MENU

Ο εκλεκτός του Παναθηναϊκού τελικά είναι ο Ματ Τόμας που συμφώνησε για 1,5 χρόνο με την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς. Παρόλο που ο προπονητής του Παναθηναϊκού, πήγε να πάρει τον Νέιπερ, έναν παίκτη που είναι σκόρερ με την μπάλα στα χέρια και κατέληξε στην Αρμάνι, «έκλεισε» τον Τόμας, έναν σκόρερ που θέλει λίγες επαφές. Ο Αμερικανός επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από τρία χρόνια στο ΝΒΑ, που το πέρασμα του ήταν μάλλον μέτριο, αλλά είναι και τέτοια τα χαρακτηριστικά του που θα ήταν δύσκολο να διακριθεί. Για τα μέρη μας, είναι μια πρωτοκλασάτη λύση, οπότε πάμε να δούμε τι στοιχεία θα φέρει στον Παναθηναϊκό.

Sniper από την περιφέρεια

Το βασικό και κύριο χαρακτηριστικό του φυσικά είναι το σουτ. Ο Τόμας είναι ένας ελίτ σουτέρ από την περιφέρεια, με πολύ μεγάλο range. Για να δούμε σε βάθος τα analytics του θα πάρουμε ως σημείο αναφοράς την τελευταία σεζόν που έκανε στην Ευρώπη με την Βαλένθια και όχι τις τρεις σεζόν στο ΝΒΑ για ένα πολύ απλό λόγο. Για να μπορέσει να διακριθεί ο Τόμας πρέπει η ομάδα να δουλέψει για αυτόν, να τρέξει συστήματα για να βγει να σουτάρει. Όπως γίνεται κατανοητό, στην Αμερική που ήταν απλά ένας παίκτης του ροτέισον, δεν είχε πολλές ευκαιρίες και στα 3 χρόνια που έμεινε εκεί, είχε κατά μέσο όρο μόλις 3.1 σουτ εντός πεδιάς. Παρόλα αυτά, ακόμα και χωρίς μεγάλο volume στα σουτ του, τα ποσοστά του έξω από την γραμμή του τριπόντου ήταν καλά, όπως φαίνεται και στο συνολικό shot chart από το πέρασμα του στο ΝΒΑ.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην χρονιά του στην Βαλένθια, μπορούμε να δούμε τους τρόπους που εκτελούσε. Σύμφωνα με τα advanced analytics, ο Τόμας το 27.5% των προσπαθειών του το έπαιρνε σε καταστάσεις off screen. Τι σημαίνει αυτό; Η ομάδα έτρεχε διάφορα plays ειδικά διαμορφωμένα, για να μπορεί ο καλύτερος της σουτέρ να βγαίνει από τα σκριν των συμπαικτών του και να εκτελεί για τρεις, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Από τέτοιες καταστάσεις ο Τόμας έβρισκε 1.26 πόντους ανά κατοχή, ένα αρκετά καλό νούμερο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικός, είναι η ομάδα του να είναι αρκετά δουλεμένη και σε υψηλά επίπεδα αυτοματισμών και συνοχής για να γίνονται όλα τα σκριν και οι κινήσεις στους σωστούς χρόνους, ώστε να έχει καλές προϋποθέσεις για σουτ.

Εκτός από τις off screen δράσεις, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των κατοχών ήταν μέσω spot σουτ. Όταν η ομάδα δεν έτρεχε κάποιο play για αυτόν τον χρησιμοποιούσε για να «ανοίγει» το γήπεδο και να τιμωρεί κάθε είδους βοήθεια. Ειδικά απέναντι σε ομάδες που αναγκάζονταν να κάνουν περιστροφές, ο Τόμας «εκτελούσε» με μεγάλη ευκολία τα σουτ από θέση, όπως θα έκανε κάθε σουτέρ του επιπέδου του, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

 Τα νούμερα του είναι εξαιρετικά σε τέτοιες καταστάσεις, αφού είχε το εκπληκτικό 1.65 πόντους ανά κατοχή. Και πάλι όμως θα πούμε ότι για να βγουν τέτοια σουτ για τον Τόμας, η ομάδα θα πρέπει να έχει μια primary δράση, για να μπορέσει να τραβήξει την προσοχή της άμυνας και να βγει ένα ποιοτικό σουτ για τον Αμερικανό. Στην χρονιά του με την Βαλένθια, σε 53 αγώνες σε Ισπανία και Eurocup, είχε το απίθανο 48% στο τρίποντο, σε σχεδόν 4.5 προσπάθειες ανά αγώνα. Αυτό είναι το shot chart του από εκείνη την πολύ καλή σεζόν, που του έδωσε το διαβατήριο για το ΝΒΑ.

