MENU

O 82χρονος διοικητικός ηγέτης εξακολουθεί να συνοδεύει την Μακάμπι Τελ Αβίβ σε κάθε ταξίδι, ακόμα και στο πούλμαν που μεταφέρει την ομάδα στο γήπεδο. Ένας αεικίνητος πρόεδρος που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ, έχοντας αφιερώσει την ζωή του στην υπηρεσία της «ομάδας του λαού».

Το 2007, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στους 50 κορυφαίους sport μάνατζερς του πλανήτη. Τέσσερα χρόνια αργότερα έλαβε το βραβείο Ισραήλ για την προσφορά του στον αθλητισμό, ενώ το Νοέμβριο του 2018 τιμήθηκε ως Euroleague Legend.

Ο σπουδαίος Σιμόν Μιζράχι, συγκινεί μιλώντας στο SDNA για τον Παύλο Γιαννακόπουλο αλλά και τον νυν ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλο επισημαίνοντας πως «σφυρηλατήθηκε» η σχέση του με το «τριφύλλι.

Ο πρόεδρος της Μακάμπι αναφέρθηκε επίσης στο Νίκο Γκάλη και το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας (1987), το οποίο παρακολούθησε δια ζώσης, την γενιά της δεκαετίας του '80 που διέπρεψε στη Μακάμπι, στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, τους Έλληνες παίκτες της Μακάμπι, ενώ τόνισε πως το μπάσκετ θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στο ποδόσφαιρο!

-Κύριε Μιζράχι, ποιο ήταν το κοινό σας σημείο με τον Παύλο Γιαννακόπουλο; Τι σας έφερε πιο κοντά;

«Μπορώ να σας πω, πως γνώριζα τον Παύλο Γιαννακόπουλο για πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω πως ήμασταν οι δύο παλαιότεροι πρόεδροι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήμασταν πάντα αφοσιωμένοι σε αυτό που κάναμε. Όταν έγινε η διάσπαση με την FIBA και την Ευρωλίγκα, εμείς μείναμε πιστοί στη FIBA για έναν χρόνο και πήραμε μέρος αν θυμάστε στη SuproLeague (2000/01). Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν οι δύο ομάδες στην Euroleague.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος αφιέρωσε την ζωή του στην οικογένεια του, αλλά και στο μπάσκετ. Έχω μεγάλη εκτίμηση για εκείνον και για όλη την οικογένεια του. Ο γιος του, ο Δημήτρης βαδίζει στα χνάρια του και του εύχομαι τα καλύτερα».

- Είχατε ποτέ διαφωνίες με τον Παύλο Γιαννακόπουλο για θέματα που αφορούσαν το μπάσκετ;

«Ο Παύλος και εγώ βρισκόμασταν πάντα στην ίδια πλευρά. Ποτέ δεν είχαμε κόντρες. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διαμάχη μεταξύ μας. Μιλούσαμε πάντα για μπάσκετ, ακόμα και σε δύσκολες εποχές, όπου η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν ήταν τόσο καλή.  Αφιερωθήκαμε και οι δύο στο μπάσκετ».

- Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κρατά ωστόσο ζωντανή την «φλόγα»...

«Ο Δημήτρης με την σειρά του έχει αφιερωθεί στις επιχειρήσεις του, αλλά και στο μπάσκετ. Είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Εκτιμώ το γεγονός πως τιμάει τον πατέρα του με την διεξαγωγή αυτού του τουρνουά. Για μας είναι είναι ιδιαίτερη τιμή να παίρνουμε μέρος σε αυτό το τουρνουά και να ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο».

- Βρίσκεστε 53 χρόνια στον προεδρικό θώκο της Μακάμπι. Μια ολόκληρη ζωή. Ποιο είναι το σπουδαιότερο μάθημα που πήρατε από το μπάσκετ;

«Να πιστεύεις στις ιδέες σου και ακόμα και σε δύσκολες στιγμές ποτέ να μην τα παρατάς. Θα έρθουν καλές μέρες, αλλά και κακές. Να συνεχίσεις τον δρόμο σου και να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις. Αυτό είναι άλλωστε το καλύτερο που μπορείς να πράξεις».

- Πολλοί παραλληλίζουν διαχρονικά τον Παναθηναϊκό και την Μακάμπι με τους Μπόστον Σέλτικς και τους Λέικερς. Είναι δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυναστείες;

«Δεν θέλω να παίρνω κανένα παράδειγμα από το ΝΒΑ. Είμαστε Ευρώπη, δεν βρισκόμαστε στην Αμερική, ωστόσο μπορώ να πω πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεγάλες ομάδες του ΝΒΑ, σε ότι αφορά τους τίτλους και τον ανταγωνισμό που έχουμε σε υγιή και αθλητικά πάντα πλαίσια».

- Για τον μεγάλο Νίκο Γκάλη τι άποψη έχετε; Τον αντιμετωπίσατε πολλές φορές με την Μακάμπι...

«Θα σου πω κάτι για τον Γκάλη που ίσως δεν γνωρίζεις. Ο Γκάλης ήρθε στον Άρη με τον Αμερικανό προπονητή Φρανκ Ντέβελι. Στη συνέχεια ο Ντέβελι όμως ανέλαβε την Μακάμπι. Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης ήταν οι κορυφαίοι παίκτες της ελληνικής εθνικής ομάδας.

