MENU

Το ημερολόγιο δείχνει 3 Απριλίου του 1996. Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης κόντρα στον μεγάλο Άγιαξ στα πλαίσια των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πράσινοι άριστα στημένοι τότε από τον Χουάν Ραμόν Ρότσα αντέχουν στην πίεση των Ολλανδών και στο 87’ μετά από μία κούρσα του Δώνη και ένα εξαιρετικό τελείωμα του Βαζέχα «γράφουν» το 1-0 που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που έκανε τότε την μετάδοση περιέγραψε τη φάση με χαρακτηριστικό τρόπο. Τα λόγια του είναι χαραγμένα στη μνήμη κάθε Παναθηναϊκού που είτε τον άκουσε live είτε είδε μετέπειτα κάποιο βίντεο. «Και ο Δώνης τώρα που άρχισε την κούρσα και ο Βαζέχα που δεν είναι οφσάιντ αν του τη βγάλει ο Δώνης... Ναι, ο Βαζέχα δεν είναι οφσάιντ... ο Παναθηναϊκός αν πετύχει το γκολ είναι... ΓΚΟΛ! 1-0! Ο Παναθηναϊκός τρία λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι παγώνει το Αμστερνταμ!».

Η εικόνα του Μίκαελ Ράιζινγκερ να οδεύει απογοητευμένος προς τη σέντρα, την ώρα που ο Έντγουιν Φαν ντερ Σάαρ μάζευε την μπάλα από τα δίχτυα του αποτύπωναν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο... το τι είχε πετύχει η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Η τελευταία παράσταση του Αίαντα στο θρυλικό «Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ» έμελλε να μείνει χαραγμένη στην ιστορία με πράσινο χρώμα. Στην συνέχεια ο σύλλογος μετακόμισε το νεόχτιστο «Άμστερνταμ Αρένα» που αγωνίζεται έως και σήμερα.

Η επιστροφή των θριαμβευτών

Η αποστολή των «πρασίνων» επέστρεψε στην Αθήνα στις 5:00 τα ξημερώματα της επόμενη μέρας και αυτό που συνάντησε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν είχε προηγούμενο. Χιλιάδες οπαδοί περίμεναν εκεί για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές του Άμστερνταμ.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του τότε προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Βαρδινογιάννη. «Ευχαριστώ τον κόσμο που ξενύχτησε. Και του υπόσχομαι ότι θα ξαναξενυχτήσει''. Ο πρωτομάστορας της επιτυχίας, Χουάν Ραμόν Ρότσα, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του, λέγοντας ότι: ''Παναθηναϊκός είχε μια επιτυχία. Αύριο-μεθαύριο μπορεί να είναι η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και άλλες ελληνικές ομάδες. Και το θέλουμε γιατί εγώ είμαι λάτρης του ποδοσφαίρου».

Στον επαναληπτικό της Αθήνας ο Αίαντας είχε επιβάλει την ανωτερότητα του και επικρατώντας με 3-0 είχε πάρει και την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της Ρώμης εκεί όπου έχασε το τρόπαιο από την Γιουβέντους στη διαδικασία των πέναλτι.

Οι συνθέσεις:

Άγιαξ (Φαν Χάαλ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φ. ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Λιτμάνεν (76' Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλάιφερτ, Ρ. ντε Μπουρ.

Παναθηναϊκός (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (83’ Μάρκος), Καπουράνης, Μαραγκός (62' Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (89' Νιόπλιας).

Όταν «λύγισε» την Μπαρτσελόνα

Η 3η Απριλίου όμως είναι μία σημαδιακή ημερομηνία για τον Παναθηναϊκό και για έναν ακόμα λόγο. Σαν σήμερα, το 2002, οι πράσινοι επικρατούσαν με 1-0 της Μπαρτσελόνα στο γήπεδο της Λεωφόρου στα πλαίσια των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ήταν το 79ο λεπτό όταν ο Γιόνας Κόλκα κέρδισε πέναλτι, ο Άγγελος Μπασινάς το εκτέλεσε εύστοχα και έστειλε στον… έβδομο ουρανό τους φίλους του Παναθηναϊκού. Στον επαναληπτικό της Καταλονίας οι πράσινοι αν και προηγήθηκαν στο σκορ, ηττήθηκαν με 3-1 και δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για την τετράδα της διοργάνωσης.

https://www.youtube.com/embed/WqUau_ZbTA4

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60’ Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73’ Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90’ Βόκολος)

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66’ Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (70’ Ριβάλντο), Κοκού (53’ Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ

Όταν ο Παναθηναϊκός πάγωσε το Άμστερνταμ! (pics & vids)