MENU

Η αποκάλυψη της ιστοσελίδας "Newsbomb.gr" το πρωί της Τρίτης (6/12) «ταράζει» τα νερά του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας με αποδείξεις, ονόματα και ένα μεγάλο θέμα ηθικής (και όχι μόνο) τάξεως. 

Όπως προκύψει από το σχετικό ρεπορτάζ, οι πιο στενοί συνεργάτες Βαγγέλη Λιόλιου από τον Προμηθέα Πατρών, δηλαδή ο πρόεδρος της ομάδας, Χρήστος Μήλας και ο μέχρι πρότινος προπονητής της, Μάκης Γιατράς, συνέστησαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με την ονομασία Greek National Challenge, η οποία μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες έχει καταφέρει να αποκομίσει πολύ μεγάλα ποσά, διοργανώνοντας δράσεις μπάσκετ 3Χ3 και 1Χ1 που τελούν και υπό της αιγίδα της ΕΟΚ.

Για την ακρίβεια, η Greek National Challenge κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση χιλιάδων ευρώ από περιφέρειες και δήμους, με τον νυν πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης να καλείται να δώσει εξηγήσεις για το τι βοήθεια έχει παράσχει η ΕΟΚ σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μαζί με τον νυν πρόεδρο του Προμηθέα, Χρήστο Μήλα

*Ο Βαγγέλης Λιόλιος μαζί με τον νυν πρόεδρο του Προμηθέα, Χρήστο Μήλα

Πρόκειται για μια εταιρεία που συστήθηκε δυο μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΟΚ από τον Λιόλιο. Την εταιρεία «έτρεχε» ο Μήλας, με πρόεδρό της τον Γιατρά. Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα: «Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό τους και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και εδώ η περίπτωση της Greek National Challenge εμφανίζει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Newsbomb.gr η επιχείρηση σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύσταση της δεν εμφανίζει να απασχολεί προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως το 35% των εσόδων της που εκ του νόμου θα έπρεπε να διανέμεται στους εργαζομένους της Greek National Challenge (όχι σε τρίτους) δεν αποδίδεται».

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται δείχνουν πως οι Μήλας και Γιατράς αξιοποίησαν την ΕΟΚ για να δημιουργήσουν μια επικερδή δραστηριότητα. Με άλλα λόγια, να συστήσουν μια επιχείρηση η οποία μέχρι σήμερα δεν προκύπτει ότι εξυπηρετεί τους σκοπούς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. 

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο «ζωής» η Greek National Challenge έχει πωλήσεις από διοργανώσεις βραχύβιων αθλητικών τουρνουά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του "Newsbomb" σημειώνει ότι: «Για να πετύχουν τη διείσδυση και τη χρηματοδότηση από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, οι Διοικούντες την Greek National Challenge προέτασσαν στις προτάσεις και προσφορές τους ότι τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Έτσι, εξασφάλιζαν ένα πλεονέκτημα, όταν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αποφάσιζαν ποιο αθλητικό δρώμενο θα χρηματοδοτούσαν. Έτσι, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια η Greek National Challenge μπόρεσε να αναλάβει τη διοργάνωση πλήθους τουρνουά 3Χ3 σε Κοζάνη, στον Άγιο Νικόλαο, στα Χανιά, στη Ραφήνα, στην Αρχαία Ολυμπία και στην Πάτρα και να χρηματοδοτηθεί από τους τοπικούς Δήμους και Περιφέρειες, αλλά και από τα κατά τόπους λιμενικά ταμεία».

Φυσικά, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ καλείται να απαντήσει αν γνώριζε για τη δράση της Greek National Challenge και δη για την επιχειρηματική δραστηριότητα των άμεσων συνεργατών του. Παράλληλα, ουδείς γνωρίζει αν η ΕΟΚ είχε παράσχει απευθείας χρηματοδότηση στην εν λόγω εταιρεία ή αν υπάρχει κι άλλη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας που να έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΕΟΚ.

Δικαιολογημένα η «καυτή πατάτα» περνάει στα χέρια του Βαγγέλη Λιόλιου, ο οποίος καλείται να... ρίξει φως στην υπόθεση. 

Εταιρία «Πάτρας»: Μοιράζει λεφτά ο Λιόλιος με αναθέσεις σε «δικούς του»!
EVENTS