότι ο Λιόλιος έχει συμμετοχή. Ήρθε να επιβάλλει κάθαρση ο άνθρωπος, δεν πιστεύω να αμφισβητείται από κανέναν αυτή η διάθεσή του. Τον ενδιαφέρει μόνο το καλό του μπάσκετμπολ, μαζί με τον Λευτέρη Αυγενάκη, δεν υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη στο μυαλό τους, ούτε σκοτεινό σχέδιο.

* Εξάλλου όλοι συμφωνούν πως ο Ολυμπιακός έχει πέντε φορές καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό. 

* Η δική μας δουλειά όμως, εκτός από την καταγραφή των γεγονότων είναι η ανάλυσή τους. Η κριτική της κάθε μορφής εξουσίας. Το πρώτο το κάνουν όλοι. Το δεύτερο το κάνουν κάποιοι. Το τρίτο το κάνουμε μόνο εμείς. 

* Μετά από κάθε ντέρμπι λοιπόν, όταν κρίνεται αποτέλεσμα, θα έχουμε ανάλυση βίντεο. Κι έτσι θα βλέπουμε ποιος έκανε τι. Όπως κάνουν λάθη οι παίκτες, έτσι κάνουν και οι διαιτητές. Ο κόσμος θα βλέπει, θα κρίνει και θα αποφασίζει. Εμείς θα έχουμε το δικό μας Video Assistant Referee που θα έχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα.

* Στο ματς του ΟΑΚΑ έγιναν 20 λάθη. Δεν τον λες και μικρό αριθμό. Τα 8 από αυτά ήταν στη γκρίζα ζώνη, για αυτό και δεν θα συμπεριληφθούν στο βίντεο που ετοιμάσαμε. Θα κρατήσουμε μόνο τα 12. 

* Δώδεκα λάθη που διαιτητής να ήταν ο Βέγγος στη θρυλική ταινία πυγμαχίας που μετράει 1, 2, 3, 4, 5 και 5… δέκα, θα τα είχε αξιολογήσει διαφορετικά. 

* Ωστόσο το παιχνίδι παίζεται γρήγορα κι επειδή δεν έχει νόημα να καθίσουμε να αναλύσουμε 20 λάθη, θα πιάσουμε μόνο τα 12 καλύτερα. Δώδεκα αποφάσεις που όπως θα δείτε μόνοι σας δείχνουν και σε ποιο επίπεδο κινήθηκε η διαιτησία της Κυριακής. 

* Από τα 12 εξόφθαλμα λάθη, τα 10 ήταν εις βάρος του Παναθηναϊκού και τα 2 εις βάρος του Ολυμπιακού. 

* Από τις 12 αποφάσεις, οι 5 ήταν για παράβαση σε βήματα.

* Από τις 12 αποφάσεις, οι 2 ήταν στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του αγώνα.

* Μετά τις 12 αποφάσεις ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Στέλιος Κουκουλεκίδης έδωσε συγχαρητήρια για τη διαιτησία. 

* Ο δε παρατηρητής του αγώνα, Γιώργος Τανατζής μπήκε στα αποδυτήρια μετά το ματς και χαρακτήρισε εξαιρετική τη διαιτησία μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία φάση, όπου «υπάρχει φάουλ και αυτός ο μη καταλογισμός συνιστά αλλοίωση αποτελέσματος». Θεωρώντας υπεύθυνο για τον μη καταλογισμό φάουλ τον διαιτητή Πέτρο Παπαπέτρου θα του βάλει παραπεμπτικό βαθμό, κάτι που σημαίνει ότι η ΚΕΔ θα τον αφήσει έξω από κάποιους ορισμούς. Αυτό βεβαίως θα φανεί αν όντως ισχύει αύριο, όταν ανακοινωθούν οι ορισμοί. 

* Δύο τρεις επεξηγήσεις από όσα θα δείτε στο σύντομο και περιεκτικό βίντεο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η μία παράβαση διαδέχεται την άλλη. Παράδειγμα, μετά τα βήματα του Βεζένκοφ στη 2η φάση ακολουθούν δύο βολές. Ένα επιθετικό φάουλ του Λαρεντζάκη μετατρέπεται σε τρίποντο. Τα βήματα του Γκριγκόνις γίνονται καλάθι δύο πόντων. 

* Όταν κάποιος καθίσει να κάνει μια κανονική σούμα στις φάσεις, τότε μπορεί να διαπιστώσει αν αλλοίωση συνιστά το μη φάουλ στο φινάλε (που εξάλλου δεν ξέρει κανείς αν θα ευστοχούσε σε δύο βολές) ή η συνολική προσέγγιση ενός αγώνα. 

* Καλή απόλαυση…

Το δικό μας Video Assistant Referee: Τα 2 vs 10 εξόφθαλμα λάθη που αποφάσισαν τον νικητή στο ΟΑΚΑ
EVENTS