Γενικά ο Τόμας είναι ένας έξυπνος παίκτης, έχει πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού και διαβάζει τι του δίνει η άμυνα. Πολλές φορές όταν βγαίνει από τα σκριν και βλέπει ότι η αμυντικοί τρέχουν πάνω του με κακή ισορροπία, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και μετά από 1-2 ντρίπλες να εκτελέσει με pull-up που βρίσκεται στο ρεπερτόριο του. Ένας παίκτης που θα προκαλεί πονοκέφαλο στις αντίπαλες άμυνες, που κινείται πίσω από σκριν και έχει δυνατά πόδια για να εκτελεί ακαριαία όταν βρίσκει ελεύθερο πεδίο.

Στα αρνητικά του είναι ότι ως αθλητής είναι μέτριος, δεν έχει ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα και πολλές φορές μπορεί να είναι μονοδιάστατος. Αμυντικά, είναι μέτριος και θα έχει πρόβλημα απέναντι σε γρήγορα και αθλητικά γκαρντ.

Η διαχείριση του Παναθηναϊκού

Τα 2 πιο σοβαρά θέματα που αφορούν τον Τόμας είναι πρώτον η κατάσταση, του αφού το τελευταίο του παιχνίδι ήταν στις 21/3/2022 απέναντι στους Ράπτορς. Από τότε δεν έχει ξαναπατήσει παρκέ και σίγουρα θα του λείπει αγωνιστικός ρυθμός.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι πως θα δουλέψει η ομάδα για εκείνον. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει φτάσει πλέον Φεβρουάριος και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θέλει να επιτίθεται, αν εξαιρέσουμε ένα κεντρικό πικ εν ρολ και οι isolation καταστάσεις του Μπέικον και πλέον του Λι. Όπως είπαμε και παραπάνω, το δυνατό σημείο του Τόμας είναι οι off screen και οι catch n shoot καταστάσεις.

Ο Παναθηναϊκός είναι τελευταίος στην Ευρωλίγκα σε κατοχές που εκτελούνται με off screen, με μόλις 2.1 ανά αγώνα (πρώτη η Άλμπα με 6.5) και τρίτος από το τέλος σε catch n shoot, με μόλις 10.7 κατοχές ανά αγώνα (πρώτος Ολυμπιακός με 17). Άρα αν θέλουν οι «πράσινοι» να πάρουν το καλύτερο δυνατό από τον Αμερικανό sharpshooter, θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά τον τρόπο και την τακτική τους στην επίθεση, δουλεύοντας πιο ομαδικά.

Ο Τόμας δεν είναι παίκτης που έχει ατομική φάση ή που θα δημιουργήσει το δικό του σουτ και απαιτεί καλή ομαδική λειτουργία για να είναι ωφέλιμος. Με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, οι «πράσινοι» έχουν μόνο κάποιες εκλάμψεις στους αγώνες τους, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του δευτέρου ημιχρόνου με την Ζαλγκίρις. Εκτός αυτού, θα πρέπει να βρεθούν και τα κατάλληλα σχήματα, καθώς αμυντικά ο Τόμας έχει θέματα και σε μια πεντάδα με τον Μπέικον και τον Ουίλιαμς, είναι πιθανό να υπάρχει αμυντικό πρόβλημα.

Για αυτόν τον λόγο η απόκτηση του Τόμας, μπορεί μεν να είναι μια καλή προσθήκη, ενός ελίτ σουτέρ, αλλά από μόνος του δεν θα κάνει την διαφορά στην ομάδα του Παναθηναϊκού, αν δεν πάρει βοήθεια από τους συμπαίκτες του αλλά και από την συνολική ομαδική λειτουργία.
 
 

Ματ Τόμας: Ένας ελίτ σουτέρ για τον Παναθηναϊκό και ο τρόπος διαχείρισης του (video ανάλυση)