Μάλιστα όταν η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ (1987) βρισκόμουν στο γήπεδο και έζησα την επιτυχία της. Το ελληνικό μπάσκετ τολμώ να πω ότι άλλαξε για πάντα χάρη στον Γκάλη. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες της Ευρώπη».

- Στη δεκαετία του '80 αγωνίστηκαν στην Μακάμπι τεράστιοι παίκτες όπως οι Μπέρκοβιτς, Μέρσερ, Σιμς, Μπάρλοου, Αροέστι, Τζάμσι, Μαγκί και άλλοι. Ξεχωρίζετε κάποιον συγκεκριμένα;

«Όλοι αυτοί οι παίκτες που ανέφερες ήταν γιοι μου. Αγαπώ τον καθένα τους ξεχωριστά. Όλοι αυτοί οι παίκτες είχαν ποιότητα. Ο Μπέρκοβιτς ήταν ένας winner έχοντας ως δίδυμο τον Αροέστι. Ο Μπάρλοου ήταν ένας σταρ και ένας πραγματικός τζέντλεμαν. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και στον Κόεν-Μιντς, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ισραηλινός μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε δύο φορές στην European Selection της FIBA (1964, 1965). Πολλοί σπουδαίοι παίκτες».

- Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ;

«Θεωρώ πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Δεν γίνεται το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ να έχουν τόσο μεγάλες διαφορές.

Θα ήθελα να αναφέρω πως συνάντησα την Πέμπτη (22/9) τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας (Βαγγέλης Λιόλιος), ο οποίος είναι ένας πολύ έξυπνος και δραστήριος άνθρωπος. Ανταλλάξαμε ιδέες προκειμένου το ευρωπαϊκό μπάσκετ να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερο. Πιστεύω πως πρέπει να πιστέψουμε σε αυτό».

- Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος παρέμεινε για περίπου 3,5 χρόνια στον πάγκο της Μακάμπι κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ισραήλ. Θα εμπιστευόσασταν στο μέλλον άλλο Έλληνα προπονητή;

«Στην παρούσα φάση προπονητής μας είναι ο Οντέντ Κάτας, ο οποίος έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν. Ποτέ δεν ξέρεις στο μπάσκετ τι μπορεί να συμβεί. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, αλλά και ο συνεργάτης του Βασίλης Γεραγωτέλλης, ήταν πραγματικοί τζέντλεμεν, ξέρουν πολύ μπάσκετ και τους αγαπάμε».

- Κόμματος, Παπαλουκάς, Σχορτσανίτης, Ντόρσει αγωνίστηκαν στην Μακάμπι. Τι άποψη έχετε για τους Έλληνες παίκτες που έκαναν καριέρα στην ομάδα σας;

«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τον Παπαλουκά και πάντα βλεπόμαστε όταν ερχόμαστε στην Αθήνα, όπως και με τον «Σόφο» (Σχορτσανίτης).   Σε ότι αφορά τον Ντόρσεϊ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης».

- Ήσασταν εκείνος που βάλατε τιμές στα εισιτήρια της Μακάμπι προκειμένου να εισρεύουσουν έσοδα στον σύλλογο, όμως το κυριότερο ήταν πως πείσατε στη δεκαετία του '70 αρκετούς Αμερικανούς να φορέσουν την φανέλα της Μακάμπι;

«Δεν ήταν εύκολο να φέρω εκείνη την εποχή Αμερικανούς παίκτες στην Μακάμπι λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε. Για εκείνους το Ισραήλ ήταν μια άγνωστη χώρα. Είχα όμως καλές διασυνδέσεις με μερικούς ατζέντηδες και έτσι έπεισα τους παίκτες να έρθουν στην ομάδα».

- Γνωρίζω πως έχετε εισιτήριο διαρκείας και στην ποδοσφαιρική Μακάμπι. Μάλιστα ταξιδέψατε για το ευρωπαϊκό ματς με τον Άρη. Έχετε το ίδιο πάθος για το ποδόσφαιρο, όπως και με το μπάσκετ;

«Ναι, είχα ταξιδέψει για το ματς της Μακάμπι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Αγαπώ το ποδόσφαιρο και μου αρέσει και η ποδοσφαιρική Μακάμπι Τελ Αβίβ, όμως το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Μου αρέσουν όλα τα σπορ, αλλά το ποδόσφαιρο έρχεται μετά το μπάσκετ».

- Πως κρίνετε την αντικατάσταση του Τζόρντι Μπερτομέου από τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα; Τι περιμένετε να αλλάξει στην Ευρωλίγκα;

«Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω, πως ο κ. Μπερτομέου ήταν πρόεδρος της Ευρωλίγκα για 22 χρόνια. Έκανε καλή δουλειά. Δεν γίνεται να διατηρήσεις 16 ομάδες μαζί. Η κάθε μία έχει τα δικά της συμφέροντα. Τώρα, όμως ξημερώνει μια άλλη μέρα, μια νέα μέρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Μποντιρόγκα είναι ένα άτομο που όλοι εκτιμούν. Επίσης ο νέος CEO, Μάρσαλ Γκλίκμαν έχει πολλά πράγματα να κάνει. Ελπίζω να φέρουν το μπάσκετ πιο κοντά στο ποδόσφαιρο, όπως είπα και πιο πριν».

Μιζράχι στο SDNA: «Πάντα ήμουν στην ίδια πλευρά με τον Παύλο, ο Γκάλης άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ»